Het Herculaneum bezoeken in Italië: tips voor deze Romeinse stad!

door | Laatste update Sep 12, 2022 | Gepubliceerd Jul 18, 2022 | Europa, Italië | 4 reacties

Ga ja op reis naar Napels en omgeving? Dan raad iedereen je aan om richting Pompeii te gaan. Maar heb je ook al eens gehoord van het Herculaneum? Dit is het kleine zusje van Pompeii. Deze Romeinse stad werd ook ooit bedolven onder het as van de Vesuvius en is super goed bewaard gebleven. Vandaag de dag kun je het Herculaneum bezoeken en dat is echt een aanrader! Het is niet zo druk, maar heel interessant en indrukwekkend. In dit artikel deel ik mijn tips voor het Herculaneum in de omgeving van Napels.

Herculaneum in Italië

Het Herculaneum is een oude Romeinse stad. In het Italiaans heet de stad Ercolano. Het is een stad uit de oudheid, gelegen tussen Napels en de Vesuvius. Door de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 werd de stad door een laag as van wel 19 meter bedekt. Het stadje was een vissersdorpje aan zee, dat in een keer van de kaart werd geveegd door de uitbarsting van de vulkaan.

In de jaren na de uitbarsting werd de grond rondom de Vesuvius gebruikt om gewassen te verbouwen. Langzaam maar zeker kwam er een nieuwe stad en door de jaren vergaten mensen wat er onder de grond lag. In 1709 werd het eerste gebouw van het Herculaneum per toeval ontdekt. Ze wilden hier namelijk een waterput bouwen en stuitte toen dus op de oude Romeinse stad. Vandaag de dag is een derde van het stadje opgegraven en kun je het Herculaneum bezoeken en de oude gebouwen, beelden en mozaïeken bewonderen.

Herculaneum bezoeken in Italië

Het verschil tussen Pompeii en het Herculaneum

Beide steden liggen dichtbij Napels en beide steden zijn goed bewaard gebleven. Ik zou je aanraden om beide steden te bezoeken, want ze zijn echt heel anders. Pompeii is veel groter en daar is het echt alsof je in een hele grote oude Romeinse stad loopt. Het Herculaneum was rijker en is heel compact. Hier zijn ook vaak de bovenverdiepingen bewaard gebleven en de huizen nog wat completer. Ook vind je hier heel veel mozaïeken en schilderingen.

Herculaneum bezoeken: alles wat je vooraf moet weten

Nu je een klein beetje hebt kunnen lezen over het Herculaneum in Italië, is het tijd om je alles te vertellen over een bezoek aan deze bijzondere plek.

Hoe bereik je het Herculaneum?

Vanaf Napels of Sorrento reis je heel gemakkelijk naar het Herculaneum. Vanaf deze 2 plekken vertrekt namelijk regelmatig de Circumvesuviana, een soort treintje die tussen Sorrento en Napels rijdt. Als je vanaf Napels richting het Herculaneum gaat, kost je dit slechts 17 minuten met de trein. Vanaf Sorrento ben je 54 minuten bezig.

Je moet uitstappen op het station Ercolano Scavi. Vanaf hier is het nog zo’n 10 minuten lopen naar de oude Romeinse stad. Vanaf het treinstation gaan ook bussen richting de Vesuvius, dus deze 2 dagtrips kun je goed met elkaar combineren.

Je kunt er ook voor kiezen om met de auto naar het Herculaneum te gaan. Vanaf Napels rijd je er in 10 minuten heen. Bij de ingang van het Herculaneum is een parkeerplaats waar je je auto kwijt kunt.

Hoe lang heb je nodig om als je het Herculaneum bezoeken wilt?

Het Herculaneum is een stuk kleiner dan Pompeii en is prima in een halve dag te bezoeken. Wij waren er een ochtendje en zijn rond lunchtijd weer weg gegaan. Ik denk dat wij er ongeveer 2,5 uur geweest zijn. Dit vonden wij genoeg. Je kunt je hier natuurlijk ook langer vermaken, als je de audio tour bijvoorbeeld helemaal doet en echt elke plek wilt bekijken. Maar in principe is het Herculaneum bezoeken perfect voor een halve dagtrip.

Herculaneum in Italië

Tickets voor het Herculaneum

Je kunt de tickets voor het Herculaneum gewoon ter plekke bij de kassa kopen. Een ticket kost €13,- per persoon en is een dag geldig. Ben je tussen de 18 en 25 en woon je in de EU? Dan kost een ticket slechts €2,- per persoon. Als je jonger bent dan 18 is de toegang tot het complex gratis.

Houdt er trouwens rekening mee dat het Herculaneum bezoeken niet kan op woensdagen, aangezien het complex dan is gesloten. Verder is het dicht op 25 december en 1 januari. Alle andere dagen is het open. Hieronder zie je de openingstijden:

  • Van 16-03 tot 14-10: van 9:30 tot 19:30
  • Van 15-10 tot 15-03: van 8:30 tot 17:00.

De laatste toegang is 1,5 uur voor sluitingstijd.

Met een audio guide of niet?

Als je het Herculaneum bezoeken gaat en je je ticket gekocht hebt, kun je ervoor kiezen om nog een audio guide te nemen. Je krijgt bij de kassa een boekje mee waar je ook informatie kunt lezen, maar ik zou je ook aanraden om toch een audio guide te nemen. Dit is namelijk veel interessanter dan het boekje en hierdoor weet je wel echt waar je naar kijkt. Ter plekke staat eigenlijk nergens informatie.

Een audioguide kost €10,-. Je krijgt dan een telefoon mee die je gewoon tegen je oor kunt houden. Wij gingen er vanuit dat het geluid hard genoeg was om samen te doen met een audio guide. Op zich kan dit, maar je moet dan helemaal tegen elkaar aan gaan staan, omdat je anders gewoon echt niks hoort. Ik raad je aan om er gewoon 1 per persoon te nemen. Je krijgt ook korting als je er meerdere neemt.

Bezienswaardigheden in het Herculaneum

Het Herculaneum is heel compact en overzichtelijk. Er zijn eigenlijk 3 straten waar de gebouwen aan staan. Je kunt bijna elk gebouw bezoeken. Wij hadden van te voren niet echt een plan en zijn er gewoon gaan rondslenteren en hebben dan ook behoorlijk wat plekken bezocht in het Herculaneum. Hieronder ga ik de leukste bezienswaardigheden in het Herculaneum voor je op een rijtje zetten, zodat je weet welke plekken je zeker niet mag missen.

1. De boothuizen

Helemaal aan het begin kom je bogen tegen waar de boothuizen waren. Hier vind je nog skeletten van mensen die de ramp helaas niet overleefd hebben. De meeste mensen konden Ercolano op tijd verlaten, maar de mensen bij de haven helaas niet. Zij zijn hier overleden en vandaag de dag liggen deze skeletten hier nog. Indrukwekkend om te zien.

2. Het huis van Neptunus en Amphirite

Een van de mooiste mozaïeken van het Herculaneum kun je bekijken in het huis van Neptunus en Amphirite (Casa di Nettuno e Anfirite in het Italiaans). Hier is een heel mooi wandmozaïek te zien van Neptunus en Amphitrite. Het is echt heel kleurrijk en wij vonden het super bijzonder om te bedenken dat dit al honderden jaren oud is en er nog steeds zo prachtig mooi uit ziet. Als je weinig tijd hebt, is dit zeker wel een plek die je moet bezoeken!

Herculaneum bezienswaardigheden

3. De badhuizen van het Herculaneum

In het Herculaneum vind je meerdere badhuizen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Vroeger was dit de plek om te ontspannen. Het grootste badhuis is verdeeld in een mannen en vrouwen complex. Je kunt hier onder andere nog de kleedkamers zien. In het vrouwen deel vind je een van de gaafste mozaïeken van het Herculaneum, maar verder is het deel voor mannen wat rijker gedecoreerd.

Herculaneum tips

4. Het huis van Argos

Het huis van Argos vond ik heel mooi om te zien door de hoeveelheid zuilen en pilaren die je hier nog ziet. Het huis was van een rijke Romeinse familie en heeft een grote dinerzaal en een portaal. Indrukwekkend om te zien!

Herculaneum bezoeken

5. Hal van de Augustales

Als je ergens prachtige tekeningen op de muren kunt zien, is het wel in de hal van Augustales. Je kunt hier tekeningen zien van de goden Juno, Minerva en Hercules.

Herculaneum in Italië

6. Casa dei Cervi

Casa dei Cervi, in het Nederlands het huis van het hert, is een van de grootste huizen in het Herculaneum. Het gebouw heeft een overdekte atrium, waar de meeste kamers van het huis op uitkwamen. Verder zie je hier een marmeren standbeeld van een hert.

Herculaneum bezoeken; bezienswaardigheden + tips

7. De bakkerijen

Er zijn 2 bakkerijen teruggevonden in het Herculaneum die je kunt bezoeken. Leuk om te zien hoe die er in de Romeinse tijd uitzagen. Je kunt nog de maalstenen en bakovens zien.

8. Andere leuke Herculaneum bezienswaardigheden

Hierboven heb ik een aantal van de meest belangrijke bezienswaardigheden in het Herculaneum genoemd. Naast deze plekken zijn er nog veel meer huizen en gebouwen die je in kunt gaan. Veel daarvan hebben mooie mozaïekvloeren of schilderingen die mooi zijn om te zien. Na een tijdje lijken de huizen wel wat op elkaar en kozen wij ervoor om alleen de bouwwerken nog te bezoeken uit dit lijstje, of die er echt interessant uitzagen.

Naast huizen vind je ook nog pubs, winkels en andere gebouwen.

Herculaneum bezienswaardigheden + Herculaneum tips

Herculaneum bezoeken: laatste praktische tips

Je hebt nu een goed beeld kunnen krijgen bij het Herculaneum in Italië. Het is nu tijd om mijn laatste handige Herculanuem tips met je te delen, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan.

  • Trek zo’n 2-3 uur uit voor een bezoek aan deze plek
  • Toiletten zijn aanwezig bij de ingang. Ook is er een mogelijkheid om wat eten of drinken te halen. Dit is echter heel beperkt, dus zorg dat je wat mee hebt, of ga lekker eten en drinken in het dorpje Ercolano.
  • Kies in plaats van een audio guide voor een gids, dat maakt je bezoek nog leuker!
  • Combineer een bezoek aan het Herculaneum met een van de andere leuke dagtrips vanuit Napels!
  • Wil je het Herculaneum met een tour bezoeken? Dat kan ook heel goed! Je hebt dan meestal gelijk een gids mee die je van alles vertelt over deze geweldige plek. Je boekt een tour voordelig via deze link!

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten als je het Herculaneum bezoeken wilt. Wij vonden het echt de moeite waard en heel interessant. Ik kan je een bezoek aan het Herculaneum dan ook zeker aanraden!

Zou jij het Herculaneum willen bezoeken?

Dit artikel bevat een Affiliate link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij deze website online houden en jou blijven voorzien van gratis tips. 

 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow