Hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Jul 3, 2021 | Nieuw-Zeeland, Oceanië, Wandelen | 6 reacties

Mount Aspiring National Park is een prachtig nationaal park vlakbij Wanaka en Queenstown. Je stapt daar de wereld in van watervallen, bossen, gletsjers, hoge bergen en in die van beekjes en rivieren. Het is dan vast ook geen verrassing dat je er prachtig kunt wandelen. Een van de mooiste wandelingen die je er kunt doen is de Rob Roy Glacier hike. De wandeling is relatief makkelijk, afwisselend en ontzettend mooi. In dit artikel neem ik je mee naar deze wandeling en vertel ik je alles over hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland! 

De Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland 

De Rob Roy Glacier is een prachtige gletsjer in Mount Aspiring National Park. Je vindt dit nationale park op een ruime 50 kilometer bij Wanaka vandaan. Het is een park vol met bergen, watervallen en andere natuurpracht en echt een aanrader om te bezoeken. Toen wij lazen over dit park, wisten wij zeker dat we er graag heen wilde. Een van de meest toegankelijke en wat makkelijkere wandelingen is de Rob Roy Glacier hike. Daarom besloten wij deze te doen.

In dit artikel deel ik eerst wat algemene informatie over de wandeling, zodat je kunt beslissen of de Rob Roy Glacier hike ook voor jou geschikt is. Daarna vertel ik je over de beste tijd om deze wandeling te doen. Verder vertel ik over hoe je er moet komen, want ook dat is al een leuk avontuur. Ten slotte vertel ik je natuurlijk over de wandeling zelf en deel ik mijn mooiste foto’s van het hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland.

Hiken naar de Rob Roy Glacier: algemene informatie 

De wandeling naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland is een wandeling waarbij je hetzelfde pad heen loopt als dat je terug loopt. De heenweg loop je vooral omhoog en op de terugweg ben je vooral aan het dalen. De heenweg duurt dan ook wat langer dan je route terug naar de parkeerplaats. 

De wandeling is in totaal zo’n 10 kilometer lang. Je loopt 5 kilometer heen en dus ook weer 5 kilometer terug. Dit is het geval als je vanaf de parkeerplaats naar de upper lookout loopt. Loop je tot de lower lookout? Dan loop je een kilometer minder. Je hebt in totaal zo’n 3-4 uur nodig voor de complete wandeling en dat vonden wij vrij ruim geschat. Het kan zeker sneller dus. 

Je stijgt bij deze wandeling ongeveer 405 meter. De wandeling start namelijk op 370 meter hoogte en eindigt op 775 meter hoogte. 

Lengte: 10 kilometer
Tijdsduur: 3-4 uur 
Hoogte: van 370 meter naar 775 meter (370 meter stijgen) 
Moeilijkheid: makkelijk / gemiddeld 
Waar? Mount Aspiring National Park, 54 kilometer bij Wanaka vandaan. 

De beste tijd voor de Rob Roy Glacier hike 

Wanneer kun je de Roy Roy Glacier in Nieuw-Zeeland nou het beste bezoeken? Het is een bergachtig gebied en in de wintertijd is hier lawine gevaar. Dit geldt ook voor delen van de lente en delen van de herfst. Concreet betekent dit dat je in de maanden mei tot november alleen tot de Lower Lookout kunt komen. Verder wordt heel erg afgeraden, omdat er dan dus lawinegevaar is en het gevaarlijk is om verder te lopen. 

Zelf deden wij deze wandeling op een van de laatste dagen van november. Bij het VVV in Wanaka zeiden ze dat de upper lookout goed te bereiken was, dus wij konden verder lopen. Gelukkig maar, want anders mis je een heel mooi stuk. Er lag bij ons nog wel wat sneeuw, maar dit was minimaal. 

Kortgezegd kun je het beste deze wandeling in de zomermaanden van Nieuw-Zeeland doen. Dan zijn de omstandigheden goed en is er geen lawinegevaar meer. 

Hoe bereik je de Rob Roy Glacier Track? 

Het startpunt van de Rob Roy Glacier track vind je bij de Raspberry Creek Car Park. Deze parkeerplaats vind je op ongeveer 54 kilometer rijden vanuit de plaats Wanaka. Je hebt hiervoor ongeveer een uur nodig. 

De eerste 24 kilometer van de weg naar de parkeerplaats zijn verhard en netjes. De laatste 30 kilometer is een een gravelroad. Bij drie gravelroad is de laatste 10 kilometer best heftig. Delen van de weg zijn overstroomt en eigenlijk gewoon rivieren en er zitten heel veel gaten in de weg. Na slecht weer kan je deze weg met een gewone auto sowieso niet rijden. 

Met goed weer is het te doen, want wij zagen genoeg gewone auto’s op de parkeerplaats staan. Maar, je weet dit nooit van te voren. De weg is altijd anders. Je loopt het risico dat je niet verder kunt en de rest moet lopen. Heb je een huurauto of huurcamper? Houd er rekening mee dat de meeste huurvoertuigen niet verzekerd zijn op een gavelroad. Bij pech of schede, draai je zelf op voor de kosten. 

Zie je dit allemaal niet zitten, maar wil je wel hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland? Regel dan bij het VVV kantoor in Wanaka je vervoer. Vanaf Wanaka vertrekt er namelijk dagelijks een bus die je van en naar de parkeerplaats brengt. Ter plekke blijft die bus een paar uur op je wachten, zodat je ook gewoon weer mee terug kunt. Wij kozen zelf voor deze optie. Wij hadden geen zin in gedoe en wilde graag onze huurauto heel houden en niet 10 kilometer (heen en weer terug) extra lopen.

De bus is wel wat prijzig, hij kostte namelijk 45 NZD per persoon. Voor dit geld word je bij je accommodatie in Wanaka opgehaald en ook weer afgezet. Ik was uiteindelijk wel blij dat we dit gedaan hebben, want het water stond best hoog toen wij de wandeling gingen doen. En stiekem is het gewoon best fijn als je niet zelf hoeft te rijden over een vervelende weg na een wandeling. Daarnaast konden we vanuit de bus evengoed genieten van de weg, want de omgeving hiervan is prachtig! 

Hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland: de wandeling 

Nu je wat algemene informatie hebt en weet hoe je de start van de wandeling kunt bereiken, is het tijd om je meer te vertellen over de Rob Roy Glacier hike zelf.

De start van de wandeling 

De wandeling start direct bij de parkeerplaats. Je ben aangekomen in een soort groen dal met bergen om je heen. De wandeling start tussen de schapen en de koeien die hier vrij kunnen grazen.

Het begin van de wandeling loop je langs de Matukituki River, die bij ons behoorlijk blauw van kleur was. Ondertussen heb je een fantastisch uitzicht op de bergen van Mount Aspiring National Park. 

Hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland
Hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland
Hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland

Over de hangbrug 

Blijf de rivier volgen tot je de hangbrug over de rivier heen tegenkomt. Je mag maar met een aantal mensen tegelijk op deze brug. Maar omdat het erg rustig is als wij er zijn, kunnen wij gelijk de brug oversteken. Het blijft altijd een prachtig gezicht, zo’n brug over het water tussen de bergen. 

Hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland
Hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland

Op naar de Lower Lookout 

Als we de brug over zijn starten we eigenlijk met het volgende deel van de Rob Roy Glacier hike. We lopen hier namelijk het bos in en het klimmen kan beginnen. Het pad is goed en lekker breed en zo nu en dan kunnen we tussen de bomen doorkijken en hebben we een mooi uitzicht op de omgeving. 

Na een tijdje komen we aan bij de Lower Lookout. Hier staan wat bankjes en genieten we van het zicht op de Glacier en de waterval er vlakbij. Vanaf de Lower Lookout heb je een uitzicht die wat verder weg is van de gletsjers zelf. Door verder te lopen zul je dichterbij komen. 

Rob Roy Glacier hike

Door naar de Upper Lookout 

Na een korte pauze en even genieten van het mooie uitzicht, besluiten we verder te lopen richting de Upper Lookout. Het pad wordt nu op sommige plekken heel rotsachtig, wat betekent dat je soms iets meer moet klimmen en klauteren. Ook komen we een waarschuwingsbord tegen voor lawine gevaar. Neem dit serieus! Ga niet verder als dit niet kan. 

Bij ons is er nauwelijks nog sneeuw en wij kunnen veilig verder lopen. Onderweg wijken we even uit naar de rivier die langs het pad loopt om een kijkje te nemen. Ook hebben wij al een mooi uitzicht op de waterval. Prachtig! 

Na nog een stuk omhoog lopen komen we uit bij een prachtige, open plek. Dit is de Upper Lookout. Hier heb je een geweldig uitzicht op de Rob Roy Glacier en de watervallen. Het zijn er behoorlijk veel door de sneeuw in de bergen die aan het smelten is. Wat een prachtige plek om even uit te rusten, te lunchen en te genieten van de mooie natuur! 

De weg terug naar de parkeerplaats 

Na een fijne pauze met een fantastisch uitzicht is het tijd om weer terug te lopen richting de parkeerplaats. De terugweg gaat vrij snel, we hebben immers alles op de heenweg al uitgebreid bekeken en op de terugweg daalt het pad voornamelijk.

Wij zijn van ons groepje van de bus een van de eerste die terug zijn, dus we lopen nog even kort wat rond in het dal. Daarna vertrekt de bus weer richting Wanaka en hebben wij weer mooie nieuwe herinneringen aan een prachtige wandeling! 

Overige tips voor de Rob Roy Glacier Hike 

Nu je weet hoe de wandeling eruit ziet en de algemene tips hebt verzameld, is het tijd om mijn laatste tips voor hiken naar de Rob Roy Glacier met je te delen. 

  • Ergens tussen de Lower Lookout en de Upper Lookout is een toilethokje, tijdens de wandeling kun je dus gebruik maken van een toilet. Best fijn! 
  • Neem voldoende drinken mee, er zijn geen mogelijkheden om je drinkwater hier bij te vullen. 
  • Houd er rekening mee dat een groot deel van de wandeling door een bos gaat en je dus niet de hele tijd mooie uitzichten hebt op de bergen. 
  • Trek goede schoenen aan. Vooral het stuk naar de Upper Lookout is rotsachtig en dan zijn goede schoenen belangrijk. 
  • Geniet! Want hoe vaak kom je nou op zo’n plek als deze?
  • Check wel van te voren even de website van DOC. Hier vind je de laatste updates over de hike naar Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland. 
  • Check de weersvoorspellingen van te voren. Met regen ga je hier weinig zien en dat is zonde. Kleed je goed, want het weer in dit soort gebieden kan ook snel veranderen. 
  • Kijk ook eens wat er nog meer te doen is in Wanaka en omgeving en lees dit artikel: 5x Wat je echt moet doen in Wanaka, Nieuw-Zeeland
  • Of lees ons artikel waarin ik je vertel wat je moet doen in Nieuw-Zeeland, of lees over de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland

Dit is alles wat je moet weten over hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland. Het is een super leuke dagtrip vanuit Wanaka en ik kan het iedereen aanraden om de Rob Roy Glacier hike te doen. Het is helemaal niet zo moeilijk, maar wel heel erg mooi! 

Zou jij willen hiken naar de Rob Roy Glacier in Nieuw-Zeeland? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow