Hobbiton bezoeken: op bezoek bij de hobbits in de Hobbiton Movie Set

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Mar 16, 2019 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 26 reacties

Toen wij onze reis naar Nieuw-Zeeland planden stond 1 ding voor Remco al heel snel vast: hij wilde Hobbiton bezoeken. Aangezien ik zowel Lord Of The Rings als The Hobbit nog nooit had gezien, had ik huiswerk. Helemaal geen straf natuurlijk, aangezien de films echt ontzettend gaaf zijn! En wat is er dan leuker om na de films een bezoekje te brengen aan Hobbiton, het leuke, heuvelachtige en kleurrijke dorpje van de hobbits? Een dorpje vol met kleine details waar van alles te zien en te beleven is. Wil je ook Hobbiton bezoeken? In dit artikel vertel ik je alles over een bezoek aan de Hobbits bij de Hobbiton Moevie Set 

Hobbiton bezoeken: de Hobbiton Movie Set in Nieuw-Zeeland

De Hobbiton Movie Set spreekt tot de verbeelding als je de films van The Hobbit en de Lord of The Rings hebt gezien. De prachtige mini huisjes met gekleurde deuren en de vele details. Het moet een heerlijke plek zijn om te bezoeken. In dit artikel vertel ik je alles over Hobbiton bezoeken en deel ik tips voor jouw bezoek aan de Hobbiton Movie Set. 

Waar in Nieuw-Zeeland vind je Hobbiton?

De Hobbiton Movie Set is te vinden in Matamata, op het Noorder eiland van Nieuw-Zeeland. De Hobbiton Movie Set vind je op een boerderij, die ook nog steeds als boerderij gebruikt wordt. Na de opnames van de Lord Of The Rings is Hobbiton helemaal afgebroken, maar toen de film The Hobbit gemaakt werd is het dorp compleet herbouwd, maar dan met het doel om ook te blijven bestaan na de opnames. Sindsdien kan je tijdens je reis in Nieuw-Zeeland een bezoek brengen aan de hobbits in Hobbiton (ook al moet je de hobbits er zelf bij denken).

Hobbiton is makkelijk te bereiken en kun je goed combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan de grotten in Waitomo. De filmset is een ruime twee uur rijden vanaf Auckland en een krap uur naar Rotorua. Vanaf Coromandel is het ruim 2,5 uur. Wij bezochten Hobbiton als stop tijdens de rit van Coromandel naar Rotorua.

Een tour boeken

Wil je Hobbiton bezoeken? Dan moet je een tour boeken, je kunt namelijk niet op eigen houtje de Hobbiton Movie Set bezoeken. Ergens jammer, maar ergens verspreid dit ook de drukte. Want ja, tijdens het hoogseizoen kan het behoorlijk druk worden en is het ook echt een must om je tickets van te voren te boeken. Het kan anders voorkomen dat je een dag later terug kan komen of dat je dik twee uur moeten wachten voor je met een Hobbiton tour mee kan.

Elke tien minuten vertrekt er een tour. Dat is dus behoorlijk vaak en je kan je dus best voorstellen hoe druk het daar is. Je hebt verschillende tours die je kunt doen in Hobbiton. Zo kan je ervoor kiezen om in de avond te gaan en een evening banquet tour te doen. Dan ga je ook dineren in Hobbiton en zie je Hobbiton tijdens zonsondergang en in het donker, met prachtige verlichting. Ook kan je kiezen voor een tour met lunch erbij, of gewoon voor een tour waarbij je rondloopt door Hobbiton en afsluit met een drankje in de Green Dragon. Wij deden het laatste. Dit is tevens ook de goedkoopste optie, ook al is deze optie al niet bepaald goedkoop. Voor de gewone standaard tour door Hobbiton betaal je namelijk al 84 NZD (€48,- , oktober 2018). Zoals ik al zei moet je in de zomer je tickets van te voren boeken en ook in de lente en herfst is dat sterk aan te raden. Je kan je tickets boeken via deze website.

Wat kun je verwachten van een tour door de Hobbiton Movie Set?

Je hebt natuurlijk verschillende tours en de verschillende tours worden natuurlijk op verschillende manieren vorm gegeven. Omdat wij de gewone Hobbiton Movie Set tour deden is dit artikel daar ook op gericht en vertel ik je wat je tijdens deze tour door Hobbiton te zien krijgt. Met de andere tours heb ik zelf geen ervaring, dus daar kan ik je helaas niks over vertellen.

Een tour door Hobbiton duurt twee uur. Een kwartier voor je tour begint moet je aanwezig zijn bij het beginpunt; The Shire’s Rest. Hier kan je je auto gratis parkeren op een parkeerterrein met voldoende ruimte. Als je al een kaartje hebt gekocht, dan moet je evengoed nog naar een balie toe, als je je naam noemt worden je tickets geprint en wordt er vertelt waar je naar toe moet.

Het ticket voor Hobbiton op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Vijf minuten voor je tour begint moet je in de rij gaan staan voor je bus. Je ontmoet dan ook je gids. Wij kregen Amanda als gids. Als eerste stap je de bus in. In de bus krijg je een korte introductie over de tour en daarna krijg je een kort filmpje te zien van Peter Jackson. De bus rijdt trouwens door een geweldig landschap, dus vergeet niet om je heen te kijken!

Na je busrit stap je uit bij Hobbiton waar je al snel de eerste huisjes te zien krijgt! Samen met je gids loop je langs 44 verschillende huisjes. Je gids vertelt je iets over het filmen. Zo hebben ze twee soorten hobbithuisjes,  grote en kleine, zodat ze bijvoorbeeld Gandalf groter kunnen laten lijken. Ook wordt er verteld waar bepaalde delen uit de film zich hebben afgespeeld. Leuk en interessant om te horen! Af en toe krijg je de tijd om ook wat foto’s te maken, maar je moet altijd in een bepaald gebied blijven. Je mag de huisjes ook niet zomaar in en je moet op de paden blijven.

Hobbithuisjes uit The Hobbit en The Lord of the Rings

Tijdens de tour ontdek je hoeveel details er in Hobbiton te vinden zijn en hoeveel dingen eigenlijk gewoon echt zijn. Veel planten en groentes zijn gewoon helemaal echt! Na iets langer dan een uur rondlopen ga je met je gids richting de Green Dragon. Bij de Green Dragon krijg je 1 drankje zonder dat je er extra voor hoeft te betalen. Ze hebben 3 drankjes met alcohol, 1 drankje zonder. De Green Dragon is prachtig om te zien.

The Green Dragon, het café uit The Hobbit en Lord of the rings
The Green Dragon, de bar uit The lord of the rings
The Green Dragon

In de Green Dragon heb je ongeveer een kwartier / twintig minuten. Samen met de gids loop je daarna nog langs een aantal laatste hobbithuisjes, richting de uitgang. Daarna stap je de bus weer in en is de tour weer voorbij. In de bus krijg je nogmaals een kort filmpje te zien van Peter Jackson. Daarna kom je weer bij The Shire’s Rest aan en kun je weer met de auto verder naar je volgende bestemming in Nieuw-Zeeland, of naar je overnachtingsplek dichtbij natuurlijk.

Onze ervaring met Hobbiton bezoeken + foto’s

De tour is echt een must als je een Lord Of The Rings of een Hobbit fan bent. Ook als je de films nog nooit gezien hebt kan het leuk zijn om Hobbiton te bezoeken. De omgeving is gewoonweg prachtig en het dorpje zelf is dat ook. Ik zou willen dat er meer plekken op de wereld waren die er zo uit zagen. De tour vond ik dan ook erg leuk, maar als ik eerlijk ben vond ik het ook ontzettend gehaast. Ik heb niet het gevoel dat ik echt de tijd gehad heb om ook echt alles goed te bekijken. Je hebt twee uur, maar de tijd bij de Green Dragon en je busrit zitten ook bij deze twee uur inbegrepen. Hobbiton heeft zoveel geweldige details dat je naar elk huisje best lang zou kunnen kijken, maar dat kan dus helaas niet. Gelukkig krijg je tijdens de tour wel tijd om foto’s te maken en doordat de groepen verspreid zijn over het park heb je niet steeds honderden anderen op je foto.

Het rondlopen in Hobbiton is geweldig en heeft toch iets speciaals. Dus ondanks de extreem hoge prijs en het gehaaste had ik het echt nooit willen missen. Rondlopen in Hobbiton heeft iets magisch en het is echt leuk om te zien hoeveel dingen in Hobbiton gewoon echt zijn. Ook vond ik het leuk om wat meer te horen over hoe bepaalde dingen gefilmd zijn en heb ik tijdens de tour ook dingen geleerd die ik niet wist, altijd leuk! Hierboven deelde ik al wat foto’s van ons tripje naar het mooie Hobbiton, maar omdat beelden vaak meer zeggen dan foto’s, deel ik er hieronder nog een paar!

Poseren bij een hobbithuisje in Hobbiton, Nieuw-zeeland
De omgeving is ook echt prachtig mooi
Het hobbithuis van Frodo uit the Lord of the Rings
De movieset is geweldig
op bezoek bij de hobbits
Overal leuke huisjes, het is prachtig
Op bezoek bij de Hobbits
Op bezoek bij de hobbits
Op bezoek bij de Hobbits
Op bezoek bij de hobbits
Lord of the Rings en The Hobbits

Hobbiton bezoeken is wat mij betreft echt een must tijdens je bezoek aan Nieuw-Zeeland. Het is natuurlijk het leukste als je de films gezien hebt, omdat je dan ook dingen herkent. De Hobbiton Movie Set is prachtig om te zien en heeft echt iets bijzonders. Ik had het niet willen missen in ieder geval!

Wil je dit artikel bewaren voor later? Pin het dan op Pinterest! 

Wil jij Hobbiton bezoeken? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow