Gasselterveldroute in Drenthe: prachtig wandelen bij ’t Nije Hemelriek

by | Feb 27, 2023 | Europa, Nederland | 6 comments

De Gasselterveldroute is een van de mooiste wandelroutes in Drenthe. Bij deze wandelroute waan je je namelijk echt even in een ander land. Je wandelt hier langs het witte strand en het azuurblauwe water van ’t Nije Hemelriek. In dit artikel neem ik je mee naar de Gasselterveldroute in Drenthe, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten!

’t Nije Hemelriek en het Gasselterveld

’t Nije Hemelriek is een prachtig blauw meer gelegen in het Gasselterveld in Drenthe. Tot 2017 was dit een zandwinningsgebied, maar inmiddels is het een recreatiegebied waar je heerlijk kunt wandelen, zwemmen en mountainbiken. Je kunt je hier prima een dag vermaken in de mooie natuur. Naast het prachtige meer vind je hier ook bos en heide.

Wandelen bij ’t Nije Hemelriek

Wij kwamen bij ’t Nije Hemelriek op een prachtige nazomer dag ergens in september. Het was niet warm genoeg meer om te zwemmen, maar wel warm genoeg voor een prachtige wandeling rondom het meer. Als je gaat wandelen bij ’t Nije Hemelriek kun je kiezen uit 3 verschillende routes, hieronder som ik ze kort op:

  • Natte neuzenroute (4,5 kilometer, gele paaltjes, geschikt voor honden)
  • Gasselterveldroute (4,5 kilometer, blauwe paaltjes, rondje om het meer)
  • Gasselterdennenroute (4 kilometer, witte paaltjes, bos en een stukje meer)

Je kunt de routes ook combineren en zo een wat langere wandeling maken. Zelf kozen wij voor de Gasselterveldroute, omdat je hier een rondje rondom het meer loopt. Wij kwamen ook echt voor het meer en wilde dit prachtige meer dan ook wel vanaf de verschillende kant bekijken. Dit artikel gaat dan ook echt over de Gasselterveldroute bij ’t Nije Hemelriek. Wil je meer lezen over alles wat je kunt doen bij ’t Nije Hemelriek? Lees dan ook eens mijn uitgebreide artikel over ’t Nije Hemelriek in Drenthe.

Wandelen bij 't Nije Hemelriek in Drenthe

Gasselterveldroute in Drenthe

Wij kozen dus voor de Gasselterveldroute tijdens ons bezoek aan ’t Nije Hemelriek in Drenthe. Hieronder ga ik je stap voor stap meenemen naar de wandeling, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Algemene informatie over de wandeling

De wandeling is in totaal 4,5 kilometer lang en is aangegeven met blauwe paaltjes. Verdwalen is bijna niet mogelijk, aangezien je gewoon het pad rondom het meer volgt. Voor de hele wandeling heb je zo’n 1 uur nodig. De wandeling start vanaf de parkeerplaats bij ’t Nije Hemelriek. Voor 1 dag parkeren betaal je hier inmiddels €6,-.

De start van de wandeling

Vanaf de parkeerplaats volgen wij de blauwe pijlen. Je kunt deze 2 kanten opvolgen, wij lopen zelf de wandeling rechtsom. De wandeling start bij het zwemstuk van het meer. Hier moet ik eerlijk zeggen dat het ons nog wat tegenviel, wij hadden hier namelijk behoorlijk wat tegenlicht van de zon, waardoor het meer helemaal niet zo tropisch oogde.

Gasselterveldroute in Drenthe

Bos, heide en een uitzichtpunt

Na een kijkje te hebben genomen op het strand, volgen wij het pad dat het bos in loopt. Daarna wandelen wij een stukje tussen heide. Tot onze grote verbazing is de heide op dat moment nog best paars, wat natuurlijk altijd leuk is en een plek extra mooi maakt. We volgen het pad langs het water en hebben de eerste uitzichten op het meer. Super mooi! Vanaf deze kant valt het licht gelukkig wel goed en hebben wij geen last van tegenlicht van de zon. Hierdoor is het water hier wel blauw en zien wij gelijk waarom dit echt een tropische plek is.

Op elk stukje met uitzicht wil ik wel een foto maken, zo mooi is deze plek. Na een stukje wandelen komen wij uit bij een klimmetje omhoog. Volg deze voor een mooi uitzicht over het blauwe meer en de omgeving. Zeker leuk!

Gasselterveldroute in Drenthe, wandelen bij 't Nije Hemelriek
Gasselterveldroute in Drenthe, wandelen bij 't Nije Hemelriek
Gasselterveldroute in Drenthe, wandelen bij 't Nije Hemelriek
Gasselterveldroute in Drenthe, wandelen bij 't Nije Hemelriek
Gasselterveldroute in Drenthe, wandelen bij 't Nije Hemelriek

Verschillende ministrandjes en mooie uitzichten

Na het uitzichtpunt lopen we weer naar beneden en volgen wij het pad verder langs het meer. We komen nu bij het mooiste stuk van de wandeling uit. Hier vind je namelijk veel inhammetjes met wit zand en mooie uitzichten op het blauwe water en de mooie omgeving. Zo nu en dan lopen wij ook nog tussen de paarse heide, wat het natuurlijk helemaal af maakt. Tijdens het wandelen maken wij veel stops voor een foto. Wat is het mooi hier!

Gasselterveldroute Drenthe
Gasselterveldroute Drenthe
Gasselterveldroute Drenthe
Gasselterveldroute Drenthe
Gasselterveldroute Drenthe

Het kleine meer

We volgen het pad verder en komen uit bij het kleine meer. Dit is ook echt prachtig om te zien en er zijn hier niet super veel mensen. Het is een klein, groenblauw meer, omringd door wit zand en naaldbomen. Wat een prachtig gezicht!

Na wat foto’s is het echter tijd om aan het laatste stuk van de wandeling te beginnen. We lopen nog een stukje door het prachtige bos om vervolgens weer uit te komen bij de parkeerplaats.

Wandelen bij 't Nije Hemelriek: Gasselterveldroute in Drenthe
Wandelen bij 't Nije Hemelriek: Gasselterveldroute in Drenthe

Onze mening over de Gasselterveldroute bij ’t Nije Hemelriek

Ondanks dat je alleen een rondje loopt rondom het meer, vonden wij de wandeling afwisselend en echt een aanrader. Je loopt door het bos, ziet wat heide en hebt ondertussen verschillende uitzichten op het meer. De uitzichten zijn ook steeds weer anders, wat het ook leuk houdt. De wandeling is kort, maar voor ons was het zo ook lang genoeg. Op een mooie dag heb je dan ook nog tijd om even lekker op het terras te gaan zitten bij het restaurant, of om een duik te nemen in het meer.

Verder zijn er alleen maar onverharde paden, wat ik altijd erg leuk vindt wandelen. En hoewel een van de mooiste mountainbike paden van Drenthe vlak langs het wandelpad loopt, merk je hier helemaal niks van. De wandeling is ook geschikt voor kinderen. Honden zijn niet toegestaan (daarvoor is de natte neuzen route). Ik zou de Gasselterveldroute in Drenthe in ieder geval heel erg aanraden!

Parkeren was bij ons nog gratis, maar dat is nu helaas niet meer het geval. Je betaald nu €2,- per uur, met een maximum van €12,-. Reserveer je online? Dan betaal je €6,- voor een dag. In de wintermaanden is parkeren nog gratis. 

Laatste tips voor de Gasselterveldroute in Drenthe

Hieronder zal ik nog wat laatste handige tips voor opsommen, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan.

  • Je vindt horeca bij het start- / eindpunt van de wandeling. Je kunt iets eten of drinken bij restaurant ’t Nije Hemelriek. Vanaf het terras heb je gelijk een geweldig uitzicht op het meer.
  • De paden zijn onverhard, maar goed te doen. Goede sneakers volstaan bij deze wandelroute.
  • Ga op een zonnige dag. Zonder zon is deze plek toch net iets minder tropisch en dat is zonde!
  • Maar… vermijd hete zomerdagen, want dan is het hier echt super druk!
  • Combineer de Gasselterveldroute met andere leuke plekken in Drenthe. Inspiratie nodig? Lees dan eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Drenthe.
Gasselterveldroute bij 't Nije Hemelriek

Dit is in ieder geval alles wat je moet weten over de Gasselterveldroute bij ’t Nije Hemelriek. Deze route is echt een aanrader voor als je wilt wandelen bij ’t Nije Hemelriek en een goede indruk wilt krijgen van de prachtige natuur hier. Ik zou de route zo nog eens doen!

Zou jij de Gasselterveldroute bij ‘t Nije Hemelriek willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows