De mooiste gletsjermeren van IJsland: alles over Jökulsárlón en Fjallsárlón

door | Laatste update Nov 23, 2023 | Gepubliceerd May 18, 2023 | Europa, IJsland | 2 reacties

IJsland bestaat voor maar liefst 11 procent uit ijs en wordt niet voor niks het land van vuur en ijs genoemd. Je vindt hier dan ook een aantal prachtig gletsjermeren. De mooiste gletsjermeren van IJsland? Dat zijn Jökulsárlón en Fjallsárlón. Vandaag vertel ik je alles over deze indrukwekkende plekken.

De mooiste gletsjermeren van IJsland

IJsland bestaat dus voor 11% uit ijs. Daarnaast vind je in IJsland de grootste gletsjer van Europa. Het verbaasd je dan ook vast niet dat je in IJsland ook veel verschillende gletsjermeren vindt. Meren met daarin drijvende ijsschotsen, omringd door een gletsjer op een berg. Het is echt het ultieme IJsland plaatje. Hieronder deel ik een opsomming van de gletsjermeren die je in IJsland kunt bezoeken:

 • Jökulsárlón
 • Fjallsárlón
 • Svínafellslón
 • Sólheimajökull
 • Heinabergslón
 • Breiðárlón

Van deze gletsjermeren in IJsland, zijn Jökulsárlón en Fjallsárlón de mooiste en daardoor ook meest populaire meren. In dit artikel ligt de focus dan ook vooral op de gletsjermeren Jökulsárlón en Fjallsárlón. Aan het einde deel ik nog wel kort iets vertellen over de overige gletsjermeren, zodat je weet hoe je deze mooie plekken in IJsland kunt bezoeken.

Het ontstaan van gletsjermeren in IJsland: klimaatveranderingen

Voordat ik je verder meeneem naar deze prachtige plekken in IJsland, wil ik je ook iets vertellen over de keerzijde van de gletsjermeren in IJsland. Deze zijn namelijk ontstaan doordat het gletsjerwater smelt. Door klimaatveranderingen smelten de gletsjers steeds sneller. Er wordt zelfs verwacht dat er over 150 jaar helemaal geen ijs meer is in IJsland. Heftig! En hoewel de gletsjermeren prachtig zijn om te zien en voor ons een hoogtepunt waren van onze reis, vond ik het ook wel heftig om te beseffen hoe deze meren hier zijn ontstaan en dat ze elk jaar steeds groter worden.

De mooiste Gletsjermeren van IJsland: Fjallsárlón en Jökulsárlón

De gletsjermeren in IJsland bezoeken

Hieronder ga ik je meenemen naar de gletsjermeren in IJsland. Ik vertel je apart over de meren, ik vertel wat je er kunt doen en deel veel prachtige foto’s van deze indrukwekkende plekken.

Jökulsárlón in IJsland 

Laat ik maar beginnen met Jökulsárlón, het meest bekende gletsjermeer van IJsland en daarmee ook gelijk de meest toeristische. Dit meer is ontstaan in 1935 en inmiddels het grootste gletsjermeer van IJsland. Het is er maar liefst 260 meter diep. Jökulsárlón groeit elk jaar behoorlijk doordat de gletsjer hier zich terug blijft trekken. Het meer is verbonden met de rivier, die de ijsschotsen en het smeltwater afvoert richting de zee. Een van de bekende bezienswaardigheden die je dan ook vlak naast Jökulsárlón vindt, is Diamond Beach.

Hoe bereik je Jökulsárlón?

Jökulsárlón is het makkelijkst te bereiken met een huurauto. Je volgt gewoon de ringweg 1 en vanaf deze weg kun je het meer al zien liggen. Er is een grote parkeerplaats aangelegd waar je je auto gratis kwijt kunt. Jökulsárlón ligt op 1 uur en 10 minuten rijden bij Höfn vandaan, vanaf Vík is het zo’n 2,5 uur rijden. Een auto huur je het beste bij Sunny Cars.

Wil je geen auto huren? Dan kun je ook vanaf Reykjavik een dagtrip maken. Houd rekening met een hele lange dag, maar dit is wel de enige manier om Jökulsárlón zonder huurauto te bezoeken. Deze dagtrip boek je via deze link.

Wat kun je doen bij Jökulsárlón?

Hieronder zal ik je kort vertellen wat je allemaal kunt doen bij Jökulsárlón:

 • Een stukje wandelen langs het meer. Je kunt een pad volgen en onderweg heb je prachtige uitzichten op het gletsjermeer. Stop ondertussen regelmatig om gewoon even te kijken. De ijsschotsen zijn constant in beweging. Soms breekt er ineens een af. Enorm indrukwekkend om te zien. Het water is met zonnig weer heel helder blauw en het is hier super fotogeniek.
 • Kijk hoe de ijsschotsen naar de zee drijven. Dit kun je vooral goed zien bij de brug waar de auto’s over de rivier heen rijden. Hier zagen wij ijsschotsen afbreken en wegdrijven, zo richting zee. Heel indrukwekkend en enorm gaaf.
 • Ga op zoek naar zeehonden. Vooral op zonnige dagen is de kans groot dat je zeehonden op de ijsschotsen ziet liggen. Super leuk! Wij hadden helaas zelf geen geluk en hebben geen zeehonden gezien.
 • Wandel over Diamond Beach. Dit zwarte strand ligt vol met stukken ijs en in de zee zie je vanaf hier ook diverse ijsschotsen drijven. Een bijzondere plek om te zien.
 • Maak een boottocht. Jökulsárlón is een van de beste plekken voor een boottocht op een gletsjermeer in IJsland. Op deze manier kun je dichtbij de indrukwekkende ijsschotsen komen en zo ervaar je eigenlijk pas hoe groot de ijsschotsen echt zijn. Daarnaast vaar je een stuk richting de gletsjer toe zodat je die ook van dichtbij kunt bekijken. Je kunt op twee manieren een boottocht maken bij Jökulsárlón. Je kunt kiezen voor een amfibiboot, een boot die vanaf het land zo het water in rijdt, of voor een zodiac. Deze zijn kleiner en sneller en komen ook wat dichterbij het ijs. Hier hangt ook een wat hoger prijskaartje aan. Deze tours kun je gewoon ter plekke bij Jökulsárlón boeken. Kom dan wel vroeg.
 • Wil je wat meer avontuur of wat actiefs doen? Je kunt ook met een kajak mee het meer op.
 • Bezoek je IJsland in de winter? Dan kun je vanaf Jökulsárlón mee met een tour richting blauwe ijsgrotten. Daarvoor zou ik zeker ooit eens terug willen komen, want dat lijkt me super gaaf!
Mooiste gletsjermeren van IJsland: Jökulsárlón
Mooiste gletsjermeren van IJsland: Jökulsárlón
Mooiste gletsjermeren van IJsland: Jökulsárlón
Mooiste gletsjermeren van IJsland: Jökulsárlón
Mooiste gletsjermeren van IJsland: Jökulsárlón

Fjallsárlón in IJsland 

Vlakbij Jökulsárlón vind je het gletsjermeer Fjallsárlón. Deze is wat minder bekend en minder populair en daarom ook gelijk een stuk rustiger. Dit meer is ook een stuk kleiner, waardoor het voor ons indrukwekkender voelde. Je was dichterbij de gletsjer en dichterbij de ijsschotsen. De stilte hier was intens en wij waren enorm onder de indruk van deze natuur. Wat is dit bijzonder zeg.

Hoe bereik je Fjallsárlón?

Ook Fjallsárlón bereik je het beste met je eigen huurauto. Het gletsjermeer ligt op 11 kilometer rijden bij Jökulsárlón vandaan en is vanaf de ringweg ook heel makkelijk te bereiken. Vanaf Vík rijd je in 2 uur en 20 minuten naar Fjallsárlón en vanaf Höfn is het zo’n 1 uur en 15 minuten rijden. Met een tour kun je Fjallsárlón bijna niet bereiken, omdat de meest tours vanaf Reykjavik komen en alleen een stop maken bij Jökulsárlón.

Wat kun je doen bij Fjallsárlón?

Hieronder zal ik je kort vertellen wat je allemaal kunt doen bij Fjallsárlón, een van de mooiste gletsjermeren van IJsland.

 • Wandelen langs het water. Hier kun je een pad volgen vanaf de parkeerplaats naar het meer. Je kunt daarna een stuk langs het water lopen en uiteindelijk een andere route teruglopen naar de parkeerplaats. De uitzichten zijn fenomenaal.
 • Geniet van de rust. Waar je Jökulsárlón deelt met heel veel andere toeristen, heb je Fjallsárlón bijna voor jezelf. De rust die hier hangt is echt fantastisch en maakt deze plek nog mooier.
 • Houd je ogen open voor zeehonden! Ook hier heb je de kans om zeehonden te spotten.
 • Maak een boottocht met een zodiac boot. Ook hier kun je een boottour doen. Dit is goedkoper dan bij Jökulsárlón. De ijsschotsen zijn hier wel kleiner, dus ik kan mij voorstellen dat de boottocht op Fjallsárlón wel wat minder indrukwekkend is. Het is daarentegen wel een stuk rustiger, dus je komt geen andere boten tegen!
Gletsjermeren in IJsland: Fjallsárlón
Gletsjermeren in IJsland: Fjallsárlón
Gletsjermeren in IJsland: Fjallsárlón
Gletsjermeren in IJsland: Fjallsárlón
Gletsjermeren in IJsland: Fjallsárlón

De andere gletsjermeren in IJsland

Naast de bekende gletsjermeren Jökulsárlón en Fjallsárlón, zijn er nog wat kleintere gletsjermeren in IJsland. Ik noemde ze helemaal in het begin al even. Hieronder zal ik over deze meren kort iets vertellen. Naast de gletsjermeren in IJsland die ik hieronder noem, zijn er natuurlijk nog veel meer!

Breiðárlón

Heb je nog geen genoeg gekregen van Jökulsárlón en Fjallsárlón? Vlakbij deze twee meren vind je ook nog het onbekende Breiðárlón. Dit meer kun je alleen bereiken met een 4×4, of met een wandeling. Als je hier aankomt heb je het meer waarschijnlijk helemaal voor jezelf.

Svínafellslón

Svínafellslón is het gletsjermeer bij de gletsjer Svínafellsjökull. Dit gletsjermeer kun je bereiken met een 4×4. Je moet namelijk een stukje over een F-road rijden. Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 15 minuten wandelen naar het gletsjermeer. Dit meer ligt vlakbij Skaftafell National Park.

Sólheimajökull

Sólheimajökull is een gletsjer die je tegenkomt als je via de bekende watervallen van IJsland richting Vík rijdt. Ook hier vind je een gletsjermeer die indrukwekkend is om te zien. Vanaf de parkeerplaats volg je een wandelroute om bij het meer uit te komen. Houd er rekening mee dat het ijs hier vrij zwart kan zijn. Dit komt door de nabij gelegen vulkaan.

Heinabergslón

Heinabergslón is een prachtig gletsjermeer tussen Jökulsárlón en Höfn in. Deze wordt vooral bezocht door locals en avonturiers. Je kunt hier namelijk alleen komen met een 4×4. Maar als je er dan bent, heb je deze magische plek waarschijnlijk voor jezelf!

Wat vonden wij het mooiste gletsjermeer van IJsland?

Wat nou als je tekort tijd hebt om alle gletsjermeren in IJsland te bezoeken? Welke bezoek je dan? Wat mij betreft in ieder geval Jökulsárlón en Fjallsárlón. En als je moet kiezen tussen die twee? Dan is het lastig. Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer en heeft een prachtige blauwe kleur en enorme ijsschotsen. Je kunt dan ook gelijk Diamond Beach bezoeken. Toch is Fjallsárlón onze favoriet. Door de rust die hier hing. Wij zijn hier echt lang geweest en zijn gewoon gaan zitten op een rots om de natuur in ons op te nemen. Dit hadden wij hier wel uren kunnen doen.

Gletjsermeer Fjallsárlón

Overnachten bij de gletsjermeren

De gletsjermeren liggen niet echt heel dichtbij super veel mogelijkheden om te overnachten. Vík en Höfn zijn de grootste plaatsen in de buurt, maar zijn nog steeds 1,5 tot 2,5 uur rijden. Niet echt handig, want tussen deze plaatsen liggen zoveel gave IJsland bezienswaardigheden, dat je echt wel meerdere dagen nodig hebt! Zelf besloten wij dan ook te overnachten in het plaatsje Hof. Dit ligt op ongeveer 30 minuten rijden bij de gletsjermeren vandaan. Je boekt je overnachting in Hof via deze link.

De gletsjermeren combineren met meer gave bezienswaardigheden

Heb je de mooiste gletsjermeren van IJsland gezien? Dan is er nog veel meer te doen in de omgeving! Maak eens een gave gletsjer hike in IJsland, of bezoek de indrukwekkende Múlagljúfur Canyon. Of wat dacht je van de waterval Svartifoss? Maar ook Vík en omgeving is prachtig. Meer lezen? Lees dan eens mijn artikel over bezienswaardigheden in Zuid-IJsland.

Múlagljúfur Canyon
Gletsjer hike

Dit is wat mij betreft alles wat je over de mooiste gletsjermeren van IJsland moet weten. Wij vonden het heel indrukwekkend om dit te bezoeken en waren enorm onder de indruk. Dit behoort echt tot een hoogtepunt van IJsland! De gletsjermeren Jökulsárlón en Fjallsárlón bezoeken is dan ook echt een must als je IJsland bezoekt.

Zou jij Jökulsárlón en Fjallsárlón willen bezoeken?

 Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze blog online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows