Eilandhoppen in Griekenland: alles wat je moet weten + tips

door | Laatste update Jun 2, 2024 | Gepubliceerd Jul 16, 2023 | Europa, Griekenland | 0 Reacties

Eilandhoppen in Griekenland is de perfecte manier om meer van dit mooie land te zien. Door verschillende eilanden met elkaar te combineren in één reis krijg je een goed beeld van Griekenland. Eilandhoppen in Griekenland was voor ons echt een bucketlist dingetje en toen wij deze reis gemaakt hadden was de meest gestelde vraag: hoe regel je dat? Dus in dit artikel vertel ik hier alles over, zodat jij je eigen reis naar de Griekse eilanden ook kunt gaan plannen!  

Eilandhoppen in Griekenland zelf regelen

Eilandhoppen in Griekenland is leuk! Maar hoe regel je nou zo’n reis, waarbij je verschillende eilanden bezoekt? Hoe doe je dat met de boten en met accommodaties? En hoe bepaal je je route en kies je de eilanden? Dit zijn allemaal vragen die ik hieronder ga beantwoorden. Ik neem je stap voor stap mee naar het proces om het eilandhoppen in Griekenland helemaal zelf te regelen.   

Stap 1: kies een eilandengroep

Als eerste is het belangrijk om een keuze te maken naar welke eilandengroep je wilt. Dit om te voorkomen dat je idiote afstanden moet afleggen in een korte tijd en om ervoor te zorgen dat het een beetje behapbaar blijft. Ook zijn eilanden binnen een eilandengroep vaak goed verbonden met veerboten, terwijl het best een uitdaging kan zijn om van de ene naar de andere eilandengroep te reizen. Griekenland heeft maar liefst 6000 eilanden, waarvan er zo’n 250 bewoond zijn. Dat is dus behoorlijk wat! De keuze is dan ook reuze en eilanden kiezen is gewoon heel moeilijk. Hieronder zal ik wat vertellen over de eilandengroepen in Griekenland, zodat je beter een keuze kunt maken voor je reis.

De Cycladen

Een van de meest bekende eilandengroepen in Griekenland is de Cycladen, een prachtige eilandengroep in de Egeïsche zee. Hier vind je eilanden vol met pittoreske witte dorpen. Op die eilanden vind je kerken met blauwe koepels bij geweldige uitzichten zoals je ze ziet op de ansichtkaarten. De Cycladen zijn vrij droog en niet zo groen, maar wel prachtig om te zien. De bekendste eilanden op de Cycladen zijn Santorini en Mykonos, twee eilanden die ook een internationale luchthaven hebben. Het grootste eiland van de Cycladen is Naxos, dat samen met Paros het hart van de eilandengroep vormt. Verder vind je hier nog eilanden als Milos, Ios, Andros, Amorgos en nog veel meer. In totaal zijn er zo’n 220 eilanden, waarvan 26 bewoond. Keuze genoeg dus!

Eilandhoppen in Griekenland

De Ionische eilanden

De Ionische eilanden liggen vlakbij de kust van Albanië in de Ionische zee. Waar de Cycladen niet zo groen zijn, zijn de Ionische eilanden dat wel. Je vindt hier veel cipressen en olijfbomen, waarbij er op de hogere delen ook naaldbomen groeien. Het klimaat hier is warm, vooral in de zomermaanden. Dit archipel telt niet super veel eilanden, maar wel gelijk een aantal van de mooiste van Griekenland. Zo vind je hier Corfu, Zakynthos en Kefalonia, drie eilanden met prachtige witte stranden, bizar blauw water en mooie natuur. Naast deze drie eilanden behoren ook Paxi, Lefkas en Ithaki tot de Ionische eilanden.

De Sporaden

De Sporaden is een eilandengroep bij de oostkust van het vaste land van Griekenland. Het archipel telt 19 eilanden, waarvan 8 bewoond zijn. Het meest bekende eiland is Skiathos. En hoewel er misschien niet direct een lampje gaat branden, ken je het waarschijnlijk wel. Dit is namelijk het eiland waar de films van Mamma Mia zijn opgenomen. Naast Skiathos vormen Skopelos, Alonissos en Skyros de belangrijkste eilanden van de Sporaden in Griekenland. Je vindt hier landschappen met miljoenen dennenbomen, dus het is hier super mooi groen. Verder vind je hier prachtige zandstranden, waar je heerlijk kunt vertoeven op een zomerse dag.

Evia is een van de grootste eilanden van Griekenland en hoort niet echt bij een eilandengroep. Maar omdat het zo dichtbij de Sporaden ligt, wordt dit vaak ook meegerekend tot dit archipel. Ook leuk om mee te pakken als je besluit om te gaan eilandhoppen in de Sporaden!

De Noordoostelijke Egeïsche eilanden

In het Noordoosten van de Egeïsche zee vind je de Noordoostelijke Egeïsche eilanden. Dit ligt bij het noordelijke deel van Griekenland en bij de noordwestkust van Turkije. Tussen de eilanden in vind je dan ook nog een aantal eilanden die bij Turkije horen. Veel van de eilanden in dit gebied liggen vrij ver uit elkaar, waardoor hier eilandhoppen wel wat minder geschikt is. Lesbos is het grootste eiland van het gebied en ook gelijk een van de grootste eilanden van Griekenland. Dit is een groen, heuvelachtig eiland met wat leuke stadjes. Een ander bekend eiland in dit stuk van Griekenland is Samos, dat bekend staat om de mooie groene natuur, het golvende landschap en de prachtige stranden. Verder behoren onder andere Thassos, Chios, Samothraki en Limnos nog bij deze eilandengroep.

De Dodekanesos eilanden

De benaming van deze eilandengroep zegt je misschien niet zo snel iets, maar een aantal van de meest populaire Griekse eilanden behoren bij de Dodekanesos eilanden. Je vindt hier 17 bewoonde eilanden en nog een lading onbewoonde eilanden. Door de zuidelijke ligging is het klimaat hier gunstig en behoren deze eilanden tot de warmste eilanden van Griekenland. Dit kan vooral handig zijn in je overweging als je in het voor- of najaar wilt eilandhoppen in Griekenland. De meest populaire eilanden in dit gebied zijn Rhodos, Kos en Karpathos. Allemaal geliefde vakantiebestemmingen en eilanden die veel te bieden hebben. Verder kun je ook reizen richting Patmos, Leros of Kalymnos, of een van de andere mooie eilanden in dit gebied. De afstanden tussen de eilanden van de Dodekanesos zijn klein, dus je kunt hier dagtrips maken of eilandhoppen zonder al te lang te reizen! Ideaal dus.

Tips voor de eilanden in deze eilandengroep? Lees dan bijvoorbeeld eens over wat je moet doen op Kos. Of lees hier alles wat je moet weten over het prachtige Rhodos

De Saronische eilanden

De Saronische eilanden liggen in de Saronische golf bij Athene en de Peloponessos. Omdat de Saronische eilanden makkelijk te bereiken zijn vanaf Athene, kan het hier druk zijn. Er komen veel mensen voor een weekendje of een dagtrip, maar er meren ook veel cruiseschepen aan. Onder andere de eilanden Aegina, Porso, Hydra, Spetses en Salamina behoren tot de Saronische eilanden. Hydra is autovrij en daarom heerlijk relaxed om te bezoeken. Maar al deze eilanden hebben iets wat het de moeite waard maakt. Daarnaast zijn de afstanden tussen de eilanden hier klein, waardoor eilandhoppen hier super makkelijk gaat.

Kreta

De laatste plek die ik noem is niet echt een eilandengroep, maar meer een los eiland. Kreta behoort niet tot een eilandengroep, maar is wel een van de leukste eilanden van Griekenland. Daarnaast kun je vanaf Kreta heel makkelijk naar de Cycladen reizen, maar ook richting de Dodekanesos eilanden. Kreta kan daarom alsnog een prima eiland zijn om te bezoeken tijdens het eilandhoppen in Griekenland. Houdt er daarbij wel rekening mee dat dit eiland heel groot is en er enorm veel te doen is. Zo heb je hier geweldige natuur, prachtige stranden en super veel mooie dorpen. Voor je het weet heb je hier al twee weken vakantie gevuld.

Onze keuze

Het is best moeilijk om een keuze te maken tussen al die eilandengroepen die ook allemaal wel iets moois te bieden hebben. Maar uiteindelijk zal het dus toch moeten. Alles bezoeken is teveel en door te kiezen voor één eilandengroep houd je de reistijd beperkt. Zelf kozen wij de eerste keer voor de Cycladen, omdat wij gewoon die typische Griekse eilanden wilden zien, maar ook omdat dit ons het meeste aansprak. Gaan wij nog eens eilandhoppen in Griekenland? Dan wil ik heel graag eens naar de Dodekanesos eilanden of richting de Ionische eilanden. Zelf lijken dit mij de meest interessante gebieden om te eilandhoppen, maar dit is natuurlijk heel persoonlijk.

Eilandhoppen in Griekenland
Eilandhoppen in Griekenland

Stap 2: bepaal je start- en eindpunt

Als je dan eindelijk een eilandengroep hebt uitgekozen voor je vakantie in Griekenland, is het tijd om een startpunt te zoeken voor je reis. Je kunt voor elke eilandengroep in Athene beginnen. De vliegtickets zijn vaak betaalbaar en vanaf Athene kun je makkelijk verder reizen met de boot of het vliegtuig naar de andere eilanden. Maar, om veel reistijd te besparen, kan het handiger zijn om te vliegen op een van de eilanden die je sowieso wilt bezoeken. Kies je voor de Cycladen? Vlieg dan vanuit Nederland naar Mykonos of Santorini. Ga je richting de Dodekanesos eilanden? Dan kun je makkelijk vliegen op Kos of Rhodos. Ga je naar de Ionische eilanden? Dan zijn Corfu, Zakynthos en Kefalonia allemaal goede startplekken, op alle drie de eilanden kun je namelijk vliegen. Verder kan Kreta nog een goede plek zijn om je eiland hop avontuur te beginnen. Maar zijn er ook in de andere eilandengroepen nog een aantal eilanden met een internationaal vliegveld.

Bekijk ook zeker de optie om op het ene eiland heen te vliegen en vanaf een ander eiland terug te vliegen. Dit kan je veel reistijd ter plekke besparen. Zo vlogen wij zelf heen op Santorini en gingen wij terug vanaf Mykonos.

Tip: zoek je vliegtickets op Skyscanner. Hier kun je heel makkelijk zien wanneer welke bestemming het goedkoopste is!

Stap 3: bekijk de bootverbindingen & maak je route

Als je je start- en eindpunt van het eilandhoppen in Griekenland hebt bepaalt, is het tijd voor stap drie bij het plannen van je reis. Deze bestaat eigenlijk uit twee delen, de bootverbindingen bekijken en je route maken. Dit loopt door elkaar heen, want zonder de bootverbindingen te bekijken, kun je geen route maken, maar zonder een globale route, is het zoeken naar ferry’s ook wel lastig.

Zelf bekeken wij eerst de kaart van de eilandengroep die wij wilden bezoeken. Zo konden wij zien wat een beetje een logische volgorde was en welke eilanden dichtbij ons start- en eindpunt liggen. Daarna is het handig om te kijken hoe de bootverbindingen zijn, zodat je weet tussen welke eilanden er boten varen en wat de routes zijn. En of die volgorde van eilanden ook echt logisch is. Als je hier allemaal een beeld van hebt, kun je echt de route gaan samenstellen.

Veerboten in Griekenland

Ik zal je nu eerst kort iets vertellen over de veerboten in Griekenland, zodat je weet waar je de bootverbindingen kunt checken en hoe je tickets kunt regelen. Zelf zochten wij de boten via Directferries en Ferryscanner. Hier krijg je een overzicht van alle maatschappijen die op de route vaart die jij zoekt. Op die manier kun je kijken welke maatschappij het goedkoopste is en hoe lang de verschillende boten er over doen. Ook kun je zo een keuze maken welke tijden voor jou handig zijn.

Je kunt via deze genoemde websites ook gelijk de tickets kopen. Maar, je kunt er ook voor kiezen om dit te doen bij de officiële website van de maatschappij die je kiest. Nog een optie is om de boottickets pas op je bestemming in de haven te kopen. Maar als je reis toch al helemaal vast staat, zou ik dat lekker vooraf regelen, dan heb je dat maar gedaan en ben je zeker van een plek op de boot die jij wilt. Op hele populaire routes kan het ook slim zijn om vooraf te reserveren, vooral in het hoogseizoen. Boten kunnen dan wel eens vol zitten. Wij kregen een bevestiging van onze boeking in de mail en via deze mail konden wij 48 uur van te voren online inchecken. Daarna kregen wij de instaptickets op de mail. Vervolgens zorg je dat je ruim op tijd in de haven bent en stap je zo de boot op. Wij vonden de veerboten in Griekenland steeds redelijk stipt qua tijd, heel fijn!

Meer lezen? Lees ook eens mijn uitgebreide artikel over veerboten in Griekenland, zo weet je precies hoe het werkt en wat je kunt verwachten!

Ferry in Griekenland tijdens het eilandhoppen

Je route verder samenstellen

Je weet nu de vaarroutes, je weet welke eilanden je wilt bezoeken, maar nu moet je je route nog beter uitwerken. Je moet namelijk gaan bedenken hoe lang je op elk eiland wilt verblijven. Op kleine eilanden zoals die in de Cycladen, raad ik je aan om minimaal 4 nachten te verblijven. Je kunt dan een goede indruk krijgen van de eilanden en hebt niet een te snel een tempo. 5 nachten is al meer relaxed, maar in principe niet nodig. Reis je naar iets grotere eilanden, zoals Zakynthos, Korfu, Kefalonia en Rhodos? Dan zou ik er minimaal 5 tot 7 nachten verblijven op één eiland tijdens het eilandhoppen in Griekenland. Om te bepalen hoeveel nachten je ergens nodig hebt, lees ik vaak veel blogs over de eilanden en schrijf alles op wat ik wil doen. Daarna maak ik in Excel een bestand met een dagplanning. Zo krijg je een goed beeld wat haalbaar is.

Als je dit allemaal onder elkaar zet, kun je een definitieve route maken. Natuurlijk kun je het ook globaal houden en ter plekke bekijken hoe lang je ergens blijft. In het hoogseizoen kan het echter druk zijn en kan het zijn dat accommodaties vol zitten.

Op zoek naar een kant en klare route? Check dan ook eens ons artikel met daarin onze route voor de Cycladen

eilandhoppen in Griekenland

Stap 4: boek accommodaties

Nu je een heel plan hebt gemaakt van je reis, kun je de accommodaties gaan boeken. Wij boeken deze eigenlijk altijd via booking.com. Gewoon omdat je hier het grootste aanbod vindt, goede foto’s en veel reviews. Op booking.com kun je veel accommodaties ook nog last minute annuleren, wat handig kan zijn als je reisplannen veranderen! Je kunt accommodaties boeken via deze link.

Accommodatie in Griekenland

Stap 5: regel de laatste dingen voor je reis

Nu je eigenlijk de meeste belangrijke dingen hebt geregeld, ben je klaar voor vertrek. Maar, voor degene die echt het liefst alles al vooraf regelen, zijn er nog wat dingen die je vanuit huis al kunt doen. Zo is het op een aantal Griekse eilanden handig om eigen vervoer te hebben. Een auto huren is dan het fijnste en dit kan je vanaf Nederland al doen. Dit scheelt je tijd om te zoeken ter plekke en je kunt online rustig prijzen vergelijken. Zelf huurden wij onze auto’s in Griekenland via Sunny Cars, maar je kunt ook Discover Cars en RentalCars even vergelijken. Je bent dan volledig verzekerd, wel zo fijn!

Naast huurauto’s kan je ook sommige excursies alvast vooraf online boeken. Hiervoor kun je Get your Guide gebruiken, dit kun je namelijk nog tot 24 uur van te voren annuleren. Check daarvoor deze link.

Stap 6: geniet van je reis!

Nu je alles hebt geregeld is het tijd om lekker op reis te gaan en om te genieten van je reis. Want eilandhoppen in Griekenland is heerlijk. En verslavend, wat wij dromen stiekem alweer over een twee keer eilandhoppen in dit prachtige land!

Ben je trouwens nieuwsgierig wat eilandhoppen in Griekenland kost? Lees hier dan alles over de kosten voor Griekenland!

Eilandhoppen in Griekenland

Kan je alles op de bonnefooi regelen?

Wat is er nou leuker dan met een vliegticket op zak vertrekken, je eerste overnachting te boeken en daarna gewoon wel lekker te zien op welk eiland je beland en hoe lang je ergens wilt blijven? Dit kan ook zeker! Houd er alleen wel rekening mee dat in het hoogseizoen de goedkopere accommodaties vol zitten en met een beetje pech zelfs alle accommodaties op het eiland waar je heen wilt. Ook boten kunnen vol zitten. Eilanden als Mykonos en Santorini lenen zich absoluut niet voor het op de bonnefooi reizen. Hiervoor is het veel te toeristisch. Buiten de zomermaanden kan je het op andere plekken prima doen. Maar, je moet dan soms flexibel zijn, wat het juist ook weer leuk maakt!

Toch liever eilandhoppen in Griekenland met een reisorganisatie?

Ook dat kan. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen zo’n reis als dit zelf wil regelen. Gelukkig hoeft dit dan ook niet. Hieronder heb ik een overzichtje met organisaties waarbij je het eilandhoppen in Griekenland met een klik op de knop kunt boeken.

  • Eiland hoppen op maat: Specialist in reizen om te gaan eilandhoppen in Griekenland. Hebben voor bijna elke eilandengroep wel kant en klare reizen die je kunt volgen. Enorm veel keuze. Ze kunnen je eventueel ook helpen met een reis op maat, die helemaal aansluit aan jouw wensen. Wat mij betreft een van de beste organisaties om een reis als dit te boeken!
  • Tui: biedt verschillende reizen aan om te eilandhoppen in Griekenland. Grotere reisorganisatie en betrouwbaar. Je kunt kiezen uit een aantal vaste reizen, bijvoorbeeld 15 dagen eilandhoppen in de Cycladen, of je kunt richting de Ionische eilanden. Er zijn meerdere opties, dus het is zeker het bekijken waard!
  • DeJongIntra: Biedt drie standaard reizen aan om te gaan eilandhoppen in de Cycladen. Daarnaast kun je ook een reis op maat laten samenstellen, ideaal zodat het helemaal naar jouw wens is!
  • Sunweb: Via Sunweb kun je een vakantie boeken om te gaan eilandhoppen in de Cycladen of in de Sporaden.
Eilandhoppen in Griekenland

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over eilandhoppen in Griekenland. Als je deze stappen volgt, kun je helemaal zelf je reis boeken. En geloof mij, die gaat fantastisch worden. Want eilandhoppen in Griekenland is echt fantastisch om te doen!

Wil jij eilandhoppen in Griekenland?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows