Hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland

by | Jan 18, 2021 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 14 comments

In Nieuw-Zeeland kun je prachtige wandelingen maken waarbij je gegarandeerd de mooiste uitzichten hebt. Een van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland is de Roys Peak wandeling bij Wanaka. Bij deze wandeling hike je richting de top van Mount Roy voor geweldige uitzichten op besneeuwde bergtoppen en het prachtige Lake Wanaka. In dit artikel vertel ik je alles over hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland, zodat jij deze gave wandeling ook kunt maken! 

Roys Peak in Nieuw-Zeeland 

Roys Peak in Nieuw-Zeeland is een berg net buiten het mooie stadje Wanaka op Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Je kunt de top van Roys Peak beklimmen voor de mooiste uitzichten van de omgeving. 

Mount Roy is 1578M hoog en om de top te bereiken moet je ook behoorlijk stijgen. De wandeling is daarom best een uitdaging. Gelukkig is het pad goed begaanbaar en zijn de uitzichten geweldig. 

Houd er rekening mee dat de Roys Peak wandeling heel populair is. Dit komt vooral door Instagram. Er is één plek op de wandeling die heel populair is voor een typische Instagram foto. Veel mensen keren daarna gelijk om en slaan het mooiste uitzichtpunt daarom over. Er zijn veel mensen die zich afvragen of Roys Peak de moeite waard is en of het niet overspoelt wordt door toeristen. Door dit artikel te lezen kan je dit ontdekken en uiteindelijk voor jezelf bepalen of de Roys Peak hike de moeite waard is. 

Verder vertel ik je hieronder alles wat je moet weten over hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland. Wat is de beste tijd? En wat heb je nodig voor de wandeling? Hoe zijn de paden en hoe is het om de wandeling te doen? Verder deel ik ook nog een leuk alternatief voor de Roys Peak hike, voor als je de wandeling toch te druk vindt, of als hij is gesloten. 

Algemene informatie voor de Roys Peak hike 

Voor ik je ga vertellen over de Roys Peak hike zelf, deel ik eerst wat algemene informatie met je over de wandeling. Zodat je weet waar je eigenlijk aan gaat beginnen. 

De wandeling is 16 kilometer lang in totaal. Je loopt hetzelfde pad heen als dat je terugloopt. Dit betekent dat je 8 kilometer omhoog loopt over het pad en vervolgen weer 8 kilometer terugloopt over hetzelfde pad. De wandeling start op 350 meter hoogte en eindigt op 1578 meter hoogte, als je ten minste helemaal naar de top loopt. Je klimt tijdens de wandeling dus zo’n 1228 meter. Dit gebeurt heel gelijdelijk, maar dit betekent wel dat je bijna de hele wandeling lang omhoog loopt. 

Voor de complete wandeling moet je zo’n 5 tot 6 uur uittrekken. Met een gemiddelde conditie is 6 uur wel realistischer dan 5 uur en ander denk ik dat je eerder wat langer bezig zult zijn. Loop je maar tot de Instragram hotspot? Dan heb je een uur korter nodig. 

Lengte: 16 kilometer 
Tijdsduur: 5-6 uur
Hoogte: van 350 meter naar 1578 meter (hoogteverschil van 1228 meter) 
Moeilijkheid: gemiddeld 
Waar? Wanaka, Nieuw-Zeeland 

De beste tijd voor de Roys Peak wandeling

Wat is nou de beste tijd in het jaar om te hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland? Nou, dat zijn de lente, zomer en de herfst maanden. De maanden december en januari zijn hierbij de druktste maanden. Daarom zou ik je aanraden om de wandeling te doen in november, februari of maart. De andere maanden kan er sneeuw liggen. In de winter mag je de berg niet op zonder bepaalde outdoor materialen. Niet heel gek ook, aangezien je in die tijd zeker weten de sneeuw moet trotseren.

Houd er ook rekening mee dat de wandeling tijdens het lammerseizoen is gesloten. Het is in die tijd verboden om de berg te beklimmen. Het lammerseizoen is tussen 1 oktober en 10 november.

Zelf beklommen wij Roys Peak in Nieuw-Zeeland eind november. Het viel mee qua drukte, de temperatuur was goed en er was geen sneeuw. Controleer voor je wandeling altijd de weersvoorspelling. Een paar wolken zijn niet erg, maar met regen of extreme bewolking zie je helemaal niks en is de wandeling echt niet de moeite waard.

Hiken naar Roys Peak: de wandeling

Nu je wat algemene informatie over de Roys Peak wandeling hebt verzameld, is het tijd om je te vertellen over de wandeling zelf.

Het startpunt van de hike naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland 

De wandeling zelf start zo’n 6 kilometer buiten Wanaka. Bij de start van de wandeling vind je een parkeerplaats waar je je auto kwijt kunt en nog even naar het toilet kunt. Houd er rekening mee dat de parkeerplaats niet enorm groot is en de Roys Peak wandeling heel populair is. Kom dus op tijd. Je kunt er ook voor kiezen om lopend of op de fiets naar de parkeerplaats te komen, zodat je geen last hebt van de beperkte ruimte op de parkeerplaats.

Zelf reisden wij buiten het hoogseizoen en konden wij rond een uur of 8/9 nog prima parkeren. De parkeerplaats waar de wandeling start kun je vinden door in je navigatie dit in te voeren: Roys Peak Track Car Park.

De eerste meters en uitzichten 

Ik loop deze wandeling niet met Remco, maar met iemand die ik op Facebook heb ontmoet. Als we elkaar ontmoet hebben op de parkeerplaats en wij beide onze wandelschoenen aan hebben, beginnen wij aan de eerste meters. 

Het is nog een beetje bewolkt, maar dat geeft iets mysterieus. Ik heb een paar dagen gewacht op het beste weer, maar aangezien dit de laatste dag in Wanaka is, moesten we nu toch echt gewoon maar gaan. 

De wolken trekken regelmatig weg en de eerste uitzichten zijn werkelijkwaar prachtig. Het pad is ook gemakkelijk, ook al beginnen we gelijk met klimmen. Het pad is breed en kronkelt omhoog. 

Hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland
Hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland
Hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland

Hiken naar de Instagram hotspot 

We vervolgen onze weg en onderweg worden de uitzichten ook steeds mooier. Hoe hoger we komen, hoe meer we kunnen zien van de geweldige omgeving. Online las ik wel vaak dat de wandeling zelf heel saai is, omdat je steeds hetzelfde uitzicht hebt. Maar daar ben ik het absoluut niet mee eens en onderweg geniet ik dan ook echt enorm van de uitzichten op de prachtige natuur. 

Het is ook een gezellige wandeling en ik leer degene waarmee ik loop steeds wat beter kennen. Ze is toevallig ook leerkracht en werkt samen met een oud-studiegenote van mij. Grappig! 

Onderweg komen we af en toe even op adem. Je merkt in je benen echt wel dat je behoorlijk aan het stijgen bent en dat is vermoeiend. We komen nog iemand tegen en raken even aan de praat, zij is vooral geïnteresseerd in dat ene bekende uitzichtpunt van Instagram. 

Nog een paar meters en ineens staan we bij dat ene uitzichtpunt waarvoor bijna iedereen hier de berg oploopt. Er staat een enorme rij voor die ene foto en na die foto keert bijna iedereen om. Zonde, want je bent nog niet bij de top van Mount Roy en de mooiste uitzichten moeten nog komen.

Ja, ik geef toe, bij het Insta uitzichtpunt kun je hele mooie foto’s maken, maar je hebt geen 360 graden uitzicht op de omgeving. Ik had overigens van te voren wel verwacht dat dit het eindpunt was, maar dat was dus niet zo. 

Wij besluiten niet in de lange rij te gaan staan en verder te lopen. Later komen we terug en is de rij weg. Ik neem een kijkje, degene die met mij mee loopt niet, zij neemt even rust. Het uitzicht is mooi, maar niet het mooiste. Keer je hier om? Dan mis je naar mijn mening het beste stuk! 

Ik heb zelf niet die standaard foto, want ik geef daar niet zoveel om en ik had bij dat punt ook niemand bij mij om die foto te kunnen maken. 

Roys Peak wandeling | Roys Peak in Nieuw-Zeeland

Door naar de top van Mount Roy 

We volgen de borden die ons wijzen richting de summit van Mount Roy. Het is nu rustiger, want een aantal mensen zijn omgekeerd. Vanaf hier duurt de wandeling nog zo’n 30 tot 45 minuten voor je helemaal bij de top bent. Het leuke is dat je tijdens de wandeling nu ook wat andere uitzichten hebt, want je loopt nu een stuk aan de andere kant van de berg. Leuk! 

Hiken naar Roys Peak
Hiken naar Roys Peak
Hiken naar Roys Peak

Genieten van een geweldig uitzicht 

Als we de top bereiken kunnen we genieten van een 360 graden uitzicht op de omgeving. Aan de ene kant zien we Lake Wanaka en aan de andere kant alleen maar bergen. Dit is zo mooi! Ook kun je Lake Hawea zien liggen.

En weet je? Dit is veel mooier nog dan die andere uitzichtpunten. Af en toe blokkeren de wolken het uitzicht, maar die drijven vaak weg zodat we de mooie natuur kunnen zien. 

We lunchen op de top en maken heel veel foto’s. Dit is prachtig! En ja, die hele wandeling was het waard. 

Roys Peak wandeling
Roys Peak wandeling
Roys Peak wandeling

Terug naar beneden 

Na een lunch op de top besluiten we weer terug te lopen naar beneden. De weg naar beneden is makkelijker, maar je moet ook oppassen dat je niet te snel gaat. Je daalt alleen maar af en voor je het weet struikel je over je eigen voeten. 

Hoewel de uitzichten hetzelfde zijn als op de heenweg, blijf ik foto’s maken en blijf ik genieten van de natuur. Het is echt heel mooi en ik zou hier nog wel uren kunnen rondlopen. 

De laatste kilometer wordt wat lastiger, ik begin nu wel moe te worden en mijn voeten worden pijnlijk. Een aantal dagen hiervoor liep ik nog de hike naar Ben Lomond, dus mijn spieren vonden dat ik wel eens genoeg gelopen had. 

Eenmaal terug bij de auto konden we terugkijken op een geweldige wandeling die ik zo nog eens zou doen. Maar nu eerst die wandelschoenen uit en terug naar de camping! 

Drukte op de Roys Peak wandeling: is het de moeite waard?

Verwacht absoluut niet dat je de enige bent die de Roys Peak hike gaan doen, want hij is echt heel populair. Ik denk zelfs dat het de meest populaire daghike van het Zuidereiland is en misschien wel van heel Nieuw-Zeeland. Bijna iedereen heeft deze wandeling op zijn of haar lijstje staan. Ik vond de wandeling de moeite waard. Online lees ik verschillende dingen. Maar ja, het uitzicht is echt prachtig. Het is niet voor niks een drukbezochte plek. En als je op tijd vertrekt of de wandeling buiten het hoogseizoen doet is het qua drukte goed te doen. 

En als je echt naar de top wandelt is het ineens ook een heel stuk rustiger. Maar echt alleen ga je hier nooit zijn. Maar goed, dat is niet zo gek toch met dit soort geweldige uitzichten?

Isthmus Peak als alternatief voor hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland!

Houd je echt niet van drukte en wil je wel dit soort gave uitzichten? Doe dan de hike naar Isthmus Peak. Deze wandeling start ook vlakbij Wanaka en de uitzichten zijn ongeveer hetzelfde. Het is alleen helemaal niet druk! Wij wilden eigenlijk ook deze wandeling doen, in plaats van de Roys Peak Hike. Maar net als Roys Peak is er voor de hike naar Istmus Peak ook een lammerseizoen. En dat was natuurlijk net toen wij in Wanaka waren.

Ik heb ook gehoord dat de uitzichten onderweg naar Isthmus Peak afwisselender zijn dan de uitzichten die je tijdens de Roys Peak wandeling hebt. Dus dat kan ook nog een reden zijn om voor de minder populaire wandeling te kiezen. 

Overige tips voor hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland 

Nu je weet hoe de wandeling eruit ziet en ik ook de meeste van mijn andere tips heb gedeeld, deel ik ook nog mijn overige tips voor hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland.

  • Mocht het nog niet duidelijk zijn: hike helemaal naar de top, dan krijg je pas echt de mooiste uitzichten te zien!
  • Begin op tijd, de wandeling kan druk zijn en door vroeg te beginnen vermijd je drukte.
  • Smeer je in, ook als het niet zo warm is, de zon in Nieuw-Zeeland is heel sterk.
  • Neem veel drinken mee.
  • Bij het Insta uitkijkpunt is ook een toilet, beneden bij het startpunt ook. Best handig!
  • Trek goede schoenen aan, de wandeling is lang, dus dat is fijn. Je kunt de wandeling ook op goede sneakers lopen, het pad is namelijk goed en je hoeft nergens over rotsen te klimmen.
  • Wil je meer ontdekken in deze omgeving? Lees dan ook eens mijn artikel: 5x wat je echt moet doen in Wanaka!
  • Of lees ons artikel waarin ik je vertel wat je moet doen in Nieuw-Zeeland, of lees over wandelen in Nieuw-Zeeland

Zo, dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over hiken naar Roys Peak in Nieuw-Zeeland. Ik vond het een prachtige wandeling en ben heel erg blij dat ik hem heb gedaan. Ik denk er nog regelmatig met heel veel plezier aan terug. De Roys Peak wandeling zorgt voor geweldige uitzichten en is een onvergetelijke ervaring! 

Zou jij de Roys Peak hike in Nieuw-Zeeland willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow

[jetpack-related-posts]