Fietsen in Friesland: leuke fietsroute rondom de Leijen

door | Laatste update Sep 17, 2020 | Gepubliceerd Sep 17, 2020 | Europa, Nederland | 18 reacties

Fietsen in Friesland is leuk! Het zorgt ervoor dat je echt de natuur in kunt en veel verschillende plekken in één dag kunt zien. Fiets een deel van de elfstedentocht, fiets door de vele mooie Friese dorpen, ga op ondekking in de Nationale parken of ontdek het andere Friesland per fiets. Dit laatste deden wij zelf en was heel leuk. Vanaf Drachten gingen wij op pad en volgenden wij een leuke fietsroute rondom de Leijen. Ik vertel je alles over deze route in dit artikel! 

Fietsen in Friesland 

Ga je binnenkort nog op vakantie in Friesland? Ga dan zeker eens op verkenning met de fiets. Op de fiets kom je net even verder dan als je gaat lopen, dus het is een goede manier om veel te kunnen zien in één dag. Zoals ik al noemde zijn er enorm veel opties om lekker te fietsen in Friesland. Het beste kan je een knooppuntenroute volgen. Knooppunten vind je door heel Nederland en door elke keer een ander nummer te volgen kom je zo op prachtige plekken uit. Je kunt van te voren de route uitstippelen, of gewoon ter plekke wat nummers volgen. Een route uitstippelen kun je bijvoorbeeld doen via route.nl. Super handig! 

Als je gaat fietsen in Friesland denk je al snel aan een lange fietstocht langs de elfstedentocht (of een deel hiervan), of een fietstocht langs de bekende Friese meren. Maar je kunt ook kiezen voor een fietstocht in een nationaal park, door de Friese dorpen of andere leuke plekken. Zelf deden wij dus een fietsroute in Zuidoost Friesland en zo ontdekten wij de natuur rondom Drachten. Wij fietsen een rondje om de Leijen, een mooie meer vlakbij Drachten waar genoeg te zien is. 

Fietsen huren in Drachten 

Voor wij begonnen met onze fietsroute rondom de Leijen haalden wij eerst onze fietsen op in Drachten. Gelukkig kun je gemakkelijk voor een lage prijs fietsen huren om daarna te kunnen fietsen bij Drachten. Fietsen huren kan je gewoon doen via fietshurendrachten.nl. Dit kan vanaf €9,- per dag. Je fiets haal je daarna op bij Halfords, midden in het centrum van Drachten. 

Ben je trouwens op zoek naar nog meer tips voor Drachten? Lees dan ook eens mijn artikel: wat te doen in Drachten en omgeving? Tips voor Zuidoost Friesland!

Fietsen in Drachten: fietsroute de Leijen 

De Leijen is een meer in Friesland dat is ontstaan voor veenafgravingen. Het meer is hierdoor op veel plekken onddiep en je kunt bijna overal staan. Rondom een groot deel van het meer loopt een fietspad en je kunt hier dus lekker fietsen. Tijdens het fietsen kom je diverse uitkijkpunten en vogelhutjes tegen waar je kunt genieten van de mooie natuur die je tegenkomt. 

Ik vertel je eerst over de route en daarna deel ik de route in het kort zodat je hem zelf ook kunt volgen als je op ontdekking gaat in Zuidoost Friesland

De fietsroute de Leijen is voor ons samengesteld door VVV Drachten en is 23,17 kilometer lang. Je hebt hier zo’n 1 uur en 15 minuten voor nodig. Dit is als je hem in één keer zou fietsen zonder pauzes en fotostops. Maak je regelmatig een tussenstop? Reken dan zeker een uur extra. Ga je ook nog ergens eten? Dan ben je zo in totaal 3 tot 3,5 uur bezig met het fietsen in Friesland. 

Het startpunt: centrum Drachten + knooppunt 58 en 54 

Zoals ik al zei kun je fietsen huren in Drachten en deze vervolgens ophalen bij Halfords. Dit ligt midden in het centrum van Drachten. Naast Halfords vind je gelijk een bordje met daarop knooppunt 58. Die kun je gelijk gaan volgen zodat je kunt starten met fietsroute de Leijen. 

Je kan er ook nog voor kiezen om voor je fietstocht nog even Drachten zelf in te gaan. Er zijn leuke winkelstraten, maar vooral veel leuke horeca. De perfecte plek om even te lunchen voor je gaat fietsen in Friesland is toch wel Limburgia Drachten. Op zoek naar meer leuke plekken om te eten in Drachten? Bekijk dan eens ons artikel 7x eten in en rondom Drachten. 

Als je vanaf Halfords knooppunt 58 volgt, kom je al snel uit bij het bord dat je het knooppunt bereikt hebt. Volg hierna de bordjes met knooppunt 54. Je moet even goed opletten, want zodra je dit doet, kom je bijna gelijk uit op een kruispunt. Wij hebben hier nooit een bordje gevonden en reden dus rechtdoor. Je moet hier echter linksaf slaan. Waarschijnlijk hebben wij gewoon het bord over het hoofd gezien, maar nu weet je het in ieder geval en maak je niet dezelfde fout. 

Knooppunt 95 en 94 

Als je knooppunt 54 bereikt hebt volg je knooppunt 95. Dit is het moment dat je Drachten verlaat. Je fietst dan langs een al wat groenere omgeving. Knooppunt 95 eindigt in Opeinde. Vanaf daar volg je knooppunt 94. Dit knooppunt brengt je naar de Leijen. De omgeving wordt nog groener en voor ons gevoel begint de fietstocht hier eigenlijk echt. 

We bereiken het meer en zien een leuk, klein strandje. Bij dit strandje parkeren wij onze fietsen. Hier vind je namelijk niet alleen een strandje, maar ook een uitkijkpunt. We hebben de uitkijktoren helemaal voor onszelf en genieten van een prachtig uitzicht op het meer de Leijen en de mooie groene omgeving. Heerlijk dit, zo midden in de natuur!  

Fietsen in Friesland / fietsen bij Drachten: fietsroute de Leijen

We fietsen nog een stukje verder en zo nu en dan stappen we af voor een foto. Langs de route zijn namelijk genoeg leuke plekken om even een kijkje te nemen. We komen ook nog een vogelhut tegen. We lopen hier naar toe en genieten van het uitzicht op het meer. Vogels kun je er vast ook veel spotten, maar ik heb er geen verstand van, dus wij hadden geen idee of we iets bijzonders gezien hebben of niet. 

Bij dit deel va fietsroute de Leijen is een stuk waar wij 25 minuten over doen, terwijl het volgens google maps slechts 6 minuten fietsen is. Dat zegt genoeg dus! 

Fietsen in Friesland / fietsen bij Drachten: fietsroute de Leijen

Knooppunt 82 en 79

Bij de vogelhut (of er vlakbij) begin je met het volgen van knooppunt 82. Bij dit stuk kom je ook nog wat plekjes tegen waar je kunt afstappen en een stukje over een wandelpad kunt lopen om meer de natuur in te gaan. Altijd leuk! We komen ook nog wat schapen tegen. 

Na de splitsing verlaat je het schelpenpad weer en volg je knooppunt 79. Dit knooppunt gaat richting het dorp Eastermar. Onderweg kom je nog wat mooie open velden tegen. Je hebt plekken waar je kunt afstappen om een kijkje te nemen en de velden wat beter te bekijken. Dit stuk van de fietsroute rondom de Leijen zorgt er echt voor dat de route lekker afwisselend is! 

Eastermar rijd je binnen bij een brug en het uitzicht wat je daar hebt is echt mooi om te zien. Leuk, zo’n typisch Fries dorp aan het water. Je rijdt ook een stukje door het dorp heen en zou er ook voor kunnen kiezen om nog even af te stappen voor een kort rondje in Eastermar. 

Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen
Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen
Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen
Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen
Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen
Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen

Knooppunt 78, 57 en eten bij Paviljoen de Leyen 

In het dorp bereik je knooppunt 79. Vanaf hier vol je knooppunt 78 verder. Je fietst hier vooral langs weilanden en groene vlaktes. Op een gegeven moment fietsen wij langs een veld vol prachtige gekleurde bloemen. Super mooi! 

Nadat je knooppunt 78 hebt bereikt volg je knooppunt 57. Let onderweg goed op, want na een tijdje wijk je even af van de route voor een pauze bij Paviljoen de Leyen. Dit staat prima aangegeven op borden en kun je bijna niet missen. 

Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen
Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen

Als je op een soort splitsing komt volg je de borden richting paviljoen de Leyen. Ook als je nog niet wilt eten of drinken kan ik het je evengoed aanraden, aangezien paviljoen de Leyen gelegen is op een prachtige plek. Paviljoen de Leyen is een restaurant aan het meer. Je vindt hier ook een fijn zwemstrand, wat speeltoestellen en een uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het meer. Zeker de moeite waard! 

Bij paviljoen de Leyen kun je lekker eten en drinken. Je kunt hier terecht voor een kopje koffie, maar ook voor de lunch of diner. Verder kun je ook bij een soort afhaalbalie lekkere dingen afhalen om op te eten op het strand. Ideaal dus! 

Zelf gingen wij tijdens het fietsen bij Drachten dineren bij Paviljoen de Leyen. Wij probeerden hier het sharing diner, waarbij je diverse voorgerechten krijgt, een hoofdgerecht kunt kiezen en nog wat verschillende nagerechten krijgt. Ik vond vooral het voorgerecht met duizendblad soep verrassend lekker. Dit is gemaakt van onkruid dat groeit in de omgeving. Dit is ook gelijk zo leuk aan paviljoen de Leyen, dat ze gebruik maken van de dingen die in hun omgeving groeien! 

Zeker een aanrader en een hele leuke plek om te eten tijdens je fietstocht, zowel voor lunch, als diner, als gewoon even tussendoor. Meer lezen over Paviljoen de Leyen? Bekijk dan ook even de website van Paviljoen de Leyen

Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen
Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen
Fietsen in Drachten | Fietsen in Friesland | Fietsroute de Leijen

Nadat je genoten hebt van het uitzicht, een fijne lunch, een lekker diner of een frisse duik, is het tijd om je fietsroute de Leijen weer te vervolgen. Rijd een klein stukje terug totdat je weer bij de splitsing komt en volg vanaf hier knooppunt 57 tot je bij Rottevalle aankomt. Rottevalle is een leuk dorp waar je een klein stukje doorheen fietst. Je kunt er nog voor kiezen om even af te stappen en een stukje te lopen door het dorp. 

Fietsen in Drachten

Via knooppunt 46,55,72,54 en 58 weer terug naar Drachten 

In Rottevalle bereik je knooppunt 57. Vanaf daar ga je knooppunt 46 volgen en begint je weg terug naar Drachten. Dit betekent echter niet dat je fietstocht heel saai wordt, je blijft leuke dingen tegenkomen. Zo fiets je nog langs heel veel weilanden en kom je onderweg echt nog wel wat leuke uitzichten tegen. 

Na knooppunt 46 volg je knooppunt 55 en 72. Als je eenmaal bij 72 bent fiets je weer naar knooppunt 54 en rijd je Drachten weer in. Vanaf dit punt rijd je een stukje wat je aan het begin van de fietstroute ook al gereden hebt, om op die manier, via knooppunt 54 en 58, weer in het centrum van Drachten uit te komen. Je kunt je fietsen daarna weer inleveren bij Halfords en dan zit het fietsen in Drachten er weer op! 

Fietsroute de Leijen uitbereiden of korter maken 

Vind je deze route van ruim 23 kilometer te lang of juist te kort? Geen probleem, je kunt namelijk makkelijk nog wat aanpassingen maken om de fietsroute meer bij jou te laten passen, maar toch mooie dingen te zien. Als je route wilt verkorten kan je beter een ander startpunt nemen. Een optie zou zijn om in Opeinde te starten, maar ook Rottevalle kan je startpunt worden. 

Je route langer maken kan door nog wat extra knooppunten bij je fietsroute toe te voegen. Tussen de knooppunten 82 en 79 kun je nog wat toevoegen zodat je ook nog een rondje fietst om Burgumer Mar. Na knooppunt 82 ga je dan niet 79 volgen, maar volg je 83 – 47 – 84 – 27 – 62 – 54 – 81 – 66 – 69 – 70 – 74 – 75. Na knooppunt 75 volg je knooppunt 78 en dan kun je de bovenstaande fietstroute weer verder vervolgen. Je route is dan in plaats van ruim 23 kilometer een ruime 44 kilometer lang. 

De route in het kort

Ik heb net de route hierboven uitgebreid beschreven, hier volgt de fietsroute rondom de Leijen nog even in het kort: centrum Drachten – 58 – 54 – 95 – 94 – 82 – 79 – 78 – tussendoor Paviljoen de Leyen – 78 – 57 – 46 – 55 – 72 – 54 – 58

Fietsen bij Drachten: de route in beeld 

Hieronder heb ik een kaartje toegevoegd van de route die ik hierboven beschreven heb. Het kaartje is afkomstig van route.nl. Je kunt op deze website trouwens nog meer leuke routes vinden om te fietsen in Friesland en de rest van Nederland! 

Dit was onze route toen wij gingen fietsen in Friesland. De fiets blijft een leuke en sportieve manier om meer van de omgeving te zien. Ik vond de fietsroute de Leijen echt heel leuk en zou hem zo nog eens fietsen en dan misschien ook wat uitbereiden om meer te zien. 

Dit artikel over fietsen bij Drachten later nog eens terug lezen? Bewaar hem dan op Pinterest! 

Zou jij ook willen fietsen in Friesland? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow