Fotograferen en wandelen in het Speulderbos: handige tips voor jouw bezoek!

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Dec 10, 2022 | Europa, Nederland, Wandelen | 0 Reacties

Het Speulderbos is een van de mooiste bossen van Nederland. Het bos is oud en uniek door de dansende bomen die je hier overal tegenkomt. Ga je hier wandelen in de herfst? Dan is het alsof je in een sprookjeswereld stapt. Meer lezen? In dit artikel vertel ik je alles over fotograferen en wandelen in het Speulderbos.

Het Speulderbos

Het Speulderbos is een prachtig bos op de Veluwe, gelegen bij de plaatsen Ermelo en Garderen. Het vormt een groot natuurgebied samen met het Sprielderbos. Vroeger kapten mensen in het bos alleen de rechte bomen, de kromme bomen vol kronkels en gekke vormen lieten ze staan. Zo is het dansende bos hier ontstaan. Vandaag de dag is het bos in beheer bij Staatsbosbeheer en kan de natuur hier zijn eigen gang gaan.

Door die dansende bomen, maar ook doordat de natuur hier lekker z’n gang kan gaan, is dit een van de mooiste bossen van Nederland. Maar dat is niet alles, het bos is namelijk ook enorm fotogeniek. Voornamelijk op een vroege zonnige herfstochtend, als de zonnestralen door de bomen komen en het bos veranderd in een waar sprookje.

In het artikel ga ik je van alles vertellen over het Speulderbos. Ik ga je vertellen over wandelen in het Speulderbos, over fotograferen in het Speulderbos en ik deel nog wat andere handige tips met je. Op die manier kun jij goed voorbereid het Speulderbos bezoeken!

Fotograferen in het Speulderbos op de Veluwe

Wandelen in de Speulderbos; de mooiste wandelroutes in het Speulderbos

Als je het bos echt wilt ontdekken, is het een aanrader om lekker te gaan wandelen in de Speulderbos. Er zijn verschillende mooie wandelroutes in het Speulderbos die je kunt volgen, maar je kunt ook makkelijk je eigen route samenstellen. Ik zal hieronder wat vertellen over de verschillende wandelroutes in het Speulderbos, zodat je hier een beetje een beeld bij krijgt. Ik zal er ook bij vertellen waar de wandeling start.

Wandelroute Putterbos

Een leuke wandelroute in het Speulderbos is de wandelroute Putterbos. Deze wandeling start in de omgeving van Putten en is 6,5 kilometer lang. Je volgt voor deze route de rode paaltjes. Parkeren kan op de parkeerplaats Prins Herdrikweg in Putten. Tijdens deze wandelroute loop je voornamelijk over smalle bospaden, super leuk! Je wandelt door een prachtig stukje van het Speulderbos.

Wandelroute Peppelerboom

Een andere wandelroute in de omgeving van Putten is de wandelroute Peppelerboom. Deze route is 6.3 kilometer lang en brengt je door het Speulderbos, langs weides en de heide. Deze route biedt dus lekker wat afwisseling. Om deze route te volgen, volg je de witte paaltjes. Parkeren kan bij de parkeerplaats Arnhemse Karweg in putten.

Wandelen in het Speulderbos

Wandelroute de Duintjes

Een van de mooiste wandelroutes in het Speulderbos is wandelroutes de Duintjes. Deze route is in de omgeving van Garderen en is 5.8 kilometer lang. Je volgt bij deze route de rode paaltjes. De route gaat vooral over kleine en smalle bospaden. Op sommige plekken is de route slecht aangegeven, dus het is fijn als je de route ook op je telefoon hebt, zodat je altijd kunt kijken of je nog goed loopt. Als je kiest voor deze wandelroute, wandel je een groot stuk tussen de dansende bomen.

Cultuurhistorische Route

Wil je wandelen in het Speulderbos combineren met wandelen op de Ermelosche heide? Dan is de Cultuurhistorische route perfect voor jou. Je wandelt tussen de bomen van het Speulderbos, over de heide en komt ondertussen ook nog allemaal cultuurhistorische plekken tegen, waaronder vele grafheuvels. De wandeling is 8 kilometer lang en je volgt hiervoor de roze bordjes. Je kunt deze wandeling starten bij de parkeerplaats bij Boshuis Drie, of bij de Schaapskooi bij de Ermelosche heide.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Cultuurhistorische Route.

Wandelen in het Speulderbos; Speulderbos wandelroutes
Wandelen in het Speulderbos; Speulderbos wandelroutes
Wandelen in het Speulderbos; Speulderbos wandelroutes

De Groene Wissel Garderen

Wil je wat langer wandelen in het Speulderbos? Dan is de Groene Wissel Garderen een aanrader. Deze route van 15 kilometer brengt je door het Speulder- en Sprielderbos en is echt prachtig. Er zijn geen paaltjes die deze route aangeeft, maar je hebt een routebeschrijving of GPS nodig. De route start in het centrum van het plaatsje Garderen.

Stel je eigen Speulderbos wandelroute samen

Zelf vonden wij het lastig om een keuze te maken toen wij wilden wandelen in het Speulderbos. Wij wilden namelijk echt de dansende bomen zien en kwamen ook echt voor het bos. De heide komt een andere keer wel weer. Wij besloten daarom gewoon te parkeren bij Boshuis Drie. Vanaf hier loop je via het kampeerterrein zo het bos in. Via de app Komoot of Alltrails kun je dan zelf een route samenstellen langs een aantal mooie punten in het bos. Zo kan je het zo lang maken als je zelf wilt, maar ook zelf bepalen waar je langsloopt. Ideaal!

Als je dit gaat doen is het sowieso leuk om via het Solse Gat te lopen. Midden in het bos ligt ineens een mysterieus gat. Vroeger stond hier een klooster die opeens was verdwenen. Er gaan hier allemaal verschillende verhalen over rond. De omgeving van het Solse Gat is in ieder geval prachtig en het is ook een leuke plek om te bezoeken.

Meer leuke wandelroutes in het Speulderbos

Op de website van het Staatsbosbeheer vind je nog meer leuke wandelroutes in het Speulderbos. Daarnaast staan er ook in de apps van Komoot en Alltrails meerdere leuke wandelroutes die je zo kunt volgen!

Wandelen in het Speulderbos; Speulderbos wandelroutes
Wandelen in het Speulderbos; Speulderbos wandelroutes
Wandelen in het Speulderbos; Speulderbos wandelroutes

Fotograferen in het Speulderbos

Hoewel ik normaal vooral kom voor het wandelen en fotograferen leuk is voor erbij, was dat in het Speulderbos wel anders. Ik kwam echt voor het fotograferen in het Speulderbos. Want, op een mooie herfstdag heb je hier van die lichtstralen die door de bomen heen schijnen en dat is een sprookjesachtig gezicht. Dit wilde ik heel graag eens fotograferen!

Hieronder zal ik wat tips voor je opsommen voor het fotograferen in het Speulderbos. Wil je daarna nog meer van mijn foto’s zien? Les dan ook eens mijn artikel over de mooiste foto’s van het Speulderbos in de herfst

Bekijk de weersvoorspellingen

Wij wilden eigenlijk al in 2021 naar het Speulderbos, maar in geen enkel weekend dat wij konden waren de weersvoorspellingen goed. Om de zonneharpen in het bos te fotograferen, moet het natuurlijk wel zonnig weer zijn. Zo kwam het dus dat wij dat jaar niet gingen en pas in 2022 richting het Speulderbos gingen. Wij zochten een dag uit, waarbij de ochtend heel zonnig zou zijn, zodat we de kans op het perfecte plaatje zouden vergroten.

Kom op tijd

Wil je de zonneharpen fotograferen? Dan moet je wel vroeg opstaan! Wij waren zelf rondom zonsopkomst in het bos, maar dit is op zich niet nodig. Een uur na zonsopkomst werd het eigenlijk pas echt heel mooi en dit ging door tot ongeveer half twaalf. Daarna stond de zon te hoog en verdwenen de zonneharpen. Doordat wij er lekker vroeg waren, hadden wij wel alle tijd om te fotograferen in het Speulderbos. De beste periode is de herfst, doordat de zon dan lager staat en de kleuren dan ook het mooiste zijn. Wij bezochten het bos in november, in oktober is het hier vaak nog heel groen.

Fotograferen in het Speulderbos
Fotograferen in het Speulderbos
Fotograferen in het Speulderbos

Welke spullen neem je mee?

Ik zou je aanraden om je camera met lichtsterke lens mee te nemen en een statief. Het is donker in het bos, dus soms wil je foto’s maken met een langere sluitertijd. Dan heb je een statief nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Je herkent ’s ochtends vroeg ook gelijk alle andere fotografen, aangezien er hier veel mensen rondlopen met grote cameratassen en statieven. Zelf heb ik alle foto’s gemaakt met mijn Nikon D7500 en een Sigma 15-50mm lens. Fotografeer je tegen de zon in en wil je dat de zon een sterretje wordt? Gebruik van een diafragma van F11, F13 of F14.

Waar moet je zijn voor de mooiste foto’s?

Wil je het fotograferen in het Speulderbos combineren met wandelen in het Speulderbos? Dat kan perfect bij eigenlijk alle routes die ik hierboven heb genoemd. Wil je de focus echt leggen op het fotograferen? Dan zou ik je aanraden om te parkeren bij Boshuis Drie. Vanaf hier loop je via het kampeerterrein zo het bos in. Je komt dan direct uit bij dansende bomen waar je prachtige foto’s kunt maken. Wil je nog meer mooie plekken zien? Loop dan nog richting het Solse Gat, onderweg kom je nog veel meer fotogenieke stukken tegen. Vanaf hier kun je dan teruglopen, of nog verder het bos inlopen.

Kies voor een van de wandelroutes? Kies dan je startpunt strategisch, zodat je met het mooie licht in het bos bent en hier kunt fotograferen.

Fotograferen in het Speulderbos
Fotograferen in het Speulderbos
Fotograferen in het Speulderbos
Fotograferen in het Speulderbos

Laatste tips voor het Speulderbos bezoeken

Nu je alles hebt kunnen lezen over wandelen in het Speulderbos en fotograferen in het Speulderbos, is het tijd om mijn laatste tips met je te delen. Hieronder som ik de tips voor je op:

  • Je kunt ook heel mooi fietsen in het Speulderbos. Er zijn veel fietspaden die je kunt volgen. Met de knooppunten kun je zelf een mooie route samenstellen en zo langs de prachtige dansende bomen fietsen. Een leuke fietsroute van 53 kilometer vind je via deze link.
  • De beste tijd voor een bezoek aan het Speulderbos is de herfst. Het licht is dan prachtig en de kleuren zijn ook super mooi om te zien. November is de beste maand, in oktober is het hier vaak nog heel groen. Kom vroeg voor de mooie lichtstralen door de bomen.
  • Ook in andere seizoenen is het bos prachtig om te wandelen!
  • Combineer het Speulderbos met een bezoek aan het Leuvenumse Bos, een ander prachtig bos in de omgeving. Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in het Leuvenumse Bos.
  • Heb je nog meer tijd in de buurt? Hier lees je wat je nog meer moet doen op de Veluwe.
Speulderbos bezoeken: Fotograferen en wandelen in het Speulderbos

Dit is alles wat je moet weten als je het Speulderbos bezoeken wilt. Ik hoop dat je nu genoeg tips hebt verzameld voor wandelen in het Speulderbos en voor fotograferen in het Speulderbos. Ik vond het alsof ik een sprookjeswereld was binnengelopen, zo magisch mooi!

Zou jij willen fotograferen en wandelen in het Speulderbos?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows