Help!? Ik ga backpacken!

door | Laatste update Apr 8, 2019 | Gepubliceerd Sep 9, 2016 | Backpacken, Tips, Voorbereidingen | 12 reacties

Voor het eerst ga je backpacken en doe je je backpack op je rug en vlieg je naar Verweggistan om daar je backpackavontuur te starten. Super leuk, maar ook best spannend! Want heb je die creditcard nou echt nodig en hoe regel je die hostels eigenlijk als je niks gepland hebt? In dit artikel beantwoord ik alle vragen die heel handig kunnen zijn voor je eerste (of misschien wel je honderdste) backpack reis! Vragen die ik zelf stiekem ook had…

Om het overzichtelijk te houden heb ik alle vragen in categorieën ingedeeld. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem dan gerust onderaan het artikel in de reacties!

Slaapplek

Je slaapplek, een belangrijk onderdeel van je reis. Elke dag heb je namelijk een plek om te slapen nodig en als je niet van te voren boekt zal je regelmatig ter plekke op zoek gaan naar een slaapplaats. Veel backpackers overnachten in hostels en goedkope guesthouses om de kosten te drukken. Wij letten tijdens het backpacken op ons budget, maar willen soms ook iets meer luxe. Hieronder de vragen die ik zelf had, maar nu kan beantwoorden!

hostel backpackn
backpacken luxe

Hoe werkt het boeken van een hostel ter plekke?

Dit was echt een vraag die maar in mijn hoofd bleef rond spoken, hoe werkt het boeken van een hostel / hotel / guesthouse als je geen flauw idee hebt hoe lang je op een plek verblijft? Misschien wil je ergens langer blijven of juist korter dan gedacht, maar wat doe je dan?

Eigenlijk is het heel simpel; je boekt maar één nacht. Als je op internet een hostel / hotel boekt boek je voor één nacht. Ga je ter plekke op zoek naar een slaapplek, dan regel je ook gewoon een plek voor één nacht. Weet je zeker dat je ergens langer wilt blijven? Vraag een middag / avond voor je uit zou moeten checken of er nog een nacht bij kan. Als er geen plek is ga je datzelfde moment nog op zoek naar een andere slaapplek voor de dag erna en geloof me, die heb je zo gevonden en geregeld!

Hiermee voorkom je dat je betaalt voor drie nachten terwijl je misschien na twee nachten al weg wilt, maar ook dat je lang moet blijven in een hostel die eigenlijk helemaal niet zo leuk is. Is er geen plek meer zoek je gewoon opnieuw, zo erg is dat helemaal niet.

Kun je afdingen op overnachtingen?

Om dit te proberen moet je niet via internet boeken, dan heb je namelijk al betaald als je aankomt. Als je gewoon gaat zoeken zonder boeking kun je het altijd proberen, vooral als je langer blijft kun je soms een korting krijgen op overnachtingen. Lees je van te voren in over de gewoontes van het land, afdingen is niet overal gebruikelijk en op sommige plekken is het juist een must.

Zelf hebben wij niet afgedongen op verblijf, wij boekten namelijk altijd een nacht via internet en vroegen daar steeds of we nog een nacht konden blijven. Omdat wij steeds per nacht betaalden (tenzij we zeker wisten op welke dag wij verder reisden) konden wij dit ook niet echt doen.

Ontmoet je veel mensen als je niet op slaapzalen slaapt?

Mensen ontmoeten lukt altijd wel, maar als je niet op een slaapzaal slaapt is dit toch wel wat lastiger. Zelf hebben wij vooral mensen ontmoet tijdens tours / activiteiten, in bussen of tijdens het eten. In hostels eigenlijk zelden omdat wij altijd op een privé kamer sliepen en zelf ook nauwelijks in de hostels kwamen.  Dus ja, je ontmoet mensen, maar het gaat wat lastiger, aangezien je niet met meerdere mensen op een kamer slaapt.

Vervoer

Als je gaat backpacken blijf je niet hangen op één plek maar reis je het land door. Voor ik voor het eerst ging backpacken vroeg ik mij echt af hoe je het vervoer tussen plekken regelden, maar eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk…

Hoe regel je het vervoer ter plekke?

Het zal niet in elk land zo makkelijk gaan als in Thailand, Singapore en Maleisië, maar waar toeristen zijn zijn tourbedrijfjes. En waar tourbedrijfjes zijn, zijn bussen (of treinen etc.) naar andere plekken in het land / omliggende landen. Loop een aantal van deze bedrijfjes langs en informeer naar tijden en prijzen, soms zit er een klein verschil in en loont het om bij de buren je transport te boeken. Ook je hotel / hostel kan je hier meestal wel mee helpen.

Heb je geen tourbureautjes in de buurt? Dan heb je altijd nog internet. Zoek in google naar de verbinding die jij nodig hebt en je komt zo uit op een site waar je je bus / trein / boot ticket kunt boeken. Ook je hotel / hostel zal zulke sites wel kennen. In Maleisië kan je bijvoorbeeld alles boeken via easybook.com en busonlineticket.com.

Gaan er regelmatig bussen / treinen / boten?

Dit verschilt natuurlijk per bestemming en soms gaat er inderdaad maar één bus of iets dergelijks op een dag. Wij hebben twee keer gehad dat de enige bus en de enige boot vol zat op de dag dat wij weg wilden. Gelukkig konden wij nog omreizen en anders blijf je gewoon een dag langer en boek je de bus / boot / trein voor de dag erna. Je bent dus niet altijd gegarandeerd van een plekje (tenzij je vroeg boekt), maar dat is de prijs die je voor je vrijheid betaalt.

Wat als ik mijn bus / trein mis?

Als je wordt opgehaald bij je hotel / hostel is het echt praktisch onmogelijk om je bus te missen. Ze stoppen voor je hotel en gaan naar binnen als er niemand komt. Vaak hebben de chauffeurs een lijst met mensen die mee moeten, dus wachten ze ook nog wel eens. Vertrekt de bus vanaf een bepaald punt en kom je te laat? Tja, dan is het je eigen schuld en zal je ter plekke een alternatief moeten regelen. Vaak is er nog wel plek op een latere bus, maar je kan altijd pech hebben.

Wij zijn een keer helemaal vergeten en toen gewoon naar het tourbureau gegaan en het is daar opgelost. Houd er wel rekening mee dat 10 uur niet in elk land betekend dat ze er ook echt om 10 uur zijn, soms kan dat ook een half uur later zijn. Ze vergeten je echt niet zomaar! Toen het bij ons gebeurde waren wij al ruim een uur aan het wachten en de grote baas was ook echt kwaad op degene die ons vergeten was en heeft ons (als een bezetene) met zijn auto weggebracht.

Geld

Als je gaat backpacken heb je meestal lang gespaard voor je reis en een budget opgesteld. Nu is het noemen van een budget wat je nodig hebt echt onmogelijk, aangezien dat heel erg afhangt van je bestemming, de periode en de duur van je reis. Daar ga ik dan ook niet op in in dit stukje, maar wel over andere geldzaken, waar ik nogal wat vragen over had.

geld backpacken

Is een creditcard echt nodig?

JA! Een creditcard is echt nodig. Wil je vooraf boeken? Dat kan echt nergens zonder creditcard. Wil je nooit vooraf / online een busticket of overnachting boeken? Dan red je het ook best zonder creditcard trouwens.

Verder is een creditcard ook handig voor het geval dat je je pinpas kwijt raakt. Met je creditcard kun je namelijk ook geld pinnen, dus kom je niet gelijk zonder geld te zitten. Het is dus ook een handige backup.

Nu weet ik dat je niet zomaar bij elke bank een creditcard kunt aanvragen. Soms heb je namelijk een bepaald inkomen nodig of een bepaald bedrag op je rekening. Bij de Rabobank kun je als student heel gemakkelijk een creditcard aanvragen en anders kun je altijd een prepaid creditcard meenemen. Hier kun je via internetbankieren een bepaald bedrag naar overmaken, heel handig dus! Via creditcard.nl kun je gemakkelijk creditcards vergelijk en een creditcard aanvragen.

Hoeveel geld neem je mee naar een plek waar je geen pinautomaat hebt?

Soms kun je het je bijna niet meer voorstellen dat deze plekken bestaan, maar het komt nog voor! Er zijn steeds minder plekken zonder ATM, maar als ze er zijn is het wel handig om te weten hoeveel cash je nodig hebt. Dit is natuurlijk compleet afhankelijk van je bestemming en het ligt ook heel erg aan het aantal dagen dat je hebt. Wij hadden naar de Perhentians €180,- per persoon meegenomen en uiteindelijk hadden wij best veel over. Hoeveel geld je precies mee moet nemen kan ik natuurlijk niet zeggen, maar bekijk je dagbudget, bedenk hoeveel dagen je wilt blijven en neem sowieso 50 / 100 euro extra mee, gewoon voor de zekerheid. Kom je te kort? Misschien kan je iets lenen van anderen (en overmaken via internetbankieren) of probeer of je grotere bedragen met je creditcard kan betalen.

Eten

Eten, iets wat je elke dag drie keer doet tijdens het backpacken en waar ik ook zo mijn vragen over had voor vertrek….

eten backpacken

Hoe gaat het eten van streetfood?

Streetfood, als je naar Azië reist ontkom je er niet aan (en je wilt dat ook niet, want het is heel lekker!) Met mijn vraag bedoel ik natuurlijk niet zo zeer hoe je streetfood eet, maar meer hoe je weet dat het goed is en hoe het hele ‘concept’ werkt. Eigenlijk is het heel simpel, je kiest een stalletje uit en je bestelt je eten. Je betaalt gelijk en gaat daarna zitten. Als het klaar is word je geroepen of je eten wordt gebracht. Als je klaar bent met eten ga je weg en laat je je bord staan. Dit doe je natuurlijk niet als het heel duidelijk is dat het gebruikelijk is om alles op te ruimen.

Je hoeft niet alles bij 1 stalletje te halen, je kan gewoon bij meerdere stallen iets te eten / te drinken halen of zelf je eigen drinken meenemen. Verder is het belangrijk dat je eet waar het druk is, het is namelijk niet voor niks druk, of juist heel rustig.

Moet je echt drie keer per dag rijst eten?

Een vraag die vooral voor Azië geld, maar het antwoord is gelukkig nee! Je kan vrij makkelijk ergens toast of pannenkoeken vinden en eten als ontbijt of lunch. Een westerse avondmaal is op de meeste toeristen plekken ook wel te vinden.

eten backpacken

Spullen

En dan is het eindelijk zo ver, je trip gaat beginnen! Maar voor je echt gaat backpacken heb je toch echt bepaalde spullen nodig. Een uitgebreide paklijst zal ik nog delen, maar voor nu heb ik alvast wat vragen voor je beantwoord!

Wat kun je het beste vanuit Nederland meenemen?

Wij hadden eigenlijk alles vanuit Nederland meegenomen, behalve een Sarong / Hamamdoek. Ik had van te voren gehoord dat je dat overal goedkoop zou kunnen vinden. En echt, ik had spijt dat ik het niet uit Nederland had meegenomen. Het had namelijk echt een hele zoektocht bespaard en ik heb uiteindelijk niet eens echt kunnen vinden wat ik zocht. Misschien hebben ze in Bangkok alles, maar op andere plekken dus niet.

Mijn mening is dus dat je de dingen die je sowieso nodig gaat hebben beter alvast kunt kopen in Nederland, in andere landen iets vinden kan soms gewoon best lastig zijn en je wilt niet uren besteden aan een zoektocht naar iets. Neem trouwens vooral genoeg zonnebrand mee! In Azië is dit bijvoorbeeld heel prijzig en stoppen ze er whitener in, niet handig als je graag een bruin kleurtje wilt.

Heb je een Klamboe nodig?

Ons werd verteld dat overal waar een klamboe nodig was een klamboe zou zijn, nu ben ik het hier niet helemaal mee eens. Wij zijn namelijk compleet lek geprikt in een vrij open hutje aan het strand, zonder klamboe. Je kan er dus niet altijd van uit gaan dat er een klamboe is op plekken waar je het wel verwacht / nodig hebt.

Maar of een klamboe nu echt nodig is? Ik denk zelf dat het geen must is. De meeste kamers zijn gewoon goed dicht en er zitten bijna geen muggen in hotels, vooral als je een airco hebt blijven ze wel weg. Ben je heel erg allergisch voor muggen? Of ga je lang en veel de jungle in trekken? Dan is een klamboe denk ik wel een must!

Hoeveel deet moet je meenemen?

Dit was voor ons echt een vraag om hoofdpijn van te krijgen. Hoeveel deet heb je ooit nodig voor een reis van zes weken? In de meeste landen hoef je je niet druk te maken over een tekort aan deet, aangezien ze het overal verkopen. In Maleisië is het echter verboden dus het wordt nergens verkocht. Je mag het gelukkig wel meenemen en gebruiken. Wij hebben uiteindelijk 2,5 fles gebruikt met zijn tweeën in zes weken. Onze derde fles is weggegooid bij de douane, omdat we hem per ongeluk nog bij ons hadden. Maar voor zes weken zijn drie flessen echt genoeg!

Ik moet er wel bij zeggen dat wij niet in malaria gebied zaten en ’s avonds alleen deet smeerde als er veel muggen waren. Zit je in een gebied waar zowel dengue als malaria voorkomt? Dan is een extra fles geen overbodige luxe.

Hoeveel zonnebrand heb je nodig?

Ook dit vroeg ik mij echt af, hoe simpel het ook is. In Azië is zonnebrand duur en zit er vaak whitener in. Ik ben uit mezelf al wit zat, dus dat vind ik niet nodig. Als je maanden op reis gaat kun je nooit genoeg meenemen, maar als je een paar weken weg gaat kun je het goed inschatten. Wij hadden zelf vier flessen factor 50 mee en hebben er uiteindelijk 3 gebruikt. Ga je meer naar stranden en eilanden? Dan gebruik je veel meer dan in steden of tijdens wandelingen in de natuur.

Bagage

Misschien dat spullen ook een beetje onder bagage valt, maar bij bagage heb ik het echt over je backpack etc. Want ja, wat doe je daarmee als je even geen hostel hebt?

Waar laat je je bagage achter als je nog even geen onderkomen hebt of tijdens een activiteit?

Als je geen onderkomen hebt ben je vaak nog op zoek naar je slaapplek en neem je je backpack natuurlijk gewoon mee. Wij hebben een keer gehad dat we tijdens het zoeken onze tas ergens mochten achter laten om zonder bepakking verder te zoeken, heel fijn!

Soms kom je heel vroeg aan bij je hotel / hostel en kun je je kamer nog niet in. Eigenlijk kun je dan altijd wel je bagage achter laten in je hostel en gewoon de stad alvast in gaan. Voor onze terug vlucht naar Nederland hadden wij ook nog een hele dag, maar wij konden onze backpacks gewoon achter laten in ons hotel.

De activiteiten die wij deden hebben wij altijd zonder backpack gedaan. Meestal was het gewoon een dagtrip en hadden we die dag gewoon een hostel waar wij onze spullen kwijt konden. Slaap je er die avond niet meer en ga je voor meerdere dagen weg? Je kunt altijd vragen of je hostel mogelijkheden heeft. Toen wij naar Bako gingen voor twee dagen namen wij ook alleen het hoognodige mee en lieten wij onze backpacks achter in kluisjes bij ons hostel.

Verder hebben veel vliegvelden en stations ook opslag mogelijkheden, mocht je echt geen andere optie hebben!

Is een flightbag een must?

Ik vind eigenlijk van wel. Je kan je tas makkelijk beschermen tegen vuil etc. maar je kan je tas ook op slot doen, wat soms best fijn kan zijn. Een keer deed ik mijn tas niet in de flightbag en gelijk was ie doorweekt van het zeewater (in een dichte boot). Niet fijn dus!

Hoe groot moet mijn backpack zijn?

Tips over het kopen van een goede backpack en waar je op moet letten zal ik later een keer schrijven, maar voor nu kan ik hier heel kort antwoord op geven; 50 / 60 liter is genoeg! Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer je mee gaat slepen, hoe meer gewicht je meeneemt en hoe minder fijn het is om je backpack te dragen. Ik heb 50 liter en door de indeling past er best veel in en heb ik geen seconde gedacht had ik maar een grotere backpack. De gedachte dat ik een kleinere wou had ik echter wel, maar dan zou ik mijn spullen toch wat lastig meegekregen hebben.

backpacken

Dit was mijn uitgebreide lijst met vragen die ik had voor ik voor het eerst ging backpacken, die iets langer is geworden dan ik zelf had verwacht, maar hopelijk helpt het anderen die voor het eerst gaan backpacken!

Heb jij al plannen voor je eerste backpackreis? Vragen stellen mag altijd!      

Dit artikel bevat een gesponsord onderdeel dat is gemaakt in samenwerking met creditcard.nl. Echter geven wij altijd onze eigen mening.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows