Hiken naar Lac Blanc in Chamonix

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Aug 18, 2021 | Europa, Frankrijk, Wandelen | 20 reacties

De Fransen Alpen zijn een droom. Besneeuwde bergtoppen, adembenemende bergmeren en oneindige vergezichten. Je vindt het hier allemaal. Een van de gaafste plekken in de Franse Alpen is de omgeving van de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. Ga wandelen bij het Mont Blanc massief en geniet van een van de mooiste plekken ter wereld. Maar wat is nou de mooiste en niet al te moeilijke wandeling hier? De Lac Blanc hike natuurlijk! Hiken naar Lac Blanc in Chamonix is prachtig en werd een hoogtepunt van onze 3 weekse reis door Frankrijk. In dit artikel vertel ik je alles over wandelen naar Lac Blanc!

Lac Blanc in Chamonix

Lac Blanc is een prachtig bergmeer, hoog in de bergen in de omgeving van het stadje Chamonix, ook wel Chamonix-Mont-Blanc genoemd. Dit stadje ligt aan de voet van de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. Dat het hier prachtig mooi is, hoef ik je dan ook niet te vertellen denk ik zo.

Chamonix is in de winter een populaire wintersport bestemming, maar in de zomer is het een geweldige plek om te wandelen en te genieten van de bergen. Een van de mooiste plekken om in de zomer te bezoeken is Lac Blanc. Dit bergmeer en de wandeling er naar toe geeft je een van de beste uitzichten over het Mont Blanc massief en is wat mij betreft één van de mooiste plekken ter wereld.

Lac Blanc in Chamonix ligt op 2352 meter hoog en ook in de zomer heb je hier uitzichten op de besneeuwde bergen. Klinkt gaaf toch!?

Hieronder ga ik je alle informatie geven over de Lac Blanc wandeling, zodat jij weet of deze hike ook voor jou en je reisgezelschap geschikt is (waarschijnlijk wel!) en wat je kunt verwachten.

Lac Blanc hike in Chamonix

De Lac Blanc hike: algemene informatie

De Lac Blanc hike begint buiten het stadscentrum van Chamonix bij de kabelbaan richting Flégère. Deze kabelbaan neem je omhoog en dan kan de Lac Blanc hike echt beginnen! Je kunt er ook voor kiezen om de kabelbaan niet te nemen en omhoog te lopen. Houd er dan wel rekening mee dat je een paar uur behoorlijk stijl omhoog moet lopen. Niet echt aan te raden!

De Lac Blanc hike is ongeveer 6.4 kilometer lang en je hebt zo’n 4-5 uur nodig. Vanaf de kabelbaan Flégère is het 1 uur en 45 minuten lopen naar het meer en je moet dezelfde afstand ook weer teruglopen. Maar natuurlijk wil je ook eenmaal boven een rondje lopen om het meer en ook dat kost je ook nog zo’n 30 minuten. Verder is het ook een aanrader om gewoon de tijd te nemen, zodat je echt de mooie omgeving goed in je op kunt nemen.

Het hoogteverschil tijdens deze wandeling is 439 meter. Het laagste punt ligt op 1913 meter en het meer vind je op 2352 meter hoogte. Op de heenweg stijg je en op de terugweg daal je. Je loopt dezelfde weg heen als dat je terugloopt. Tenzij je op de heenweg of terugweg bij de stoeltjeslift Index start of eindigt. Hier hebben wij geen ervaring mee (want wij vinden zo’n stoeltjeslift doodeng). Je kunt ook nog wat extra kilometers bij de wandeling eraan plakken door naar Lacs de Chéserys door te lopen, dan maak je er voor een deel een rondje van, maar loop je uiteindelijk ook voor een deel dezelfde route terug.

De wandeling is geschikt voor kinderen en ook voor mensen met hoogtevrees, mits dit niet te erg is. Wij hebben allebei hoogtevrees en vonden het te doen. Maar, je loopt soms wel langs een afgrond en wij vonden het ook regelmatig vrij spannend. De wandelstokken die wij mee hadden hielpen ons hier goed bij. Het werd een hoogtepunt van onze reis, dus wij vonden het het echt 100 procent waard! 

Hieronder heb ik nog even een kort overzicht over de Lac Blanc wandeling gemaakt, zodat je in een opslag de belangrijkste info hebt:

Afstand: 6.4 km
Duur: 4-5 uur
Moeilijkheid: gemiddeld
Hoogteverschil: 439 meter
Waar: kabelbaan Flégère bij Chamonix in Frankrijk

De beste tijd voor het wandelen naar Lac Blanc in Chamonix

Oké, nu je een beetje kunt inschatten of de wandeling iets voor je is, is het tijd om te kijken wat de beste periode is om te wandelen naar Lac Blanc. Lac Blanc in Chamonix is populair. De Lac Blanc hike is redelijk toegankelijk en dat zorgt ervoor dat je er absoluut niet de enige bent. De beste tijd is dus altijd zo vroeg mogelijk en qua seizoen moet je echt in de zomer gaan. In de winter is het pad niet begaanbaar door de sneeuw, maar ook in een deel van de herfst en lente ligt er nog teveel sneeuw. Bij ons in de zomer lag er ook nog sneeuw bij het eindpunt.

Ik zou dus zeggen dat de zomer de beste tijd is om de Lac Blanc hike te doen, maar dan wel vroeg op de dag, zodat je de grootste mensenmassa kunt vermijden.

Lac Blanc hike in Chamonix

Hoe bereik je het startpunt van de Lac Blanc hike?

Het startpunt van de Lac blanc hike ligt net buiten het centrum van Chamonix. Met de auto rijd je hier in een minuut of 10 heen, maar je kunt ook een half uur lopen. Bij het station van de kabelbaan kun je gratis parkeren. Heb je geen auto en geen zin om te lopen? Dan kun je ook met de bus richting Les Praz / Flégère.

Hiken naar Lac Blanc: de wandeling

Hieronder ga ik je over de wandeling zelf vertellen. Ik deel veel foto’s zodat je weet hoe het pad eruit ziet en wat je kunt verwachten van de Lac Blanc wandeling.

De start van de wandeling

Wij starten vroeg in de ochtend en er is dan ook bijna niemand als wij onze auto parkeren op de parkeerplaats. Wij nemen de kabelbaan omhoog bij Flégère. De kabelbaan kost €19,- per persoon en de cabines zijn net vernieuwd en dus heel netjes. Als je een multipass hebt zit de kabelbaan hierbij inbegrepen. Een multipass is voordelig als je meerdere uitstapjes gaat maken in de omgeving van Chamonix. Wij hadden zo’n pas en konden dan ook direct de kabelbaan instappen.

Eenmaal boven kun je of nog door naar Index met de stoeltjeslift, of je begint de wandeling hier. Wij kiezen ervoor om hier de wandeling te starten. De wandeling staat aangegeven met bordjes waar gewoon Lac Blanc opstaat en verkeerd lopen is oprecht bijna onmogelijk.

Gelijk bij de start is het uitzicht al prachtig. We beginnen met een klein stukje omlaag lopen en kort daarna beginnen we al snel met stijgen.

Wandelen in de Franse Alpen
Lac Blanc Hike
Lac Blanc Hike

Flink klimmen en fantastische natuur

We beginnen met een behoorlijke klim omhoog. Het is een zigzag pad en het pad is breed, maar het klimmen is behoorlijk vermoeiend. Onze jas gaat na een paar meter al uit en elke meter worden de uitzichten beter. Heel af en toe is er een recht stukje waarbij we weer even op adem kunnen komen.

Op een gegeven moment kun je rechtdoor, of je kunt rechts een boardwalk op. Het bordje staat een beetje onhandig, dus wij zagen hier mensen verkeerd lopen. Let dus goed op dat je de boardwalk opgaat. Dit is gelijk een van mijn favoriete stukjes van de wandeling. De omgeving is geweldig. We zien hier 2 prachtige kleine meertjes met een geweldige weerspiegeling van de besneeuwde bergtoppen in het water. Echt, alleen al voor dit uitzicht is de Lac Blanc wandeling de moeite waard.

Hiken naar Lac Blanc in Chamonix
Hiken naar Lac Blanc in Chamonix
De Franse Alpen
Hiken naar Lac Blanc in Chamonix
Hiken naar Lac Blanc in Chamonix
Hiken naar Lac Blanc in Chamonix

Verder omhoog klimmen

Na het mooie stukje op het plankenpad komen we weer op het rotsachtige pad. Op sommige stukken liggen de rotsen ook los, dus blijf altijd goed opletten. Het pad is vrij breed en goed te doen. Onderweg heb je fantastische uitzichten. Af en toe wordt het pad wat smaller en rotsachtiger en is het even iets meer oppassen. Je stijgt de hele tijd en af en toe is het wat platter en kun je even kort op adem komen.

Lac Blanc wandeling Chamonix
Lac Blanc wandeling Chamonix

Een kort eng stukje

Dan komt er op een gegeven moment toch een eng stukje. Oké, voor ons eng, aangezien wij hoogtevrees hebben en wat dat betreft geen helden zijn. De meeste mensen liepen dit stukje voorbij alsof het niets was, maar wij vonden dit wel echt even spannend. Ik heb hier geen foto’s van, want ik was te druk bezig met mezelf gewoon naar boven krijgen. Het is hier rotsachtig en wat smal, je kunt je vasthouden aan een ijzeren stang voor extra steun en moet kort over een soort trapje lopen.

Dit is echter heel kort en is spannend met hoogtevrees, maar wel te doen. Remco is bij meerdere wandelingen omgekeerd omdat ie het niet fijn vond, maar dit heeft hij afgemaakt en dat zegt wel wat.

Na dit stukje is het pad weer prima. Je loopt nog over rotsen en stijgt steeds verder de hoogte in. Sommige stukken zijn wat smaller, maar het is altijd breed genoeg om mensen te passeren.

Wandelen naar Lac Blanc in Chamonix

Nog een meertje, wildlife en verder klimmen

We lopen weer verder en je loopt dan langs een volgend meer. Hier nemen we even een pauze om wat bij te komen. Je hebt hier ook weer een heel kort stukje een plankenpad. Ook zien we hier op de berg een dier, we denken dat het een berggeit of een dikhoornschaap is, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee.

Daarna gaan we weer verder met klimmen. Je komt hier op een gegeven moment ook een splitsing tegen, waarbij je dus ook richting Lacs de Chéserys kunt, of waar je juist weer uitkomt als je na Lac Blanc het extra rondje eraan plakt. Alles staat duidelijk aangegeven.

Fransen Alpen
Lac Blanc hike , hiken naar Lac Blanc in Chamonix
Lac Blanc hike , hiken naar Lac Blanc in Chamonix
Lac Blanc hike , hiken naar Lac Blanc in Chamonix
Lac Blanc hike , hiken naar Lac Blanc in Chamonix

Lac Blanc

Na 1 uur en 45 minuten hiken en stijgen komen we dan eindelijk aan bij Lac Blanc. We moeten wel eerst nog door wat sneeuw ploeteren, maar dan zijn we er uiteindelijk! En mijn eerste gedachte was heel eerlijk gezegd; is dit het? Het zag er zo anders uit dan op al die foto’s. Maar dat komt dus omdat die foto die je overal tegenkomt aan de andere kant van het meer gemaakt is.

Je kunt een rondje lopen om het meer van 30 minuten en dat is wel echt een aanrader, want hierdoor kom je pas echt bij die fantastische plek uit die je overal op de foto ziet staan. Het is ook een aanrader om tijdens die wandeling rondom het meer nog even een stukje omhoog te klimmen, zodat je ook nog een mooi uitzicht hebt op het meer en de besneeuwde bergtoppen.

En is het echt zo mooi als op de foto’s? JA! Het is zelfs nog mooier. Het water is blauw, de bergen zijn fantastisch en het was echt alsof ik in een droom rondliep. Ik heb tig keer gezegd dat dit echt het mooiste plekje ter wereld is en daar blijf ik voorlopig ook nog even bij. Wauw, wat is dit mooi zeg! Wij zijn hier echt lang blijven hangen, totdat het ons te druk werd.

Er is hier trouwens ook een klein restaurantje waar je iets kunt eten of drinken.

Lac Blanc hike
Lac Blanc hike
Lac Blanc hike
Lac Blanc hike
Hiken naar Lac blanc in Chamonix
Hiken naar Lac blanc in Chamonix
Hiken naar Lac blanc in Chamonix

De weg terug naar beneden

Je kunt vanaf Lac Blanc in Chamonix nog verder wandelen naar diverse andere plekken. Er staan veel bordjes waarop de tijden staan. Een leuke optie is dus om nog verder te gaan naar Lacs de Chéserys. Vanaf Lac Blanc moet je nog zo’n 20 minuten dalen en vanaf Lacs de Chéserys kun je in 1 uur en 15 minuten teruglopen naar de kabelbaan. Er lag bij ons sneeuw op het pad en omdat wij niet wisten hoe het pad verder zou zijn (en of wij het zouden durven met onze hoogtevrees), besloten wij gewoon hetzelfde pad terug te lopen.

Bij veel mensen is de terugweg veel sneller, bij ons niet, want wij dalen vrij langzaam. Over losliggende rotsen lopen bij een afgrond is niet zo ons ding. Maar echt eng vonden wij het niet, omdat wij de tijd namen en het pad wel breed is. Ook heb je op veel plekken niet echt een stijle afgrond naast je. Het was vooral weer prachtig, ook al was het dezelfde route!

Overige tips voor de Lac Blanc Hike

Nu je weet hoe wandelen naar Lac Blanc in Chamonix is en wat je kunt verwachten, is het tijd om mijn laatste tips voor de Lac Blanc hike met je te delen:

  • Doe goede schoenen aan. Bij ons lag er sneeuw, maar je loopt ook nog over losliggende rotsen. Wij kwamen mensen tegen op gympen, maar echt, dat is niet genoeg en niet praktisch, dat zeiden die mensen zelf ook toen we ze kruisten in de sneeuw.
  • Vertrek vroeg. En met vroeg bedoel ik rond 8:00. Eerder kan natuurlijk ook. Dan ben je de drukte voor. Toen wij na heel lang boven chillen terug liepen (dit was rond 11 uur / half 12) kwam er een hele trein aan mensen omhoog en werd het ook echt druk bij het meer zelf.
  • Neem veel water mee. Qua temperatuur is het te doen, want je bent hoog, maar door de inspanning krijg je het alsnog bloedheet en veel drinken is belangrijk. Je kunt water bijvullen bij de kabelbaan. Je kunt hier ook iets te eten en drinken kopen.
  • Wandelstokken zijn hier fijn. Het hoeft natuurlijk niet, zonder kan prima, maar wij waren blij met de extra steun op de losliggende rotsen.
  • Smeer je goed in! Ook als het helemaal niet zo warm is. Je verbrand behoorlijk snel in de bergen.
  • Ontdek nog meer van Chamonix en het Mont Blanc massief met mijn handige tips voor Chamonix! Of ga op zoek naar de andere mooie meren in de Franse Alpen

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over hiken naar Lac Blanc in Chamonix. De Lac Blanc hike gaat bij ons de boeken in als een topwandeling en is echt een van de mooiste wandelingen die wij ooit gedaan hebben tijdens onze reizen. De uitzichten zijn onvergetelijk mooi! Dus zet wandelen naar Lac Blanc in Chamonix maar op je bucketlist. Je gaat er geen spijt van krijgen!

Zou jij de Lac Blanc wandeling willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow