Een ESTA aanvragen voor Amerika: handige tips + alles wat je moet weten!

door | Laatste update Apr 16, 2023 | Gepubliceerd Nov 10, 2021 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 6 reacties

Amerika is de ultieme bestemming voor een toffe roadtrip, een gave stedentrip en een unieke vakantie. Je vindt hier wereldsteden als New York en San Francisco, prachtige natuur in de geweldige nationale parken en eindeloze mooie wegen om te ontdekken. Maar wist je dat je voor een reis naar Amerika eerst een ESTA aan moet vragen? In dit artikel vertel ik je alles over een ESTA aanvragen voor Amerika en vertel ik je ook gelijk wat over een visum voor Amerika.

Reizen naar Amerika

Als je gaat reizen naar Amerika moet je hiervoor een visum of ESTA aanvragen. Wanneer je wat aan moet vragen en hoe dit precies werkt, kan ingewikkeld zijn. Daarom schreef ik dit artikel. Na 2 keer reizen richting Amerika hebben wij wel wat ervaring met het aanvragen van een ESTA. Mijn tips en informatie bundel ik hier.

Een ESTA aanvragen voor Amerika

Ik zal je eerst van alles vertellen over een ESTA aanvragen voor Amerika. Wat is een ESTA precies? Aan welke voorwaarden moet je voldoen om deze aan te mogen vragen en hoe werkt de aanvraag hiervan? Al deze dingen kun je hieronder lezen.

Wat is een ESTA?

Een ESTA is kort gezegd een elektronische reistoestemming. Het woord ESTA is dan ook een afkorting en staat voor Electronic System for Travel Authorization. Door een ESTA aan te vragen mag je in principe naar Amerika reizen. Een ESTA is geen document en is iets anders dan een visum. Een visum voor Amerika moet je echt aanvragen bij het consulaat. Een ESTA voor Amerika kun je gewoon online regelen. Er zijn meerdere landen via Amerika zonder visum mogen bezoeken, maar dus wel een ESTA nodig hebben. Dit zijn de landen die vallen onder het Visa Waiver Program. Onder andere Nederland en België vallen hieronder.

Hoe lang is een ESTA voor Amerika geldig?

Een ESTA voor Amerika is na aanvraag 2 jaar geldig, of tot je paspoort verloopt. In deze periode van 2 jaar mag je zo vaak als je wilt naar Amerika reizen. Elk bezoek aan de Verenigde Staten mag echter maar 90 dagen duren. Binnen die 90 dagen vallen ook de dagen dat je verblijft in Canada, Mexico en de Caribische eilanden.

Wanneer moet ik een ESTA aanvragen?

Iedereen die per vliegtuig naar Amerika reist moet een ESTA aanvragen, anders wordt je niet toegelaten op je vlucht. Op het moment dat je een ESTA aanvraagt en hij wordt goedgekeurd, wordt dit ook gelijk gemeld bij je vliegtuigmaatschappij en op dat moment kan jij dus op reis naar Amerika. Je mag een ESTA gebruiken voor toeristische doeleinden. Maar ook als je op doorreis of op zakenreis bent heb je een ESTA nodig.

Met een ESTA kan je zoals ik al zei maximaal 90 dagen aaneengesloten reizen in de Verenigde Staten. Wil je langer reizen? Dan hoef je geen ESTA aan te vragen, maar moet je bij het consulaat een visum aanvragen.

LET OP! Ook als je een overstap hebt in Amerika heb je een ESTA nodig. Zelfs als je het vliegveld niet verlaat, moet je er een hebben. Anders mag je niet mee op je vlucht. Hier wordt streng op gecontroleerd.

Wat heb je nodig voor een ESTA aanvraag?

Als je een ESTA aan gaat vragen heb je eigenlijk maar weinig dingen nodig. De aanvraag is digitaal en je hebt verder alleen een geldig paspoort nodig. Dit paspoort moet sowieso geldig zijn tot en met het einde van je reis naar Amerika, maar dat lijkt me logisch! Controleer dus voor je ESTA aanvraag tot wanneer je paspoort geldig is. Het zou toch zonde zijn als je een nieuwe ESTA moet aanvragen omdat je niet gezien hebt dat je paspoort te vroeg verloopt.

ESTA voor Amerika aanvragen

Een ESTA aanvragen voor Amerika: zo werkt het

Je kunt een ESTA voor Amerika op 2 manieren aanvragen. Of je regelt dit zelf via deze officiële website, of je laat het regelen door een extern bedrijf. Ik zal hieronder over beide manieren vertellen, zodat je goed weet hoe een ESTA aanvragen in zijn werk gaat en zodat je ook voor jou deze beste manier kunt kiezen.

Zelf je ESTA voor Amerika aanvragen

Wil je zelf een ESTA aanvragen voor Amerika? Dit kan dan via deze website. Het is allemaal niet heel ingewikkeld en je kunt er zelfs voor kiezen om de taal in het Nederlands te zetten. Zo maak je het nog makkelijker. Je moet wel in het Engels antwoorden. Hieronder neem ik je stap voor stap mee naar het proces.

 1. Kies of je een individuele of groepsaanvraag wilt doen. Kies je voor een groep? Dan kun je in 1x voor meerdere personen betalen. Je vult wel voor iedereen apart steeds opnieuw alle gegevens in.
 2. Accepteer de voorwaarden bij het stapje vrijwaringen. Lees deze natuurlijk eerst goed door.
 3. Upload je paspoort. Dan vult ie automatisch alle gegevens in. Lukt dit niet? Dan kun je ook handmatig de gegevens van je paspoort invoeren.
 4. Vul je persoonlijke informatie in. Dit gaat om je telefoonnumer en adres. Je kunt hier ook je social media accounts invullen, maar dit is niet verplicht. Verder vul je de namen in van je ouders en je werkgever.
 5. Vervolgens deel je je reisinformatie. Hier vul je in of Amerika je eindbestemming is, of dat je een overstap gaat maken. Je moet ook een contactpersoon in de VS invullen. Dit kan je eerste accommodatie zijn in Amerika. Als je niet weet waar je verblijfplaats is, kun je ook UNKNOWN invullen. Ook geef je bij deze stop nog een contact persoon voor nood op.
 6. Stap 6 zijn de verkiesbaardheidsvragen. Hier vragen ze of je bepaalde ziektes hebt, maar ook of je van plan bent om een aanslag te plegen. Beantwoord deze vragen eerlijk. Als je ergens ja op invult, is de kans wel aanwezig dat je aanvraag wordt afgekeurd.
 7. Controleer de aanvraag. Als je naar de volgende stap gaat krijg je nog een handig overzicht om alles te controleren.
 8. Betaal je ESTA. Een ESTA kun je betalen met een Credit Card of met Paypall. Een ESTA zelf aanvragen kost je 21 USD. 
ESTA aanvragen voor Amerika

Je ESTA laten regelen door Visumbuitenland

Heb je geen zin om zelf alles in te vullen, of kom je er niet helemaal uit? Dan kun je er ook voor kiezen om een ESTA aanvragen te doen via Visumbuitenland.nl. Als je hen inschakelt om het papierwerk voor jou te doen kost je dat €44,95. Het voordeel hieraan is dat zij gelijk voor jou de aanvraag controleren en zo eventuele foutjes er nog uithalen. Pas daarna wordt jouw ESTA aanvraag ingediend bij de Amerikaanse overheid. Ook kan je betalen met IDEAL.

Hoe lang duurt het voor je ESTA is goedgekeurd?  

Dit verschilt natuurlijk per keer. Maar de laatste keer had ik dezelfde dag al de goedkeuring voor mijn ESTA binnen gekregen. Dit gaat dus super snel. Je kunt als je benieuwd bent naar de status altijd even inloggen op de website, of dit navragen bij het bedrijf waarbij je je ESTA hebt aangevraagd.

ESTA aanvragen voor Amerika

Wanneer heb ik toch een visum voor Amerika nodig?

Nu je alles weet over een ESTA aanvragen voor Amerika, is het ook nog handig om te weten wanneer je toch een visum voor Amerika nodig hebt. In sommige situaties is een ESTA simpelweg niet voldoende. Hoe dan ook, je moet altijd een visum of ESTA aanvragen. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met de situaties waarin een ESTA niet voldoende is en je toch echt een visum aan moet vragen:

 • Je verblijft langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika
 • Je wilt werken in de USA
 • Je bent ontoelaatbaar op de basis van de ‘Immigration and Nationality act (2012)’
 • Je reist naar Amerika met een andere redenen dan toerisme of zaken.
 • Je reist naar Amerika met een vliegmaatschappij die niet is aangesloten bij het Visa Waiver Programma.
 • Je bent sinds 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest. Ook als je de nationaliteit hebt of hebt gehad van een van deze landen moet je een visum aanvragen. Sinds kort staat Cuba ook op dit lijstje.

Huh, maar je hebt een visum nodig als je gaat werken in Amerika, maar mag wel voor zaken met een ESTA naar Amerika? Dat klopt inderdaad gewoon. Je mag voor zakenreizen naar Amerika met een ESTA zodat je vergaderingen bij kunt wonen, maar ook je klanten en leveranciers kunt bezoeken. Je kan echter niet werken voor een Amerikaanse werkgever zonder visum.

De laatste dingen die je moet weten voor je ESTA voor Amerika aanvragen

Je weet nu bijna alles wat je moet weten voor je start met je ESTA aanvraag. Er zijn echter nog wat kleine dingen van belang. Hieronder volgt een opsomming

 • Vraag je ESTA niet te laat aan. Ze worden eigenlijk altijd binnen 72 uur goedgekeurd. Zorg dus dat je niet later dan dat je aanvraag indient.
 • Je kan een ESTA ook met spoed aanvragen. Een aanvraag met spoed krijgt voorrang en wordt dus per direct behandeld. Dit kost je €5,- per persoon extra.
 • Je ESTA is gekoppeld aan je paspoort. Vraag jij om wat voor redenen dan ook een nieuw paspoort aan? Dan heb je ook een nieuwe ESTA nodig, ook als je laatste aanvraag korter dan 2 jaar geleden is.
 • Noteer ergens heel goed tot wanneer jouw ESTA geldig is! Zo voorkom je foutjes en problemen.
 • Met een ESTA heb je geen garantie dat je Amerika ook daadwerkelijk in komt. Bij de grens volgt er opnieuw een controle en wordt jouw laatste status bekeken. Daar kan dan alsnog besloten worden dat je Amerika niet in mag.
 • Bij de grens vragen ze om je vingerafdruk en stellen ze je ook nog wat vragen over je reis. Deze beantwoord je naar waarheid en dan mag je het land in.
 • Is je ESTA goedgekeurd? Plan dan je reis! Een aanrader is een toffe roadtrip door West-Amerika, of een stedentrip New York
ESTA voor Amerika aanvragen

Zodra jouw ESTA is goedgekeurd, kan je reis naar Amerika beginnen! Amerika is echt prachtig en zoals je ziet is het aanvragen van een ESTA voor Amerika niet super ingewikkeld. Bij ons ging het al 2 keer heel soepel in ieder geval!

Heb jij al eens een ESTA voor Amerika aangevraagd?

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows