IJsland route: de perfecte roadtrip route voor 2,3 of 4 weken IJsland

door | Laatste update Aug 30, 2023 | Gepubliceerd Feb 7, 2023 | Europa, IJsland, Roadtrips, Routes | 2 reacties

IJsland route: de gaafste roadtrip in IJsland

Als je op reis gaat naar IJsland en een route voor IJsland wilt samenstellen, zul je al snel ontdekken dat je gewoon de ringweg kunt volgen. Als je deze hoofdweg van IJsland volgt, aangegeven als weg nummer 1, rijd je het hele land rond en kom je vanzelf langs de mooiste bezienswaardigheden van IJsland. Maar waar moet je nu stoppen en overnachten? En waar is het leuk om de ringweg even te verlaten? Want pas als je dat weet, kun je de perfecte route voor IJsland samenstellen.

Hieronder zal ik onze route delen die wij volgden tijdens onze reis. Houd er rekening mee dat wij deze reis maakten in de maanden juli en augustus. Dit betekent veel daglicht, relatief veel kans op goed weer en grote kans dat alle wegen open zijn. Reis je in een ander seizoen? Dan heb je meer tijd nodig voor deze route IJsland, of kun je er beter voor kiezen om slechts een deel van deze IJsland route te volgen.

Voor de gaafste roadtrip in IJsland raad ik je echt aan om ook echt 3 weken te nemen, zo krijg je een goede indruk van het land en heb je ook de tijd om de wat minder toeristische plekken te bezoeken. Heb je toch minder tijd? Dan zal ik verderop in het artikel ook tips delen hoe je deze route kunt inkorten, zodat je een route voor 2 weken IJsland kunt maken. Ook zal ik nog vertellen hoe je deze route juist kunt uitbreiden tot een route voor 4 weken IJsland.

Hieronder vind je alvast een kaartje van onze IJsland route. Wil je deze route in 1 overzicht downloaden, zodat je hem zelf ook makkelijk kunt gebruiken en aanpassen? Dan kun je de route downloaden in een Excel bestand via deze link.

Route IJsland 3 weken

Omdat ik 3 weken perfect vindt voor IJsland, deel ik eerst de route voor 3 weken IJsland. Om het langer of korter te maken, kan deze route makkelijk aangepast worden naar jouw wensen. Hieronder zal ik de route per dag met je delen, zodat je weet hoe lang je ergens kunt blijven en wat je elke dag kunt doen.

Dag 1: Amsterdam – Keflavik

Je roadtrip IJsland kan bijna beginnen! Vandaag vlieg je naar Keflavik op IJsland, waar je de internationale luchthaven vindt. Wat je verder deze dag doet, hangt enorm af van de tijd van je vlucht. Zelf kwamen wij pas in de avond aan, de sliepen wij vlakbij het vliegveld om deze volgende dag te starten met onze roadtrip. Land je eerder? Dan heb je twee opties. Of je ontdekt hoofdstad Reykjavik vandaag, of je doet alvast wat dingen die ik zo bij dag 2 beschrijf.

Dag 2: Keflavik – Selfoss

Vandaag rijd je weg met je huurauto vanuit Keflavik, met als eindbestemming Selfoss. Je gaat natuurlijk niet rechtstreeks, maar rijdt vandaag via de Golden Circle. Dit is een van de meest populaire roadtrips van IJsland. De Golden Circle is eigenlijk een rondje langs een paar super bekende bezienswaardigheden, namelijk Þingvellir National Park, Gulfoss en Geysir. Onderweg kom je nog meer mooie plekken tegen waar je kunt stoppen, zoals de Kerið en Brúarfoss.

Meer lezen? Ik schreef ook al een artikel met tips voor de Golden Circle in IJsland. Heb je meer tijd dan 3 weken? Neem dan zeker nog een dag extra voor de Golden Circle, er is hier namelijk best veel te doen!

Route IJsland 3 weken: Golden Circle

Dag 3: Selfoss

Vandaag ben je een hele dag in Selfoss, niet omdat Selfoss zelf nou zo leuk is, maar om de omgeving in te gaan. Je hebt 2 opties. De eerste optie is om nog meer van de Golden Circle te ontdekken en misschien wel te wandelen richting hotspring Reykjadalur. De tweede optie is om een dagtrip naar Landmannalaugar te maken. Dit is de optie die wij gekozen hebben en die ik je ook echt kan aanraden. In de ochtend werden wij opgehaald door een jeep en reden wij via een geweldige route richting het binnenland van IJsland. Onderweg maakten wij een paar stops om te genieten van het uitzicht. Eenmaal aangekomen bij Landmannalaugar maakten wij een prachtige wandeling. Daarna relaxten wij in een hot spring om vervolgens weer richting Selfoss te gaan. Echt geweldig.

Reis je met een 4×4? Dan kun je deze trip ook zelf maken. Ik raad je dan aan om hier ook minstens een nacht te blijven!

IJsland route voor 3 weken: Landmannalaugar

Dag 4: Selfoss – Vík

Na je dag in Landmannalaugar, is het tijd om Selfoss te verlaten en richting Vík te rijden. Onderweg stop je dan weer op een aantal plekken. Voer deze stops in: Seljalandsfoss – Gljúfrabúi – Skógafoss – Kvernufoss – Sólheimajökull – Vík. Hieronder vertel ik meer.

De eerste stop van de dag is een van de bekendste watervallen van IJsland, namelijk Seljalandsfoss. Je kunt via een wandelpad achter deze waterval langslopen. Heel gaaf! Loop daarna ook nog even door naar Gljúfrabúi, een waterval in een grot vlakbij Seljalandsfoss. Deze waterval is prachtig en wordt vaak overgeslagen. Na deze stop is het tijd om richting Skógafoss te gaan. Een andere geweldige waterval in IJsland. Het is hier enorm de moeite waard om de trap naar boven te nemen en daar een stuk van de Waterfall way te wandelen. Hier kom je dan vervolgens nog meer mooie watervallen tegen. De uitzichten zijn geweldig!
De laatste waterval van vandaag is Kvernufoss. Deze waterval ligt vlakbij Skógafoss, maar er komen hier maar weinig toeristen. Ook hier kun je achter de waterval langslopen. Het is een van onze favorieten van IJsland!

Heb je nog meer tijd? Dan kun je op deze dag ook een kijkje nemen bij Sólheimajökull, een prachtige gletsjer waar je naar toe kunt wandelen.

Dag 5: Vík

Vandaag heb je een volledige dag om de omgeving van Vík te verkennen. Start je dag bij Dyrhólaey, als je reist tussen eind april en half augustus. Als je namelijk vroeg in de ochtend bij Dyrhólaey komt, kun je hier papegaaiduikers spotten. Heb je in de ochtend geen geluk? Probeer het dan tussen 18:00 en 22:00 nog eens. Bij Dyrhólaey heb je een geweldig uitzicht op de stranden en de mooie omgeving van Vík. Je kunt hier ook een stuk wandelen.

Naast Dyrhólaey bezoek je vandaag ook Vík zelf en Reynisfjara Beach, het bekende zwarte strand met de basaltrotsen.

Verder zou je op deze dag nog een kijkje kunnen nemen bij het DC-3 vliegtuigwrak in de omgeving van Vík. En als je een 4×4 hebt kun je richting Þakgil rijden.

Meer lezen? Lees dan mijn artikel met handige tips voor Vík

Dag 6: Vík – Hof

Vandaag is het weer tijd om het mooie Vík te verlaten en richting Hof te rijden, een plaatsje waar je kunt overnachten dichtbij de gletsjers en een aantal andere gave bezienswaardigheden. Begin vroeg, want er is enorm veel te doen en te zien onderweg.

Voer deze stops in: Eldhraun – Fjaðrárgljúfur – Stjórnarfoss – Svartifoss – Fjallsárlón – Jökulsárlón

De eerste stop is Eldhraun, dit is een mossig lavaveld. Leuk om even kort de benen te strekken. Daarna rijd je verder richting Fjaðrárgljúfur, een prachtige kloof in IJsland. Hier wandel je 1 kilometer langs de kloof. Daarna is het tijd om naar Stjórnarfoss te gaan, een onbekende waterval die zeker de moeite waard is. Het is een korte stop. De volgende stop duurt wat langer en is de waterval Svartifoss. Hier kun je heen wandelen en genieten van prachtige uitzichten. Je rijdt daarna Hof voorbij richting Fjallsárlón, een van de mooiste plekken van IJsland. Dit is een gletsjermeer en echt adembenemend mooi. Om verliefd op te worden! Je sluit de dag af bij Jökulsárlón en Diamond Beach. Een prachtige plek. Daarna rijd je een klein stukje terug richting Hof om hier te overnachten.

Meer tips? Lees ook mijn artikel over de mooiste gletsjermeren van IJsland

Dag 7: Hof – Höfn

Je start vandaag met een gletsjer hike, een van de gaafste dingen om te doen in IJsland. Doe dit in de ochtend, want dan kun je in de middag nog wat stops maken. Na de gletsjer hike deden wij de wandeling naar de Múlagljúfur Canyon. Dit is wat mij betreft de mooiste kloof van heel IJsland, dus dit mag je absoluut niet missen. Je hebt deze dag ook nog tijd om eventueel een bezienswaardigheid van de dag hiervoor te bezoeken. Rijd aan het einde van de dag richting Höfn voor je overnachting.

Route IJsland voor 3 weken, roadtrip IJsland

Dag 8: Höfn – Egilsstaðir

Op dag 8 van deze IJsland route rijd je van Höfn naar Egilsstaðir. Je stopt eerst bij Stokksnes om de Vestrahorn te bewonderen. Bij ons was deze helaas volledig verhult in de mist. Daarna rijd je verder langs een prachtige route. Op verschillende plekken kun je stoppen om te genieten van het uitzicht. Het is een aanrader om niet perse steeds de ringweg te volgen, maar langs de kust en fjorden te blijven rijden. Dan kom je op de mooiste plekken!

Dag 9+10 : Egilsstaðir

Je hebt nu twee dagen in Egilsstaðir. Op de eerste dag reis je in de ochtend naar Seyðisfjörður. Een prachtig dorpje in een fjord, bekend van het blauwe kerkje met het regenboogpad er naar toe. De ligging is prachtig en de route erheen geweldig. Je kunt hier ook mooi wandelen. Rijd daarna door naar Borgarfjörður Eystri, de beste plek van IJsland om papegaaiduikers te spotten. De route erheen is adembenemend mooi. De beste tijd om hier papegaaiduikers te spotten is vroeg in de ochtend of tussen 18:00 en 22:00.

Op de tweede dag in Egilsstaðir kun je richting Stuðlagil Canyon, een prachtige kloof. Je kunt hier mooi wandelen. Hierna zou je nog een bezoek kunnen brengen aan Hengifoss en Litlanesfoss. Hier moet je naar toe wandelen en dit is ook prachtig. Bij terugkomt in Egilsstaðir kun je relaxen bij de Vok Baths, een prachtig thermaal bad waar je even heerlijk kunt bijkomen.

Papegaaiduikers spotten tijdens je roadtrip IJsland, route 3 weken IJsland
2-3-4 weken IJsland
Route IJsland

Dag 11: Egilsstaðir – Húsavík

Vandaag rijd je naar Húsavík. Je rijdt vlak langs de weg richting Stuðlagil Canyon, dus hier zou je ook op deze dag kunnen stoppen. Deze dag wordt dan echter wel heel vol. Voer sowieso deze stops in: Dettifoss – Hljóðaklettar – Ásbyrgi Canyon – Húsavík. Onderweg naar Húsavík kom je geweldige uitzichten tegen waar je kort kunt stoppen voor een foto. Verder stop je vandaag bij de indrukwekkende waterval Dettifoss en Selfoss. Daarna rijd je richting Hljóðaklettar, waar je kunt wandelen tussen de prachtige rotsformaties. Vervolgens neem je een kijkje bij de Ásbyrgi Canyon. Daarna rijd je langs de kust richting Húsavík.

Dag 12: Husavik – Myvatn omgeving

In de ochtend ga je mee met een walvistour, om walvissen te spotten. Dit is een super leuke activiteit om te doen. Daarna heb je de tijd om lekker de omgeving van Myvatn te verkennen.

Dag 13: Myvatn omgeving

Je hebt nu nog een hele dag de tijd om de omgeving Myvatn te verkennen. Bij weinig tijd kan je deze dag overslaan, dan wordt dag 12 wel wat voller, hetzelfde geldt voor dag 14. Plekken die de moeite waard zijn, zijn Hverir, Leirhnjukur en de Kraftla krater. Maar ook Hverfjall, Dimmuborgir , Grjótagjá  en Lake Myvatn mag je niet missen. Verder kun je heerlijk relaxen in de Myvatn Nature Baths.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Noord-IJsland 

Myvatn omgeving in je route IJsland

Dag 14: Myvatn omgeving – Blönduós

Vandaag verlaat je het noorden van IJsland. Omdat het te lang is om in een keer richting Hólmavík te rijden, overnacht je rondom Blönduós. Vind je een lange rij dag niet erg? Dan kun je op zich in 1 keer doorrijden. Onderweg stop je bij de waterval Goðafoss, bij Akureyri en Siglufjörður.

Dag 15: Blönduós – Hólmavík

Vanaf Blönduós rijd je eerst naar Kolugljúfur Canyon. Een mooie kloof voor een korte stop. Daarna kun je via de kust richting Hólmavík rijden. Rijd daarna nog iets verder, zodat je kunt relaxen bij de Drangsnes hotpools of in het verwarmde zwembad van Laugarhóll.

roadtrip IJsland Kolugljúfur Canyon

Dag 16: Hólmavík – Ísafjörður

Deze dag rijd je van Hólmavík naar Ísafjörður, de hoofdstad van de Westfjorden. De route erheen is prachtig. Je zult dan ook regelmatig stoppen om te genieten van de uitzichten onderweg.

Dag 17: Ísafjörður – Patreksfjörður / Flókalundur

Vanaf Ísafjörður rijd je richting Patreksfjörður of richting Flókalundur. Wat je kiest maakt op zich niet heel veel uit. De route erheen is wederom geweldig mooi. Onderweg stop je eerst bij de Önundarfjörður pier. Hier vind je een prachtig wit strand met helder blauw water, omringd door groene bergen. Alsof je in de tropen bent. Rijd daarna via Þingeyri naar de Dynjandi waterval, de mooiste waterval van de Westfjorden en een van de mooiste van IJsland. Daarna rijd je via een geweldige route richting je hotel. De uitzichten zijn zo mooi steeds!

Route IJsland in 2-3-4 weken
Route IJsland in 2-3-4 weken
Route IJsland in 2-3-4 weken
Route IJsland in 2-3-4 weken
Route IJsland in 2-3-4 weken

Dag 18: Patreksfjörður / Flókalundur

Tijdens deze dag rijd je richting Látrabjarg om papegaaiduikers te spotten bij de klif. Verder kun je deze dag het rode strand van de Westfjorden bewonderen; Rauðasandur.

Dag 19: Patreksfjörður / Flókalundur – Snæfellsnes

Vandaag verlaat je de Westfjorden en rijd je richting het schiereiland Snæfellsnes. Onderweg zijn de uitzichten prachtig en kom je weer mooie plekken tegen om te stoppen. Zelf bezochten wij deze dag ook gelijk al wat bezienswaardigheden op Snæfellsnes. Zo zijn wij gaan wandelen van Anarstapi naar Hellnar en bewonderden wij de bekende Kirkjufellsfoss.

Dag 20: Snæfellsnes

Vandaag heb je nog een hele dag om Snæfellsnes te ontdekken. Je gaat op zoek naar mooie stranden, prachtige kliffen, mooie watervallen en andere toffe bezienswaardigheden. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Snæfellsnes

Dag 21: Snæfellsnes – Reykjavik – Amsterdam

De laatste dag verlaat je Snæfellsnes en rijd je in een keer door richting Reykjavik. Hier loop je een paar uur rond om de stad te ontdekken. In de avond vlieg je terug naar Nederland. Heb je geen late vlucht, dan is dit geen haalbare dag en heb je een extra dag nodig. Of moet je ervoor kiezen om een eerdere dag anders in te delen. Reykjavik overslaan is ook een optie, deze stad is namelijk absoluut geen hoogtepunt van je roadtrip IJsland.

Langer of korter naar IJsland?

Ga je langer of korter naar IJsland, dan deel ik hieronder wat je kunt doen als je 2 weken de tijd hebt, of wat je kunt doen als je zelfs 4 weken de tijd hebt!

Route IJsland 2 weken

Heb je 2 weken de tijd? Dan moet je keuzes maken. Ik zou er dan zelf voor kiezen om de Westfjorden te bewaren voor een andere keer. In onze route zijn dat dag 15 tot en met dag 19. Vanaf Myvatn zou ik dan proberen in 1 dag richting Snæfellsnes te gaan, om zo ook weer tijd te besparen. Verder kan je ook een dagje minder in Egilsstaðir blijven en de kloof die je vanuit daar bezoekt, bezoeken op je reisdag tussen Egilsstaðir en Húsavík. Je hebt dan wel wat minder relaxmomenten, maar op deze manier kun je toch veel zien in IJsland in 2 weken tijd.

Route IJsland 4 weken

Wil je deze route IJsland volgen, maar heb je vier weken de tijd? Dat is heerlijk! Want dan kun je lekker rustig aan doen. Ik zou dan zeker nog een dag langer in Selfoss verblijven om een dag extra te hebben voor de Golden Circle. Ook zou ik een nachtje Reykjavik toevoegen en een dag extra verblijven in Ísafjörður voor een dagtrip naar Hornstrandir. Ook kun je nog een bezoek brengen het eiland Vestmannaeyjar in het zuiden, of meer tijd nemen voor het binnenland van IJsland en hier het een en ander ontdekken. Er is in ieder geval genoeg te doen om een route IJsland voor 4 weken te maken!

Heb je geen 2,3 of 4 weken de tijd, maar reis je slechts 1 week naar IJsland? Ook dan heb ik leuke IJsland routes voor je verzameld! In dit artikel lees je over de leukste routes voor 1 week IJsland

Wat voor auto heb je nodig voor deze route IJsland?

Welke auto je nodig hebt voor deze route IJsland, ligt eraan in welke tijd van het jaar je op reis gaat. In de zomer is deze hele route te rijden met een gewone simpele auto. Wij reden de route 3 weken IJsland met een Toyota Yaris, ook het stuk in de Westfjorden. Dit was allemaal goed te doen. Reis je in een seizoen met kans op sneeuw en heftiger weer? Dan is het misschien beter om voor een 4×4 te gaan. Wil je het binnenland in en f wegen toevoegen aan deze IJsland route? Dan heb je ook een 4×4 nodig. Je kunt je auto het beste huren via Sunny Cars, zodat je altijd volledig verzekerd bent. Check ook Discover Cars en Rental Cars. Ook hier kun je kiezen voor een volledige verzekering, alleen er is geen Nederlandse klantenservice.

Of, kies niet voor een auto, maar huur een camper! Er zijn genoeg campings in IJsland en zo ben je nog meer in de natuur. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook eens het artikel van Judith over het huren van een camper in IJsland

auto huren in IJsland

Dit was onze route IJsland voor 3 weken. Wij vonden deze roadtrip IJsland echt perfect en hebben genoten van elke dag. Wat een geweldig land is dit!

Zou jij deze route IJsland willen rijden?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows