Goedkoop op reis: handige tips voor een budgetvriendelijke reis!

door | Laatste update Jan 15, 2023 | Gepubliceerd Apr 27, 2021 | Budget | 8 reacties

Reizen, we doen het het liefst zoveel mogelijk. Maar helaas hangt er vaak ook een prijskaartje aan. Maar wist je dat reizen helemaal niet duur hoeft te zijn? Zo vlogen wij voor nog geen €300 in het hoogseizoen naar China en gingen wij nog veel vaker goedkoop op reis. Hoe wij dat doen? Dat lees je vandaag in mijn artikel vol handige tips voor een budgetvriendelijke reis!

Goedkoop op reis in het hoogseizoen

Als je in het laagseizoen kunt reizen, is dat natuurlijk fantastisch, het laagseizoen is nou eenmaal een stuk goedkoper reizen. Als je op zoek gaat naar tips om goedkoop op reis te gaan is vaak de tip ook: ga in het laagseizoen. Leuk natuurlijk, maar dat kan niet altijd. Zo werk ik in het onderwijs en ben ik dus altijd gebonden aan de schoolvakanties.

Toch kunnen wij vaak op reis, omdat we goed zoeken naar leuke deals en inmiddels best goed weten hoe je kunt besparen tijdens je vakantie in het buitenland, zonder dat je daarvoor veel leuke dingen moet overslaan.

Deze tips kun je dan ook goed gebruiken, ook als je reist in het hoogseizoen. Want dat doen wij ook altijd!

Tips voor goedkoop reizen

Hieronder deel ik mijn tips voor goedkoop reizen. Waar moet je op letten en op welke manier kun je geld besparen?

1. Wees flexibel met je bestemming

Als wij met een klein budget op reis gaan, zijn we heel flexibel als het over de bestemming gaat. Zo vlogen wij midden in de zomer naar China voor €275,- en werd China onze bestemming door die goede deal. Van te voren hadden we dat echt niet bedacht.

Wij zoeken vaak op Skyscanner naar vliegtickets vanaf Amsterdam of Eindhoven naar bestemming overal. Je krijgt dan een overzicht van alle bestemmingen en de kosten die erbij horen. Zo zie je in één overzicht waar je in jouw reisperiode goedkoop naar toe kunt vliegen. Kies eens de goedkoopste bestemming, zelfs als die je misschien niet zo aanspreekt. Vaak zijn die bestemmingen fantastisch. China blijft een van onze mooiste en meest bijzondere reizen tot nu toe, maar ook de goedkoopste. Maar ook onze trip naar Italië kostte ons bijna niks, doordat we slechts €30,- voor een vliegticket betaalden. De kosten bepaalde onze bestemming en zo belandden wij in het leuke Bologna.

Goedkoop op reis naar China

2. Reis met alleen handbagage

En dan heb je dat perfecte vliegticket gevonden en dan wordt het toch nog prijzig! Want, bij die goedkopere tickets zit heel vaak geen ruimbagage inbegrepen en moet je ineens nog best veel bijbetalen voor je grote koffer of backpack. Maar echt, die grote koffer of backpack heb je absoluut niet nodig. Wij gingen tien maanden op wereldreis met alleen handbagage en dat was ideaal. Nooit wachten op je koffer of backpack na het landen en ook niet zoveel sjouwen met een veel te zware tas. En weet je? Ik had nog steeds veel te veel spullen mee op reis!

Op zoek naar tips voor reizen met handbagage? Lees dan ook eens mijn artikel over reizen met handbagage!

3. Bespaar op je vervoer

Je kunt ook goed besparen op je vervoer ter plaatse op je bestemming, maar ook op je vervoer erheen. Hierboven noemde ik al de goedkopere tickets door flexibel te zijn met je bestemming. Maar je kunt ook eens het vliegtuig overslaan en over land reizen. De trein is helaas nog best prijzig, maar de bus is vaak een goedkoop alternatief. Wij reisden nu al twee keer met de Flixbus naar Parijs. Dit is snel, makkelijk en comfortabel, maar ook nog eens goedkoop!

Verder kun je veel besparen op je vervoer ter plaatse. Loop waar dit mogelijk is en laat die taxi eens staan. Wij lopen met gemak een paar kilometer richting ons ho(s)tel en dit kan soms best veel besparen. Verder is het lokale vervoer vaak goedkoper, maar loont het altijd om ook even de app Uber of Grab te bekijken. Soms is dat namelijk voordeliger. Prijzen daarbij staan ook al van te voren vast, dus je wordt niet opgelicht door een taxi chauffeur die met de meter heeft gerommeld.

Wil je voordelig een autohuren? Bekijk dan eens de website van Sunny Cars. Hier ben je altijd volledig verzekerd en dan komen er ter plekke geen kosten meer bij. Ook proberen ze je op je bestemming dan geen veel te dure verzekering meer aansmeren. Je huurt je auto voordelig via deze link

Goedkoop op reis: bespaar op je vervoer

4. Goedkoop tanken in het buitenland

Nederland is een heel duur land als het gaat om tanken. De benzineprijzen liggen hier behoorlijk hoog. Als je een roadtrip gaat maken is benzine in andere landen dan al snel goedkoop. Maar hoewel het goedkoop voelt en klinkt, is benzine alsnog een grote kostenpost tijdens een roadtrip. Je kunt vaak behoorlijk besparen als je weet waar je het goedkoopste kunt tanken. In veel landen kun je hiervoor een app downloaden, zodat je precies kunt zien waar je goedkoop kunt tanken in je omgeving. Dit heeft ons in Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika behoorlijk wat euro’s bespaard!

Met een beetje Googelen of gewoon zoeken in de app store of playstore kom je deze apps vaak wel tegen. In Nieuw-Zeeland maakten wij bijvoorbeeld gebruik van de app Gasspy.

5. Besparen op tours

Tours zijn leuk om te doen. Je gaat lekker op pad met een gids of komt op plekken waar je zonder tour gewoon niet kunt komen. Helaas zijn tours ook duur. Maar tours zijn ook echt dingen waar je niet op wilt besparen. Want, hoe vaak kom je nou op die ene mooi en gave plek? En wil je die ene tour wel echt missen omdat je het toch iets te duur vindt?

Gelukkig zijn er veel manieren om te besparen op een tour. Zo heb je vaak websites waarbij je tours goedkoper kunt boeken. In Nieuw-Zeeland gebruikten wij bijvoorbeeld bookme en dit kan je echt veel besparen. In veel andere landen heb je gelijke websites, ga hier dus naar op zoek! Verder kan je in veel landen afdingen en misschien nog iets van de prijs afkrijgen. 

Wil je een idee krijgen van de prijzen voor activiteiten en alvast boeken? Dan kun je ook een kijkje nemen op Get Your Guide! Hier vind je super veel leuke tours en activiteiten die ook nog eens voordelig zijn! 

Goedkoop reizen: tours
Goedkoop reizen: tours

6. De supermarkt is je beste vriend

De supermarkt is in veel landen je beste vriend als je goedkoop wilt reizen. Ik zeg bewust in veel landen, want er zijn ook landen die zo goedkoop zijn, dat het nauwelijks loont om een bezoek aan de supermarkt te brengen. Maar in veel landen kan het behoorlijk wat schelen in je reisbudget als je je ontbijt en lunch bij de supermarkt haalt. Gewoon een lekker broodje en wat beleg of een bakje yoghurt uit de supermarkt is veel goedkoper dan steeds ergens ontbijten en lunchen in een tentje. Ga gewoon lekker zitten in een parkje of op een andere fijne plek en het is nog leuk ook. Dit kan je serieus veel geld besparen en is dan ook een handige tip voor als je goedkoop op reis wilt gaan.

Bezoek je duurdere landen zoals Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland of Canada? Dan kan het een goed idee zijn om ook in de avond met regelmaat zelf te koken. Helemaal niet zo erg ook, want er zijn genoeg lekkere en makkelijke recepten die je kunt maken tijdens je reis!

Goedkoop op reis: picknicken in het park
Goedkoop op reis: picknicken in het park

7. Houd rekening met andere kosten

Je hebt je reis geboekt, je hebt wat leuke accommodaties op het oog en denkt nu dat je bijna klaar bent. Alleen de kosten ter plekke komen nog. Maar er zijn nog veel andere kosten die je misschien moet maken, houd daar rekening mee als je met een klein budget gaat reizen.

Hieronder vertel ik nog iets over de overige kosten die je moet maken voor je reis.

Visum

Voor een aantal landen heb je een visum nodig. Toen wij een vliegticket naar China boekten wisten wij dat het visum voor China meer dan €120 kostte en dat er wel zeker nog bij komt. Op een visum kun je niet besparen. Ja, door het zelf te regelen en niet via een organisatie een visum te regelen. Maar verder zitten er gewoon kosten aan verbonden die je niet kunt vermijden.

Vervoer naar het vliegveld

Daarnaast moet je ook rekening houden met het vervoer naar het vliegveld toe, mocht je een vliegreis maken. Neem je de taxi? Ga je met de trein? Of ga je met je eigen auto? Op sommige tijden rijden geen treinen dus dan is dat al geen optie meer. Een taxi kan best duur zijn, maar je eigen auto moet je parkeren op Schiphol.

Zelf worden wij vaak gebracht of reizen wij met de trein naar het vliegveld. Wij hebben geen eigen auto. Maar mocht je wel een eigen auto hebben is het best handig om gewoon lekker zelf met de auto naar het vliegveld te gaan. Je bent dan niet afhankelijk van anderen en van de tijden van het openbaar vervoer. Vliegen en parkeren is dus een goede optie. Zorg er alleen wel voor dat je dit meeneemt in je reisbudget en niet op het laatste moment voor verrassingen komt te staan. Je kunt van te voren een parkeerplaats bij Schiphol reserveren en dan weet je direct wat je kwijt bent. Daarnaast staat je auto dan veilig en kun je bij terugkomst gelijk lekker naar huis rijden! Ideaal.

Kosten voor onvoorziene gebeurtenissen

Als je goedkoop op reis wilt moet dit niet ten koste gaan van alles en moet je altijd een buffer achter de hand hebben. Ga niet met een te krap budget op reis, want er kan altijd iets gebeuren wat je niet verwacht. In China werd ik ineens ziek en belandde ik in een soort ziekenhuis. Dit werd niet vergoed door mijn reisverzekering, maar door mijn zorgverzekering. Het viel toen onder mijn eigen risico en ik kon het hele bedrag zelf ophoesten. Zorg dat je hier de ruimte voor hebt, anders kan je echt in de problemen komen. Reis dus goedkoop, maar zorg dat je iets achter de hand hebt.

8. Maak keuzes

Als wij goedkoop op reis willen maken wij ook keuzes. Toen wij een rondreis maakten in Andalusië ontdekten wij al snel dat elke kerk geld kostten. Entreeprijzen varieerden van €4 tot €10. Op zich te doen, maar als je in 10 steden een kerk bezoekt ben je zo €100,-  per persoon armer. Wij maakten daarom keuzes. Welke bezienswaardigheden wil je echt zien van binnen en welke zijn van buiten al mooi genoeg? Natuurlijk moet je ergens heen als je het echt graag wilt zien, want hoe vaak kom je nou op zo’n plek? Maar als je reist met een klein budget, moet je soms gewoon keuzes maken.

Goedkoop op reis tips: maak keuzes

9. Eet niet op de toeristische plekken

Als je bij een grote en bekende bezienswaardigheid een restaurant instapt betaal je gegarandeerd de hoofdprijs, terwijl dat niks zegt over de kwaliteit van het eten daar. Zonde! Loop daarom altijd wat verder, dit kan je veel geld besparen.

Zelf zoeken wij vaak een restaurant via Tripadvisor. Dan kun je een budget instellen en ook gelijk wat reviews van anderen lezen. Zo zijn wij al op veel leuke en betaalbare plekjes terecht gekomen!

10. Doe een Free Walking tour

Als je op reis bent en je bezoekt een stad wil je natuurlijk de leukste en mooiste plekken bezoeken en er het liefst ook nog wat over weten. Meegaan met een gids is dan heel leuk, maar helaas ook best prijzig. Gelukkig zijn er eigenlijk overal wel Free Walking Tours. Bij deze tours ga je mee met een gids en geef je deze achteraf een fooi. Dit kan zo hoog zijn als je zelf wilt. Dus je geeft gewoon wat binnen jouw budget past. Ideaal en super leuk! Deze mensen vertellen vaak heel goed en enthousiast en doen echt hun best om een leuke tour te geven.

11. Goedkope accommodaties

Accommodaties zijn op reis vaak een grote kostenpost, maar je kunt er ook makkelijk op besparen. Wij willen altijd een eigen kamer en het liefst met een eigen badkamer, maar dit laatste is geen harde eis. Door een badkamer te delen kun je veel geld besparen.

Het kan ook veel besparen door een Airbnb te boeken en te verblijven bij de locals. Zo sliepen wij in Amerika bij een super leuk gezin voor heel weinig geld. Dit werd ook echt een hoogtepunt van onze roadtrip van 2 maanden.

In Nieuw-Zeeland bespaarde wij op overnachtingen door een tent te kopen en daarin te slapen. In Australië verbleven wij regelmatig op gratis campings en op die manier hebben wij ook veel geld kunnen besparen. 

Wil je helemaal gratis overnachten? Overnacht dan eens via Couchsurfing. Via dit platform kun je gratis bij mensen thuis overnachten. Je slaapt dan vaak op de bank of in een logeerkamer, maar krijgt gelijk een kijkje bij de locals in huis.

Goedkoop reizen

12. Reis je in het hoogseizoen? Boek dan op tijd!

In het hoogseizoen is goedkoop op reis gaan echt moeilijker dan in het laagseizoen. Maar zoals ik al eerder zei heb je soms gewoon geen andere keuze. Wij boeken onze reis voor de zomer vaak al in oktober, november of december. Dan heb je nog veel keuze en liggen de prijzen op z’n laagst. Zo kwamen wij ook een ticket tegen van €500 voor een retour naar Hawaii! Het kan echt, ook midden in de zomer als iedereen op reis gaat. Boek dus vooral op tijd en wacht niet te lang.

Accommodaties regelden wij meestal ter plekke. In landen waar dit niet kan door drukte of als je op populaire plekken wilt overnachten kun je dit beter ook gelijk boeken als je je tickets regelt.

13. Pinnen op reis

Als je gaat pinnen op reis zitten hier vaak kosten aan verbonden. Je betaalt vaak een bepaald bedrag om te pinnen en daarnaast nog een wisselkoers als het land geen euro’s heeft. Bij het pinnen kun je vaak kiezen voor de opties: withdrawal with conversion of whitdrawal without conversion, of iets in die trant. Kies altijd voor without, dan bepaald jouw bank namelijk de wisselkoers in plaats van de bank waarbij je pint. Dit is eigenlijk altijd voordeliger en kan best veel schelen.

Verder kan je vaak maar een maximaal bedrag pinnen. Pin dit bedrag zodat je niet elke keer opnieuw die kosten moet maken. Verdeel het geld over verschillende bewaarplaatsen en je hoeft niet steeds te pinnen. Ook kan het lonen om uit te zoeken bij welke bank je het goedkoopste kunt pinnen.

Pinnen op reis

Dit zijn mijn tips voor goedkoop op reis gaan. Vergeet niet te genieten, bespaar waar kan, maar sla geen dingen over waar je spijt van krijgt. Zo kun je echt genieten van je budgetvriendelijke reis. Dus ik zou zeggen, rijd naar Schiphol, parkeer je auto en ga lekker op pad! Want met elk budget kun je prachtige reizen maken, vooral als je een klein beetje oplet.

Wat zijn jouw beste tips voor goedkoop reizen?

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow