Hoekenbrink wandelroute in het Drents-Friese Wold

door | Laatste update May 15, 2023 | Gepubliceerd Aug 28, 2021 | Europa, Nederland, Wandelen | 8 reacties

Het Drents-Friese Wold is een prachtig nationaal park op de grens van Drenthe en Friesland waar je prachtig kunt wandelen. In dit artikel vertel ik je alles over de Hoekenbrink wandelroute in het Drents-Friese Wold. Deze wandeling brengt je langs prachtige heide, open velden en door het bos. Daarnaast is hij geschikt voor iedereen en kom je bijna geen andere mensen tegen! Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Wandelen in het Drents-Friese Wold

Je kunt heel mooi wandelen in het Drents-Friese Wold en vindt dan ook veel mooie wandelroutes in het Drents Friese Wold. De meeste wandelingen in het Drents Friese Wold zijn vrij kort en geschikt voor het hele gezin. De langste wandeling is 10 kilometer en is de grote bos- en duinroute. Verder zijn er vooral veel wandelingen van rond de 3-5 kilometer.

Wil je graag weten welke wandelroutes in het Drents-Friese Wold je allemaal kunt doen? Neem dan eens een kijkje op de website van het Staatsbos beheer. Je kunt dan ook gelijk reviews en meningen lezen over de wandelingen. Of bekijk mijn artikel over wat je moet doen in het Drents-Friese Wold

De Hoekenbrink wandelroute

De Hoekenbrink wandelroute is een van deze vele wandelroutes in het Drents Friese Wold die je kunt kiezen. Wij kozen deze route vooral omdat hij dichtbij ons vakantiepark startte en wij dus op de dag van aankomst gelijk lekker een stukje van het Drents-Friese Wold konden ontdekken.

De Hoekenbrink wandelroute is 4,2 kilometer lang en brengt je vooral langs een prachtig heidveld met een kleine zandverstuiving. Daarnaast loop je nog over een openveld langs wat struikheide en loop je door het bos. Het is een korte route met voldoende afwisseling en zeker een aanrader als je gaat wandelen in het Drents Friese Wold. Om de wandeling te volgen, volg je de rode bordjes.

Je kunt in je navigatie zoeken naar de hoekenbrink parkeerplaats. Dit is een onverharde parkeerplaats die behoorlijk modderig kan zijn. De parkeerplaats ligt vlakbij het plaatsje Wateren.

De wandelroute stap voor stap

Hieronder ga ik je meenemen naar de Hoekenbrink Wandelroute zodat je weet wat je kunt verwachten van de wandeling. Daarnaast deel ik natuurlijk een aantal foto’s van deze mooie plek!

De start van de wandeling

Wij parkeren onze auto op de parkeerplaats en daar zijn wij een van de weinige. Dit belooft een rustige wandeling te worden en dat is fijn! De Hoekenbrink wandelroute is onze eerste kennismaking met het Drents-Friese Wold en hij begint gelijk al fantastisch. We lopen namelijk tussen wat bomen door en hebben al snel een geweldig uitzicht op het heideveld.

Start van de Hoekenbrink wandelroute in het Drents-Friese Wold

Wandelen langs het heideveld

We wandelen langs de Hoekenbrink heide, het prachtige heideveld waar deze wandeling eigenlijk vooral om draait. Het is prachtig. In de verte zien we ook al een zandverstuiving en dat maakt het uitzicht nog mooier. Daarnaast hebben wij fantastisch weer.

Op een gegeven moment kom je bij een splitsing. Je kunt of verder lopen langs het heideveld, of de bordjes van de wandeling verder volgen. Als je geen zin hebt in de hele wandeling kun je prima het pad langs het heideveld volgen, je wandelt dan namelijk gewoon een rondje om het hele veld heen. Wil je wel de hele wandeling doen? Dan volg je de rode bordjes en verlaat je op dit punt de heide even.

Hoekenbrink wandelroute in het Drents-Friese Wold
Hoekenbrink wandelroute in het Drents-Friese Wold
Hoekenbrink wandelroute in het Drents-Friese Wold

Het open veld

Wij volgen het rode bordje, want wij willen de complete Hoekenbrink wandelroute volgen. We lopen door een heel kort stukje bos en zien naast ons nog wat heide verschijnen. Als we vervolgens het open veld inlopen zien we een soort mini vennetje. In de zomer zou het nog wel eens compleet droog kunnen staan, maar nu is het mooi om te zien. Via het gras kunnen we wat dichterbij komen, maar helaas kan je niet helemaal bij het water uitkomen.

De route loopt verder over een open veld. Wat eigenlijk gewoon een weiland is, met aan het begin nog het mini vennetje en de heide. We lopen langs wat koeien en genieten hier van het zonnetje.

Wandelroute Drents-Friese Wold
Wandelroute Drents-Friese Wold
Wandelroute Drents-Friese Wold

Door het bos

Na het open veld lopen wij het bos in. De wandeling is dus lekker afwisselend en dat is fijn. We moeten een behoorlijk lang stuk hetzelfde pad volgen in het bos en twijfelen daarom ook even of we goed zitten. We komen namelijk al heel lang geen rood bordje meer tegen. Gelukkig zaten we goed en hoefden wij niet om te keren!

Hoekenbrink wandelroute

Zandverstuiving en heide

Na het stuk in het bos komen we uit bij de zandverstuiving die we net van een afstandje ook al konden zien. Dit is de perfecte plek voor een korte picknick of een korte pauze. En het is ook een prachtige plek voor foto’s.

Zandverstuiving bij de Hoekenbrinkheide
Zandverstuiving bij de Hoekenbrinkheide

Als je je pauze hebt gehad bij de zandverstuiving loop je verder langs de Hoekenbrinkheide. Het is nog steeds even mooi als in het begin en de uitzichten zijn toch steeds net iets anders.

Na nog een stukje wandelen langs de heide zitten de 4,2 kilometer er alweer op en staan we alweer naast de auto!

Hoekenbrink wandelroute Drents-Friese Wold
Hoekenbrink wandelroute Drents-Friese Wold

Tips voor de Hoekenbrink wandelroute

Nu je weet hoe de wandeling gaat, vertel ik nog wat laatste dingen over de wandelroute en deel ik nog wat tips.

  • De wandeling is kort en dus ook geschikt voor kinderen en gezinnen. De wandeling gaat over los zand en is dus niet geschikt met rolstoelen of wandelwagens.
  • Neem voldoende eten en drinken mee, onderweg kom je geen water vulpunten tegen. Op de parkeerplaats zijn verder ook geen faciliteiten.
  • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. 
  • Je kunt de wandeling inkorten door gewoon het pad rondom de heide te volgen. Je mist dan het bos en het open veld. De heide is wel het hoogtepunt van de wandeling, dus als je meer gaat wandelen in het Drents-Friese Wold kan je dit prima doen.
  • Deze wandeling is lekker rustig, wij zijn bijna niemand tegen gekomen! Ideaal dus als je een wat rustigere plek wilt opzoeken.

Dit is alles wat je moet weten over de Hoekenbrink wandelroute in het Drents-Friese Wold. Wij vonden het een hele mooie wandeling en een mooie eerste kennismaking met het nationaal park. Ik kan hem dan ook zeker aanraden!

Zou jij de Hoekenbrink wandelroute in het Drents-Friese Wold willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow