Tips voor Hlane Royal National Park in eSwatini bezoeken

door | Gepubliceerd Dec 20, 2023 | Afrika, eSwatini | 0 Reacties

Het Hlane Royal National Park is een van de 4 parken in eSwatini waar je wildlife kunt spotten en waar je op safari kunt gaan. Het park is de enige plek in het land waar leeuwen leven en een van de beste plekken voor het spotten van grote groepen neushoorns. Dat klinkt super toch? In dit artikel deel ik mijn tips voor Hlane Royal National Park in eSwatini bezoeken.  

eSwatini

eSwatini, voormalig Swaziland, is een piepklein land dat grenst aan Zuid-Afrika en Mozambique. In 2018 veranderde het land hun naam naar eSwatini, om op die manier afstand te doen van het koloniale verleden. Vandaag de dag kom je de naam Swaziland nog steeds veel tegen, maar erg respectvol is dit natuurlijk niet. In dit artikel zul je daarom lezen over eSwatini, een land met genoeg mooie plekken om te bezoeken. En ook een ideale tussenstop tijdens je reis door Zuid-Afrika!

Veel mensen bezoeken eSwatini voor 1 nacht om de reis van het Krugerpark naar St. Lucia in Zuid-Afrika op te breken. Hoewel dit zeker een goed idee is, vind ik dat eSwatini meer tijd verdiend en je er minimaal 2 nachten moet blijven. Nog steeds niet lang, maar lang genoeg voor een goede eerste indruk.

Als je vanuit Zuid-Afrika naar eSwatini reist en je doet dit met je huurauto, is het belangrijk om dit van te voren aan te geven bij het verhuurbedrijf. Tegen een bepaald bedrag kun je dan een toestemmingsformulier kopen waarmee je de grens over mag. Tijdens de grensovergang moet je deze laten zien. Verder heb je met een Nederlands paspoort voor eSwatini geen visum nodig. Wel heb je officieel een internationaal rijbewijs nodig, maar bij ons is hier nergens naar gevraagd.

In eSwatini vind je meerdere mooie plekken. Een van de plekken is Hlane Royal National Park, een prachtige plek voor toffe safari’s. In dit artikel deel ik mijn tips voor Hlane Royal National Park in eSwatini, zodat je een goed beeld krijgt van dit park!

Hlane Royal National Park eSwatini

Hlane Royal National Park in eSwatini is zo’n 22.000 hectare groot en is het leefgebied voor veel bijzondere diersoorten. Zo kun je in Hlane 4 dieren van de big five spotten, alleen buffels kom je hier niet tegen. Daarnaast leven er nog veel meer dieren in Hlane in eSwatini. Zo kun je hier giraffen, jakhalzen, nijlpaarden, zebra’s, krokodillen, cheeta’s, diverse antelopen soorten en apen spotten. Maar ook hyena’s kun je hier zien. Verder vind je er veel soorten vogels en nog meer toffe dieren.

Hlane bestaat uit drie verschillende delen en hieronder zal ik daar straks eerst over vertellen. Daarna zal ik je vertellen over wat je kunt doen in Hlane Royal National Park en deel ik handige tips. Als derde neem ik jullie mee naar de opties om te overnachten in het park en ten slotte deel ik onze mening over Hlane Royal National Park bezoeken.

De verschillende secties

Hlane bestaat uit 3 secties die door elkaar gescheiden zijn met een hek. Hierdoor vond ik het wel wat minder wild aanvoelen dan bijvoorbeeld een Kruger National Park in Zuid-Afrika. Ze hebben hier echter voor gekozen om de bedreigde diersoorten die hier leven beter te kunnen monitoren en beschermen.

Er is een sectie met veel witte neushoorns, een sectie met veel zwarte neushoorns en een sectie met leeuwen. De sectie met leeuwen kun je niet met je eigen voertuig bezoeken, de andere delen wel. Naast de genoemde dieren, leven er in elk deel van het park ook verschillende andere dieren.

Tips Hlane Royal National Park in eSwatini
Tips Hlane Royal National Park in eSwatini

Prijzen & openingstijden

Hlane Royal National Park in eSwatini is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. De entree bedraagt 80 SZL, dit komt neer op ongeveer €3,89 per persoon. Je betaalt dit per nacht dat je in het park verblijft. Verblijf je buiten het park? Dan betaal je dit per dag. Heb je een wildcard voor Zuid-Afrika? Deze is ook in Hlane in eSwatini geldig.

Wat te doen in Hlane Royal National Park?

Nu je een beetje achtergrond informatie hebt over Hlane Royal National Park in eSwatini, is het tijd om je te vertellen wat je echt moet doen in Hlane. Ik vertel je welke activiteiten er allemaal zijn in het park en deel tips. Als je georganiseerde dingen wilt doen, kun je dit allemaal regelen bij het Ndlovu Camp, dit kamp ligt dichtbij de ingang en is ook de plek waar je een van de waterplassen vindt.

1. Gamedrives

Een van de leukste dingen om te doen in Hlane Royal National Park, is een gamedrive. Op deze manier kun je alle 3 de secties van het park bezoeken en heb je de meeste kans op het spotten van veel bijzondere dieren. Ook kun je bij een game drive van alles leren over de dieren die je ziet. Super leuk! Er zijn meerdere soorten gamedrives die je kunt doen in het park. Hieronder zal ik daarover kort vertellen.

Sunrise drive

Een van de opties waar je voor kunt kiezen is de sunrise drive. Dit is een safari tijdens zonsopkomst. Je begint als het nog donker is en ziet vanaf de jeep de zon opkomen. Een mooi gezicht! Op dat moment komen ook de dieren tot leven, dus het is een van de beste momenten van de dag voor een safari. Je gaat hierbij ook richting het deel waar je leeuwen kunt zien. Wij hebben ze hier ook gezien, echt heel tof!

Sunset drive

Tijdens zonsondergang kun je ook weer mee op safari. Dit is ook echt een goed moment, omdat de ergste warmte dan voorbij is en de dieren weer actiever worden. Je begint met je safari als het nog licht is en ziet de zon langzaam ondergaan. Daarna rijd je nog een stukje in het donker. Wij wilden dit graag doen, maar helaas zat het helemaal volgeboekt.

Rhino drive

Je kunt ook kiezen voor een rhino drive, deze safari is, zoals de naam je al doet vermoeden, gericht op neushoorns spotten. En aangezien er heel veel neushoorns in het park zijn, is de kans heel groot dat je ze gaat zien!

Midday drive

Je kunt in Hlane Royal National Park in eSwatini ook nog op andere tijden mee met een drive. Dit kun je gewoon regelen bij de balie van het kamp. Het is natuurlijk wel altijd afhankelijk van beschikbaarheid.

Deze drives kun je dus ter plekke boeken bij het kamp. Normaal gesproken is er bijna altijd wel plek, maar bij ons waren er 2 grote groepen tegelijk met ons in het park. Een van die enorme groepen hadden de sunset en sunrise drive geboekt, waardoor deze vol of bijna vol zaten. Wij hadden hierdoor spijt dat we niet vooraf geboekt hadden. Online kon ik niet ontdekken hoe dit moest, dus ik zou mailen naar hlane@biggameparks.org of reservations@biggameparks.org. Voor een safari betaal je ongeveer 455 SZL per persoon, dit komt neer op ongeveer €22,-. Er is drinken bij de safari inbegrepen.

tips voor Hlane Royal National Park eSwatini safari
tips voor Hlane Royal National Park eSwatini safari
tips voor Hlane Royal National Park eSwatini safari
tips voor Hlane Royal National Park eSwatini safari

2. Selfdrive

Het is ook leuk om een selfdrive te doen in Hlane Royal National Park in eSwatini. Je kunt in 2 van de 3 secties zelf rijden, alleen bij het deel met leeuwen niet. Tijdens je safari kun je neushoorns, giraffen, olifanten, antelopen soorten en nog veel meer dieren tegenkomen! Ik moet wel zeggen dat de wegen niet heel goed zijn, waardoor wij maar een hele korte drive gedaan hebben.

3. Wandelingen

Je kunt in Hlane ook mee met een gids voor een wandeling. Je gaat dan te voet op zoek naar dieren en sporen van dieren. Vooral neushoorns tegenkomen tijdens een wandeling moet enorm gaaf zijn. Wij hebben dit niet gedaan, maar achteraf had ik dat eigenlijk wel willen doen in Hlane Royal National Park!

4. Mountainbiken

Actieve activiteiten in Hlane zijn er genoeg, want je kunt hier ook gaan mountainbiken met een gids. Op de fiets ga je dan op zoek naar dieren. Echt tof! Deze fietstocht is vroeg in de ochtend en schijnt zeker de moeite waard te zijn. Zelf gingen wij al fietsen in Mlilwane, dus besloten wij dit in Hlane niet te doen.

5. Genieten van het uitzicht op de waterplas

Het leukste om te doen in Hlane Royal National Park in eSwatini vond ik eigenlijk het relaxen in de zon met uitzicht op de waterplas, bij het Ndlovu Camp. Hier komen namelijk de hele dag door dieren. Wij zagen hier constant neushoorns en zagen op een gegeven moment zelfs wel 12 neushoorns bij elkaar. Zo ontzettend tof! Verder hebben wij er ook veel nijlpaarden gezien. Het was zo tof om hier de hele middag te relaxen en dieren te kijken.

Hlane neushoorns waterplas
Hlane neushoorns waterplas
doen in Hlane Royal National Park bezoeken waterplas

Overnachten in Hlane in eSwatini

Het is enorm de moeite waard om te overnachten in Hlane. Je kunt dan namelijk je tijd in het nationale park optimaal benutten. Je kunt kiezen uit 2 kampen, namelijk Ndlovu Camp en Bhubesi Camp. Ndlovu Camp ligt het dichtst bij de ingang en heeft de meeste accommodaties en een camping. Daarnaast vind je hier ook een winkel, restaurant en plek om activiteiten te boeken. Het kamp ligt bij de waterplas, maar heeft geen elektriciteit. In de avond wordt alles hier heel sfeervol verlicht met olielampen, wat voor een gezellige sfeer zorgt!

Bhubesi Camp is kleiner en heeft slechts een paar accommodaties. Je vindt hier self-catering accommodaties en er is dan ook geen restaurant. Er is wel elektriciteit in dat kamp. Zelf kozen wij voor Ndlovu Camp dus met het andere kamp heb ik geen ervaring. Wij vonden Ndlovu Camp echt heel leuk en een aanrader. Wij sliepen in een super grote rondavel, enorm fijn zoveel ruimte, maar de kleinere zijn een stukje goedkoper en ook mooi en netjes. Deze staan ook gezelliger, maar waren al vol geboekt toen wij boekten.

Wil je verblijven in een van de kampen? Dan kun je dit het beste boeken via de officiële website. 

overnachten Hlane Royal National Park eSwatini  Ndlovu  Camp
overnachten Hlane Royal National Park eSwatini  Ndlovu  Camp

Eten en drinken

In Ndlovu Camp vind je een restaurant waar je terecht kunt voor een lekker drankje, maar ook voor ontbijt, lunch en diner. De lunch is a la carte en is niet bijzonder, maar wel prima. Het diner is een buffet en die vonden wij echt heel slecht. Het ontbijt hebben wij daarom ook maar overgeslagen. Er zijn een paar accommodaties met keuken, zodat je eventueel ook zelf kunt koken. Ideaal dus, tenzij je zo’n buffet wel prima vindt.

Wat vonden wij van het Hlane Royal National Park in eSwatini?

Wij vonden Hlane een leuk park om te bezoeken. Wij verbleven uiteindelijk 1 nacht in Mlilwane in eSwatini en 1 nacht in Hlane. Dit vonden wij de perfecte afwisseling. In Mlilwane hebben wij actief gewandeld en gefietst, terwijl wij in Hlane leeuwen zagen tijdens een gamedrive en konden relaxen bij de waterplas met wel 12 neushoorns. Die 12 neushoorns bij de waterplas is een van de gaafste dingen die we gezien hebben tijdens onze reis en ik had het zeker niet willen missen!

Wat ik wel jammer vind zijn de verschillende secties van het park en de hoeveelheid hekken. Het voelt hierdoor minder als wildlife. Ook vond ik het eten dus echt enorm slecht en was het een teleurstelling dat activiteiten waren volgeboekt. Maar, het relaxen met de dieren bij de waterplas en de leeuwen tijdens de gamedrive maakte dit ruimschoots goed. Daarnaast vond ik de sfeer op het kamp ook gewoon heel fijn! Je hebt geen stroom en geen internet (ook al kun je er wel wifi kopen) en dat is heerlijk rustgevend.

Hlane is een ideale tussenstop voor wie van Kruger National Park naar St. Lucia reist, of andersom. Ben je nieuwsgierig hoe wij deze plek precies opnamen in onze reis? Bekijk dan ook eens ons route voor 3-4 weken Zuid-Afrika (inclusief 2 dagen in eSwatini).

Mlilwane

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Hlane Royal National Park in eSwatini. Hopelijk heb je genoeg tips voor Hlane kunnen verzamelen en weet je nu wat je moet doen in Hlane Royal National Park. Wij vonden ons bezoek zeker de moeite waard!

Zou jij Hlane Royal National Park bezoeken willen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows