Hiken naar Mount Zas op Naxos

door | Gepubliceerd Oct 3, 2023 | Europa, Griekenland, Wandelen | 4 reacties

Mount Zas is de hoogste berg van Naxos en zelfs van de Cycladen. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht op de bergen in het binnenland van Naxos, de blauwe zee en de omliggende eilanden. De wandeling naar de top is prachtig en helemaal niet zo moeilijk. In dit artikel vertel ik je alles over hiken naar Mount Zas op Naxos.

Mount Zas op Naxos

Mount Zas is de hoogste berg van Naxos en ook gelijk het hoogste punt van de Cycladen. De berg is 1004 meter hoog. Mount Zas wordt ook wel Mount Zeus genoemd en is de plek waar de God Zeus is geboren en opgegroeid. In de berg vind je ook de grot van Zeus, dit is de plek waar hij is geboren. De berg is dan ook een erg belangrijke plek voor de Grieken.

Hiken naar Mount Zas is een fantastische activiteit om te doen. Je ervaart zo hoe prachtig de natuur van Naxos is en je kunt bij helder weer uitkijken op een deel van de Cycladen. Echt heel tof! Er zijn twee routes om te wandelen naar Mount Zas en ik vertel straks over beide routes. Daarna neem ik je mee naar onze keuze en de trail omhoog, zodat je precies weet wat je kunt verwachten!

Hiken naar Mount Zas: 2 routes

Zoals ik al zei zijn er 2 routes die je kunt nemen als je wilt hiken naar de top van Mount Zas op Naxos. De eerste route start bij Aria Spring, een stukje buiten Filoti en is de moeilijkste route. De andere route start bij Aghia Marina, een kerk, ook net een stukje buiten Filoti. Dit is de makkelijkere route. Hieronder vertel ik je eerst over beide routes, zodat je kunt kiezen wat voor jou de beste optie is.

Hiken naar Mount Zas vanaf Aria Spring

De hike vanaf Agia Spring is de hike die ook langs de grot van Zeus gaat. Dit is wel de moeilijkste route. Bij deze route stijg je namelijk meer over minder kilometers. Dit betekent dat het pad veel steiler is. Ook kun je het op sommige plekken nauwelijks een pad noemen en moet je behoorlijk klimmen en klauteren. Hieronder wat algemene informatie over de wandelroute naar Mount Zas, als je start bij Aria Spring.

Afstand: 5 kilometer round trip
Stijging: 500 meter
Duur: 2-4 uur
Moeilijkheid: moeilijk
Wat je ziet onderweg: Aria Spring, de grot van Zeus, prachtige uitzichten op de natuur.
Parkeren: volg de borden richting Aria Spring, hier loopt de weg dood en daar kun je parkeren. Er is weinig plek, dus kom vroeg.

Wandelen naar Mount Zas vanaf Aghia Marina

Je kunt de hike ook beginnen bij Aghia Marina, dit is de makkelijkere en toegankelijkere optie. Je wandelt hier iets meer kilometers, maar stijgt een stuk minder. Daarnaast is het grootste deel van de route hier echt een pad, die ook goed te doen is als je hoogtevrees hebt. Het blijft wel rotsachtig. Hieronder wat algemene informatie over de wandelroute naar Mount Zas, als je start vanaf Aghia Marina. Deze kerk wordt in de Google Maps aangegeven als Saint Marina Holy Chapel.

Afstand: 7 kilometer round trip
Stijging: 300 meter
Duur: 2-3 uur
Moeilijkheid: gemiddeld
Wat je ziet onderweg: prachtige uitzichten op de natuur!
Parkeren: bij het kerkje kun je parkeren. Hier is plek voor ongeveer 3 auto’s, daarna moet je op de weg zelf parkeren, dicht langs de rand. Kom dus op tijd! Er is weinig ruimte.

Maak er een rondje van

Sommige mensen kiezen ervoor om te starten bij het ene punt en terug te lopen naar het andere punt. Dit is zeker een goede optie zodat je niet 2 keer hetzelfde pad terug moet lopen. Alleen zit je dan wel met vervoer. Je moet dan eigenlijk iemand hebben die je terug kan brengen naar je auto, aangezien de twee startpunten behoorlijk ver uit elkaar liggen, namelijk 1 uur lopen.

Onze keuze

Omdat wij beide hoogtevrees hebben en dus niet zo dol zijn op klimmen en klauteren, kozen wij zelf voor de makkelijkere route en starten wij onze wandeling vanaf Saint Marina Holy Chapel. Wij waren blij met de keuze, want voor ons was dit echt al uitdagend genoeg! Ik vond het nergens eng, maar het is evengoed een rotsachtig pad en een mooie klim omhoog. Hieronder laat ik je dan ook zien hoe de wandeling is als je start vanaf Saint Marina Holy Chapel. Wil je weten hoe deze andere route eruit ziet? Dan kan ik je de blog van Earthtrekkers aanraden. Dit is wel in het Engels, maar super duidelijk!

Hiken naar Mount Zas

Wandelen naar Mount Zas: de hike zelf

Hieronder neem ik je stap voor stap mee naar het hiken naar Mount Zas op Naxos, zodat je een goed beeld krijgt bij de wandeling en je voor jezelf de keuze kunt maken of je dit ook wilt doen.

De start van de wandeling

Zoals ik al zei kun je de hike op 2 plekken starten. Hierboven heb ik al uitgebreid verteld over de 2 startpunten. Wij kozen voor het startpunt bij het kerkje, in Google Maps aangeduid als Saint Marina Holy Chapel. Als wij hier in de ochtend aankomen zijn wij de eerste en kunnen wij dus nog makkelijk parkeren bij de kerk. Gezien de geringe plek, adviseer ik je om op tijd te komen. Bij de start staat een informatiebord en ook een waarschuwing dat de trail naar beneden richting Aria Spring moeilijk is. Als je echter gewoon het duidelijk aangegeven pad blijft volgen en hetzelfde pad terugloopt, kom je niet op de moeilijke wandeling terecht.

De wandeling is voor het grootste deel duidelijk, er zijn bijna geen splitsingen en als die er zijn staat er een bordje. De wandeling is aangegeven met een rood wit bordje met een 2 erop. Op de rotsen zie je soms ook een rood witte markering. Alleen het laatste deel is het pad moeilijk te vinden. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 55 minuten lopen naar de top op 1004 meter hoog.

Hieronder wat foto’s van het startpunt, zodat je er een beeld bij hebt. 

Hiken naar Mount Zas op Naxos
Hiken naar Mount Zas op Naxos
Hiken naar Mount Zas op Naxos
Hiken naar Mount Zas op Naxos

De eerste mooie uitzichten

Het begin van de wandeling begint vrij simpel. We lopen eerst tussen de bomen door en stijgen al licht. Daarna verlaten wij het stuk met bomen en begint de klim. We gaan geleidelijk omhoog met een bochtig pad. Er is geen schaduw meer vanaf hier, maar omdat het eind april is, is de temperatuur heel aangenaam. Het pad is niet super breed, maar voor ons breed genoeg. Soms moeten we langs een stuk met wat meer rotsen, maar over het algemeen ligt er gewoon een pad dat je kunt volgen. Zo loopt het pad eigenlijk door tot we bij een splitsing uitkomen.

Hiken naar Mount Zas op Naxos
Hiken naar Mount Zas op Naxos
Hiken naar Mount Zas op Naxos

Verder omhoog klimmen

Bij de splitsing staat heel duidelijk aangegeven welke kant we op moeten, maar ook in Google Maps kun je dit duidelijk zien, mocht je toch twijfelen. We volgen het pad. De wind wordt nu harder en dat is uiteindelijk hetgeen wat de wandeling lastiger maakt. Het waait echt hard en wij twijfelen of het wel verantwoord is om door te lopen.

Uiteindelijk keert Remco om en ik probeer nog een stuk. Natuurlijk ben ik eigenwijs en loop ik door tot ik op de top sta. Er zijn gelukkig wat andere mensen, anders had ik dit niet gedaan.

Maar goed, ik kom op een gegeven moment uit bij een vrij rotsachtig stuk omhoog. Hier moet je goed zoeken naar de rood witte markeringen om het pad te zien. Er lopen mensen voor mij, dus ik kan ze gewoon volgen. Maar als ik sneller ben en ze inhaal, moet ik zelf zoeken. Gelukkig is dat hier goed te doen en vind ik gemakkelijk het pad verder naar boven.

Wandelen Griekenland
Wandelen Griekenland
Wandelen Griekenland

Zoeken naar de weg naar de top

Na het enorm rotsachtige pad, kom je bij een soort plateau uit, voor je naar het laatste stuk van de wandeling gaat. Vanaf hier heb je al een tof uitzicht op de omgeving. En hoewel ik eigenlijk eerst dacht er al te zijn, kwam ik er hier ook achter dat ik nog een stukje omhoog moest. Je loopt eerst over een vlak stuk. Dit is vrij plat. Daarna begint de laatste klim en hier kon ik het pad niet meer vinden. Ik heb echt goed gezocht naar de markeringen, maar ik zag ze gewoon niet. Ik heb gewacht op andere mensen en toen ik er 2 naar beneden zag komen, ben ik hun richting in gelopen en heb ik zo mijn eigen weg omhoog gevonden. Dit bleek niet het officiële pad, die heb ik nooit kunnen vinden.

Hiken naar Mount Zas op Naxos
Hiken naar Mount Zas op Naxos
Hiken naar Mount Zas op Naxos

Op de top!

Eenmaal op de top was het uitzicht fantastisch. Het weer was redelijk helder en ik had uitzicht over de bergen van Naxos, maar zag ook wat andere eilanden van de Cycladen liggen. Wat een uitzicht en het was de klim zeker waard!

Doordat de wind zo hard was, besloot ik snel te gaan afdalen. De wind zou later nog erger worden en ik vond het oprecht een beetje eng worden.

Mount Zas wandeling Naxos
Mount Zas wandeling Naxos
Mount Zas wandeling Naxos

Terug naar beneden

Omdat ik alleen liep, had ik het laatste stuk, waar het pad wat minder duidelijk was, enorm mijn best gedaan om te onthouden waar ik had gelopen en wat herkenningspunten voor mijzelf bedacht. Hierdoor vond ik het echte pad snel weer terug en kon de wandeling naar beneden beginnen. Het is hetzelfde pad terug, wat ik zelf nooit zo erg vindt, want je kijkt nu de andere kant op en ziet dan toch weer genoeg andere dingen. De afdaling duurde voor mij ongeveer 50 minuten en ging vrij soepel. In totaal heb ik bijna 3 uur over de wandeling gedaan, dit hard korter geweest als ik niet een tijdje achter een muur uit de wind had zitten twijfelen of ik wel door moest gaan.

Hiken naar Mount Zas op Naxos

Wat vond ik van de wandeling naar Mount Zas?

Ik vond de wandeling naar Mount Zas echt prachtig en een letterlijk hoogtepunt van onze dagen op Naxos. De uitzichten zijn echt adembenemend mooi. Daarnaast vond ik de wandeling niet super moeilijk en goed te doen. Ik voelde mij na de hike helemaal niet moe en ben nog lekker verder op ontdekking gegaan op Naxos. Deze hike raad ik iedereen dan ook aan en is ook met hoogtevrees prima te doen. Het enige wat ik onderschat had was het weer, bij ons bezoek waaide het op een gegeven moment met bijna 50 kilometer per uur. Dit vond ik eigenlijk te hard en daarom was het achteraf misschien niet helemaal verantwoord om door te gaan.

Tips voor hiken naar Mount Zas op Naxos

Nu je alles hebt kunnen lezen over hiken naar Mount Zas op Naxos, is het tijd om mijn laatste tips met je te delen, zodat je goed voorbereid op pad kunt.

  • Neem genoeg zonnebrand mee en smeer je goed in. Er is helemaal geen schaduw op de route.
  • Neem voldoende water mee, het is een beste klim in de volle zon.
  • Start vroeg om de hitte te voorkomen, maar ook om zeker te zijn van een parkeerplek bij het startpunt.
  • Trek goede schoenen aan. Zelf droeg ik lage wandelschoenen, want mijn hoge had ik niet mee. Omdat het pad erg rotsachtig is, zou ik wandelschoenen ook echt adviseren. Hoge had ik zelf fijn gevonden, omdat ik een zwakke enkel heb, maar met mijn lage ging het prima.
  • GPS kan best handig zijn. De route staat ook goed aangegeven in Google Maps, maar op de plekken waar de markeringen moeilijk te vinden zijn, is GPS geen overbodige luxe. Ik miste dat wel.
  • Of deze wandeling ook met kinderen kan? Ja zeker! Wij kwamen veel gezinnen tegen tijdens het hiken naar Mount Zas.
  • Wil je na je wandeling meer zien van Naxos? Lees dan ook mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Naxos.
Hiken naar Mount Zas op Naxos

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over hiken naar Mount Zas op Naxos. Wij vonden het echt prachtig en ik kan het iedereen dan ook zeker aanraden. Het uitzicht vanaf boven is super en het zal zeker een hoogtepunt van je vakantie worden.

Zou jij willen hiken naar Mount Zas op Naxos?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows