Gletsjer hike in IJsland: tips + alles wat je moet weten!

by | Dec 1, 2022 | Europa, IJsland, Wandelen | 6 comments

IJsland is het land van vuur en ijs. En zeg je ijs, dan zeg je gletsjers! Het is dan ook geen verrassing dat je in IJsland meerdere gletsjers vindt die je kunt bezoeken. Een daarvan is zelfs de grootste gletsjer van Europa. Hoe gaaf is dat!? Iets wat je dan ook zeker moet doen, is een gletsjer van dichtbij bekijken. En hoe kan dat nou beter dan door een gletsjer hike te maken? Voor zowel beginners als mensen die op zoek zijn naar uitdaging, is IJsland de perfecte plek voor een gletsjer hike. In dit artikel vertel ik je alles over een gletsjer hike in IJsland!

Gletsjers in IJsland

Maar liefst 11% van het landoppervlak van IJsland wordt bedekt door gletsjers. Het land telt dan ook maar liefst 269 gletsjers. Daarmee is IJsland ook echt een van de beste plekken ter wereld om een gletsjer hike te doen.

Een gletsjer is eigenlijk gewoon een gigantische blok ijs. Dit ontstaat in gebieden waar meer sneeuw valt dan dat er sneeuw smelt. Als de sneeuw lang genoeg blijft liggen, verandert dit in ijs. Door de jaren heen wordt dit tot een grote ijsmassa samengeperst, heel bijzonder. Een gletsjer beweegt de hele tijd. In IJsland ligt er vaak zwart zand of as op de gletsjers, dit komt door de vulkanen die je vaak in de directe omgeving van de gletsjers vindt.

Ook in IJsland verdwijnen de gletsjers langzaam. Ik schrok toen onze gids tijdens de gletsjer hike in IJsland vertelde dat er over 150 jaar geen ijs meer is in IJsland en dat de gletsjer bij Jökulsárlón zo’n 150 of 250 meter per jaar krimpt.

Nu je een klein beetje iets weet over gletsjers in IJsland, zal ik hieronder nog een opsomming maken van de grootste en belangrijkste gletsjers in het land:

  • Vatnajökull
  • Langjökull
  • Hofsjoküll
  • Mýrdalsjökull
  • Drangajökull
  • Snaefellsjökull

Je hebt inmiddels vast ook wel door dat het IJslandse woord voor gletsjer, jökull is.

Gletsjers in IJsland

Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa

Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland en van heel Europa. Deze gletsjer is maar liefst 8100 km2 groot en bedekt 8% van IJsland. De ijskap is op sommige plekken tot wel 1000 meter dik. De gletsjer is onderdeel van het Skaftafell Nationaal Park. Vatnajökull telt 14 gletsjertongen, oftewel uitlopers van gletsjers richting zee. Op behoorlijk wat plekken in het land kun je deze bewonderen.

Gletsjer hike in IJsland

Nu je wat meer algemene informatie hebt over gletsjers in IJsland, is het tijd om je meer te vertellen over een gletsjer hike in IJsland. Vanaf de weg en tijdens wandelingen kun je de gletsjers al goed zien, maar je kunt ze pas echt goed ervaren door een hike op de gletsjers zelf te doen.

De beste gletsjers voor een hike

Je kunt op verschillende plekken in IJsland een gletsjer hike doen. De meest populaire plek hiervoor is bij Skaftafell National Park. Hier vind je dan ook de meeste opties aan tours waarbij je de gletsjer op kan. Je gaat dan naar een gletsjertong van Vatnajökull, genaamd Falljökull. Dit is ook waar wij voor hebben gekozen.

Vanaf Vik kun je ook een gletsjer hike in IJsland maken. Je maakt dan een hike op de Solheimajökull gletsjer. Deze gletsjer is onderdeel van de Mýrdalsjökull en ligt ingeklemd tussen de vulkanen Katla en Eyjafjallajökull.

IJsgrotten bij de gletsjers tijdens een gletsjer hike

Heel gaaf zijn ook de ijsgrotten die je kunt zien bij de gletsjers. Houdt er rekening mee dat je deze ijsgrotten alleen in de wintermaanden kunt zien. In de zomer zijn ze niet toegankelijk helaas.

Met welke tour ga je mee?

Wij kozen ervoor om een gletsjer hike in IJsland te doen bij Skaftafell Nationaal Park en hebben dan ook gelopen op de Falljökull gletsjer. Hieronder ga ik je stap voor stap meenemen naar deze gletsjer hike, maar ook naar de voorbereidingen hiervan.

Je kunt dit met verschillende bedrijven boeken. Zonder tour kun je namelijk niet op een gletsjer hiken. Dit is ook levensgevaarlijk, omdat je de omstandigheden niet kent en er makkelijk iets fout kan gaan.

Als je een tour boekt zijn er wat dingen waar je op moet letten:

  • Hoe groot zijn de groepen? Er zijn organisaties waarbij je met 8 mensen het ijs op gaat, maar ook organisaties waarbij je in een groep van 20 zit. Kies wat je fijn vindt. Met 8 heb je meer persoonlijke aandacht, maar je betaalt vaak ook iets meer. Met 20 is het goedkoper, maar heb je ook minder contact met je gids.
  • Tot waar word je gebracht? Vanaf je startplek van de tour moet je nog een stukje rijden naar de gletsjer. Er zijn tours die je brengen tot de eerste parkeerplaats. Vanaf hier moet je nog een stuk rijden op een gravel road die niet voor elke auto geschikt is. Dit is zo nog 20 minuten lopen. Er zijn ook tours die je met een 4×4 helemaal tot aan de gletsjer brengen. Hierdoor heb je meer tijd op het ijs.
  • Hoe lang wil je wandelen? De kortste tours zijn 3 uur, maar je kunt ook kiezen voor een tour van 4,5 uur, of zelfs van 7 uur.

Zelf boekten wij de gletsjer hike in IJsland uiteindelijk bij Melrakki Adventures. Je hebt hier namelijk kleine groepen van maximaal 8 mensen en je wordt helemaal tot aan de gletsjer gebracht, waardoor je de hele tijd ook echt op het ijs bent. Dit vonden wij heel belangrijk. Melrakki Adventures vonden wij echt super en kan ik iedereen aanraden.

Uitrusting tijdens een gletsjer hike

Als je je tour geboekt hebt, krijg je altijd te horen wat voor uitrusting je zelf mee moet nemen tijdens de gletsjer hike en welke dingen je krijgt van het bedrijf zelf. Je krijgt bij een gletjer hike eigenlijk altijd een helm, een tuigje, een axe (zo’n ijsbijl) en crampons. Zelf moet je dan zorgen voor goede, waterdichte wandelschoenen, die bij voorkeur hoog zijn. Ook een waterdichte broek en jas worden sterk aangeraden. Verder is een zonnebril heel handig op een zonnige dag en moet je je dan ook zeker niet vergeten in te smeren. Heb je zelf geen wandelschoenen? Bij veel bedrijven kun je deze huren.

Gletsjer hike in IJsland

Heb je ervaring nodig?

Nee, om de gletsjer hike te kunnen doen heb je geen ervaring nodig. Kies wel de kortste wandeling als je geen ervaring hebt. Dan blijf je namelijk op de makkelijke delen van een gletsjer en kom je geen moeilijkheden tegen. Je hoeft dan niet vast aan een touw en je hoeft niet te klimmen. Wij zaten in een groep waarbij niemand ooit een gletsjer hike had gemaakt en iedereen kon goed meekomen met de groep.

Onze 3 uur durende gletsjer hike in IJsland

Wij kozen dus voor Melrakki Adventures. Hier heb je dus keuze tussen een 3 uur durende tour, of eentje van 4,5 uur. Die van 3 uur is toegankelijk voor iedereen, dus wij kozen deze. Ik neem je mee naar onze ochtend op het ijs.

Verzamelen en aankleden

Wij kiezen voor de tour om 9:00, zodat wij daarna nog andere mooie plekken in de omgeving kunnen bezoeken. We moeten om 8:45 aanwezig zijn bij het meeting point. Deze krijg je van te voren toegestuurd en is bij elke organisatie anders. Let hier goed op, bij ons kwamen er namelijk ook mensen die dus verkeerd stonden. Om 8:45 ontmoeten wij onze gids Tom en de andere van onze groep; een Frans gezin van 4 en nog een stel. We krijgen onze crampons, een axe, een helm en we moeten voor de veiligheid een tuigje aan.

Als iedereen klaar is om te vertrekken, stappen wij in de 4×4 auto en rijden wij richting de Falljökull gletsjer, wat letterlijk vallende gletsjer betekent. Eerst werd er gewandeld op een gletsjer dichterbij het verzamelpunt, maar daar mag in verband met de veiligheid nu niet meer gelopen worden. Op een gegeven moment slaan we af richting een parkeerplaats, hier parkeren de tours die je niet helemaal naar de gletsjer brengen. Wij rijden verder over een behoorlijk heftige 4×4 weg door een prachtige omgeving. Eenmaal aangekomen bij het eindpunt, zijn wij de tweede tour die hier is aangekomen.

Richting de gletsjer

Ondanks dat we dichtbij de gletsjer kunnen komen, moet we nog een klein stukje lopen voor we echt het ijs op gaan. Tenminste, dat lijkt zo. We moeten namelijk eerst een stukje omhoog lopen en hoewel het lijkt alsof je nog niet op ijs loopt, is dit wel al ijs en zijn we dus al op de gletsjer. Eenmaal boven is het tijd om onze crampons om te doen.

De gletsjer op!

Tom legt ons stap voor stap uit hoe we de crampons om moeten doen en als iedereen er klaar voor is, zetten wij de eerste stappen op het ijs. Ik had verwacht dat het enorm wennen zou zijn om met crampons te lopen, maar het is echt enorm simpel. Het eerste deel van de wandeling stijgen wij vooral en genieten wij van de geweldige uitzichten op de gletsjer en de omgeving. Tom vertelt ons ondertussen van alles over deze plek.

Gletsjer hike in IJsland
Gletsjer hike in IJsland
Gletsjer hike in IJsland

Watervallen en doolhoven van ijs

We lopen echt lang op het ijs, maar het verveelt geen moment. Onze gids laat ons prachtige plekjes zien. Het lijkt wel een doolhof van ijs. Bijzonder om te zien allemaal. We zien diepe spleten, blauw ijs, wit ijs, kuilen en ook watervallen. En hoewel onze dag zonnig begon bij het meeting point, begint het nu inmiddels toch echt te regenen.

Gletsjer hike in IJsland
Gletsjer hike in IJsland
Gletsjer hike in IJsland
Gletsjer hike in IJsland
Gletsjer hike in IJsland
Gletsjer hike in IJsland

Terug naar de auto

Na ruim 1,5 uur op het ijs, is het tijd om langzaam terug te keren. Het weer wordt steeds slechter, het zicht wordt slechter en het is ook bijna tijd. We lopen nog een stuk over de gletsjer, voor we weer bij het punt komen om onze crampons uit te trekken. Remco besluit nog even te vallen op de gletsjer, wat geen aanrader is haha.

Eenmaal terug bij de auto begint het echt heel hard te regenen en kunnen wij de gletsjer nog nauwelijks zien. Wat een geluk dat het nu pas zo erg wordt en het bij ons best oké was qua weer.

gletsjers in IJsland wandelen

Onze mening over de gletsjer hike in IJsland

Nu je alles weet over gletsjers in IJsland en onze gletsjer hike in IJsland, is het tijd om mijn persoonlijke mening te delen. Wij vonden het echt heel gaaf om een gletsjer eens van dichtbij te bekijken. Dit is toch echt heel anders dan van een afstandje. Het lopen op een gletjser was helemaal niet eng, ook niet met hoogtevrees. Daarnaast was de hike zelf ook veel makkelijker dan verwacht. Wat ons betreft is een gletsjer hike echt een enorme aanrader als je een bezoek brengt aan IJsland!

Dit is alles wat je moet weten over een gletsjer hike in IJsland. Wij vonden het in ieder geval een super leuke activiteit en raden het iedereen aan. Het is een bijzonder en uniek stukje natuur en gaaf om dit eens van dichtbij te bekijken. En waar kan je dit nou beter doen dan in het land van vuur en ijs?

Zou jij een gletsjer hike in IJsland willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

[jetpack-related-posts]