Hiken naar Lac de la Douche in Parc National des Écrins, Frankrijk

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd May 21, 2022 | Europa, Frankrijk, Wandelen | 8 reacties

Wandelen in de Franse Alpen is prachtig. Van geweldige bergmeren, tot aan prachtige uitzichten op besneeuwde bergtoppen, hier vind je het allemaal. Parc National des Écrins in Frankrijk is een van de mooiste plekken voor een wandeling in de Franse Alpen. Zelf besloten wij te gaan hiken naar Lac de la Douche en in dit artikel vertel ik er alles over! 

Parc National des Écrins in Frankrijk 

Parc National des Écrins in Frankrijk is een van de 3 nationale parken in de Franse Alpen. In dit park vind je meerdere bergtoppen van rond de 4000 meter, waaronder de Barre des Écrins van 4102 meter, de hoogste van het nationale park. Verder vind je hier meerdere gletsjers en veel prachtige meren. 

Je kunt het park bereiken vanuit de steden Briançon, Gap en Grenoble. Wat een handige plek is om te verblijven hangt af van wat je wilt doen in het nationale park. Zelf verbleven wij in Briançon omdat dat op de Route des Grandes Alpes ligt en wij die roadtrip reden. Voor de Lac de la Douche hike is Briançon ook de beste uitvalsbasis. Voor heel veel andere hikes in Parc National des Écrins kan een andere plek handiger zijn. Het is dus slim om van te voren uit te zoeken wat je precies wilt doen. Een overzicht van alles wandelingen vind je op deze website

Hiken naar Lac de la Douche 

Lac de la douche is een prachtig meer gelegen in de bergen. De kleur van het water maakt dit meer bijzonder en de moeite waard. Het is hierdoor heel uniek. Je kunt Lac de La douche bereiken met een wandeling die geschikt is voor jong en oud. Hij wordt aangegeven als gemakkelijk en is niet super lang.

Je kunt voor deze wandeling Briançon het beste als uitvalsbasis gebruiken, aangezien dit er slechts 17 kilometer bij vandaan ligt. De wandeling zelf start bij het dorpje Le Casset, dit is een heel klein dorp met voldoende parkeerplaatsen om je auto te parkeren.

De wandeling is in totaal 8.2 kilometer lang, je stijgt ruim 400 meter en loopt voornamelijk door het bos omhoog. Je hebt zo’n 2,5 uur nodig voor de wandeling en je loopt dezelfde weg heen als dat je terugloopt. Als je bij Lac de la Douche in Parc National des Écrins in Frankrijk bent aangekomen, kun je ervoor kiezen om nog verder te hiken en er een langere wandeling van te maken.

Hieronder deel ik nog even een kort overzichtje met informatie over de Lac de la Douche hike:

Afstand: 8.2 km
Duur: 2,5 uur
Moeilijkheid: makkelijk (ook al kan het stijgen mentaal zwaar zijn)
Hoogteverschil: 413 meter
Waar: Le Casset in Parc National des Écrins in Frankrijk

De wandeling naar Lac de la Douche in Frankrijk 

Nu je wat algemene informatie hebt verzameld over het nationale park en Lac de la Douche is het tijd om je te vertellen over hiken naar Lac de la Douche. Ik ga je stukje voor stukje vertellen over de wandeling zodat je weet wat je kunt verwachten. 

De start van de wandeling naar Lac de la Douche

De wandeling start bij het kleine dorpje Le Casset. We parkeren onze auto aan de rand van het dorp, waar een vrij grote parkeerplaats is. Vanaf daar staat gelijk aangegeven hoe je richting Lac de la Douche moet wandelen. Je loopt eerst een stukje door het mini dorp, hier is eigenlijk ook niet veel. Daarna ga je gelijk lekker de natuur in. Je loopt langs een riviertje, tussen de bomen en hier en daar bloemen. Overal om ons heen vliegen enorm veel vlinders, gaaf! 

Het start heel relaxed. Je stijgt nog niet en hebt gelijk het gevoel midden in de natuur te zijn. De wandeling is schaduwrijk door de bomen en je hoort om je heen het geluid van het stromende riviertje waar je naast loopt. 

Hiken naar Lac de la Douche in Parc National des Écrins

Stijgen in het bos 

Na het platte en relaxte stuk, begint de stijging in het bos. Je hebt soms de mogelijkheid om een klein stukje af te snijden, de weg is dan korter, maar gaat ook wat stijler omhoog. Je hebt bijna geen uitzichten tijdens de wandeling, aangezien je de hele tijd door het bos loopt. Een groot deel loop je langs de rivier en het bos heeft iets rustgevends en is zeker mooi. 

Ik ga wel eerlijk zijn dat ik dit soms vond tegenvallen, gewoon omdat je geen mooie uitzichten op de bergen hebt. Wij hadden al meerdere wandelingen gedaan en dit was de eerste die volledig door het bos ging en ons hierdoor soms wat tegenviel. 

Heel soms is het bos open en zien we de bergen om ons heen. Het pad is heel rotsachtig en hoewel de wandeling als makkelijk staat aangegeven, vinden wij het stijgen zonder uitzichten best pittig. Maar goed, je loopt wel op een prachtige plek en komt genoeg rotsen tegen die perfect dienen als pauzeplek. 

Wandelen in de bossen van National Park des Écrins Frankrijk
Wandelen in de bossen van National Park des Écrins Frankrijk
Wandelen in de bossen van National Park des Écrins Frankrijk
Wandelen in de bossen van National Park des Écrins Frankrijk

Het laatste stukje

Na heel lang stijgen in het bos, zijn we eindelijk boven en laten wij de bomen achter ons. Wij zijn hier wel blij mee, ook al is het bos prachtig. We hebben eindelijk even weer wat uitzichten op de bergen en dat is fijn! Dit stukje van de wandeling is plat, wat dus ook gelijk fijn is om even op adem te komen. 

Hiken naar Lac de la Douche in Parc National des Écrins in Frankrijk

Lac de la Douche

Na een kort stukje lopen komen wij aan bij het eindpunt van deze wandeling: Lac de la Douche. En wauw, wat is dit prachtig zeg. Het meer is omringd door de bergen en de kleur van het water is echt heel gaaf. Het is een soort turquoise meer en de kleur is heel anders dan bij de meren die wij tot nu toe in de Franse Alpen zagen. 

Lac de la Douche is de perfecte plek om even lekker te picknicken. Het is ook leuk om een stukje langs het meer te lopen. Je kunt niet zwemmen in het meer en je kunt er ook geen volledig rondje omheen lopen. 

Wij maken hier veel foto’s want het is echt prachtig. 

Lac de la Douche

Verder omhoog voor een mooi uitzicht 

Wil je nog een mooi uitzicht op het meer? Dan is het een aander om nog even het pad verder te volgen. Het pad klimt behoorlijk omhoog en als je dit volgt heb je een geweldig uitzicht over Lac de la Douche en de omliggende bergen van Parc National des Écrins in Frankrijk. De klim is echt de moeite waard en mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je hike. 

Je kunt er hier ook nog voor kiezen om je wandeling langer te maken. Zo kun je nog verder hiken naar Col d’Arsine. Alles staat duidelijk aangegeven met borden.

uitzicht op Lac de la Douche
uitzicht op Lac de la Douche

De weg terug naar beneden

Na een tijdje chillen en relaxen bij Lac de la Douche besluiten wij dat het tijd is om terug te gaan. Je loopt dezelfde route terug, maar nu hoef je alleen nog maar te dalen door het mooie bos. De terugweg gaat bij ons echt een stuk sneller en voor wij het weten staan we weer in het dorp bij het beginpunt! 

Overige tips voor hiken naar Lac de la Douche 

Nu je weet hoe de Lac de la Douche hike eruit ziet en wat je kunt verwachten, is het tijd om mijn laatste tips met je te delen.

  • Verwacht niet een enorm makkelijke hike. Hoewel de wandeling als makkelijk wordt aangeduid, moet je wel gewoon ruim 400 meter stijgen over een pad met rotsen.
  • Smeer je in! De wandeling zelf is de hele tijd in de schaduw, maar eenmaal boven bij het meer heb je bijna geen schaduw meer.
  • Stel je in op veel bos. Wij hadden niet verwacht dat je vooral door het bos zou lopen. Het bos is hier echt prachtig, vooral met het riviertje ernaast. Het is overal zo groen! Maar bij ons viel de wandeling wat tegen omdat wij meer uitzichten op de bergen hadden verwacht.
  • Combineer deze wandeling met een bezoek aan Briançon, dit is de hoogstgelegen stad van Frankrijk. Het is een prachtige stad om te zien. 
  • Doe goede schoenen aan. Je wandelt bijna de hele tijd over (losliggende) rotsen. 
  • Combineer deze wandeling met een roadtrip over de Route des Grandes Alpes! Of ga na dit meer op zoek naar andere mooie plekken in de Franse Alpen. 
  • Of ontdek de mooiste meren van de Franse Alpen, waar dit meer ook zeker bij hoort! 

Dit is alles wat je moet weten over hiken naar Lac de la Douche in Parc National des Écrins. De wandeling is zeker de moeite waard en het meer zelf is echt fantastisch om te zien. Echt een aanrader dus! 

Zou jij willen hiken naar Lac de la Douche? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow