Een ESTA aanvragen voor Amerika: handige tips + alles wat je moet weten!

by | Nov 10, 2018 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 6 comments

Als je mij een jaar geleden had gevraagd waar onze wereldreis zou starten was het antwoord Amerika. Amerika, het land met de oneindige wegen door geweldige landschappen. Onze wereldreis is nu net gestart en waar zitten we? In Nieuw-Zeeland. Ook mooi, maar Amerika blijft kriebelen, vooral nu wij hebben ontdekt dat een roadtrip wel heel erg leuk is. Omdat Amerika zo begint te kriebelen zijn we stiekem aan het uitzoeken of het mogelijk is om Amerika als bestemming toe te voegen aan onze wereldreis. En ja, als we naar Amerika willen, moeten wij hiervoor ook een ESTA aanvragen. Ik ging op onderzoek uit en vandaag vertel ik je alles wat je moet weten over het aanvragen van een ESTA voor Amerika.

Wat is een ESTA?

Een ESTA is kort gezegd een elektronische reistoestemming. Het woord ESTA is dan ook een afkorting en staat voor Electronic System for Travel Authorization. Door een ESTA aan te vragen mag je in principe naar Amerika reizen. Een ESTA is geen document en iets anders dan een visum. Een visum voor Amerika moet je echt aanvragen bij het consulaat. Er zijn echter wat landen die Amerika zonder visum mogen bezoeken. Dit zijn de landen die vallen onder het Visa Waiver Program. Onder andere Nederland en België vallen hieronder.

Hoe lang is een ESTA geldig?

Een ESTA voor Amerika is na aanvraag 2 jaar geldig, of tot je paspoort verloopt. In deze periode van 2 jaar mag je zo vaak als je wilt naar Amerika reizen. Elk bezoek aan de Verenigde Staten mag echter maar 90 dagen duren. Binnen die 90 dagen vallen ook de dagen dat je verblijft in Canada, Mexico en de Caribische eilanden.

ESTA aanvragen voor Amerika

Wanneer moet ik een ESTA aanvragen?

Iedereen die per vliegtuig naar Amerika reist moet een ESTA aanvragen, anders wordt je niet toegelaten op je vlucht. Op het moment dat je een ESTA aanvraagt en hij wordt goedgekeurd, wordt dit ook gelijk gemeld bij je vliegtuigmaatschappij en op dat moment kan jij dus op reis naar Amerika. Je mag een ESTA gebruiken voor toeristische doeleinden. Maar ook als je op doorreis of op zakenreis bent heb je een ESTA nodig.

Met een ESTA kan je zoals ik al zei maximaal 90 dagen aaneengesloten reizen in de Verenigde Staten. Wil je langer reizen? Dan hoef je geen ESTA aan te vragen, maar moet je bij het consulaat een visum aanvragen.

LET OP! Ook als je een overstap hebt in Amerika heb je een ESTA nodig. Zelfs als je het vliegveld niet verlaat, moet je er een hebben. Anders mag je niet mee op je vlucht.

Wat heb je nodig voor een ESTA aanvraag?

Als je een ESTA aan gaat vragen heb je eigenlijk maar weinig dingen nodig. De aanvraag is digitaal en je hebt verder alleen een geldig paspoort nodig. Dit paspoort moet sowieso geldig zijn tot en met het einde van je reis naar Amerika, maar dat lijkt me logisch! Controleer dus voor je ESTA aanvraag tot wanneer je paspoort geldig is. Het zou toch zonde zijn als je een nieuwe ESTA moet aanvragen omdat je niet gezien hebt dat je paspoort te vroeg verloopt.

ESTA aanvragen voor Amerika

Een ESTA aanvragen voor Amerika

Nu je weet wat een ESTA is en wanneer je er eentje aan moet vragen is het tijd om ook daadwerkelijk een ESTA aan te gaan vragen. Je kunt op twee manieren een ESTA aanvragen; een makkelijke manier en een moeilijke manier. De moeilijke manier kost iets meer tijd en is goedkoper, de makkelijke manier heb je binnen een paar minuten gedaan, maar is iets duurder.

Bij de moeilijke manier vraag je helemaal zelf je ESTA voor Amerika aan. Het is soms even wat extra uitzoekwerk, maar als je een ESTA zelf aanvraagt kost dit je $14. Echter kun je dit alleen maar betalen met een creditcard.

De makkelijkere manier is het aanvragen van een ESTA via een organisatie. Een betrouwbare organisatie hiervoor is visumbuiteland.nl. Als je hen inschakelt om het papierwerk voor jou te doen kost je dat €29,95. Het voordeel hieraan is dat zij gelijk voor jou de aanvraag controleren en zo eventuele foutjes er nog uithalen. Pas daarna wordt jouw ESTA aanvraag ingediend bij de Amerikaanse overheid. Dit scheelt je veel gedoe.  Ook kan je gewoon betalen met IDEAL.

Wanneer heb ik toch een visum voor Amerika nodig?

Er zijn situaties waarbij je toch een visum nodig hebt en een ESTA niet voldoende is om Amerika in te komen. Hoe dan ook, je moet altijd een visum of ESTA aanvragen. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met de situaties waarin een ESTA niet voldoende is en je toch echt een visum aan moet vragen:

 • Je verblijft langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika
 • Je wilt werken in de USA
 • Je bent ontoelaatbaar op de basis van de ‘Immigration and Nationality act (2012)’
 • Je reist naar Amerika met een andere redenen dan toerisme of zaken.
 • Je reist naar Amerika met een vliegmaatschappij die niet is aangesloten bij het Visa Waiver Programma.
 • Je bent sinds 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest. Ook als je de nationaliteit hebt of hebt gehad van een van deze landen moet je een visum aanvragen.

Huh, maar je hebt een visum nodig als je gaat werken in Amerika, maar mag wel voor zaken met een ESTA naar Amerika? Dat klopt inderdaad gewoon. Je mag voor zakenreizen naar Amerika met een ESTA zodat je vergaderingen bij kunt wonen, maar ook je klanten en leveranciers kunt bezoeken. Je kan echter niet werken voor een Amerikaanse werkgever zonder visum.

Visum voor Amerika

De laatste dingen die je moet weten voor je een ESTA aanvraagt

Je weet nu bijna alles wat je moet weten voor je start met je ESTA aanvraag. Er zijn echter nog wat kleine dingen van belang. Hieronder volgt een opsomming

 • ESTA-aanvragen worden gemiddeld goedgekeurd binnen 17 minuten nadat de betaling is verwerkt. Soms komt het voor dat het enkele uren duurt. Officieel mag de goedkeuring maximaal 72 uur duren. Het is dus verstandig om je ESTA uiterlijk 72 uur van te voren aan te vragen.
 • Je kan een ESTA ook met spoed aanvragen. Een aanvraag met spoed krijgt voorrang en wordt dus per direct behandeld. Dit kost je €5,- per persoon extra.
 • Je ESTA is gekoppeld aan je paspoort. Vraag jij om wat voor redenen dan ook een nieuw paspoort aan? Dan heb je ook een nieuwe ESTA nodig, ook als je laatste aanvraag korter dan 2 jaar geleden is.
 • Noteer ergens heel goed tot wanneer jouw ESTA geldig is! Zo voorkom je foutjes en problemen.
 • Met een ESTA heb je geen garantie dat je Amerika ook daadwerkelijk in komt. Bij de grens volgt er opnieuw een controle en wordt jouw laatste status bekeken. Daar kan dan alsnog besloten worden dat je Amerika niet in mag.

Zodra jouw ESTA is goedgekeurd, kan je reis naar Amerika beginnen! Wij hopen heel erg dat ons budget het gaat toe laten om dit geweldige land toe te voegen aan onze wereldreis. Aan de ESTA aanvraag zal het niet liggen, want hoewel er wat dingen zijn waar je rekening mee moet houden, is het wel goed te doen. Hopelijk lukt het jou nu ook om makkelijk en snel je ESTA of Visum voor Amerika aan te vragen!

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow