Fotoboek maken tips: leuke tips voor het maken van reisfotoboeken!

door | Laatste update Aug 17, 2023 | Gepubliceerd Mar 21, 2020 | Fotografie, Lijstjes, Reisgadgets | 18 reacties

Heb je net een mooie reis gemaakt? De kans is groot dat je thuis bent gekomen met duizenden mooie reisfoto’s en heel veel leuke herinneringen. Maar wat doe je eigenlijk met die reisfoto’s? Nou, uh, fotoboeken maken! Na elke reis maak ik een fotoboek die ik regelmatig doorblader. Tijdens het bekijken van het boek beleef ik de reis opnieuw, zo leuk! In dit artikel deel ik mijn beste fotoboek tips zodat jij ook mooie fotoboeken kunt maken van je reis.

Waarom reis fotoboeken maken?

Je komt terug van je reis en hebt heel veel leuke foto’s gemaakt. Soms gewoon leuke plaatjes van prachtige steden en landschappen, maar vaak ook leuke selfies, of foto’s met een grappig verhaal erachter. Bij thuiskomst zet je ze op de computer, een aantal deel je op social media en de rest zie je nooit meer terug. Zonde!

Er zijn veel leuke dingen die je kunt doen met je reisfoto’s, maar het allerleukste is toch wel het maken van een fotoboek. Je hoeft dan niet slechts één foto te kiezen, maar je kunt er meerdere kiezen die het hele verhaal van je reis vertellen. Daarnaast is het ook een goede manier om je vrienden en familie over je reis te vertellen.

Ben je op zoek naar meerdere manieren om je reisfoto’s te gebruiken? Lees dan ook mijn artikel: wat te doen met je reisfoto’s?

Reis fotoboeken maken: fotoboek tips!

Hieronder deel ik een aantal tips zodat jij ook mooie fotoboeken kunt maken. Zelf heb ik veel verschillende boeken laten afdrukken en is de manier van fotoboeken maken voor mij persoonlijk wel veranderd. Het ontwikkelt steeds en ze worden naar mijn mening ook steeds mooier. Door de vele ervaringen met verschillende aanbieders, diverse software en gewoon het maken van fotoboeken zelf, heb ik enorm veel fotoboek tips kunnen verzamelen! Hier komen ze:

1. Begin op tijd

Je hoort vaak dat mensen wel fotoboeken willen maken, maar al zo ver achterlopen dat ze geen idee meer hebben waar ze moeten beginnen. Zonde, want zo blijven je foto’s liggen en doe je er niks mee. Begin dan ook gelijk na je reis of gewoon al tijdens je reis. De fotoboeken van onze wereldreis maakte ik bijvoorbeeld tijdens onze reis. Als wij een avond niks deden, begon ik alvast met onze fotoboeken. Doordat ik dit doe loop ik nooit achter. Voor mezelf heb ik ook echt als regel: voor ik weer op reis ga, moet het vorige boek af zijn. Dit lukt goed. Daarnaast is het voor vrienden en familie veel leuker om je boek te bekijken vlak na je vakantie, dan dat het drie jaar later nog is. Ook ben je jaren later toch alweer dingen vergeten en dat is jammer.

2. Maak een selectie

Als je gaat beginnen is het handig om een selectie te maken. Ik doe dit meestal al als ik foto’s ga bewerken. Ik bewerk alleen de foto’s die ik wil gebruiken voor in mijn fotoalbum en die ik wil gebruiken op de website. Deze foto’s plaats ik in een aparte map zodat kiezen tijdens het maken van een fotoboek veel makkelijker is. Verder maak ik binnen de map met bewerkte foto’s vaak nog wat extra mappen. Elke dag of elke bestemming op reis is vaak een aparte map. Hierdoor gaat het maken van een fotoboek veel sneller en makkelijker, maar weet ik ook zeker dat de volgorde klopt.

Wees kritisch bij je selectie. Al die foto’s die super veel op elkaar lijken hoeven echt niet allemaal in je fotoboek.

3. Kies het juiste formaat

Een van de eerste dingen die je moet doen als je een fotoboek gaat maken is het uitkiezen van een formaat. Ik kies altijd voor hetzelfde formaat, omdat ik dit mooi vind staan. Maakt dit je niet uit? Laat dan het formaat afhangen van de foto’s die je hebt gemaakt. Heb je veel liggende landschap foto’s? Dan is een A4 boek liggend waarschijnlijk het mooiste. Zelf kies ik altijd voor een vierkant boek van 21x21cm. Dit is een handzaam formaat, maar groot genoeg om foto’s mooi uit te laten komen, vooral als je ze over twee pagina’s verspreid.

Reis Fotoboeken maken, fotoboek tips

4. Kies voor een platliggend boek

Bij de meeste aanbieders van fotoboeken kun je kiezen voor een boek met een platliggende binding of een gewone binding. Wil je echt een heel mooi boek? Kies dan voor een platliggend boek. Je hebt meer opties voor indelingen, kunt foto’s groter in je boek plaatsen en hebt geen last van randen waardoor foto’s wegvallen voor een deel. Het is het extra geld echt waard!

Reis fotoboeken maken, fotoboek tips

5. Zorg dat je fotoboek een compleet verhaal vertelt

Als ik een fotoboek maak vind ik het belangrijk dat mijn fotoboek een verhaal vertelt. Ik vind het belangrijk dat als ik het terugkijk dat ik de reis weer herbeleef. Ik plaats daarom niet alleen de mooiste foto’s in mijn boek, maar ook foto’s van leuke momenten waar ik goede herinneringen aan heb. Bijvoorbeeld die gekke selfie bij het zwembad, of die foto bij dat leuke restaurant. Stiekem zijn dat vaak ook mijn favoriete foto’s in mijn fotoboeken.

Omdat ik wil dat mijn boek een verhaal wordt, vind ik ook de volgorde belangrijk. Het boek is bij mij dan ook altijd op chronologische volgorde.

Reis fotoboeken maken, fotoboek tips

6. Geef de foto’s de ruimte

Sommige mensen maken dunne boeken met op elke pagina 10 foto’s. Dan ben je snel klaar en zitten al je foto’s in je boek. Ze komen echter helemaal niet mooi uit! Een van de beste fotoboek tips is dan ook eigenlijk gewoon om de foto’s de ruimte te geven. In mijn eerste boeken deed ik dat niet, maar nu heb ik liever 98 pagina’s met foto’s die prachtig uitkomen, dan een goedkoper en dunner boek waarbij de details compleet wegvallen. Ik plaats zelf maximaal 5 of 6 foto’s op een paginahelft, maar kies meestal voor 3 of minder. Mijn favoriete foto’s trek ik door over twee pagina’s, dan komen ze namelijk pas echt mooi uit!

Tijdens onze wereldreis besloot ik zelfs meerdere fotoboeken te maken. Alles in één boek vond ik eeuwig zonde. Foto’s van prachtige plekken verdienen de ruimte! Bespaar dus niet op het aantal pagina’s, daar ga je echt spijt van krijgen.

Reis fotoboeken maken, fotoboek tips
Reis fotoboeken maken, fotoboek tips

7. Kies rustige achtergronden

Als je online je fotoboek gaat maken dan kun je enorm veel achtergronden kiezen. Je kunt veel patronen en veel verschillende kleuren kiezen. Bij het uitkiezen van een aanbieder vond ik eerst de achtergronden heel belangrijk. Want een achtergrond was wel een must. Inmiddels is die mening helemaal veranderd. Je foto’s komen namelijk het beste uit op een hele rustige achtergrond. Het beste kun je kiezen voor een witte of een zwarte achtergrond. Dat is echt het beste voor de foto’s!

Reis fotoboeken maken, fotoboek tips

8. Gebruik witruimtes

Dit is persoonlijke smaak, maar ruimte tussen je foto’s geeft meer rust en witruimtes zorgen er vaak voor dat je foto’s mooier uitkomen. Ik gebruik ze dan ook regelmatig. Wees dus ook niet bang dat dit saai is!

Reis fotoboeken maken, fotoboek tips

9. Wel of geen tekst?

Je kunt zelf weten hoeveel tekst je toevoegt in je boek. Zelf plaats ik wel wat tekst, maar probeer ik dit te beperken tot 1 of 2 begeleidende zinnen. Er zijn ook mensen die hele verhalen erbij plaatsen, dit kan leuk zijn, maar persoonlijk gaat het bij mij bij een fotoboek om de plaatjes. Door korte zinnen komen vaak de herinneringen gelijk alweer terug. Het is altijd persoonlijk, maar als je je foto’s mooi uit wilt laten komen, is minder tekst mooier. Zorg er ook voor dat als je tekst gebruikt dat je voor een klein lettertype kiest. In de software lijken de letters vaak kleiner dan dat ze in werkelijkheid zijn. In mijn eerste fotoboek koos ik hierdoor 14 als grootte en die letters zijn echt enorm. Nu kies ik altijd voor 9 of 10, zoals je ook ziet op foto hieronder. 

Reis fotoboeken maken, fotoboek tips

10. Zorg voor één stijl in je fotoboek

Als je elke bladzijde compleet anders maakt wordt het heel druk en is er geen eenheid in je boek. Dat kijkt niet zo fijn. Zelf laat ik indelingen regelmatig terugkomen. Gebruik je veel kaders en andere dingen? Doe dit dan je hele boek door. Zelf kies ik er vaak voor om kleine witruimtes tussen foto’s te laten en het heel basic te houden. Dit doe ik door het hele boek heen en daardoor oogt het als één geheel.

Tip: Vind je het lastig om een leuke indeling te maken? Dan is de Facebook groep van de Albelli Club echt heel leuk om inspiratie op te doen. Hier komen dagelijks fantastische fotoboek voorbeelden voorbij! Heel leuk.

Reis fotoboeken maken, fotoboek tips
Reis fotoboeken maken, fotoboek tips
Reis fotoboeken maken, fotoboek tips

11. Plaats een grote foto op de omslag

Bij het fotoboeken maken kan je ook een omslag ontwerpen. Het mooiste is om je favoriete foto van je vakantie groot op de voorkant te plaatsen. Daar plaats ik vaak nog de titel op, dat is bij mij altijd de bestemming met het jaartal.

Reis fotoboeken maken, fotoboek tips

12. Controleer je boek voor je hem bestelt!

Dit is misschien wel een van de belangrijkste fotoboek tips: controleer je boek! Voor je op de bestelknop klikt bekijk je boek nog even meerdere keren helemaal door. Kijk of alle foto’s er goed in staan en controleer je teksten op spel- en typefouten. Niks is stommer dan fouten in je boek waar je achter komt als je hem al in huis hebt. Nog beter is om hem ook door iemand anders te laten controleren, want na een tijdje zie je je eigen foutjes over het hoofd. 

Welke aanbieder kies je voor reis fotoboeken maken?

Er zijn enorm veel aanbieders om reis fotoboeken te maken. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat ik zelf enorm belangrijk vind is het programma. Het programma moet makkelijk werken zodat je gemakkelijk mooie indelingen kunt maken. Veel programma’s vind ik best omslachtig of hebben weinig opties. Ook vind ik bij veel programma’s het netjes uitlijnen van foto’s lastig.

Verder vind ik de prijs en kwaliteit belangrijk. Ik wil niet teveel betalen, maar ik wil ook goede kwaliteit. Ik ga dan ook vaak op zoek naar kortingsacties, die ook eigenlijk altijd wel te vinden zijn. Na al onze reizen heb ik de volgende aanbieders geprobeerd: Pixum, Cewe, Kruidvat, Hetfotoalbum en Albelli. Allemaal gebruikte ik ze slechts 1 keer, omdat ik ze niet goed genoeg vond, op Pixum en Cewe na. Sindsdien gebruik ik Pixum en Cewe voor alle boeken en wil ik niet anders meer. Het programma is heel makkelijk, de kwaliteit is goed en als je je aanmeldt voor de mail krijg je elke maand nieuwe kortingscodes toegestuurd.

Andere aanbieders waar veel mensen tevreden over zijn, zijn Fotofabriek en Saal digitaal. Deze heb ik zelf niet uitgeprobeerd, maar zien er vaak wel heel mooi uit bij andere. Ik vind echter het programma van Pixum fijner, dus ik blijf daar bij. Ook wil ik alle boeken heel graag in hetzelfde formaat en niet elke aanbieder heeft 21×21 als formaat. 

Dit waren mijn beste fotoboek tips voor als je gaat beginnen met reis fotoboeken maken. Ik vind het altijd leuk om ze te maken, maar ook om ze terug te kijken. Het is wat mij betreft de manier om op je reis terug te kijken!

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest! 

Wat doe jij met je reisfoto’s? Heb jij nog goede fotoboek tips?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow