Tips voor het Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken in Zuid-Afrika

door | Laatste update Jun 11, 2024 | Gepubliceerd Apr 25, 2024 | Afrika, Zuid-Afrika | 0 Reacties

Het Hluhluwe-Imfolozi Park in Zuid-Afrika is het oudste wildreservaat van het land en ook gelijk een van de mooiste. De glooiende landschappen, de prachtige uitzichten en de dieren die je hier kunt zien, maken dit een prachtige plek om te bezoeken. In Hluhluwe-Imfolozi maak je zelfs kans om de Big Five te spotten. Vooral neushoorns zul je hier veel tegenkomen. In dit artikel deel ik handige tips voor het Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken in Zuid-Afrika!

Praktische info en tips voor Hluhluwe-Imfolozi Park in Zuid-Afrika

Ik begin zo meteen met het delen van praktische informatie en tips voor Hluhluwe-Imfolozi Park. In dit deel van het artikel lees je over de geschiedenis van het park, de bereikbaarheid, de kosten & openingstijden, de beste reistijd, welke dieren je kunt zien en of er malaria voorkomt in Hluhluwe-Imfolozi Park in Zuid-Afrika. Ook zal ik kort vertellen over het verschil tussen het Hluhluwe deel en het Imfolozi deel.

De geschiedenis

Hluhluwe-Imfolozi Park is het oudste wildreservaat van Zuid-Afrika, in eerste instantie opgericht om de laatste witte neushoorns van het gebied te beschermen. Het park is 96.000 hectare groot en omvat twee gebieden: Hluhluwe en iMfolozi. In 1895 werd het Hluhluwe-reservaat opgericht en in 1921 werd het Imfolozi-reservaat opgericht. Dit waren dus eigenlijk 2 aparte parken. In 1980 werden uiteindelijk de twee reservaten samengevoegd tot het Hluhluwe-Imfolozi Park. Het park speelt een hele belangrijke rol in het behoud en de redding van de neushoorns. Maar ook andere bedreigde diersoorten leven in dit beschermde gebied.

Hoe bereik je het park?

Je kunt het park makkelijk bereiken vanaf St. Lucia, de hoofdstad van de regio KwaZulu-Natal, waar Hluhluwe-Imfolozi ligt. Het is vanaf hier ongeveer 1 uur rijden. De dichtstbijzijnde luchthaven vind je in Durban, dit ligt op ongeveer 280 kilometer afstand. Om het reservaat te bereiken kun je het beste een auto huren, of een tour boeken vanaf St. Lucia. Daarover vertel ik verderop in het artikel meer.

De entreekosten & openingstijden

De kosten voor Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken bedragen 240 ZAR voor een volwassene en 120 ZAR voor een kind. Heb je een wildcard? Dan is de entree van het park gratis. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook mijn artikel over een wild card in Zuid-Afrika.

Hluhluwe-Imfolozi in Zuid-Afrika bezoeken kan het hele jaar door. Het park is namelijk dagelijks geopend. In de zomermaanden is het park open van 5:00 tot 18:00 en in de winter van 6:00 tot 17:00. Dit komt er eigenlijk op neer dat het park opent rondom zonsopkomst en weer sluit als de zon bijna onder gaat.

De beste reistijd voor Hluhluwe-Imfolozi in Zuid-Afrika

Je kunt het park eigenlijk het hele jaar door goed bezoeken, maar er zitten wel verschillen in de seizoenen. Tussen mei en september is het overdag vaak aangenaam met temperaturen tussen de 20 en 24 graden. In de avond en nacht kan het in die periode erg fris zijn. Soms kan het zelfs vriezen. Deze periode in het jaar is ook de droge periode, waardoor er minder begroeiing is. De dieren zijn hierdoor wat makkelijker te spotten en zijn door de droogte ook vaker bij de waterplassen te vinden.

Je kunt Hluhluwe-Imfolozi Park ook prima tussen oktober en april bezoeken. De temperaturen liggen dan een stuk hoger, het kan dan wel 35 graden worden. Helaas is de kans op regen dan ook wat groter, de natuur is wel mooi groen in die periode.

Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken in Zuid-Afrika
Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken in Zuid-Afrika

Welke dieren kun je er zien?

Hluhluwe-Imfolozi is een Big Five reservaat, dus je kunt hier alle dieren van de Big Five spotten. Vooral neushoorns zul je hier veel zien, wat erg gaaf is. Maar ook leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten kun je dus tegenkomen tijdens je safari. Verder vind je hier ook nog cheeta’s, wilde honden, zebra’s, giraffen, diverse antilopen soorten, zwijnen, heel veel vogelsoorten en nog meer! Er is echt genoeg te zien in Hluhluwe-Imfolozi Park.

Is er malaria?

In het Hluhluwe-Imfolozi Park in Zuid-Afrika is geen malaria. Daarom is dit ook een goed alternatief voor het Krugerpark in Zuid-afrika.  

Verschil Hluhluwe en Imfolozi

Als je gaat rijden in Hluhluwe-Imfolozi Park zul je zien dat het wel 1 park is, maar er alsnog 2 delen zijn. Tussen de twee delen zit ook echt wel een verschil. In Hluhluwe is de natuur echt het mooiste en heb je de beste uitzichten. In het Imfolozi deel vind je de meeste dieren en heb je de grootste kans om roofdieren te spotten. 80% van de roofdieren in Hluhluwe-Imfolozi leven namelijk in het Imfolozi deel.

Tips voor Hluhluwe-Imfolozi Park Zuid-Afrika

Tips Hluhluwe-Imfolozi bezoeken: een dagtrip of langer blijven?

In dit deel van het artikel zal ik meer tips voor het Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken geven. Ik vertel ik je straks of je beter een dagtrip kan maken, of dat je beter rondom het park kunt verblijven, zodat je er meerdere dagen kunt rondrijden. Ook vertel ik wat je er moet doen en waar je eventueel kunt overnachten.

Meerdere dagen in het Hluhluwe-Imfolozi Park in Zuid-Afrika verblijven  

Je kunt dus kiezen voor een dagtrip vanuit St. Lucia naar Hluhluwe-Imfolozi Park. Dit is een leuke optie, maar als je echt het park goed wilt bezoeken en ervaren, is het het beste om er ook echt te verblijven. Het voordeel is dan dat je de tijd hebt om het deel van Hluhluwe te bezoeken en het deel van Imfolozi ook kunt bezoeken. Verder kun je verschillende activiteiten doen in Hluhluwe-Imfolozi Park, waar je tijdens een dagtrip weinig tijd voor hebt. Hieronder vertel ik wat je kunt doen in het park en waar je kunt overnachten als je ervoor kiest om geen dagtrip te doen.

Wat kun je doen in Hluhluwe-Imfolozi park?

Als je verblijft in het park dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen in Hluhluwe-Imfolozi. Hieronder zal ik daarover vertellen.

Selfdrive

Je kunt in het park heel goed een selfdrive doen. Er zijn in het park een aantal verharde wegen, maar ook veel onverharde wegen. Deze wegen zijn prima onderhouden en goed toegankelijk. Tijdens je selfdrive heb je de kans om heel veel gave dieren van dichtbij te zien.

Bushwalk

Je kunt ook een bushwalk boeken als je verblijft in Hluhluwe-Imfolozi Park. Bij een bushwalk loop je mee met een ranger en ga je te voet op zoek naar sporen en dieren. Echt super leuk om een keer te doen! Wij hebben dit hier niet gedaan, maar deden dit wel in Greater Kruger, wat erg gaaf was!

Mee op safari

Je kunt ook met een ranger mee op safari. In Greater Kruger heeft dit als voordeel dat rangers van het pad af mogen en je zo dichterbij de dieren kunt komen. In Hluhluwe-Imfolozi is dit helaas niet zo en is het voordeel vooral dat rangers weten waar de dieren vaak zitten, wat de mooiste plekjes zijn en dat ze ook contact hebben met elkaar. Wordt er iets gezien? Dan krijgen ze dat door. Heel handig! De beste momenten om mee te gaan op safari zijn met zonsopkomst en zonsondergang, dan zijn de dieren het meest actief.

tips voor Hluhluwe-Imfolozi bezoeken
tips voor Hluhluwe-Imfolozi bezoeken
tips voor Hluhluwe-Imfolozi bezoeken
tips voor Hluhluwe-Imfolozi bezoeken

Waar overnachten bij Hluhluwe-Imfolozi?

Als je meerdere dagen Hluhluwe-Imfolozi wilt bezoeken, dan moet je ook overnachten rondom het park. Vanuit St. Lucia kun je natuurlijk ook zelf naar het park rijden en dit meerdere keren doen, maar dat kost toch veel tijd en dat is zonde.

Je kunt ervoor kiezen om in het park de verblijven. Je kunt dan verblijven in het Hilltop Camp, Mpila Camp en Nselweni Bush Camp. Boeken kan via deze officiële website.

Je kunt er ook voor kiezen om iets buiten het park te overnachten. Dit is soms wat goedkoper. De opties hiervoor bekijk je via deze link. Check hierbij wel goed de locatie, sommige opties liggen alsnog wel wat verder bij het park vandaan.

Een dagtrip vanuit St. Lucia naar Hluhluwe-Imfolozi Park

Je kunt kiezen om een paar dagen bij Hluhluwe-Imfolozi Park te verblijven, maar je kunt ook kiezen voor een dagtrip vanuit St. Lucia naar Hluhluwe-Imfolozi Park. Dit is vooral een goede keuze als je wat minder tijd hebt, of als je het fijn vindt om minder te verplaatsen tijdens je reis. Wij kozen hier zelf ook voor en vonden het echt leuk. Toch zou ik de volgende keer wel iets meer willen zien van het park en meer tijd willen hebben. Een nadeel van een dagtrip is dat je maar 1 deel van het park te zien krijgt, terwijl er nog zoveel meer is!

Bij je dagtrip word je in de jeep opgehaald bij je accommodatie en word je in 1 uur naar Hluhluwe-Imfolozi gebracht. Dit ritje is vrij koud, vooral in de Zuid-Afrikaanse winter. Eenmaal in het park aangekomen ga je met je gids op safari. Er is een ontbijt met drinken inbegrepen en een echte Zuid-Afrikaanse braai als lunch. De groepsgrootte tijdens een tour varieert van 6 tot 9, afhankelijk van de tour die je boekt.

Wij boekten onze dagtrip vanuit St. Lucia naar Hluhluwe Imfolozi Park bij Eurozulu. Hier kan je kiezen voor de elite tour, waardoor je met een groep bent van maximaal 6 personen. Hierdoor weet je zeker dat je aan de buitenkant van de jeep zit en heb je altijd goed uitzicht. Onze gids Johan was echt fantastisch en ik kan deze tour alleen maar aanraden! Je boekt de tour via deze link. Wij leerden tijdens onze tour super veel over de dieren, ondanks dat wij al meerdere keren met een ranger op pad zijn geweest. Helaas zagen wij wel weinig dieren, het was nogal rustig in het park op de dag van ons bezoek. Het blijft natuurlijk geluk hebben.

Ben je nieuwsgierig hoe onze dagtrip er exact uit gezien heeft? Lees dan ons artikel over een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi

tips voor Hluhluwe-Imfolozi in Zuid-Afrika

Onze ervaring met Hluhluwe-Imfolozi bezoeken

Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken in Zuid-Afrika is fantastisch. Wij vonden dit echt het mooiste safaripark dat wij hebben bezocht. De uitzichten op de natuur zijn hier echt prachtig. Daarnaast is het hier wat rustiger dan in Kruger, wat ook echt wel fijn is. Je waant je wat meer in de wildernis. Qua dieren hadden wij in Hluhluwe-Imfolozi echt pech en wij hebben dan ook nauwelijks iets gezien. Onze ranger bleef maar herhalen dat het een hele rustige dag was. En dat zeiden de andere rangers die we tegenkwamen ook constant. Niet echt iets wat je wilt horen als je op safari bent. Maar goed, het is nou eenmaal de natuur. Wij hebben wel heel veel neushoorns van dichtbij kunnen zien en dat vond ik echt heel tof. Daarnaast hadden wij hier echt een hele goede ranger, die ons heel veel interessante dingen heeft verteld. Dingen die wij bij onze eerdere georganiseerde safari’s nog nooit gehoord hadden. We hadden een fantastische dag en ik hoop nog eens terug te komen om dan wat langer te blijven!

Hluhluwe Imfolozi bezoeken in Zuid-Afrika

Dit zijn mijn tips voor het Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken in Zuid-Afrika. Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen van deze prachtige plek, zodat je jouw bezoek goed kunt voorbereiden.

Wil jij Hluhluwe-Imfolozi bezoeken in Zuid-Afrika?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de meeste artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je volgende reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows