Huskysafari in Fins Lapland: alles wat je moet weten!

door | Laatste update Mar 26, 2024 | Gepubliceerd Mar 15, 2024 | Europa, Finland | 2 reacties

Een van de dingen die bij veel mensen hoog op de bucketlist staat is een huskysafari in Fins Lapland. Op de slee door een sneeuwlandschap glijden terwijl 5 of 6 enthousiaste husky’s je vooruit trekken, klinkt als een droom toch? In dit artikel vertel ik je alles over een huskytocht in Fins Lapland, zodat jij weet hoe je deze droom kunt waarmaken! Naast tips en info, deel ik ook wat over dierenleed, want is deze activiteit diervriendelijk of niet?

Husky’s in Fins Lapland

Husky’s en Fins Lapland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al eeuwenlang worden de honden gebruikt om sledes voort te trekken. De eerste mensen die dit deden waren de Sami, de inheemse bevolking van Lapland. Husky’s zijn sterk, hebben een goed uithoudingsvermogen en zijn goed bestand tegen de kou. Dat ze zo goed tegen de kou kunnen, komt door hun dikke, dubbele vacht. De ondervacht houdt de husky’s warm, terwijl de bovenvacht water en sneeuw afstoot.

Een huskyslede tocht maken is dan ook echt iets wat hoort bij Lapland. Vandaag de dag worden de honden niet meer gefokt om sledes met spullen voort te trekken, maar voor het toerisme. Zo kan iedereen ervaren hoe het is om door de sneeuw te sjezen met de husky’s en wordt de traditie in stand gehouden.

In dit artikel neem ik je mee naar een huskysafari in Fins Lapland. Ik deel eerst wat praktische informatie over een huskytocht in Fins Lapland, vervolgens vertel ik over de tocht zelf en ten slotte vertel ik je iets over dierenwelzijn. Want is een huskysafari diervriendelijk en vinden de dieren het eigenlijk wel zo leuk?

Huskysafari in Fins Lapland

Praktische informatie voor een huskysafari in Fins Lapland

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt over de husky’s in Fins Lapland, is het tijd om praktische informatie te delen over een huskysafari in Fins Lapland. Ik vertel je waar in Fins Lapland je zo’n tocht kunt maken, welke kleding je draagt en hoeveel kilometer je moet kiezen.

Waar kun je op huskytocht in Fins Lapland?

Aangezien husky’s echt een onderdeel zijn van de cultuur in Fins Lapland, vind je op heel veel plekken boerderijen met husky’s. Vooral bij de toeristische plekken in Fins Lapland zijn er altijd meer boerderijen waar je uit kunt kiezen. Je hoeft dan ook geen specifieke bestemming uit te kiezen in Fins Lapland als je husky’s wilt zien en een sledetocht wilt maken. Hieronder zal ik een paar locaties opsommen waar je een huskytocht kunt maken in Fins Lapland.

  • Äkäslompolo
  • Rovaniemi
  • Levi
  • Saariselkä
  • Inari
  • Ivalo

En zo zijn er nog genoeg andere plekken!

Welke kleding draag je?

Tijdens een huskysafari zit je voornamelijk stil en aangezien de temperaturen in Fins Lapland heel laag kunnen liggen, is kleding echt heel belangrijk. In de winter van Fins Lapland kan het -30 worden, en dat is heel koud als je stilzit. Het is belangrijk om je te kleden met laagjes. Tussen de laagjes komt dan lucht te zitten, dit isoleert en hierdoor blijf je warm. Door met lagen te werken kun je makkelijk iets aan of uittrekken.

Start met een merinowollen onderlaag. Hier overheen trek je 1 of 2 lagen fleece aan, afhankelijk van de temperatuur. Verder trek je een waterdichte en warme broek aan. Daar overheen kun je het pak dragen dat je gehuurd hebt van de reisorganisatie. Heb je geen eigen pak, dan krijg je er vaak een bij de activiteit die je hebt geboekt. In dat pak krijg je het absoluut niet koud.

Qua schoenen koos ik voor mijn wandelschoenen, maar het was toen -5 graden. Is het echt koud, dan zijn de schoenen die bij de activiteit worden aangeboden of echte snowboots een betere keuze.

Hoeveel kilometer moet je kiezen?

Bij een huskytocht kun je kiezen uit verschillende lengtes in kilometers. Hoe lang je een huskytocht wilt doen, verschilt natuurlijk per persoon. Onze geboekte reis had een huskytocht inbegrepen, die 9 kilometer lang was. Halverwege wissel je van bestuurder. Ik vond 9 kilometer dan ook wel heel kort. Er zijn ook tochten van 20 of 30 kilometer. In het vervolg zou ik kiezen voor een tocht van 20 kilometer. Dat is niet te kort, maar ook niet te lang.

Hoe duur is deze activiteit?

De prijs van een huskytocht in Fins Lapland hangt af van de lengte van de tocht. Onze reis via Lapland Travel had een huskysafari inbegrepen. Is de huskytocht niet inbegrepen, dan kost deze rond de €120,- of €150,- per persoon. Er zijn ook goedkopere opties, maar die zijn wellicht minder uitgebreid.

Huskytocht in Fins Lapland
Huskytocht in Fins Lapland

Hoe ziet een huskytocht in Fins Lapland eruit?

In dit deel van het artikel ga ik je meenemen naar de huskysafari in Fins Lapland. Hoe ziet deze activiteit eruit? Wat kun je precies verwachten?

Uitleg over de huskysafari

Wij doen een husysafari in Äkäslompolo en worden eerst opgehaald bij Due North Safaris. We gaan met een bus richting Huskypoint Oy bij Kolari. Bij aankomst horen we de honden al blaffen van enthousiasme. Wij zijn de eerste groep van de dag die meegaan op safari. We krijgen eerst een uitleg over het besturen van de slee en de veiligheidsregels. De uitleg is duidelijk, dus we kunnen snel plaatsnemen in de slede en lekker op pad gaan!

De sledetocht zelf

Dan is het tijd voor de tocht zelf. Je zit met twee personen op een slee. Een persoon zit in de slee en de ander bestuurt de slee. Degene die zit, kan foto’s maken en filmen. De bestuurder moet zijn handen aan het stuur houden. Als bestuurder hoef je alleen te remmen en je vast te houden. De rest gaat eigenlijk vanzelf en de husky’s volgen de gids die voorop rijdt. Om een slee te mogen besturen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Hier wordt ook op gecontroleerd. Halverwege de sledetocht mag je wisselen van bestuurder. Ik vond het besturen het leukste, want je hebt dan een beter uitzicht op de natuur, de sneeuw en de honden.

Tijdens de tocht sjees je door de prachtige, besneeuwde Finse bossen en kun je genieten van de geweldige natuur. Ondertussen poepen de husky’s trouwens gewoon, dus verwacht een ritje met veel stank. Bij langere tochten stop je vaak om te eten, te drinken en op te warmen bij het vuur. Omdat onze tocht vrij kort was, hadden wij dit niet.

huskysafari in Fins Lapland

Knuffelen met husky’s

Bij terugkomst kregen wij tijd om lekker te knuffelen met de husky’s en om foto’s te maken van deze prachtige honden. Stiekem had ik hier het meeste zin in, dus het was ook best een teleurstelling toen wij na 10 minuten alweer weg moesten. De honden zijn super vriendelijk en sommige zijn ook echte knuffelkonten. Daarnaast zijn de husky’s ook super fotogeniek en poseren ze graag voor de camera.

Huskysafari in Fins Lapland
Huskysafari in Fins Lapland
Huskytocht in Fins Lapland

Opwarmen met warme bessensap  

Na het knuffelen gingen we naar binnen en zaten we bij een vuurtje. We kregen bessensap en een koekje. Ook konden we hier nog vragen stellen. Het personeel vertelde over de verzorging van de husky’s. We leerden hoe ze omgaan met honden die niet meer willen of kunnen rennen, hoe ze getraind worden en hoe ze verzorgd worden. Dit vond ik zelf heel belangrijk en hier zal ik in het stukje over dierenwelzijn dan ook meer over vertellen.

Is een huskysafari diervriendelijk?

Dieren en toerisme gaan niet samen, dat is een mening die Remco en ik delen. Toch deden wij een huskytocht in Fins Lapland. We deden de tocht omdat hij inbegrepen was bij onze reis, maar we hadden onze twijfels over de diervriendelijkheid. Omdat er weinig informatie online is over de diervriendelijkheid van huskytochten, besloot ik het zelf te ervaren en er vervolgens over te schrijven. Om je een goed beeld te geven, vertel ik je over de verzorging van de dieren, de verblijven en of het dus diervriendelijk is.

Verzorging van de dieren

De verzorging van de dieren is niet op elke huskyboerderij hetzelfde. Op sommige websites vind je hier informatie over, op andere niet. Het lezen van reviews is daarom erg belangrijk voor je een keuze maakt. De boerderij die wij bezochten verzorgde de husky’s goed. Ze kregen voldoende rust, maakten maximaal 50 kilometer op een dag en er werd steeds na elke rit gekeken hoe het met de honden gaat. Kunnen ze nog rennen? Of is het tijd voor rust? Hoe het trainen gaat is afhankelijk van de hond zelf, hetzelfde geldt voor het moment dat een hond met pensioen gaat. Sommige honden willen niet meer als ze acht zijn, sommige rennen op hun twaalfde nog. Dit was allemaal oké. De honden die met pensioen gaan blijven op de boerderij wonen. Er zijn helaas heel veel plekken waar dit niet zo is. De honden worden op genoeg plekken afgemaakt zodra ze geen geld meer opleveren.

De verblijven

De honden kunnen niet de hele dag los rondlopen. Ze moeten hun energie sparen gedurende de dag. Er zijn meerdere verblijven op een huskyboerderij, waar de honden met zijn tweeën verblijven. Bij de boerderij die wij bezochten waren er honden die dit niet prettig vonden. Ze hadden geen hok, maar stonden los aan een ketting van een paar meter. Ik vond de hokken niet heel groot, maar wel redelijk schoon. Maar goed, wij waren de eerste bezoekers van de dag, ik weet dus niet hoe dit later op de dag is.

Verblijven husky's: is een huskytocht diervriendelijk?
Verblijven husky's: is een huskytocht diervriendelijk?

Is een huskysafari in Fins Lapland diervriendelijk?

Over het algemeen is dierenwelzijn in Lapland heel belangrijk en wordt er goed voor de dieren gezorgd. De husky’s worden gefokt voor het toerisme en ik vind dat toch niet helemaal goed voelen. Maar aan de andere kant; waarom zou je honden wel fokken om ze thuis te houden en niet voor de slee? De honden zelf vinden het rennen fantastisch, ze willen het liefst allemaal elke keer mee en zijn nauwelijks stil te houden. Maar of het echt goed is? Dat vind ik heel lastig om te beoordelen. Het blijft nou eenmaal iets waarbij het draait om geld. Daarentegen weet ik zeker dat het zieliger is om een husky te houden in een flatgebouw op 5 hoog met veel te weinig ruimte, dan op een boerderij waarbij ze veel kunnen rennen en bewegen.

Wil je deze activiteit doen en het zelf ontdekken? Check dan in ieder geval heel goed de reviews, zodat je zeker weet dat je op een plek uitkomt waar dierenwelzijn belangrijk is. Tegenwoordig kunnen boerderijen een certificaat aanvragen om aan te tonen dat ze het belang van de dieren vooropstellen. Dit kun je ook meenemen in je keuze.

Wat vonden wij van de huskytocht in Fins Lapand?

Hoewel dit dus voor veel mensen echt een bucketlist item is, was dat het voor ons niet echt. Ik vond de omgeving prachtig en ik vond het knuffelen met de honden leuk, maar ik zou het niet perse nog eens doen. De tour was te kort en deze activiteit geeft mij een dubbel gevoel. Dieren en toerisme gaan toch niet helemaal samen. Zie je bij je bezoek wel echt alles van de verzorging en over het welzijn van de dieren? Dat betwijfel ik. Het valt wat mij betreft niet in het rijtje kamelen rijden, tijgers knuffelen en olifanten wassen en rijden, maar het blijft een lastig dilemma. En omdat ik daar zelf zo mee bezig ben, merk ik dat ik hier toch niet voor de volle honderd procent van kan genieten. Ook niet nadat ik op heel veel plekken heb gelezen dat een huskytocht een diervriendelijke activiteit is. Hoe je hierin staat, is natuurlijk voor iedereen anders.

De omgeving en de husky’s waren top om eens te zien. Het was op zich leuk om eens mee te maken en als je zelf dat dubbele gevoel over deze activiteit niet hebt, is het zeker iets heel tofs om te doen in Fins Lapland! De mensen uit onze groep waren allemaal erg enthousiast.

finland

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over een huskysafari in Fins Lapland. Het is de ultieme Lapland ervaring en het rondsjezen in de prachtige omgeving verveelt hier niet.

Wil jij een huskytocht in Fins Lapland maken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows