Fietsroute Texel: een dag fietsen op Texel

door | Laatste update Jun 27, 2022 | Gepubliceerd Jun 2, 2020 | Europa, Nederland, Routes | 6 reacties

Texel is een prachtig, veelzijdig eiland. Hoewel ik er slechts één dag was, had ik het gevoel alsof ik echt even op vakantie was. Het is zo’n andere wereld en dat maakt Texel zo ontzettend fijn. Texel is veelzijdig, het ene moment zie je stranden, dan rijd je door het bos en weer even later ontdek je een mooi duingebied of een leuke stad. Je verkent Texel het beste per fiets en vandaag ik ik onze fiets route Texel. Fietsen op Texel is leuk!  

Fietsen op Texel

Texel is te bereiken door de boot vanuit den Helder te nemen, de overtocht duurt zo’n 20 tot 25 minuten. Drie keer knipperen dus en je bent op Texel! Je kan de boot op met je auto of met je fiets, maar wij gingen zonder vervoersmiddel. Voor een retour betaal je dan €2,50, met de auto of fiets kost het je iets meer, prijzen zijn te vinden op de site van Teso.

Als je eenmaal aankomt op Texel kun je zo vanaf de boot de fiets op. Of met je eigen fiets, of met een fiets die je huurt bij Rijwielverhuur Veerhaven Texel. Dit laatste deden wij, en voor een tientje huurden wij de hele dag een fiets. Je kunt er ook elektrische fietsen of tandems huren. Heel handig dus! Fietsen op Texel is hierdoor super handig en makkelijk. En het is ook nog eens leuk. 

Met onze gehuurde fiets begonnen bij onze fietsroute Texel, die ik in dit artikel met jullie deel. Ik heb inmiddels deze route twee keer gefietst en hij blijft ontzettend leuk. Het is een rondje waarbij je begint en eindigd bij de boot naar Den Helder. Mocht ik ooit weer gaan fietsen op Texel hoop ik nog een andere leuke fietsroute Texel te doen en meer richting het noorden te gaan. 

Ben je op zoek naar nog meer leuke fietsroutes in Nederland? Bekijk dan eens deze pagina van de Nederlandse toerist met heel veel gave fietsroutes in Nederland

 

Fietsroute Texel op de kaart

Op dit kaartje is te zien langs welke punten wij allemaal hebben gefietst, onder dit kaartje zal ik de route uitgebreid beschrijven

Elke ster is een knooppunt, het cijfer staat erbij, dus als je alleen deze kaart mee neemt heb je een complete route. Het enige stuk zonder knooppunten is richting de Koog en naar strandpaal 17.

Fietsroute Texel stap voor stap

Hieronder volgt onze fietsroute Texel stap voor stap, zodat jij ook deze leuke route kunt fietsen en op die manier veel van het veelzijdige Texel kunt ontdekken! 

1. Fietsen naar Den Hoorn

Vanaf de boot hebben wij eerst de bordjes richting Den Hoorn gevolgd. Den Hoorn is een klein dorpje 3 kilometer bij de boot vandaan. Een goed beginpunt voor onze tocht. De weg naar Den Hoorn is ontzettend rustig, echt heel fijn! We kwamen namelijk niemand tegen en zagen om ons heen vooral groen en weilanden. Heerlijk die rust! Wij zijn Den Hoorn in gefietst en namen even kort een kijkje bij het witte kerkje. Daarna fietsten wij weer verder, op zoek naar een bordje met een knooppunten erop, aangezien wij een route met knooppunten wilden volgen.

Den Hoorn

2. Knooppunt 11 en wandelen in de duinen

Vanaf den Hoorn hebben wij de bordjes met knooppunt 11 gevolgd. Dit eindigt bij het nationaal park duinen van Texel. Ik ben zelf dol op duinen en vind het altijd hele mooie gebieden om doorheen te wandelen. Toen wij bij knooppunt elf een plek tegen kwamen om onze fietsen neer te zetten besloten wij om tijdens onze fietstocht een wandeling te maken. Wij volgden het blauwe bordje, deze wandeling is ongeveer 3,1 kilometer, precies genoeg zo even tussendoor.

duinen van Texel
fietsroute Texel duinen
fietsroute texel duinen
Texel fietsroute duinen
Texel duinen

3. Knooppunt 5, 15, 16 & 17

Na onze wandeling die ongeveer een uur duurde hebben wij een groot stuk van onze fietsroute Texel in een keer gefietst. Je fietst dit deel door het bos en als ik nog eens terug zou gaan zou ik ook hier graag een stukje wandelen. Met de fiets kom je namelijk niet op de mooiste bos plekken, lopend wel.

4. Strandpaal 17

Vlakbij knooppunt 17 is strandpaal 17 te vinden. Wij hadden nog geen strand gezien en dat kan natuurlijk niet als je een bezoek brengt aan Texel. Wij besloten dus even af te wijken en een kijkje te nemen op het strand. Het waaide super hard en er was een bruiloft. De tentjes op het strand zagen er heel leuk uit, maar die waren nog gesloten toen wij er waren.  Vlakbij strandpaal 17 is ook Ecomare, iets wat veel mensen bezoeken tijdens hun bezoek aan Texel, maar wij niet door tijdgebrek. Ik was er ook eerder al eens geweest.

Strand
strand fietsroute Texel
strand fietsroute texel

5. Via knooppunt 70 en 65 naar de Koog

Na ons korte strandbezoek zijn we weer verder gaan fietsen op Texel en zijn we knooppunt 70 en 65 gaan volgen. Op een gegeven moment heb je links en rechts een fietspad, je komt uit op links en wij zagen geen oversteekpunt dus zijn links blijven rijden. Als je dit doet mis je het bordje van knooppunt 65 en rijd je dus verkeerd. Maar dat is het wel waard, want hierdoor kwamen wij uit in de Koog, naar mijn mening het hoogtepunt van ons bezoek aan Texel. Wat een ontzettend leuk en gezellig dorpje is dat! Hier aten we heel lekker en goedkoop bij een super leuk restaurantje, de Latino. Zeker een aanrader dus.

Na ons bezoek aan de Koog zijn we een stukje terug gefietst en zagen we ineens wel het oversteekpunt. We zijn vanaf hier knooppunt 65 weer gaan volgen. We hadden dus 4 kilometer extra gefietst, maar dat was het zeker waard!

De koog
De Koog fietsroute Texel
de koog
de Koog
de Koog

6. Via knooppunten 49,52,51 en 50 naar Den Burg

Vanaf de koog zijn we dus weer knooppunt 65 gaan volgen en vanaf daar 49, 52, 51 en 50. Je rijdt nu dwars door het platteland van Texel. Je ziet voornamelijk schapen, ervaart rust en ziet ook zo nu en dan een mooie vogel.

Prachtige uitzichten
fietsroute texel
fietsroute Texel
schaap fietsroute Texel
schaap fietsroute door Texel
schaap fietsroute Texel

Bij knooppunt 50 kom je uit in Den Burg. De hoofdstad van Texel. Wij zijn ook hier even afgestapt en hebben in het stadje rond gekeken. Je hebt hier de meeste winkels en er hangt een leuk sfeertje. De Koog vond ik echter leuker, maar ook den Burg is een leuke afwisseling tijdens je fietsroute Texel. 

Den Burg fietsroute Texel
Den Burg fietsroute Texel
Den Burg fietsroute Texel

7. Knooppunt 76, 26, 14 en 12

Vanaf Den Burg vervolgden wij onze route door de knooppunten 76,26,14 en 12 te volgen. Dit stuk vond ik zelf het minst leuke, aangezien het landschap het zelfde was. We hadden al zoveel schapen en platteland gezien dat we wel weer wat afwisseling wilden. Toch was het niet saai en bleef ik het leuk vinden om door te fietsen op Texel. Bij knooppunt 12 kwamen wij uit bij Den Hoorn, waar wij ook in het begin even stopte. Hier dronken wij wat om vervolgens weer verder te gaan met onze fietsroute Texel.

Het vogeltje op de foto hieronder kwamen wij tegen, hij bleef heel mooi zitten, dus Melissa maakte deze mooie foto!

Fietsroute Texel, foto gemaakt door Melissa

8. Van den Hoorn naar de boot

Vanaf Den Hoorn gingen wij weer terug naar de boot. Wij volgden knooppunten 6 en 1, maar je kan ook de borden richting de veerhaven volgen, je fietst dan namelijk precies dezelfde route.

De fietsroute Texel in het kort 

Je hebt nu een kaartje van onze fietsroute en de beschrijving gezien van onze dag fietsen op Texel. Ik vertel nu nog even in het kort onze fietsroute Texel, zodat je een duidelijk overzicht hebt wat de route nou eigenlijk is. Print het kaartje, het complete artikel, of schrijf de korte aantekeningen hieronder op.

 • Van de boot naar Den Hoorn
 • Knooppunt 11 (en eventuele wandeling in de Duinen)
 • Volg knooppunt 5
 • Volg knooppunt 15
 • Volg knooppunt 16
 • Volg knooppunt 17
 • Ga richting Strandpaal 17 voor een leuke pauze bij het strand
 • Volg knooppunt 70
 • Volg knooppunt 65
 • Wijk even van de route af om richting de Koog te fietsen (voor lunch, of gewoon om rond te slenteren)
 • Fiets dezelfde richting terug en volg knooppunt 65
 • Volg knooppunt 49
 • Volg knooppunt 52
 • Volg knooppunt 51
 • Volg knooppunt 50 (en ga eventueel Den Burg even in)
 • Volg knooppunt 76
 • Volg knooppunt 26
 • Volg knooppunt 14
 • Volg knooppunt 12
 • Fiets van Den Hoorn naar de boot (via knooppunt 6 en 1, of volg gewoon de borden naar de veerboot)

Deze fietsroute Texel is heel geschikt als je weinig tijd hebt en toch de veelzijdigheid van Texel wilt zien. Je komt namelijk leuke dorpjes tegen, mooie duinen, stukken bos en ontzettend veel weiland en schapen. Wij zijn om negen uur begonnen en waren om kwart over vier terug bij de boot. De route is ongeveer 36 kilometer, exclusief de wandeling door de duinen. Er is wel veel wind, houd daar rekening mee. Als je conditie minder goed is zou ik voor een kortere route kiezen. Fietsen op Texel is leuk en in ieder geval echt een aanrader! 

Naast fietsen op Texel zijn er nog veel meer leuke dingen die je kan doen op het veelzijdige Texel. Blogger Judith verzamelde de leukste tips voor Texel per seizoen! Zeker leuk om eens te lezen. 

Zou jij wel eens willen fietsen op Texel? Wat vind je van deze fietsroute Texel? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows