Interrail stap voor stap: alles wat je moet weten voor vertrek

door | Laatste update Sep 3, 2019 | Gepubliceerd Apr 23, 2017 | Backpacken, Europa, Voorbereidingen | 6 reacties

Interrailen is misschien wel de perfecte manier om veel van Europa te ontdekken in een korte tijd. Je reist met de trein van land naar land en bezoekt diverse mooie steden en natuurgebieden. Interrailen staat bij menig reizigers op de bucketlist en een aantal zomers geleden deed ik het. Wij interrailden door Italië en maakten een geweldige reis. Ik raad het dan ook zeker iedereen aan.

Voor je gaat interrailen heb je waarschijnlijk nog heel veel vragen, want het is ook nog best een geregel vooraf. Er zijn heel veel passen waar je uit kunt kiezen, er zijn landen waarbij je treinen moet reserveren en je moet nog een route maken. Ik vertel je wat je stap voor stap moet doen om je interrail goed te regelen!

Stap 1: bedenk je interrail route

Goed, je wilt dus gaan interrailen. Voor je gaat zoeken naar de goede pas ga je eerst je route bepalen. Welke landen wil je zien? Wil je alleen maar steden bezoeken of wil je ook naar het strand en de natuur in? Ook de vraag hoe lang je weg wilt is een hele belangrijke. Als je eenmaal bedacht hebt waar je allemaal heen wilt kijk je of deze plekken ook goed met elkaar verbonden zijn. Internationale verbindingen kun je vinden op de site van de Deutsche Bahn.

Persoonlijk zou ik er bij het maken van een route rekening mee houden dat je niet te veel doet, want geloof me, je wilt ook rust tussendoor. Ook een afwisseling tussen stad, natuur en strand is heel fijn als je op interrail gaat. Zorg dat de afstanden tussen plekken niet te lang zijn, je wilt geen 24 uur reizen. Wij besloten alleen in Italië te blijven en in twaalf dagen drie plekken te bezoeken. In onze route combineerde wij stad, natuur en strand, waar wij zelf echt blij mee waren. Onze route vind je hier.

Route interrail Italië
Natuur tijdens je interrail

Stap 2: ga op zoek naar de geschikte pas

Nu je weet hoe lang je weg gaat en waar je naar toe gaat kun je op zoek naar een geschikte pas. Alle informatie over de verschillende interrail passen vind je op de site van de treinreiswinkel en die van interrail.eu.

Heb je bij het bepalen van je route besloten dat je richting Oost-Europa gaat? Dan loont het om een balkan treinpas aan te schaffen. Deze pas is veel goedkoper dan een gewone interrail pas. Zoek wel van te voren uit of losse tickets op jullie route niet veel goedkoper zijn, want ook dat kan nog een optie zijn. Treinen in dat gebied zijn namelijk helemaal niet duur.

Heb je besloten om naar 1 land te gaan? Kijk dan of de one country passen wat voor je zijn. Deze zijn ook goedkoper dan de gewone interrail passen, maar net zoals bij de balkan treinpas zit je reis van en naar Nederland hier niet bij. Je hebt verschillende one country passen voor verschillende landen en je kunt een verschillend aantal dagen kiezen dat je wilt reizen met de trein.

Heb je besloten meerdere landen te bezoeken of wil je de treinreis van en / of naar Nederland er ook bij doen? Dan loont het om een global pas te kopen. Met een global pas reis je met de trein door Europa in 30 verschillende landen. Ook hierbij heb je verschillende passen, zo heb je een pas waarbij je vijf dagen met de trein kunt reizen in vijftien dagen, maar ook een pas waarmee je elke dag kunt reizen binnen een maand tijd. De prijzen variëren van €206,- tot €493,- als je tussen de 17 en 27 jaar oud bent. Ben je ouder dan 27 heb je geen korting meer en betaal je aanzienlijk meer. Vliegen naar van en naar Nederland in combinatie met losse kaartjes is dan vaak een betere optie.

De passen kun je online bestellen op de sites die ik hierboven al noemde, maar het is handiger om naar de treinreiswinkel toe te gaan. Je vindt deze winkel in Amsterdam en Leiden en ze kunnen je daar super goed helpen. Al je vragen worden daar gelijk beantwoord en je weet zeker dat je trip goed geregeld is.

Wij hebben zelf uiteindelijk gekozen voor de pas waarbij we vijf dagen konden reizen binnen tien dagen. Deze pas bestaat niet meer en is nu de pas waarbij je vijf dagen mag reizen binnen vijftien dagen. Wij vlogen heen op Pisa, maar gingen terug met de trein vanaf Rome naar Amsterdam. Een Global pas was hierdoor goedkoper dan een one country pas. Ook losse kaartjes waren duurder. De treinreis van Pisa naar Florence hebben wij buiten onze interrail om gemaakt, omdat dit ons heel veel geld zou besparen. Ga slim om met je reisdagen en haal het meeste uit je trip. Vliegen kan dagen besparen en daarmee ook heel veel geld.

Stap 3: ontdek wat je allemaal moet weten over je interrail pas

Er zitten allemaal regeltjes vast aan je interrail pas. Zo moet je voor je een trein instapt je traject met tijden in je pas opgeschreven hebben. Vertrek je met de trein na 19:00 en kom je de volgende dag na 4:00 aan? Dan ben je maar 1 reisdag kwijt en schrijf je het op als 1 traject. De datum die je opschrijft is de datum van de dag van aankomst. Deze regel gaat pas in nadat je kaart ook officieel is ingegaan (dus niet een dag van te voren al).

Met je interrail pas mag je ook gebruik maken van sommige veerboten. Op sommige krijg je alleen korting. Als je alleen korting krijgt hoef je de boot niet op te schrijven, maar hoef je je pas alleen te laten zien om de korting ook daadwerkelijk te krijgen. De boten met korting gaan dus ook niet van je aantal reisdagen af. De boten die bij je interrail horen wel.

Sommige treinen moet je van te voren reserveren. Dit zijn vaak de nachttreinen of de hogesnelheidstreinen. In Italië moet je bijvoorbeeld alle hogesnelheidstreinen reserveren als je met een interrail pas reist. Dit kostte €10,- per trein en kun je vooral doen bij de treinreiswinkel. Ter plekke in Italië moet het ook kunnen op het station. Er zijn nog meer landen waarbij je treinen moet reserveren, zoek dit van te voren heel goed uit! Houd er ook rekening mee in je budget, want helaas is het reserveren niet gratis en soms wel noodzakelijk!

interrail door Italië

Stap 4: boek wat je boeken moet

Als je je pas hebt en weet hoe het allemaal een beetje in zijn werking gaat is het handig om de dingen te boeken die je moet en wilt boeken. Wij hadden alles van te voren vastgelegd, want in Italië is het midden in de zomer niet aan te raden om op de bonnefooi te reizen. Dit geldt natuurlijk voor meer landen als je in het hoogseizoen reist. Boek dan alvast je overnachtingen en reserveer alle treinen bij de treinreiswinkel.  Besluit je met het vliegtuig heen te gaan regel je ook alvast je vliegticket.

Daarna kan de voorpret echt beginnen en is het aftellen begonnen!

Stap 5: geniet

Geniet van je reis! Reizen per interrail is geweldig leuk om te doen en echt een must. Het is een manier om flexibel te reizen door Europa, om meer te zien en om gewoon te genieten. Ik vond het heerlijk om vanuit het raampje in de trein naar buiten te kijken en te genieten van de omgeving. Ik vond het super om meer te zien dan slechts één gebied of stad. Het was gewoon geweldig en voor we het wisten stonden wij weer op Nederlandse bodem en was onze reis voorbij. Vergeet dus vooral niet om te genieten!

interrail Italië
Heb jij al eens een interrail reis gemaakt? 
Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow