Grampians National Park in Australië; de mooiste wandelingen + handige tips!

door | Laatste update Feb 8, 2024 | Gepubliceerd May 4, 2019 | Australië, Oceanië | 10 reacties

Grampians National Park in Australië is een prachtig natuurgebied in de deelstaat Victoria. Het park ligt tussen Melbourne en Adelaide in en is een populaire stop tijdens het roadtrippen. Dat het populair is, is natuurlijk niet voor niks. In de Grampians vind je namelijk talloze leuke wandelingen en geweldige uitzichten. In dit artikel vertel ik je wat je echt moet doen in de Grampians, deel ik de mooiste Grampians wandelingen en de beste Grampian tips voor 1 dag in de Grampians of langer! 

National Park Grampians in Australië

Het nationale park de Grampians in Australië ligt zoals ik al zei tussen Melbourne en Adelaide in. Vanaf Adelaide is het zo’n 475 kilometer rijden en vanaf Melbourne 260. Het is een park dat vaak bezocht wordt voor of na de Great Ocean Road, de prachtige kustroute van Warrnambool naar Torquay.

De Grampians is een van de populairste vakantieplekken van Victoria en telt talloze prachtige uitzichten over mooie rotsformaties, gebergten en prachtige groene bossen. Er zijn veel verschillende Grampians wandelingen die je kunt doen en je hebt een hele grote kans op het spotten van wildlife.

In dit artikel vertel ik je wat de leukste wandelingen in de Grampians zijn en hoe je dag eruit ziet als je 1 dag in de Grampians in Australië doorbrengt. Ik geef dan ook antwoord op de vraag: wat te doen in de Grampians? Verder geef ik je tips voor kamperen bij de Grampians.

Grampians tips: de leukste wandelingen in de Grampians in Australië

Als je de Grampians in Australië bezoekt zijn er heel veel wandelingen die je kunt doen. Zelf deden wij er drie en reden wij nog naar een leuk uitzichtpunt (waar we wel 90 hele meters moesten lopen). De Grampians wandelingen die wij deden zijn allemaal kort en kun je makkelijk met elkaar combineren op 1 dag. Hieronder vertel ik welke wandelingen wij gedaan hebben, maar ik noem ook wat wandelingen die je met meer tijd ook zeker moet doen.

Mackenzie Falls

De Mackenzie Falls is een prachtige waterval in de Grampians in Australië. Deze waterval kun je zowel van een afstand als van dichtbij bewonderen. Vanaf de carpark is het 970 meter lopen richting het uitzichtpunt op de Mackenzie Falls. De wandeling richting dit uitzicht is vlak en ook geschikt voor invalide personen. De wandeling naar de waterval zelf is 600 meter. Je moet hiervoor wel flink wat trappen af en later ook weer op. Neem voldoende water mee, dan is het best vol te houden. Wij vonden het ondanks de hitte, minder zwaar dan wij verwacht hadden.  De wandeling is ook geschikt met kinderen.

Je mag trouwens niet zwemmen bij de watervallen, toch zijn er mensen die het wel doen, dit is niet zonder gevaar. Respecteer alsjeblieft gewoon de regels die er zijn, wel zo veilig! Deze wandeling is in ieder geval echt iets wat je moet doen in de Grampians in Australië. 

Wat te doen in de Grampians? wandel naar de Mackenzie Falls

The Balconies en Reeds Lookout

Reeds Lookout is het uitzicht wat je hebt vanaf de parkeerplaats waar de hike richting the Balconies begint. Reeds Lookout is prachtig en al veelbelovend. Als je het uitzicht bewonderd hebt is het tijd om richting de Balconies te lopen. Deze wandeling is echt heel simpel en geschikt voor jong en oud. Het pad is helemaal vlak en de afstand tot het uitzichtpunt op de Balconies is slechts 1 kilometer.

Als je eenmaal bij het uitzichtpunt komt heb je een platform waar je kunt genieten van dit uitzicht. Je ziet onder andere een overhangende rots, waar mensen graag op willen poseren. Echter is deze rots instabiel en is de weg hierheen levensgevaarlijk. Bij ons gingen toch wat mensen, maar er staat wederom niet voor niks dat het niet mag. Respecteer de regels. Misschien gaat het 30 keer goed, maar het zal maar net bij jou fout gaan.

Op die paar mensen na die hun leven waagde voor Instagram, was er helemaal niemand bij dit uitzichtpunt, heerlijk! Toen de mensen weer weg gingen hadden wij dit mooie punt zelfs voor ons alleen.

De leukste wandelingen in de Grampians: the balconies

Boroka Lookout

Dit is misschien niet echt een wandeling te noemen, maar ik ga hem toch even noemen, omdat hij echt wel de moeite waard is. Boroko Lookout is zo’n 5 kilometer rijden vanaf de weg waar de bovenstaande wandelingen starten. Vervolgens kom je uit op de parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats is het 90 meter lopen naar een super mooi uitzichtpunt. Het lijkt er op dat veel mensen dit mooie plekje overslaan, dus wij waren hier wederom helemaal alleen!

Boroka Lookout, wat te doen in de Grampians?

Mount William

De hike naar Mount William is relatief gezien niet moeilijk en ook niet super lang. Ik had helaas nog nooit over deze wandeling gelezen toen wij een bezoek brachten aan de Grampians National Park in Australië en wij hebben deze wandeling dan ook niet gedaan. Mount William is de hoogste berg van de Grampians en ligt op 1167 meter hoogte. Je loopt hier in 45 minuten heen en wordt aan het einde beloond met een 360 graden uitzicht over de prachtige omgeving. Zeker een van de leukste Grampians wandelingen! 

Pinnacle walk

De derde wandeling die wij deden in de Grampians was wat ons betreft ook gelijk de moeilijkste. Wij hadden ons niet zo goed ingelezen en ontdekten dat dit geen makkelijke wandeling was die je even met je slippers doet. Maar goed, we gingen op pad en het uitzicht is prachtig. De wandeling is 2,1 kilometer (one way) en kost je ongeveer een uur, of 2 uur (return). Je moet bij deze wandeling veel over rotsen heen klimmen en echt een duidelijk pad is er niet.

Eenmaal bij het uitzicht aangekomen heb je wel echt een prachtig uitzicht over het mooie natuurgebied. Ook hier waren wij de enige. Deze wandeling zou ik niet zo snel doen met kinderen of als je niet zo van klauteren houdt! Maar anders kan ik hem echt aanraden, want hij is gewoon super mooi en ook heel anders dan de andere Grampians wandelingen die wij deden. Dit is zeker een van de beste Grampians tips en echt iets wat je moet doen in de Grampians in Australië! 

Pinnacle Walk Bij de Grampians, Australië
Pinnacle Walk Bij de Grampians, Australië

Andere wandelingen

Er zijn nog veel meer wandelingen die je kunt doen in de Grampians. Zo heb je een meerdaagse hike door het nationale park en zijn er nog veel meer prachtige uitzichtpunten die je kunt bewonderen. Voor meer informatie over mooie en leuke hikes voor je bezoek kun je het beste even kijken op deze site, of deze website.

1 dag in Grampians National Park in Australië

Veel mensen bezoeken de Grampians voor of na de Great Ocean Road en zijn er vaak maar 1 dag. Sommige blijven zelfs iets korter en rijden op de dag van hun bezoek ook al door naar een nieuwe bestemming. Hoewel wij ook maar kort in de Grampians waren, raad ik je aan om minimaal een volle dag te plannen. Als je vroeg start zou je zelfs alle wandelingen kunnen doen die ik hierboven heb genoemd. Zelf deden wij ze ook allemaal, behalve die naar Mount William. Wij startten pas rond half 12 met de eerste wandeling en kwamen rond 6 uur terug op de camping.

Heb je korter de tijd omdat je niet overnacht bij de Grampians in Australië, of omdat je er slechts 1 nacht blijft? Dan kan ik je aanraden om in ieder geval richting de Mackenzie Falls te rijden en de wandeling richting de Balconies te doen. Afhankelijk van de tijd kun je dan nog iets anders toevoegen, of niet.

Kan je je ook langer dan 1 dag vermaken bij de Grampians? Ja, dat kan zeker! Er zijn namelijk nog veel meer hikes zoals ik al eerder zei. Als je wilt kun je zelfs een meerdaagse trekking doen door dit mooie natuurgebied. Dus als je de tijd hebt, kan ik je alleen maar aanraden om ook echt de tijd te nemen. De Grampians in Australië heeft namelijk heel veel te bieden.

Kamperen in de Grampians

In en rondom het nationale park vind je genoeg mogelijkheden om te kamperen. Een goede uitvalbasis voor bovenstaande wandelingen is Hals Gap. Dit kleine plaatsje ligt redelijk dichtbij de weg waaraan de leukste wandelingen en uitzichten te vinden zijn. In Hals Gap vind je wat ho(s)tels, campings, restaurantjes en een benzine station. Er is geen supermarkt, dus zorg ervoor dat je van te voren genoeg eten en drinken koopt.

Wij hebben twee nachten gekampeerd bij de Grampians, op twee verschillende campings. De eerste nacht verbleven wij op een gratis camping. Deze camping heet Plantation campground en kan ik je zeker aanraden. Er is hier veel plek, het ligt in het bos en er komen regelmatig wat kangoeroes een kijkje nemen. De camping heeft een droptoilet met toiletpapier. Verder is er een bushshower en zijn er kraantjes waar regenwater uitkomt.

De tweede nacht wilden wij stroom voor onze campervan en overnachtten wij op Big 4 Grampians Parkgate Resort. De faciliteiten van deze camping zijn heel netjes en het zwembad is echt heel ruim en groot. Ook hier vind je veel wildlife. Zo zagen wij veel kaketoes en zat in de avond de camping helemaal vol met kangoeroes. Super leuk!

In Australië vind je sowieso heel veel wildlife, zowel leuke, als minder leuke dieren kan je tegenkomen. Meer lezen over wildlife in Australië? Kirsten van Travelaar schreef over de dieren in Australië, zodat je precies weet wat je tegen kunt komen. Wel zo handig! 

 

Kamperen in de Grampians met Kangoeroes
Free campspot, kamperen bij de Grampians

Hoe bereik je de Grampians in Australië?

Eigenlijk zijn er maar twee manieren om de Grampians te bereiken, namelijk met eigen vervoer, of met een tour. Veel tours die naar de Great Ocean Road gaan vanaf Melbourne, brengen ook een bezoekje aan de Grampians. Houd er dan wel rekening mee dat je niet zelf kan bepalen welke wandelingen je gaat doen in de Grampians. 

Je reis door Australië vervolgen

Wij reisden zelf na de Grampians door richting de Great Ocean Road. Voor wij dit deden maakten wij nog een stop bij het Towerhill Nature reserve, waar wij koala’s en emoes van heel dichtbij spotten! Reis je richting Adelaide? Dan is het leuk om via Mount Gambier richting Robe te rijden. Benieuwd naar onze route tussen Adelaide en Melbourne? Ik schreef er een artikel over en die vind je hier

Dit is alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Grampians in Australië. Ik hoop dat je nu weet wat leuke Grampians wandelingen zijn om te doen en dat je een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in de Grampians?

Dit artikel later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest! 

Wat lijken jou de leukste wandelingen in de Grampians?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow