Hiken naar Múlagljúfur Canyon, een verborgen parel in het zuiden van IJsland

door | Laatste update Jun 4, 2023 | Gepubliceerd Sep 4, 2022 | Europa, IJsland, Wandelen | 2 reacties

IJsland is niet alleen het land van de watervallen, maar ook het land van de kloven. Je vindt hier namelijk ontzettend veel kloven waar je prachtig kunt wandelen. Helaas zijn veel van deze kloven inmiddels behoorlijk bekend en ben je er absoluut niet de enige. Maar gelukkig zijn er ook in IJsland nog onbekende plekjes. Múlagljúfur Canyon is daar een voorbeeld van. Deze prachtig kloof vind je in het zuiden van IJsland dichtbij een aantal hele bekende bezienswaardigheden. Het werd een hoogtepunt van onze reis en vandaag vertel ik alles over hiken naar Múlagljúfur Canyon in IJsland.

Múlagljúfur Canyon in IJsland, de mooiste kloof van IJsland

Múlagljúfur Canyon is een prachtige kloof in het zuiden van IJsland. Het ligt heel dichtbij de bekende gletsjermeren Fjallsárlon en Jökulsárlón. En hoewel de kloof ook vrij dicht bij de ringweg ligt en de wandeling niet super moeilijk is, is de plek nog niet ontdekt door de grote massa. Hoewel ik wel denk, dat dat elk moment kan gaan gebeuren. Wil je deze plek dus zien zonder hekken en overal mensen? Dan zou ik snel een reisje naar IJsland plannen!

In dit artikel ga ik je vertellen hoe je deze prachtige plek bereikt en vertel ik je alles over wandelen naar Múlagljúfur Canyon. Zo kan jij straks ook goed voorbereid op pad dit mooie stukje IJsland bezoeken!

Hiken naar Múlagljúfur Canyon in IJsland

Hoe bereik je Múlagljúfur Canyon?

Een van de redenen waarom deze plek nog niet zo populair is bij de grote massa, is omdat het simpelweg lastig te vinden is. Er zijn geen borden die je kunt volgen om de kloof te bereiken en je mist de afslag hierheen heel makkelijk. Google Maps kent de locatie, maar als je de route van Google Maps volgt, kom je niet bij de parkeerplaats voor het hiken naar Múlagljúfur Canyon uit, maar bij een verlaten boerderij. Het is daarom belangrijk dat je de coördinaten invoert van de afslag van de weg, op die manier kun je hem niet missen. Als je eenmaal de goede afslag hebt, kun je namelijk niet meer verkeerd rijden! De coördinaten die je nodig hebt zijn: 63.9886667, -16.3971589

De weg naar Múlagljúfur Canyon

Als je bij de afslag komt, is er een parkeerplaats waar je kunt parkeren. Dit is nog niet de parkeerplaats waar de wandeling naar de kloof begint, maar meer een parkeerplaats om te genieten van het uitzicht op de omgeving. Je rijdt vanaf hier een hele hobbelige weg op. Je mag hier rijden zonder 4×4, maar houd er rekening mee dat de weg echt slecht is. Het zijn heel veel stenen en hobbels en met slecht weer kan het zijn dat je zelfs wat water op de weg tegenkomt. Wij hadden een Toyota Yaris, een kleine auto dus. Wij wilden deze plek echt heel graag zien, dus zijn gegaan. Maar het was pittig en we moesten langzaam rijden, maar het kon wel en was te doen. Je kan er ook voor kiezen om de weg te lopen en je auto aan het begin te parkeren, maar dit is wel echt nog best een lang stuk.

Hiken naar Múlagljúfur Canyon

Nu je weet hoe je dit mooie plekje in IJsland moet bereiken, is het tijd om je vertellen over het wandelen naar Múlagljúfur Canyon. Ik neem je stap voor stap mee, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Maar eerst deel ik wat algemene informatie met je:

Naam: Múlagljúfur Canyon
Lengte: 3.8 km (je moet diezelfde 3.8 kilometer nog terug lopen, dus ga uit van 7,5 kilometer in totaal)
Tijd: 2-3 uur in totaal, afhankelijk van je tempo en het aantal foto’s dat je maakt.
Hoogteverschil: 350 meter
Moeilijkheid: makkelijk tot gemiddeld

Houd er rekening mee dat het pad niet altijd even duidelijk is aangegeven. Er zijn trailmarkers, maar die zijn vaak erg kort, of omgevallen. Aan het begin van de wandeling zijn helemaal geen markers, als je dan bij een splitsing uitkomt, zie je rotsen die het pad dat je niet moet hebben blokkeren. Goed om te weten dus en om rekening mee te houden. Zelf hadden wij geen GPS en vonden het pad redelijk goed te vinden. En er waren ook genoeg andere mensen, ondanks dat het er rustig was en het een onbekende plek is.

De start van de wandeling

Nadat we de behoorlijk hobbelige weg over zijn gereden, komen wij bij de parkeerplaats. Wij parkeren onze kleine auto tussen allemaal vrij grote 4×4 wagens en starten dan de wandeling. Hier is helemaal geen informatie en ook geen bord die je laat zien waar je heen moet. Je moet eigenlijk doorlopen naar het einde van de parkeerplaats en dan kun je het heuveltje over, vanaf daar spreekt het vrijwel voor zich waar het pad begint. Bij splitsingen is aangegeven met stenen welk pad we moeten hebben. Het eerste deel van het pad is smal door de begroeiing, maar makkelijk om te lopen. We stijgen ondertussen ook al een stukje. Onderweg hebben wij een prachtig uitzicht op de bergen en de gletsjer in de omgeving.

Wandelen naar Múlagljúfur Canyon in IJsland

Een rivier oversteken

Na een vrij makkelijk begin en wat stijgen, moet je naar beneden. Dit stuk vond ik spannend, want de ondergrond was hier heel glad en naast je is toch een afgrond. Hoewel ik geen last had van m’n hoogtevrees, deed ik hier super voorzichtig. Ik gleed alsnog een paar keer weg, maar kon mij gelukkig goed vasthouden aan de rotswand.

Eenmaal beneden steek je vrij makkelijk een rivier over. Als je de rivier over gestoken bent kun je het pad naar link of rechts volgen. Links stond een trailmarker, dus daar ging ik heen. Je komt dan echter uit op niks, dus je moet naar rechts. Als je daarna de hoek om bent is het pad weer goed aangegeven en kun je ook vaak maar 1 kant op.

rivier oversteken tijdens de wandeling

De eerste waterval

Na de rivier oversteek wandeling ik op een rotsachtig pad en vanaf hier worden de uitzichten nog mooier. Ik zie al een stukje van de kloof waar deze wandeling om draait. En vlak voordat ik ook echt bij het uitzichtpunt ben, zie je links van je ineens een prachtige waterval. Een mooie verrassing tijdens het hiken naar Múlagljúfur Canyon.

Wandelen naar Múlagljúfur Canyon IJsland
Wandelen naar Múlagljúfur Canyon IJsland
Wandelen naar Múlagljúfur Canyon IJsland

Het uitzichtpunt

Na de waterval moet je nog een kleine stukje omhoog en dan ben je bij het uitzichtpunt op de Múlagljúfur Canyon. Het uitzichtpunt is echt geweldig mooi en ik breng hier dan ook best veel tijd door om te genieten van het uitzicht en om veel foto’s te maken. Ik raad je overigens aan om een groothoeklens mee te nemen, die van mij waas ik vergeten en daar baalde ik enorm van!

Hiken naar Múlagljúfur Canyon IJsland
Hiken naar Múlagljúfur Canyon IJsland
Hiken naar Múlagljúfur Canyon IJsland
Hiken naar Múlagljúfur Canyon IJsland

Verder naar boven

Het uitzichtpunt vind je niet aan het einde van de wandeling. Je kunt namelijk na het geweldige uitzicht, nog een stukje meer omhoog wandelen. Het uitzicht op de waterval van de kloof wordt minder, maar je hebt hier nog wel wat andere uitzichten die de moeite waard zijn. Zelf heb ik dit stukje overgeslagen, noem het stom, maar ik moest gewoon zo nodig naar de wc, dat ik me nu al afvroeg hoe ik de parkeerplaats ging bereiken.

De weg terug

Je loopt dezelfde weg terug als dat je heen loopt. Helemaal niet erg, want de uitzichten richting de gletsjer vervelen echt geen moment. Op de terugweg daal je alleen maar af, behalve als je net de rivier over bent gestoken, dan moet je een klein stukje klimmen. Wat nu een stuk minder spannend is dan toen ik er naar beneden moest.

onbekend plekje in IJsland
onbekend plekje in IJsland
onbekend plekje in IJsland

Mijn mening over wandelen naar Múlagljúfur Canyon in IJsland

De Múlagljúfur Canyon in IJsland is een van de mooiste plekken die wij hebben bezocht. De groene bergen, de watervallen, het is echt sprookjesachtig en ook gewoon zo typisch IJsland. Dat het nog niet zo populair en bekend is, is een fijne bijkomstigheid. Ook al was het echt al drukker dan ik had verwacht en denk ik ook dat er steeds meer mensen zijn die willen gaan hiken naar Múlagljúfur Canyon.

Ik heb hoogtevrees, maar vond de wandeling echt goed te doen. Het dalen naar de rivier vond ik niet heel fijn en er was ergens een wat smaller stukje, maar dat vond ik wel oké. Het was het in ieder geval honderd procent waard, want het uitzicht is echt geweldig mooi en onvergetelijk.

Laatste tips voor hiken naar Múlagljúfur Canyon

Nu je het kunnen lezen over het wandelen naar Múlagljúfur Canyon en je een beetje een beeld hebt gekregen van dit prachtige plekje in IJsland, is het tijd om mijn laatste tips met je te delen.

  • Nogmaals: zorg dat je de coördinaten (9886667, -16.3971589) gebruikt en niet de plek in Google Maps.
  • Trek goede schoenen aan, een stukje van het pad is glad en je wilt daar niet naar beneden vallen.
  • Zorg voor een groothoeklens voor nog mooiere foto’s
  • Er zijn geen faciliteiten bij de parkeerplaats. Zorg ervoor dat je voor je erheen gaat naar het toilet bent geweest en voldoende drinken bij je hebt.
  • De stand van de zon kan voor harde schaduwen in de canyon zorgen. Wij bezochten de kloof op een bewolkte dag en hadden hier daardoor geen last van. In een google review las ik dat de ochtend het beste moment is om deze kloof te bezoeken in verband met de zon. Dit weet ik niet uit eigen ervaring, dus mocht iemand dit wel weten, hoor ik dat graag en vul ik het hier graag aan!
  • Combineer je wandeling naar deze canyon met een gletsjer hike, of bezoek de gletsjermeren Fjallsárlòn en Jökulsárlón. Ook Diamond Beach ligt hier dichtbij. 
  • Wil je nog meer kloven ontdekken in IJsland? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste kloven van IJsland. En lees mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in IJsland.  
Hiken naar Múlagljúfur Canyon in IJsland

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over wandelen naar Múlagljúfur Canyon in IJsland. Het is echt een geweldig mooie plek en ik zou er zo nog eens heen gaan! Wat mij betreft echt een plek die je niet mag missen als je in het zuiden van IJsland bent.

Zou jij willen hiken naar Múlagljúfur Canyon in IJsland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow