Gorges du Verdon in Frankrijk: de beste tips & bezienswaardigheden

by | Oct 6, 2021 | Europa, Frankrijk | 10 comments

Gorges du Verdon in Frankrijk is een paradijs voor de natuurliefhebber. Je vindt hier blauwe meren, bergen, een prachtige kloof met ongelooflijk blauw water en prachtig gelegen dorpen. Aan Gorges du Verdon bezienswaardigheden geen gebrek. Je kunt hier prachtige roadtrips maken, heerlijk wandelen en ook op het water zelf is genoeg te doen. Wil je precies weten wat je echt moet doen bij Gorges du Verdon? Lees dan dit artikel vol met handige Gorges du Verdon tips!

Gorges du Verdon in Frankrijk 

Gorges du Verdon in Frankrijk is een bekende kloof in het zuiden van het land. De kloof wordt ook wel de Grand Canyon van Frankrijk genoemd en is echt een lust voor het oog. Gorges du Verdon is de op één na grootste kloof van Europa en vind je op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. Door de kloof stroomt de rivier Verdon. De kloof is zo’n 25 kilometer lang en heeft rotswanden van wel honderden meters hoog.

Gorges du Verdon bezienswaardigheden: wat te doen bij de Gorges du Verdon?

Ik begin dit artikel met tips voor Gorges du Verdon in Frankrijk gelijk maar met het delen van de mooiste Gorges du Verdon bezienswaardigheden. Later zal ik je overige tips voor Gorges du Verdon geven, zodat jij je reis helemaal goed kunt voorbereiden.

Maar goed, genoeg gepraat dus, het is tijd om antwoord te geven op de vraag: wat te doen bij Gorges du Verdon?

1. Maak een roadtrip langs de mooiste uitzichtpunten 

De beste manier om de Gorges du Verdon in Frankrijk te verkennen is door een roadtrip te maken rondom de kloof. Je kunt dan ook het beste gaan rijden rondom de kloof en hier een volledige dag voor uit trekken. Je komt dan vanzelf langs de mooiste Gorges du Verdon bezienswaardigheden. Het handigste is om ervoor te zorgen dat je de kloof de hele tijd aan jouw kant van de weg hebt, dan kun je namelijk op meer plekken stoppen. Komt dat niet uit? Ook dan is de roadtrip enorm de moeite waard, maar kan je op sommige plekken langs de weg net wat minder makkelijk stoppen. Bij de grotere uitzichtpunten kan je eigenlijk altijd wel stoppen.

Hieronder ga ik de mooiste uitzichtpunten bij Gorges du Verdon in Frankrijk met je delen, zodat je zelf ook een goed overzicht hebt.

Point Sublime 

Een van de mooiste en meest bekende uitzichtpunten bij Gorges du Verdon in Frankrijk is Point Sublime. Je hebt hier een waanzinnig uitzicht over de kloof en kijkt echt je ogen uit. Het uitzichtpunt vind je vlakbij het plaatsje Rougon en is echt de moeite waard.

Kom hier vroeg, want het is een populaire stop. Daarnaast is het ook de plek waar een van de populairste wandelingen van de omgeving start.

Parkeren kan op de parkeerplaats tegen betaling. Alleen de eerste 15 minuten zijn gratis, daarna komt er €1,- per kwartier bij. Een dure grap dus. Binnen 15 minuten het uitzichtpunt bezoeken is niet te doen, want je moet ook nog een stuk lopen naar het uiteindelijke uitzicht. Toch zou ik hier zeker even stoppen, aangezien het wel echt heel erg de moeite waard is. Let op dat je het parkeergeld alleen kunt betalen met muntgeld.

Wat te doen bij de Gorges du Verdon in Frankrijk

Balcons de la Mescla 

Een ander geweldig uitzichtpunt bij de Gorges du Verdon in Frankrijk is Balcons de la Mescla. Dit uitzichtpunt is bij een bocht in de kloof en is echt geweldig om te zien. Neem hier wel een groothoeklens mee voor je foto’s, wij hadden die net op dit moment niet bij ons en dat was jammer.

Gorges du Verdon tips

Andere uitzichtpunten langs de weg 

Naast deze mooie uitzichtpunten die ik hierboven noemde, kom je vooral uitzichtpunten tegen langs de weg die prachtig zijn, maar niet specifiek een naam hebben. Je kunt meestal gewoon langs de weg parkeren en genieten van het uitzicht. Houdt er rekening mee dat je alleen aan de rechterkant van de weg kan parkeren. Daarom is het handig om ervoor te zorgen dat je aan de goede kant van de kloof rijdt.

Hieronder een paar foto’s van een paar geweldige uitzichtpunten langs de weg. Deze plekken bezoeken behoort zeker tot de beste Gorges du Verdon tips en is echt iets wat je moet doen bij Gorges du Verdon.

Gorges du Verdon bezienswaardigheden
Gorges du Verdon bezienswaardigheden
Gorges du Verdon bezienswaardigheden

De uitzichten bij Route des Crêtes 

Denk je dat je de mooiste uitzichtpunten wel gehad hebt? Dan heb je de Route des Crêtes nog niet gereden. Deze route begint en eindigt in de omgeving van La Palud-Sur-Verdon en is voor een groot deel een eenrichtingsweg. Deze route brengt je langs een aantal van de mooiste uitzichtpunten van de kloof.

Je kunt overal gewoon langs de weg parkeren of op kleine parkeerplaatsen. Ook heb je hier een grote kans op het spotten van gieren. Deze leven hier in het wild en vliegen regelmatig over je heen terwijl je geniet van een geweldig uitzicht.

Route des Crêtes bij Gorges du Verdon in Frankrijk
Route des Crêtes bij Gorges du Verdon in Frankrijk
Route des Crêtes bij Gorges du Verdon in Frankrijk
Route des Crêtes bij Gorges du Verdon in Frankrijk
Route des Crêtes bij Gorges du Verdon in Frankrijk

2. Varen bij Gorges du Verdon in Frankrijk 

Naast de roadtrip bij Gorges du Verdon in Frankrijk is het een must om ook even het water op te gaan bij de kloof. Je kunt bij Pont de Gelatas waterfietsen, kano’s of elektrische bootjes huren. Hiermee kun je dan 1 of 2 uur de kloof in varen. Kom op tijd, want reserveren kan vaak niet en varen is een van de populairste dingen om te doen bij Gorges du Verdon. Rijen kunnen oplopen tot meerdere uren.

Pont de Gelatas is trouwens ook een must om te bezoeken als je niet wilt varen in de kloof. Het uitzicht vanaf hier is namelijk prachtig. Hier is de foto gemaakt die je vaak tegenkomt als mensen het hebben over Gorges du Verdon.

Doen bij Gorges du Verdon, gorges du Verdon tips, Gorges du Verdon bezineswaardigheden
Doen bij Gorges du Verdon, gorges du Verdon tips, Gorges du Verdon bezineswaardigheden
Doen bij Gorges du Verdon, gorges du Verdon tips, Gorges du Verdon bezineswaardigheden

3. Relax bij Lac de Sainte-Croix 

Lac de Sainte-Croix is het grote meer direct naast de kloof. Dit meer is omringd door bergen en het water is hier prachtig blauw. Je vindt hier diverse stranden waar je lekker kunt relaxen en kunt zwemmen. Verder kun je ook boottochtjes maken over de het meer en vanaf hier ook Gorges du Verdon in varen.

Lac de Sainte-Croix is echt een van de mooiste Gorges du Verdon bezienswaardigheden en hier relaxen is dan ook echt iets wat je moet doen bij Gorges du Verdon.

Lac de Sainte-Croix
Lac de Sainte-Croix
Lac de Sainte-Croix

4. Bezoek de mooiste dorpen rondom de Gorges du Verdon in Frankrijk 

Naast natuur vind je hier ook heel veel cultuur en mooie dorpen om te bezoeken. De dorpjes zijn vaak klein, maar mooi om te zien. Vanaf sommige dorpen heb je ook een geweldig uitzicht over de omgeving. Hieronder maak ik een opsomming van de mooiste dorpjes die je echt moet zien.

Moustiers-Sainte-Marie

Het mooiste dorp is wat mij betreft ook een van de leukste Gorges du Verdon bezienswaardigheden. Moustiers-Sainte-Marie is een heel schattig dorpje om te zien. Het is leuk om door de knusse straatjes te lopen. Verder is het echt de moeite waard om naar het kerkje bovenaan het dorp te klimmen. De wandeling er naar toe is best pittig, vooral in de hitte, maar geeft je geweldige uitzichten op het dorp en de omgeving. Absoluut de moeite waard en een van de beste Gorges du Verdon tips.

Moustiers-Sainte-Marie: gorges du Verdon tips

Castellane 

Een ander mooie dorp bij de Gorges du Verdon is Castellane. Dit dorp is leuk om even doorheen te slenteren en leuk om eventueel te overnachten. Castellane heeft veel kerkjes, waaronder eentje bovenop een klif. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de vallei waarin Castellane ligt. De wandeling hierheen is zo’n 45 minuten. Verder heeft Castellane leuke restaurantjes en een fijne sfeer.

Castellane, Gorges du Verdon bezienswaardigheden

Aiguines 

Aiguines ligt vlakbij Lac de Sainte Croix en is een leuk dorp om te bezoeken. Aguines heeft wat horeca, een mooi kerkje en een ander interessant gebouw waarvan ik niet zo goed weet wat het is. Ook zagen wij hier een klein lavendelveld. Vanaf Aguines heb je een geweldig uitzicht op het meer en de bergen. Vooral als je richting Col d’Illoire rijdt na je bezoek aan het dorpje zelf.

Doen bij Gorges du Verdon in Frankrijk
Doen bij Gorges du Verdon in Frankrijk
Doen bij Gorges du Verdon in Frankrijk

Trigance

Een ander mooi dorp waar je even kunt stoppen is het dorp Trigance. Dit dorp heeft leuke straatjes en je kunt nog omhoog klimmen naar een soort fort. Verder vond ik het uitzicht vanaf de weg op dit dorp ook mooi om te zien en zeker de moeite waard.

Trigance

Andere dorpen 

Naast de 4 dorpen die ik hierboven noemde, zijn er nog meer mooie dorpen bij de Gorges du Verdon in Frankrijk. Deze hebben wij echter niet zelf bezocht door tijdgebrek. Ik wil ze toch noemen zodat jij deze dorpen kunt meenemen in je planning. De dorpen zijn Rougon en La Palud-Sur-Verdon.

5. Wandelen bij Gorges du Verdon 

Naast roadtrippen, varen en dorpen bezoeken kun je ook nog heel goed wandelen bij Gorges du Verdon. Je vindt hier wandelingen van verschillende niveaus en verschillende lengtes. Sommige wandelingen gaan helemaal naar beneden de kloof in, zodat je deze ook eens van een ander perspectief kunt bewonderen.

Zelf zijn wij niet gaan wandelen bij Gorges du Verdon. Wij hadden slechts 2 dagen de tijd en die zaten al behoorlijk vol, een wandeling paste er niet bij. Daarnaast was het ook behoorlijk warm en hadden wij tijdens onze reis door Frankrijk al veel gewandeld. Dit neemt niet weg dat wandelen wel hoort bij de beste Gorges du Verdon tips, want alleen op die manier zie je de kloof vanuit andere standpunten.

De populairste wandeling is de Sentier Martel. Dat klinkt als een ware marteling en hoewel het een pittige hike is, heeft de naam daar niks mee te maken. Het wandelpad is namelijk vernoemd naar speluoloog Edouard-Alfred Martel. Het is een prachtige wandeling die je helemaal naar beneden brengt. Je wandelt langs de kliffen en de oever van de kloof. De gehele route is 14 kilometer lang. Je begint bij Point Sublime en eindigt bij de oever van de Verdon (of andersom). Je moet soms ook over ladders klimmen en klauteren.

Een andere populaire wandelroute is de Sentier l’imbut. Deze wandeling leidt je door de kloof richting de Imbut. Dit is een nauwe doorgang tussen de rotsen waar een rivier door stroomt. Je kunt de kloof door met een kajak. Als je de wandeling gaat doen zie je de kajakkers door deze smalle doorgang gaan. De wandeling zelf is afwisselend en prachtig om te zien.

Naast deze 2 populaire wandelingen zijn er nog veel meer mooie wandelingen die je kunt doen. Je kunt het beste informatie vragen bij het VVV kantoor in een van de dorpen, of bij de receptie van je accommodatie.

6. Eten en drinken met uitzicht 

Rondom de kloof vind je meerdere plekken waar je lekker kunt eten en drinken met een geweldig uitzicht. Zelf gingen wij iets drinken bij Auberge Des Cavaliers. Vanaf het terras en het restaurant hier heb je een geweldig uitzicht op de kloof en het blauwe water dat er doorheen stroomt.

Verder kun je bij Rougon heerlijke crêpes eten met een fantastisch uitzicht. Dit doe je bij Crêperie Le Mur d’Abeilles. Het kan hier druk worden, dus het kan slim om van te voren te reserveren.

Drinken met een uitzicht
Drinken met een uitzicht

Overige Gorges du Verdon tips 

Hierboven heb ik de mooiste Gorges du Verdon bezienswaardigheden voor je op een rij gezet, waardoor je hopelijk een antwoord hebt gevonden op de vraag: wat te doen bij Gorges du Verdon? Nu is het tijd om mijn overige Gorges du Verdon tips te delen.

Hoe lang heb je nodig? Wat is de beste reistijd en waar kun je het beste overnachten? En wat is er nog te doen in de omgeving van Gorges du Verdon in Frankrijk?

Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan Gorges du Verdon? 

Gorges du Verdon is, zoals je hebt kunnen lezen, een prachtig en veelzijdig gebied. Ik zou zeggen dat je minimaal twee volle dagen nodig hebt voor een bezoek aan Gorges du Verdon. Je kunt dan namelijk varen door de kloof en het rondje rijden rondom de kloof. Ook heb je dan tijd om wat dorpjes te bezoeken. Deze kom je namelijk tegen tijdens je roadtrip.

Wil je nog wat relaxen en een wandeling doen? Dan zou ik zeggen dat je minimaal vier dagen nodig hebt. Maar er is zoveel te zien en te doen, dan je hier ook prima je gezinsvakantie van 2 weken op de camping kunt doorbrengen.

De beste reistijd 

De beste reistijd is het voorjaar en het najaar. Het weer is dan goed en je hoeft de kloof niet met honderden andere toeristen te delen. Zelf bezochten wij Gorges du Verdon in Frankrijk in de zomer en dat zou ik echt nooit meer doen. Het was prachtig en ik ben blij dat we er geweest zijn, maar het was echt veel te druk. We kwamen hier meer Nederlanders tegen dan Franse en parkeerplekken rondom het meer waren de hele dag propvol. Ik vind het niet snel ergens te druk, maar mij zien ze hier in de zomer echt niet meer.

Overnachten bij Gorges du Verdon 

Je vindt enorm veel accommodaties bij Gorges du Verdon. Je kunt hier bijvoorbeeld veel campings vinden voor je gezin met een zwembad en alles erop en eraan. Ben je daar niet zo van? Dan vind je hier ook genoeg leuke hotels en andere soorten accommodaties.

De beste plekken om te verblijven zijn wat mij betreft Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. Dit ligt centraal met veel van de Gorges du Verdon bezienswaardigheden in de buurt. Ook zijn het leuke dorpjes met veel horeca en gezelligheid. Zelf verbleven wij in een leuke, kleinschalige Bed and Breakfast in Catellane. Het ontbijt was lekker, de mensen enorm vriendelijk, de ligging goed en de kamer was prima. Echt een aanrader! Het heet Chambre d’Hôtes Aqui Sian Ben en je boekt het via deze link. 

Zit dit vol of wil je liever iets anders? Bekijk dan hier de andere accommodaties in Castellane. Toch liever overnachten in Moustiers-Sainte-Marie? Bekijk dan deze accommodaties eens!

De omgeving verkennen  

Naast de prachtige Gorges du Verdon bezienswaardigheden waarmee je je al 2 tot 4 dagen kunt vermaken, is er nog genoeg in de omgeving op niet al te lange afstand wat je kunt doen. Zo kun je de lavendelvelden bezoeken bij Valensole, maar kun je ook nog richting de Côte d’Azur gaan. Wat dacht je van een dagje naar de zee, of een leuke stedentrip naar Nice? Meer over de Côte d’Azur lees je in mijn artikel met bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur.

Dit zijn wat mij betreft de beste tips voor Gorges du Verdon in Frankrijk. Hopelijk heb je nu een antwoord gekregen op de vraag wat te doen bij Gorges du Verdon en weet je nu wat de mooiste Gorges du Verdon bezienswaardigheden zijn. Het is er echt prachtig en iedereen zou deze geweldige plek een keer moeten bezoeken!

Zou jij Gorges du Verdon in Frankrijk willen bezoeken?

Dit artikel bevat affliate links, als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij jou blijven voorzien van gratis reistips. Alvast bedankt!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow

[jetpack-related-posts]