Hiken naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Oct 22, 2023 | Gepubliceerd Aug 27, 2019 | Nieuw-Zeeland, Oceanië, Wandelen | 10 reacties

Een van de mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland is toch wel de hike naar Ben Lomond. De uitzichten aan de top van deze berg vlakbij Queenstown zijn echt adembenemend mooi. Vandaag geef ik je tips voor Ben Lomond en vertel ik je alles over deze pittige, maar mooie wandeling, zodat jij ook kan gaan hiken naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland!

Ben Lomond in Nieuw-Zeeland

Ben Lomond is een berg vlakbij de stad Queenstown op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Ben Lomond is maar liefst 1748 meter hoog en is vernoemd naar de berg Ben Lomond in Schotland. In dit artikel vertel ik je alles over het hiken naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland. Ik begin straks met wat algemene informatie over de hike naar Ben Lomond, daarna vertel ik je echt over het hiken zelf en ten slotte geef ik nog wat tips voor Ben Lomond. Natuurlijk deel ik ook veel prachtige foto’s met je.

Hiken naar Ben Lomond Queenstown

Hiken naar Ben Lomond is best pittig, het is dan ook geen wandeling voor iedereen. Ik vond deze wandeling zwaarder dan de Tongariro Alpine Crossing op het Noordereiland en dan de hike naar Roy’s Peak bij Wanaka. Je stijgt namelijk constant en dat is gewoon heftig.

De wandeling naar Ben Lomond is 13 kilometer lang en je stijgt 1438 meter (en dat daal je dus ook weer). De hike naar Ben Lomond kan je opdelen in 3 delen. In het eerste deel ga je met de gondola of via een hike naar het begin van de wandeling. Daarna wandel je richting de Ben Lomond Saddle en het laatste deel hike je naar de summit van Ben Lomond. Ik vertel hieronder over elk deel apart, zodat je weet wat je te wachten staat.

De afstand die hierboven genoemd wordt en het hoogteverschil is niet gemeten vanuit Queenstown, maar begint pas bij deel 2 van de wandeling. Bij de start komen, komt hier nog eens extra bovenop. Houd hier rekening mee!

Van Queenstown naar de Skyline, de start van de hike naar Ben Lomond

De hike naar Ben Lomond begint niet precies in Queenstown, maar bij de Skyline van Queenstown. Dit kun je op twee verschillende manieren bereiken. De meest makkelijke en meest relaxte manier is door met de Gondola omhoog te gaan. Je betaalt hiervoor 39 dollar (retour prijs) en staat dan in een paar minuten boven, aan het begin van de Ben Lomond hike en bij een geweldig mooi uitzicht.

Als je reist op een klein budget door Nieuw-Zeeland of graag echt lange wandelingen maakt, kun je ervoor kiezen om richting de skyline te hiken. Dit kan via de Tiki Trail. De Tiki Trail begint naast de Gondola en is een wandeling die non stop stijgt en de hele tijd door het bos gaat. Het kost je ongeveer een uur om deze wandeling te doen (one way). Eenmaal boven ben je op Bob’s Peak aangekomen, waar je de Skyline van Queenstown kunt bewonderen en de Ben Lomond Hike kunt starten.

Wij wilden zelf de Tiki Trail lopen, maar omdat Google Maps ons helemaal verkeerd stuurde, waren wij zo laat dat we met de gondola gingen. Heel eerlijk gezegd was ik daar blij mee, de hike naar Ben Lomond is al heftig genoeg en je moet ook nog eens terug.  

Uitzicht over Queenstown

Ben Lomond Saddle

Als je eenmaal bij Bob’s Peak bent, dus de Skyline van Queenstown, kan je de Ben Lomond hike beginnen. Je loopt eerst een klein stukje door een bos, maar al snel is het bos weg en loop je in de volle zon. Het stijgen begint ook gelijk, er is eigenlijk geen seconde dat je op een plat stuk loopt. Het pad zelf is goed en makkelijk te belopen. De uitzichten onderweg zijn echt al super mooi. Je ziet al wat bergen en natuurlijk Lake Wakatipu, het meer bij Queenstown.

Hiken naar Ben Lomond Queenstown

Na 1,5 tot 2 uur bereik je de Saddle van Ben Lomond, op 1326 meter hoogte. Hier heb je een mooi uitzicht over de bergen en een bankje om even uit te rusten. Ik was van plan om niet verder te gaan dan de saddle, maar toen ik hier was deed ik het toch. Hoewel het uitzicht vanaf de saddle mooi was, vond ik het stiekem wat tegenvallen.

Hiken naar Ben Lomond Queenstown

Hiken naar de summit van Ben Lomond

De hike van de saddle naar de summit is het meest zware deel van de wandeling. Je stijgt in een relatief kort stuk van 1326 meter naar 1748 meter. Daarnaast veranderd het pad in veel rotsen en is soms iets lastiger te vinden, het wordt ook gelijk wat spannender. Bij de saddle stond een bord dat dit stuk 1 uur duurt. Mij kostte het 1,5 uur om boven te komen en een half uur om terug te gaan richting de saddle. Dit deel wordt niet aangeraden voor kinderen onder de tien jaar.

Over een aantal rotsen moet je klimmen, maar over het algemeen vond ik de klim naar de summit heel goed te doen. Als je een slecht evenwicht hebt is het misschien niet heel fijn, maar met mijn hoogtevrees had ik geen problemen. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht wordt. Af en toe ben ik even gaan zitten om wat te rusten en te genieten van de natuur. Het laatste stuk moest ik door de sneeuw, want er lag nog een klein restje (november 2018). De foto’s hieronder heb ik onderweg naar de top gemaakt, zo mooi is het hier dus al!

Hiken naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland. Ben Lomond Hike
Hiken naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland. Ben Lomond Hike
Hiken naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland. Ben Lomond Hike
Hiken naar Ben Lomond

Genieten van het uitzicht

Als je eenmaal boven bent gaat er een onbeschrijfelijk gevoel door je heen. Je hebt het gewoon gehaald en het uitzicht is werkelijk waar prachtig. Het is echt mijn favoriete uitzicht van Nieuw-Zeeland en misschien wel van onze hele wereldreis.

Helaas viel op de top van de berg mijn camera uit en had ik (voor het eerst ooit) geen reserve batterijen bij me. Ik kon wel janken, vooral omdat mijn telefoon ook bijna leeg was. Gelukkig kon ik daarmee wel nog wat foto’s maken, maar ja, echt goed zijn ze niet.

Toen ik genoot van het uitzicht bij de summit waren er slechts een handjevol andere mensen. Ook kwam er nog een Kea aangevlogen die even bij ons kwam zitten. Het was er zo mooi en die Kea maakte het nog net even bijzonderder!

Je hebt vanaf de summit een 360 graden uitzicht, zo zie je een enorme bergketen en heb je een uitzicht over Lake Wakatipu. Adembenemend mooi!

De summit van Ben Lomond Nieuw-Zeeland
De summit van Ben Lomond Nieuw-Zeeland
De summit van Ben Lomond Nieuw-Zeeland
De summit van Ben Lomond Nieuw-Zeeland
De summit van Ben Lomond Nieuw-Zeeland
De summit van Ben Lomond Nieuw-Zeeland

De weg terug naar beneden

Na een tijdje genieten van een geweldig uitzicht was het tijd om terug te gaan naar beneden. Dit ging behoorlijk snel bij mij. Na een half uur stond ik weer bij de saddle en een krap uur later stond ik weer bij de gondola. Je daalt op de terugweg natuurlijk alleen maar, wat qua conditie natuurlijk een stuk makkelijker is. Voor je knieën is het overigens wat minder makkelijk. Pas ook goed op dat je niet te snel gaat, ik ging op een gegeven moment zo snel dat ik viel. Niet heel fijn.

Vanaf de gondola gingen wij weer met de gondola richting Queenstown. Heb je besloten om met de Tiki Trail te gaan moet je nog een tijdje doorlopen, of alsnog een enkeltje kopen voor de Gondola. Ik begon rond 13:00 met de wandeling en was rond 18:00 weer terug. De heenweg kostte mij 3,5 uur, de terugweg 1,5 uur.

Tips voor Ben Lomond

Nu je weet hoe de hike richting Ben Lomond eruit ziet, is het tijd voor wat extra tips voor Ben Lomond, zodat jij goed voorbereid op pad kan:

  • Neem heel veel water mee (met warm weer toch wel 3 liter per persoon)
  • Bekijk het weerbericht, het is een wandeling waarbij je heel hoog komt en het weer kan snel veranderen.
  • Kleed je goed, deze wandeling kan je echt niet op slippers doen. Wandelschoenen of goede sneakers zijn een beter idee.
  • Smeer je goed in, de zon in Nieuw-Zeeland is verraderlijk en er is nergens schaduw tijdens de hike naar Ben Lomond.
  • Zorg dat je genoeg daglicht hebt om de wandeling te voltooien, je wilt niet in het donker teruglopen. Neem een zaklamp mee als je dat wel doet.
  • Zorg dat je extra batterijen hebt voor je camera of dat je batterij helemaal is opgeladen (anders baal je net zoals ik).
  • Lees ook ons artikel waarin ik je vertel wat je moet doen in Nieuw-Zeeland, of lees over wandelen in Nieuw-Zeeland. 
Tips voor Ben Lomond Nieuw-Zeeland
Tips voor Ben Lomond Queenstown
Tips voor Ben Lomond Queenstown

Zo, dit waren mijn tips voor Ben Lomond Queenstown. De hike naar Ben Lomond is een van de leukste en gaafste dingen die ik gedaan heb in Nieuw-Zeeland. Het was best zwaar en ik had twee dagen behoorlijke spierpijn, maar het was zo mooi en het was het zo waard. Ik heb een redelijke conditie, maar doe een groot deel van een hike als dit toch echt op doorzettingsvermogen. Getraind ben ik hiervoor namelijk echt niet. De Ben Lomond hike kan ik iedereen alleen maar aanraden, want echt, dat uitzicht is toch gewoon geweldig?

Dit artikel later nog eens bekijken? Pin hem dan op Pinterest! 

Zou jij deze hike naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow