Hike de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland!

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Jan 26, 2020 | Nieuw-Zeeland, Oceanië, Wandelen | 20 reacties

De Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland is een van de mooiste korte wandelingen van het land. Bij deze wandeling ontdek je al het moois wat de omgeving van Mount Cook te bieden heeft. Je loopt over bruggen, hebt een geweldig uitzicht op Mount Cook en de bergen er omheen, om ten slotte uit te komen bij het prachtige Hooker Lake. De Hooker Valley Hike is zeker een van de hoogtepunten van Nieuw-Zeeland en zeker iets wat je moet doen tijdens je roadtrip. In dit artikel vertrel ik je alles over de Hooker Valley track in Nieuw-Zeeland! 

Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland

De Hooker Valley Track is een wandeling van 11 kilometer retour in een van de mooiste gebieden van Nieuw-Zeeland: Mount Cook. Deze wandeling is vrij vlak, de paden zijn breed en de Hooker Valley hike is daardoor eigenlijk geschikt voor iedereen. Deze wandeling doe je al in een halve dag, dus daarna heb je genoeg tijd om meer te ontdekken van de omgeving van Mount Cook. 

Mount Cook is een bijzondere berg. De berg is namelijk 3.724 meter hoog en is daarmee de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. De Maori naam van Mount Cook is Aoraki. Aoraki betekent wolkendoorboorder. De berg wordt zo genoemd omdat het topje van de berg vaak in de wolken is. 

De Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland is een van onze favoriete wandelingen en in dit artikel vertel ik je alles over de wandeling. Ik vertel je hoe je de wandeling bereikt, hoe de wandeling gaat en wat je kunt doen na deze wandeling. Ook vertel ik je waar je kunt overnachten. Ten slotte deel ik nog mijn beste tips voor de Hooker Valley Hike in Nieuw-Zeeland. 

Hoe kom je bij de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland? 

De Hooker Valley Track ligt op zo’n tien minuten rijden bij Mount Cook Village vandaan. Om Mount Cook Village te bereiken rijd je over de SH80. Vanaf deze weg heb je echt een geweldig uitzicht op Mount Cook en het extreem blauwe meer Lake Pukaki. De uitzichten onderweg zijn al zo geweldig, dat je alleen hiervoor al richting Mount Cook moet rijden. Aan het einde van de weg vind je de White Horse Hill Campground. Bij deze camping start de Hooker Valley Hike in Nieuw-Zeeland. Je kunt hier gratis parkeren en gebruik maken van de toiletten.

Langs de SH80 zijn enorm veel plekken waar je kan parkeren langs de weg om foto’s te maken van de omgeving. Wij deden dit zelf dan ook regelmatig. Zorg altijd dat je je auto zo parkeert dat je niemand hindert. Rijd ook altijd een stukje door zodat er nog iemand achter je kan staan, wel zo aardig. 

Mount Cook bereiken
Mount Cook bereiken

De route van de Hooker Valley wandeling 

Als je eenmaal je auto geparkeerd hebt kan je beginnen met de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland. De wandeling is ongeveer 11 kilometer retour en kost je, afhankelijk van je tempo, zo’n 3 tot 4 uur. Je loopt hetzelfde pad heen als dat je terug loopt. Over de gehele wandeling stijg je ongeveer 100 meter. Dit gaat heel geleidelijk, dus het is goed te doen. Daarnaast is 100 meter stijgen voor Nieuw-Zeelandse begrippen een hele vlakke wandeling. 

De Hooker Valley wandeling in Nieuw-Zeeland begint met een grindpad, die je al snel richting een prachtig uitzichtpunt en de eerste hangbrug leidt. Hier snap je gelijk al waarom deze wandeling zo populair is; het is hier echt prachtig. Vanaf het uitzichtpunt heb je een geweldig uitzicht op Mueller Lake en onder de hangbrug door zie je het gletsjerwater van Mueller Lake razen. Heel indrukwekkend en heel gaaf! De hangbrug is daarnaast totaal niet eng, ook niet voor mensen met hoogtevrees (wat wij beide hebben). 

De eerste hangbrug tijdens de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland
De eerste handbrug tijdens de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland
Mueller Lake tijdens de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland

Het pad gaat verder en veranderd uiteindelijk van een grindpad in een houten steiger. Je komt steeds dichterbij Mount Cook en de uitzichten worden steeds mooier. Je loopt langs de rivier en hebt ondertussen steeds een geweldig uitzicht op Mount Cook. Ook passeer je onderweg nog twee hangbruggen. De wandeling blijft over het algemeen vlak, op een aantal kleine stijgingen na. Het is in ieder geval heel goed te doen. 

Hooker Valley hike in Nieuw-Zeeland
Hooker Valley hike in Nieuw-Zeeland
Hooker Valley hike in Nieuw-Zeeland
Hooker Valley hike in Nieuw-Zeeland
Hooker Valley hike in Nieuw-Zeeland
Hooker Valley hike in Nieuw-Zeeland

Vervolgens steek je de derde hangbrug over en loop je nog een klein stukje door. Daarna kom je uit bij het prachtige uitzichtpunt over Hooker Lake. Je bent bij het eindpunt van de Hookey Valley Track in Nieuw-Zeeland aangekomen. Deze plek is echt prachtig. Je kan vanaf het uitzichtpunt ook naar beneden lopen en komt dan uit op het strandje. Dit is een prachtige plek waar je zo een uur kunt relaxen om even bij te komen. Ondertussen kan je genieten van het geweldige uitzicht. In het water drijven een aantal ijsschotsen en je bent omringd door hoge bergtoppen. Geweldig toch? 

Houd er rekening mee dat er hier redelijk wat wind staat en het hier ineens best koud kan zijn. Dit komt ook omdat je na wat inspanning ineens stil zit. Ik was heel blij dat ik toch mijn winddichte jas mee had, zodat we hier een tijdje konden genieten van het geweldige uitzicht.  

Mount Cook, Hooker Valley wandeling in Nieuw-Zeeland
Mount Cook, Hooker Valley wandeling in Nieuw-Zeeland
Mount Cook, Hooker Valley wandeling in Nieuw-Zeeland
Mount Cook, Hooker Valley wandeling in Nieuw-Zeeland
Mount Cook, Hooker Valley wandeling in Nieuw-Zeeland

Na het genieten van het uitzicht is het tijd om weer om te keren en terug te gaan naar de auto. Je loopt dezelfde route terug, maar omdat je nu niet naar Mount Cook kijkt maar juist de andere kant op, zie je hele andere dingen. Hierdoor is het helemaal niet erg dat je dezelfde route terug loopt en blijft de wandeling even leuk en interessant om te doen. De terugweg ging bij ons wel een stuk sneller dan de heenweg en voor we het wisten dat de Hooker Valley hike in Nieuw-Zeeland er alweer op. Het was prachtig en ik zou het zo nog eens doen. Wat een geweldige wandeling en wat een natuurpracht! 

Hooker valley track Nieuw-Zeeland
Hooker valley track Nieuw-Zeeland
Hooker valley track Nieuw-Zeeland

Wat te doen na de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland?

Als je klaar bent met de Hooker Valley Hike in Nieuw-Zeeland is het waarschijnlijk middag en dan zijn er nog genoeg andere leuke dingen om te doen. Wat ik je sowieso enorm aanraadt is om de wandeling te maken richting het uitzichtpunt van de Tasman Glacier (zie bovenste foto hieronder). Daarnaast is het een aanrader om de tijd te nemen voor de stops langs de SH80, want die uitzichten zijn echt geweldig mooi en wil je ook gewoon niet missen. 

Verder kan je ervoor kiezen om nog een andere korte wandeling te doen. Je kan dan nog hiken richting Kea Point. Wil je nog een complete dagwandeling doen? Dan is de hike richting Mueller hut een aanrader! 

Mount Cook Tasman Glacier
De route naar Mount Cook
De route naar Mount Cook
De route naar Mount Cook

Overnachten bij Mount Cook

Rondom Mount Cook vind je enorm veel campings. De meeste van deze campings hebben weinig faciliteiten. Ben je op zoek naar een camping waar je kunt koken en waar je ook een lounge hebt zodat je binnen kan zitten als het koud is? Dan kan ik je de camping Glenntanner Holiday Park aanraden. Deze camping heeft prima faciliteiten, de sterrenhemel ’s avonds is geweldig en je kunt bij mooi weer de top van Mount Cook zien. Ook wandel je vanaf de camping zo richting het mooie Lake Pukaki. Als je echt vroeg wilt beginnen met de Hooker Valley wandeling kan overnachten op de White Horse Hill Campsite handig zijn. 

Wil je niet kamperen en overnacht in een ho(s)tel? Dan kan je het beste overnachten in Mount Cook Village. Houd er rekening mee dat dit een dure plek is om te overnachten. 

Tips voor de Hooker Valley Hike 

Nu je weet hoe je de wandeling bereikt, hoe de wandeling gaat, wat je kunt doen na de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland en waar je kunt overnachten, is het tijd om mijn handige tips voor de Hooker Valley Hike te delen. Er zijn namelijk wel wat dingen om rekening mee te houden. 

  • Neem voldoende water mee, er zijn onderweg geen plekken waar je je fles kunt bijvullen. 
  • Neem warme kleding mee, als je stil zit bij het eindpunt kan het ineens best fris worden en is een jas toch wel fijn. 
  • Houd er rekening mee dat de top van Mount Cook vaak in de wolken ligt, je hebt niet altijd een goed uitzicht. De wandeling is evengoed de moeite waard. Wij hadden enorm veel mazzel met het weer. 
  • Begin op tijd. De Hooker Valley Track is een hele populaire wandeling en je bent niet de enige. Als je op tijd vertrekt heb je de natuur nog enigszins voor jezelf. 
  • Smeer je in! Ook al is het slechts 12 graden, in Nieuw-Zeeland verbrand je al bij het kleinste beetje zon. Neem ook voldoende zonnebrand mee. 
  • Lees ook ons artikel waarin ik je vertel wat je moet doen in Nieuw-Zeeland, of lees over de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland.
Mount Cook

Zo, dit is alles wat je moet weten over de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland. De Hooker Valley wandeling is een prachtige hike en gaat zeker een van de hoogtepunten van je reis door Nieuw-Zeeland zijn. Het is geschikt voor iedereen, ook voor kinderen. Dus waar wacht je nog op? 

Wil je dit artikel over de Hooker Valley hike in Nieuw-Zeeland later nog eens lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Zou jij de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland willen doen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow