En dan ineens ben je reismoe + tips om reisvermoeidheid te voorkomen!

door | Laatste update Jun 16, 2023 | Gepubliceerd Aug 28, 2020 | Backpacken, Wereldreis | 18 reacties

Reismoe zijn, veel mensen begrijpen er niks van. Je bent toch in het buitenland en doet toch elke dag de leukste dingen? Ja, maar ook die leuke en gave dingen kosten energie. Ook al die nieuwe indrukken elke dag moet je verwerken. Je hoofd raakt vol en ineens ben je moe, reismoe. Die leuke stad kan je eigenlijk nog maar weinig interesseren en ook al die mooie tempels of die prachtige bergen neem je niet meer in je op. Ook wij werden na maanden reizen reismoe. In dit artikel vertel ik over onze ervaring en geef ik je tips om reisvermoeidheid te voorkomen!

Reismoe op wereldreis

Onze wereldreis was een droom die uitkwam. We hebben genoten van elke seconde en de mooiste plekken gezien. We maakten een roadtrip door Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika. Bezochten het prachtige Andalusië, bewonderden de mooiste stranden in de Filipijnen en bezochten het prachtige Bali. Maar toch, ineens waren we gewoon op en enorm moe. Toen wij in Madrid aankwamen in Spanje was het echt even klaar. Madrid was mooi, maar of we echt konden genieten van de stad? Nou, nee. We hadden al zoveel gezien en gedaan, we konden het gewoon even niet meer opnemen.

Een paar dagen later besloten wij Egypte toe te voegen aan onze reis en daar met een echte vakantie af te sluiten. Mensen vonden dat gek; je hebt toch al het hele jaar vakantie? Moet je echt bijkomen van het niks doen?

Ik moest het me niet aantrekken, maar dit soort opmerkingen vond ik stom en deden mij ook echt wel iets. Die mensen hebben geen idee. Ik ben dankbaar dat wij die reis konden maken en wil absoluut niet klagen, maar een wereldreis is geen vakantie. Je bent elke dag op pad, slaapt steeds ergens anders en bent gewoon non stop bezig. Je doet zoveel nieuwe indrukken op. Het kost allemaal veel energie.

Veel mensen die lang op reis geweest zijn zullen die reismoeheid dan ook wel herkennen en ook ervaren hebben. Soms kan je het ook al hebben als je 4 weken lang op reis bent. Gelukkig zijn er heel veel manieren om reisvermoeidheid te voorkomen. Het is niet voor niks dat wij pas na 6 maanden reizen echt reismoe waren.  Deze tips tegen reisvermoeidheid deel ik hieronder met je!

reismoe op wereldreis / tips om reisvermoeidheid te voorkomen / reismoe tips
reismoe op wereldreis / tips om reisvermoeidheid te voorkomen / reismoe tips
reismoe op wereldreis / tips om reisvermoeidheid te voorkomen / reismoe tips
reismoe op wereldreis / tips om reisvermoeidheid te voorkomen / reismoe tips

Reismoe tips: tips tegen reisvermoeidheid

1. Plan een rustdag in

Plan zo nu en dan een rustdag in, dus een dag waarbij je gewoon even niks doet. Even niet verplaatsen, even geen nieuwe dingen bekijken. Ga gewoon zo nu en dan eens een dag uitslapen, hangen bij het zwembad, spelletjes spelen of iets anders. Na zo’n rustdag ben je meestal weer helemaal opgeladen om de dag erna weer van alles te ondernemen.

Ga je lang weg? Plan zo’n rustdag dan met regelmaat in. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld elke maandag een rustdag te plannen om even op te laden. Je kunt ook om de week zo’n dag plannen. Belangrijk is in ieder geval dat je jezelf met regelmaat een rustdag gunt. Wij hadden na een tijdje bijna elke week een rustdag. Is dat zonde? Nee! Het is pas echt zonde als je van alles doet zonder er echt van te genieten.

De belangrijkste rustdagen plan je trouwens in voor je naar een nieuwe bestemming gaat. Je hebt net veel indrukken opgedaan en voor je weer ergens anders heen gaat is het enorm belangrijk om het even op je in te laten werken. Wij planden daarom altijd 2 of 3 dagen helemaal niks voor we verder reisden naar een ander land. Een keer deden wij dit niet en daarna hadden wij gelijk een enorme dip qua reisvermoeidheid. Zonde!

reismoe op wereldreis / tips om reisvermoeidheid te voorkomen / reismoe tips
reismoe op wereldreis / tips om reisvermoeidheid te voorkomen / reismoe tips

2. Blijf wat langer op dezelfde plek

Het meest vermoeiende aan het reizen vonden wij om steeds onze spullen in te moeten pakken en om weer ergens anders heen te gaan. Daarom is het goed om soms ook gewoon eens een week op één plek te verblijven en vanaf daar lekker de omgeving te verkennen. Wij vonden het ook al lekker om vier nachten op dezelfde plek te blijven, in plaats van steeds na één of twee nachten al te moeten verplaatsen.

3. Bezoek een plek die je al kent

Merk dat je echt moe wordt van het reizen? Dan kan het slim zijn om gewoon voor een wat langere tijd naar een plek te reizen die je al kent. Daar heb je niet de druk om alles te zien, want je kent de plek immers al. Zelf wilden wij na de Filipijnen een week naar Kuala Lumpur, gewoon om even wat rust te pakken en ons op te laden voor een volgend avontuur. Wij kenden Kuala Lumpur al en het is echt een fijne stad. Door omstandigheden ging het niet door, maar een handige tip tegen reisvermoeidheid is het zeker.

reismoe op wereldreis / tips om reisvermoeidheid te voorkomen / reismoe tips

4. Je hoeft niet alles te zien!

Als je een land of een gebied bezoekt wil je vaak zoveel mogelijk zien in een korte tijd. Maar je hoeft niet alles te zien. Stel prioriteiten, kom later terug voor de rest. Je kunt beter iets goed zien, dan alles maar half. In Amerika had ik dolgraag meer naar het noorden gegaan, maar wij genoten zoveel meer nu wij overal de tijd konden nemen. Het noorden komt wel een andere keer. Toen wij in Spanje ons schema rustiger maakte, viel er een enorme last van onze schouders. We hoefden echt niet elk dorp te zien. Je kunt ook gewoon nooit alles zien. Maak keuzes en bewaar wat voor een volgende reis.

5. Doe dingen die je thuis ook doet

Na een aantal maanden op reis ga je soms ook de simpele dingen van thuis missen. Om je reisvermoeidheid te verminderen kan het daarom slim zijn om gewoon dingen te doen die je thuis ook doet. Kook zelf je avondmaal (en misschien wel gewoon lekker een Hollandse prak), chil een hele dag achter de laptop, lees boeken, ga naar de bioscoop of doe iets anders wat je normaal gesproken thuis ook zou doen op een vrije dag. Dit kan je enorm veel nieuwe energie geven voor nieuwe avonturen op reis!

6. Wees dankbaar voor je reis!

Wij hebben toen wij in Malaga waren enorm getwijfeld om onze huurauto te annuleren en gewoon niks meer te doen. We waren zo moe! Maar het kriebelde toch; waren we eindelijk in Andalusië, voor mij echt een bucketlist bestemming, zouden we toch niet gaan. Het voelde niet goed. We besloten te gaan en gewoon dankbaar te zijn voor alle plekken die we nog konden zien. En toen we eenmaal onderweg waren, de druk loslieten en gewoon dankbaar waren voor alle mooie plekken die wij nog toevoegden aan onze wereldreis konden we echt weer genieten van onze reis! Wees je bewust dat wat je doet enorm gaaf is. Dat het niet vanzelfsprekend is om al die mooie plekken te zien. Kijk eens goed om je heen, wat zie je? En je zult zien dat je je al snel weer beter voelt.

Reismoe op wereldreis

Deze reismoe tips hebben ons geholpen om volop te genieten van onze reis en ervoor te zorgen dat we niet zo snel reismoe werden. Het beste werkte voor ons om gewoon één keer in de week of één keer in de twee weken even niks te plannen. Het allerfijnste waren de 2 of 3 rustdagen voor wij naar een nieuw land reisden. Dat zorgde namelijk altijd voor een nieuwe energie en enorm veel zin om daar juist weer op pad te gaan.

Ben jij wel eens reismoe geweest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow