Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

door | Laatste update Apr 21, 2023 | Gepubliceerd Feb 15, 2023 | Europa, Nederland | 4 reacties

Een van de beste manieren om Nationaal Park de Hoge Veluwe te verkennen is door lekker te fietsen. Het park is vrij groot, dus door het te verkennen met de fiets, kun je veel zien in een korte tijd. Pak een witte fiets, of neem je eigen fiets mee en ga lekker op pad! In dit artikel vertel ik alles over fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe, zodat jij kunt beginnen met het plannen van je trip.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een prachtig natuurgebied in Gelderland tussen de plaatsen Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen in. Als mensen aan de Veluwe denken, denken ze vaak direct aan dit nationale park, toch beslaat dit park slechts 5 procent van de Veluwe. Bij de drie bovengenoemde plaatsen vind je de ingangen van het park.

Het nationale park ontvangt geen subsidie van de overheid en daarom betaal je entree. Als je wilt fietsen op de Hoge Veluwe zul je dan ook een toegangskaartje moeten kopen. Een Volwassene betaalt €12,30 entree, voor kinderen tussen 6 en 12 betaal je €6,15 en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. Parkeren buiten het park kost €4,35 en als je je auto mee wilt nemen het park in kost dat €8,70. Als je wilt fietsen op de Hoge Veluwe, is het niet nodig om je auto mee te nemen het park in. Je kunt gewoon je fietstocht starten vanaf de ingang, of met je eigen fiets, of met de gratis witte fietsen. Voor de meest actuele prijzen kun je ook de officiële website bekijken. 

Wil je meer lezen over het nationale park, lees dan ook eens mijn artikel over de Hoge Veluwe bezoeken.

Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Je kunt je dagen lang vermaken op de Hoge Veluwe. Er zijn talloze wandelroutes, je kunt er heerlijk fietsen en heel veel wildlife spotten. In dit artikel ligt de focus op fietsen op de Hoge Veluwe, zodat je weet hoe leuk dat is en wat je er van kunt verwachten. Later zal er ook een uitgebreid artikel verschijnen over de wandelroutes in het park.

De gratis witte fietsen, of toch je eigen fiets?

Nadat je entree hebt betaald kun je bij de ingang een gratis witte fiets pakken en deze gebruiken tijdens je fietstocht door het nationale park. Deze fietsen hebben alleen een terugtraprem en geen versnellingen. Ze zijn er voor zowel kinderen als voor volwassene en ze zijn in hoogte verstelbaar. Alle fietsen hebben een kinderzitje achterop, ideaal voor als je met je gezin gaat, of als je gewoon je rugzak kwijt wilt. De fietsen zijn heel basic, maar prima voor een mooie tocht door het park.

Je eigen fiets meenemen kan natuurlijk ook, vooral als je een langere afstand gaat fieten in Nationaal Park de Hoge Veluwe, is dit wel een stuk comfortabeler.

Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Fietsroutes in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Er zijn in het park 2 fietsroutes die je kunt volgen. Route 1 start vlakbij ingang Otterlo, of kun je starten vanuit het bezoekerscentrum en is 10 kilometer lang. Je fietst bij deze route vooral door het noorden van het park. Je komt door het bos en langs heidevelden. Route 2 is 26 kilometer lang en start bij de ingangen Hoenderloo en Schaarsbergen. Deze route gaat door zowel het noorden als door het zuiden. Je fietst dan door de bossen, tussen de heide en langs de zandverstuiving. Je kunt de 2 routes ook met elkaar combineren, dan fiets je ruim 30 kilometer.

Route 1 en 2 staan aangegeven met nummers op de paaltjes. De routes zijn makkelijk te volgen en verdwalen is bijna onmogelijk. Het kan wel handig zijn om van te voren bij de ingang of het bezoekerscentrum een kaart te kopen met fiets en wandelroutes, zodat je precies weet wat je opties zijn en hoe je route eruit ziet.

Hieronder ga ik je vertellen over alle drie de routes die je zou kunnen volgen, zodat je weet wat je kunt verwachten en welke route het beste bij jou past!

Route 1

Route 1 is de kortste route die je kunt volgen en is dus 10 kilometer lang. Deze route kun je volgen vanaf het bezoekerscentrum, of vanaf ingang Otterlo. Tijdens ons eerste bezoek aan de Hoge Veluwe volgden wij deze route nadat wij een mooie wandeling hadden gemaakt vanaf het bezoekerscentrum. Bij de beschrijving van deze route start ik dan ook bij het bezoekerscentrum.

Vanaf het bezoekerscentrum kun je ervoor kiezen om de route linksom of rechtsom te rijden, wat je doet maakt eigenlijk weinig uit. Wat handig is, ligt vooral aan je plannen voor de rest van de dag. Wij besluiten vanaf het bezoekerscentrum in de richting van het jachthuis te gaan. Onderweg naar het jachthuis fietsen de langs verschillende heidevelden en door prachtige bossen. Na een tijdje fietsen komen wij aan bij het jachthuis. Hier kun je je fiets neerzetten en even een stukje wandelen. Na je korte wandeling, pak je weer een fiets en kun je je fietstocht vervolgen. Je rijdt dan door het Otterlose Zand, een van de mooiste heidevelden van het park. Hier kun je ook stoppen voor een prachtige wandeling van 6.1 kilometer.

Je rijdt tijdens de fietstocht dwars door het Otterlose Zand, zo richting het Kröller-Müller Museum, een andere bekende bezienswaardigheid in het nationale park. Nadat je hier voorbij bent, rijd je weer richting het bezoekerscentrum en zitten je 10 kilometer fietsen er alweer op.

Fietsen op de Hoge Veluwe
Fietsen op de Hoge Veluwe
Fietsen op de Hoge Veluwe

Route 2

Route 2 is de langste route in die je kunt fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe. De route is 26 kilometer lang en geeft je een goede indruk van het nationale park. Je kunt de route starten bij ingang Hoenderloo of Schaarsbergen. Je kunt ook starten vanaf het bezoekerscentrum, aangezien de route daar ook langskomt. Bij de beschrijving van de route start ik bij ingang Hoenderloo, omdat dit ook onze startplek is.

Vanaf de ingang kun je gelijk op de fiets stappen en al direct beginnen met het volgen van de bordjes van fietsroute 2. Je kunt eerst richting het bezoekerscentrum rijden, of de route de andere kant op volgen. Wij kiezen voor het laatste en rijden eerst richting het Deelense Veld. Een prachtig heideveld. Als wij hier zijn staat de heide in bloei, dus is het extra mooi. We stappen dan ook regelmatig van onze fietsen af om te genieten van de uitzichten en voor wat foto’s.

Bij de Deelense Was zien we een vlonderpad die wij volgen en we komen uit bij een klein meertje. Mooi om te zien en een leuke afwisseling! Na nog een stuk fietsen bij het Deelense Veld en het Deelense Zand kom je op een gegeven moment bij een splitsing. Hier kun je ervoor kiezen om of route 2 te blijven volgen, of om de route iets in te korten en het Delense Zand zo over te steken. Omdat wij er zijn met geweldig mooi weer en tijdens de heide bloei, willen wij de complete route rijden. Je rijdt dan verder via nog meer prachtige heidevelden richting ingang Schaarsbergen.

Je hoeft niet helemaal naar de ingang, maar fietst daarna via het Oud-Reemsterveld weer richting het noorden van het park. Hier zijn maar weinig mensen en dit maakt onze fietstocht nog veel mooier. Na nog een stukje fietsen tussen vooral veel heide en af en toe een mini beetje bos, komen wij uit bij Zandverstuiving de Pollen, een van de mooiste plekken van de Veluwe. Hier zetten wij onze fiets neer en wandelen wij een stukje door het zand. Wat een prachtige plek!

Vanaf hier is het niet heel lang meer fietsen richting het bezoekerscentrum. Onderweg kom je nog langs wat heide, maar ook door iets meer bossen. Bij het bezoekerscentrum zit ook een restaurant, dus na je fietstocht kun je daar lekker wat eten en drinken.

Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Route 1 en 2 combineren

Je kunt de routes ook heel goed met elkaar combineren. Als je dit doet kan ik je aanraden om eerst route 2 te volgen, dan over te gaan op route 1 en dan afhankelijk van je startplek weer over te gaan op route 2. Je slaat het stukje rondom het bezoekerscentrum in principe over als je de routes met elkaar combineert. Op die manier kun je er een rondje van ongeveer 30 kilometer van maken. Je hebt dan de meest afwisselende route gemaakt waarbij je vanzelf langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Nationaal Park de Hoge Veluwe fietst.

Fietsen op de Hoge Veluwe

Wildlife spotten tijdens het fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Tijdens het fietsen in het park heb je kans om wilde dieren te spotten. In het park leven namelijk verschillende soorten dieren, waaronder wilde zwijnen, vossen, wilde paarden, edelherten, reeën, moeflons en nog veel meer. Deze dieren kun je overal in het park tegenkomen, vooral rondom zonsopkomst en zonsondergang. Tijdens het fietsen in nationaal park de Hoge Veluwe zul je ook wildobservatieplekken tegenkomen. Deze staan altijd duidelijk aangegeven op bordjes. Soms moet je dan een klein stukje afwijken van de route, maar dit is het helemaal waard. Ook op de wandel/fietskaart staan deze plekken aangegeven. Hier kun je, met een beetje geluk, van een afstandje wild spotten. Zelf zagen wij op zo’n plek Moeflons en hebben wij ook reeën gespot in het nationale park. Super gaaf!

Moeflons spotten

Laatste tips voor fietsen in Nationaal Park de Hoge veluwe

Nu je hebt gelezen over de verschillende routes, ga ik de laatste tips over fietsen op de Hoge Veluwe met je delen.

  • Je kunt bij het restaurant Park Paviljoen iets te eten of drinken halen. Ideaal na een lange fietstocht, of tussen de twee fietsroutes in. Je vindt dit restaurant bij het bezoekerscentrum. Verder kun je bij het Jachthuis iets kleins halen en vind je ook bij ingang Schaarsbergen nog horeca. Je kunt natuurlijk ook zelf eten en drinken meenemen en lekker gaan picknicken.
  • Honden zijn welkom, mits ze zijn aangelijnd.
  • Combineer je fietstocht eens met een gave wandelroute, zo heb je een nog afwisselendere dag. Check hier mijn artikel vol met wandelroutes op de Hoge Veluwe. 
  • Kom bij een drukke zomerdag op tijd, het kan gebeuren dat je anders misgrijpt bij de witte fietsen. Ook al komt dit niet heel vaak voor, je wilt dit risico vermijden.
  • Combineer je dag fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe met nog meer mooie plekken in de omgeving. Inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Veluwe.
Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe Gelderland
Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe Gelderland

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over fietsen op de Hoge Veluwe. Wij vonden het in ieder geval een fantastische manier om dit mooie park te ontdekken en zoveel mogelijk uit ons bezoek te halen. Op de fiets kun je in één dag alle hoogtepunten van het park zien en de natuur echt ervaren!

Zou jij willen fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows