Favorieten van 2017; een compleet jaaroverzicht

by | Dec 31, 2017 | Lijstjes | 14 comments

Het is bijna zo ver; 2017 is zo goed als voorbij en 2018 gaat straks van start. Met fijne reisjes in de herinnering en mooie reizen op de planning is het tijd voor een jaaroverzicht. Eerder deelde ik al mijn 2017 in reizen, maar vandaag is het tijd voor een compleet jaaroverzicht. Net zoals in 2016 deel ik al mijn favorieten (en minder favorieten) van 2017!

Favorieten van 2017 in een compleet jaaroverzicht 

In 2017 maakten wij prachtige reizen en vierden wij onze eerste blogverjaardag. Wij zagen onze blog weer een beetje groeien en waren daar ontzettend blij mee. In 2017 maakten wij 5 reizen, schreven wij heel veel leuke artikelen en maakten wij duizenden foto’s en mooie herinneringen. Ook op persoonlijk gebied was 2017 een fijn jaar, ik studeerde na vijf jaar PABO af en vond gelijk een baan, terwijl Remco startte aan zijn afstudeerjaar. In dit artikel zet ik mijn favorieten uit dit jaar op een rijtje, want het is altijd leuk om even terug te denken aan een fijn jaar!

Favoriete foto 

Voor mijn 22e verjaardag kreeg ik van Remco een fotografiecursus cadeau. Begin juli gingen wij naar Kinderdijk waar wij de hele avond met een professionele fotograaf op stap gingen. Hij leerde ons van alles over camerainstellingen en landschapfotografie. Sindsdien heeft mijn camera niet meer op automatisch gestaan, stel ik alles zelf in en schiet ik in RAW. Sindsdien zijn onze reisfoto’s echt beduidend mooier en daardoor is de keuze voor de mooiste foto van 2017 bijna onmogelijk.

Een minder leuk moment in 2017 op fotografie gebied was in Bologna, tijdens het begin van dit jaar. Mijn spiegelreflexcamera van ongeveer 1 jaar oud werd gestolen. Na een dag op het politiebureau waar we aangifte deden met behulp van google translate maakte ik de rest van de foto’s die reis met een compactcamera. Jammer, maar helaas. De foto’s zijn evengoed best mooi geworden, vind ik zelf, maar niet zoals ik van te voren hoopte.

Maar goed, ik zou mijn favoriete foto uitkiezen. Ik denk dat dat er sowieso een is van China, aangezien we daar echt heel veel mooie foto’s gemaakt hebben. Van de Chinese muur is deze foto mijn favoriet:

Chinese muur

Verder heb ik in het gebied Zhangjiajie ook heel veel mooie foto’s gemaakt. Een echte favoriet heb ik niet, maar een van de mooiste vind ik deze:

Zhangjiajie China

Favoriete land 

Dit vind ik een moeilijke keuze. Ik vond China namelijk echt heel gaaf. Het land is fascinerend, uniek en bijzonder. De natuur is prachtig, de mensen zijn heel vriendelijk en het land zelf is gewoon zo ontzettend divers. Onze mooiste reis dit jaar was dan ook zeker weten die mooie reis richting China.

Waarom de keuze voor een favoriet land dan zo moeilijk is? Nou, wij bezochten dit jaar ook twee keer Italië en Italië is nou eenmaal een van de leukste landen ooit (waar je trouwens echt niet heen moet gaan). Ik hou van het eten, het weer, de steden, de natuur en gewoon van het hele land. Qua reis vond ik China het gaafste en het mooiste, maar qua land vind ik Italië misschien toch iets leuker, maar dat kan ik niet met volle overtuiging zeggen. Moeilijk dit.

Favoriete stad 

Dit jaar bezochten wij heel veel steden. Zo gingen wij naar Amsterdam, Bologna, Venetië, Verona en diverse leuke steden in China en Malta. Het jaar sluiten wij op dit moment af in Rome en Londen, weer twee gave steden. Venetië, Amsterdam en Rome waren voor mij niet nieuw, maar alsnog vond ik het super gaaf!

Binnen Europa was dit jaar Venetië mijn favoriet. Tijdens een eerste bezoek vond ik de stad echt helemaal niets. Maar Remco was er nog nooit geweest en wilde er graag eens heen. Wij besloten tijdens de carnaval te gaan en ik werd dus echt helemaal verliefd op de stad. Venetië is gewoon prachtig, de sfeer is fijn en de carnaval is zo ontzettend gaaf om eens mee te maken. Overal zie je prachtige outfits en geweldige maskers. Het is echt een feestje om naar te kijken, ondanks te drukte. Ook de straatjes, de gondels en de vele bruggen maken Venetië tot een super fijne stad. Een verrassend hoogtepunt van 2017, aangezien ik bang was om opnieuw teleurgesteld te zijn. Maar nu wil ik terug, zodra ik vrij heb tijdens de carnaval in deze prachtige stad.

Venetië carnaval
Venetië carnaval

Maar ook in China heb ik een duidelijke favoriet dit jaar. Tegen alle verwachtingen in vond ik Beijing dus echt een geweldige stad. Normaal ben ik geen fan van Aziatische steden, maar Beijing is anders dan de steden die we hiervoor zagen. Beijing heeft prachtige oude stukken, mooie tempels en ‘authentieke’ straatjes. Vanaf Beijing ben je ook nog eens super snel bij de Chinese muur. Wij hebben nog wat grote bezienswaardigheden gemist in Beijing, ook al waren wij vijf volle dagen in deze stad. Dit laat ook wel zien hoe ontzettend veel er te doen is. Wij willen in ieder geval graag eens terug om nog meer van deze gave stad te ontdekken!

Verboden stad Beijing

Mijn minst favoriete steden dit jaar waren trouwens Verona en Xi’an. Verona kwam vooral doordat wij er drie volle dagen hadden, maar er eigenlijk niet genoeg te doen was voor drie dagen. Een dagtrip naar het Gardameer was een flop omdat het super mistig was en alles was compleet uitgestorven in februari. Heel jammer, want Verona is op zich een mooie stad. Xi’an vonden wij niks omdat wij het Terracottaleger echt een toeristenkermis vonden, echt zonde. Ook de stad zelf had weinig te bieden en alle dingen die er waren waren super duur om te bezoeken. Jammer.

Favoriete natuurgebied 

Ik ben een natuurliefhebber en hoewel ik houd van stedentripjes en slenteren door leuke straatjes van leuke dorpen en steden, ben ik meer een natuurmens. Ik wil wandelen door de mooiste parken en de mooiste uitzichten bewonderen. Ik hou van bergen, hoe heftiger, hoe beter. Toch zien wij in een jaar vaak meer steden dan natuur. Steden zijn nou eenmaal makkelijker te bereiken zonder auto. Gelukkig hebben wij in China veel natuur gezien en ook in Malta genoten wij van mooie stukjes natuur en mooie kusten. In Nederland bezocht ik meerdere natuurparken en wandelden wij onder andere door de duinen richting Egmond aan zee.

Het mooiste natuurgebied van dit jaar vond ik toch echt Zhangjiajie in China. De natuur daar is zo bijzonder en zo uniek. De uitzichten zijn adembenemend mooi en ik kan er uren naar blijven kijken. De natuur rondom Yangshuo vond ik ook prachtig en misschien wel leuker om te bezoeken, maar Zhangjiajie was toch echt mooier en is dus favoriet in 2017.

Favoriete reismoment 

Hier hoefde ik eerlijk gezegd niet lang over na te denken. Mijn favoriete reismoment was een moment in China, wij deden een tour richting de Chinese muur met ons hostel. Wij gingen naar het deel Gubeikou waar we bijna de hele Chinese muur voor onszelf hadden. Dit was zo ontzettend gaaf! De hele tijd dat ik wandelde over de muur voelde ik mij zo ontzettend blij en gelukkig. Dat gevoel is nauwelijks te omschrijven, maar was echt het fijnste gevoel ooit. Als je op een echt mooie plek bent en je ziet echt zoiets gaafs is dat gewoon wat reizen met je doet.

Later tijdens de wandeling stond ik stil bij een wachttoren en was ik er bovenop geklommen toen ik een gesprek voerde met een jongen uit onze groep. Hij vertelde dat hij vond dat hij echt bevoorrecht was om hier te zijn, sommige mensen kunnen dit niet, die hebben niet de mogelijkheid om ooit op deze geweldige plek te staan, om wat voor reden dan ook. Hij was dankbaar dat hij er was en dat hij dit mocht zien. Ik nam de natuur in mij op en voelde mij ook dankbaar. Dankbaar dat ik op zo’n mooie plek was, dat ik daar gewoon liep.

Dat gelukkige gevoel en dat dankbare gevoel vond ik zo geweldig, dat dit echt mijn favoriete reismoment van het jaar is. Niet zozeer het korte gesprek, maar gewoon de hele klim op de Chinese muur. Het hele moment, van mij had het wel wat langer mogen duren.

Favoriet persoonlijk momentje 

Ook op persoonlijk en privé gebied had ik een favoriet moment. Ik heb het al eens laten vallen in dit artikel en als je ons volgt op Facebook en Twitter heb je het vast ook gelezen; maar ik ben dit jaar afgestudeerd! Na vijf jaar Pabo kon ik eindelijk mijn studie afronden. Ik haalde een 9 voor mijn eindstage, een 7,4 voor mijn scriptie en een 7 voor mijn eindgesprek omdat ze mij niet zo theoretisch vonden. Tja, dat kan ik niet ontkennen. Na het afstuderen ging ik gelijk aan het werk in een groep 6. Best even pittig omdat ik vooral de onderbouw gewend was, maar ja, evengoed heel leuk en goed voor mijn ervaring. In oktober ben ik begonnen in een kleuterklas voor 3 dagen en na de kerstvakantie krijg ik nog een kleuterklas voor de andere 2 dagen. Het gaat super en ik vind het echt heel leuk, waar ik soms tijdens de opleiding wel eens over twijfelde.

geslaagd

Favoriete blogmoment

In 2017 vierden wij onze eerste blogverjaardag, natuurlijk is dit een van onze favoriete momenten dit jaar. Een jaar lang delen wij al onze tips, foto’s en verhalen. Ik vind het leuk dat we in dat eerste jaar zoveel gegroeid zijn. Maar het aller leukste vind ik toch de reacties die wij krijgen op onze China reis. Zo kregen wij laatst de vraag met wat voor camera en hoe wij die mooie foto’s van China hebben gemaakt en of wij advies hadden. Mensen helpen om zo hun reis beter voor te bereiden is echt het leukste om te kunnen doen met je blog! Ook krijgen wij regelmatig reacties dat ze door onze foto’s en verhalen toch een ander beeld over China hebben gekregen en er toch wel graag heen zouden willen gaan. Ook al was het eerst een no-go. Ik vind het leuk en mooi dat wij dat bij andere mensen los maken!

Dus aan al onze volgers: bedankt dat jullie dit favoriete blogmoment mogelijk hebben gemaakt!

Favoriete blogpost 

In 2017 schreef ik 74 artikelen. Dit zijn er minder dan in 2016. Ik had ooit als doel om 3 artikelen per week te publiceren, dit is mij bij lange na niet gelukt. Ik had hier namelijk simpelweg geen tijd voor en vind zelf kwaliteit veel belangrijker dan kwantiteit. Dus ja, soms komt er maar 1 artikel in een week online en soms wel 3. Als wij op reis zijn komt er ook vaak maar 1 artikel per week. Bloggen moet leuk blijven en zodra ik het gevoel krijg dat ik weer moet gaat het plezier er voor mij toch wel af. Zonde.

Een favoriete blogpost uitkiezen is echt onmogelijk voor mij. Ik ben namelijk tevreden met elk artikel dat ik plaats. Natuurlijk ben ik over de ene meer te spreken dan over de andere. Dit ligt dan vaak aan het onderwerp van het artikel. Vandaag kan een artikel over China mijn favoriet zijn, morgen die over het budget voor Praag. Ik kan gewoon simpelweg niet kiezen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik artikelen over onze route en over ons budget vaak beschouw als de meest handige en zinvolle artikelen op onze blog. Dus misschien zijn die dan ook wel mijn favoriet?

Jullie hebben wel overduidelijk een favoriete blogpost op onze blog, aangezien ons best gelezen artikel elke maand weer bovenaan het lijstje best gelezen artikelen staat. Een leuk feitje is dat dit een ander artikel is dan de favoriet van 2016. Nog leuker misschien is dat de hele top vijf compleet anders is geworden. De top vijf van de best gelezen artikelen in 2017 ziet er namelijk zo uit:

1. 3 perfecte routes voor 3 weken Maleisië 
2. De vervelende kant van het reisvirus
3. Praag vs. Boedapest; de citytrip battle
4. Interrail Italië: de route
5. 7x doen in de omgeving van Pisa 

De nummer vier uit dit lijstje is een van de eerste artikelen die ik schreef op Travellers of the world en de nummer 2 is heel persoonlijk, maar vind ik daarom zelf ook erg leuk. Verder was ik verbaasd over het artikel van Pisa, ik vind hem leuk, maar ik had hem eigenlijk niet in de top 5 verwacht. Ook heel hoog in de top staat het artikel over de visumaanvraag voor China, hier heb ik veel tijd in gestoken, dus ik vind het leuk om te zien dat hij ook veel gelezen wordt. Hij haalde net de top vijf niet, maar ik wilde hem toch even noemen.

Andere favorieten van 2017

In 2017 kocht Remco een systeemcamera waardoor onze filmpjes beduidend mooier werden. Tijdens onze reis richting Malta ging ook een stabilizer mee, zo werd het filmpje van Malta nog veel beter dan de filmpjes die we hiervoor maakten. Verder bedachten wij de Travelconfessions tag, die al door verschillende bloggers is ingevuld, super leuk! Ook kocht ik eindelijk een nieuwe laptop die veel fijner werkt en ook veel sneller is. Wel zo fijn als je veel blogt.

En voor 2018?

Voor 2018 staat een wereldreis op de planning, dus dat dat een prachtig jaar wordt is bijna zeker. Ook gaat Remco waarschijnlijk afstuderen. Verder staat heel 2018 nog open, dus wie weet wat voor moois dat jaar ons gaat brengen. 2017 was mooi, 2018 misschien nog mooier?

Wat was jouw favoriete reis- of blogmoment van 2017?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow