Een dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada: onze ervaring

by | Jan 21, 2023 | Afrika, Egypte | 4 comments

Een van de meest populaire dagtrips vanuit Hurghada is een dagtrip naar Luxor. Deze stad vol met Egyptische oudheden is bijzonder en spreekt tot de verbeelding. Luxor heeft veel gave bezienswaardigheden en hier kun je echt even een kijkje nemen in het oude Egypte. Benieuwd naar zo’n dagtrip naar Luxor? Ik vertel alles over onze dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada en deel onze ervaring!

Dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada

Wij wilden tijdens onze relax vakantie in Egypte vooral bijkomen van onze wereldreis, maar stiekem ook wel wat zien van het bijzondere Egypte. Daarom besloten wij een dagtrip naar Luxor te bezoeken. Je kunt kiezen voor enorm veel verschillende tours, maar wij kozen voor een privé tour. Ideaal, want één onderdeel uit de tour wilden wij niet doen en kon op die manier zo vervangen worden voor iets anders leuks. Ook houden wij er nooit zo van om in zo’n enorme groep mensen rond te lopen en precies te doen wat de andere doen. Een privé tour naar Luxor kostte destijds rond de €100,- per persoon. Wij boekten onze tour bij Marsa Alam Tours. Wij kregen ter plekke een Nederlandse gids. Houd er rekening mee dat zowel je gids als je chauffeur nog een fooi verwacht van rond de €10,-. Een groepstour is natuurlijk wat goedkoper en kun je vaak ook gewoon boeken bij je hotel.

Onze ervaring met de dagtrip naar Luxor

Hieronder ga ik je stap voor stap meenemen maar onze dagtrip naar Luxor, zodat je precies weet hoe zo’n dag gaat.

Met de auto van Hurghada naar Luxor

Vanaf Hurghada is het nog zo’n 4 uur rijden richting Luxor. Dit betekent dat wij behoorlijk vroeg in de ochtend worden opgehaald om onze dagtrip naar Luxor te starten. Ik weet niet meer precies hoe laat het was, maar volgens mij was het rond 4 of 5 uur.

Rondom Hurghada is het landschap heel droog. Je rijdt tussen het zand door de woestijn heen. Hoe dichterbij Luxor je komt, hoe groener de omgeving wordt. Dit komt door de Nijl. De Nijl zorgt er namelijk voor dat het land hier een stuk vruchtbaarder is. Leuk om deze verandering in het landschap te zien.

De Karnak Tempel

Na vier uur rijden kwamen wij in Luxor en werd de auto geparkeerd in de buurt van de Karnak Tempel, onze eerste stop van deze dag. De Karnak Tempel is het grootste tempelcomplex van Egypte en heel gaaf om te zien. Je zou hier uren kunnen rondlopen. Zelf laat onze Nederlandse gids ons de tempel in ongeveer een uur zien. De pilaren hier zijn heel indrukwekkend, maar ook de beelden en andere bouwwerken vond ik echt gaaf om te zien. Onze gids wist veel te vertellen over de plek, heel interessant!

Ook wilde onze gids graag foto’s van ons maken, ook van die typische toeristenfoto’s waar wij dus echt absoluut niet van houden. Zoals dat het lijkt dat je het puntje van een zuil vasthoudt etc. Maar goed, dat mocht te pret niet drukken!

Dagtrip naar Luxor vanaf Hurghada: Karnak tempel
Dagtrip naar Luxor vanaf Hurghada: Karnak tempel
Dagtrip naar Luxor vanaf Hurghada: Karnak tempel
Dagtrip naar Luxor vanaf Hurghada: Karnak tempel
Dagtrip naar Luxor vanaf Hurghada: Karnak tempel

Varen over de Nijl

Na de Karnak Tempel stond er eigenlijk een ritje met de paardenkoets op de planning. Dit ritje ging dan door het centrum van Luxor, waar je de markten, restaurants en winkeltjes vindt. Omdat dieren en toerisme niet samen gaan, wilden wij dit absoluut niet doen. Gelukkig kon onze gids iets anders regelen en mochten wij mee varen op een bootje over de Nijl. Super leuk, want eigenlijk was dat wel iets wat ik graag wilde doen in Egypte!

Wij voeren een krap uur over de Nijl en hadden ondertussen prachtige uitzichten op het landschap en de tempels van Luxor. Het was heel stil op het water, wat dit ook echt een leuke ervaring maakte.

Varen over de Nijl
Varen over de Nijl
Varen over de Nijl

Een simpele lunch

Het bootje zette ons af aan de andere kant van de Nijl en daar liepen wij met onze gids richting het restaurant voor de lunch. Dit was zo’n typisch restaurant waar de hele dag alleen maar tourbussen komen om te lunchen. Enorm toeristisch dus. Deze lunch is inbegrepen in onze tour en aangezien wij nog vrij vroeg zijn, is het nog rustig in het restaurant. Aangezien het al een tijdje geleden is dat wij deze dagtrip naar Luxor vanaf Hurghada maakten, kan ik mij weinig herinneren van het eten zelf. Bijzonder was het dus niet in ieder geval, maar wel gewoon prima.  

Op naar nog meer gave bezienswaardigheden in Luxor

Na onze lunch is het tijd om nog meer leuke bezienswaardigheden in Luxor te ontdekken. Als eerste worden wij naar de Vallei der Koningen gebracht. Hier waren wij zelf enorm nieuwsgierig naar, want dit is wel echt een hoogtepunt van Luxor. Hier vind je namelijk de graftombes van heel veel grote farao’s. Met je entree ticket mag je 3 tombes bezoeken van de 60. Wij laten onze gids de tombes uitkiezen, omdat hij weet welke echt de moeite waard zijn. Hij mag door de regels die er gelden niet mee de tombes in en kan ons dus alleen steeds iets vertellen over de tombes voor wij ze van binnen bekijken.

Dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada
Dagtrip naar Luxor vanaf Hurghada
Dagtrip naar Luxor vanaf Hurghada
Dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada

Na ons bezoek aan de Vallei der Koningen rijden wij richting de Tempel van Hatsjepsoet. De tempel die gemaakt is ter ere van een van de weinige vrouwelijke farao’s van het oude Egypte. Deze tempel heeft meerdere verdiepingen en ligt echt midden in een stuk woestijn. Wij vonden deze tempel leuker dan wij van te voren hadden verwacht. Het was namelijk echt heel gaaf en er was veel meer te zien dan alleen het uitzicht op de tempel die je altijd op de foto’s ziet.

Dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada: Hatsjepsoet tempel
Dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada: Hatsjepsoet tempel
Dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada: Hatsjepsoet tempel

Toen wij uitgekeken waren bij de Tempel van Hatsjepsoet gingen we naar onze laatste stop, namelijk de Kolossen van Memnon. Deze twee enorme beelden zijn zo’n 18 a 19 meter hoog en indrukwekkend om te zien. Dit is een korte stop, maar wel leuk. Op deze plek nemen wij ook afscheid van onze gids. Hij blijft achter in Luxor.

Kolossen van Memnon

Terug naar Hurghada

Onze chauffeur brengt ons weer terug naar ons hotel in Hurghada. We kletsen wat met onze chauffeur in gebrekkig Engels en af en toe doen we onze ogen dicht. Want deze dagtrip naar Luxor was wel een behoorlijk lange dag! Als het donker is komen we aan bij ons hotel en kunnen wij nog aanschuiven bij het diner. Ideaal!

Wat vonden wij van deze dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada?  

Eerder tijdens onze vakantie in Egypte maakten wij een dagtrip naar de piramides met een Nederlandstalige gids en dat vonden wij dus echt vreselijk. Hij negeerde onze vragen en wist niks meer te vertellen dan wat ik mijzelf nog herinnerde uit mijn geschiedenis boeken.  Daarnaast was het enorm gehaast en heeft hij geen seconde aan ons gevraagd wat wij zelf eigenlijk graag wilden zien en belangrijk vonden. Toen wij minder fooi wilden geven hierom, werd hij echt boos. Niet leuk.

Wij waren hierdoor behoorlijk huiverig voor de tour naar Luxor en wilden bijna niet gaan. Wij hadden geen zin in weer zo’n dure tour met een negatieve ervaring. Maar wat zijn wij blij dat we wel gegaan zijn! Deze dagtrip naar Luxor was namelijk enorm de moeite waard. Wij hadden echt een hele leuke gids die veel wist te vertellen, onze vragen wilde beantwoorden en ook wat extra dingen voor ons regelde om te laten zien. Gewoon omdat hij dat leuk vond en omdat hij dacht dat wij dat wel interessant zouden vinden. De chauffeur was ook vriendelijk en was steeds overal op tijd.

We hebben een leuke dag gehad. Hoewel je veel in de auto zit bij deze dagtrip, had ik dit niet willen missen. Je ziet gewoon zoveel gave dingen en leert zoveel over het oude Egypte. Wat mij betreft is deze dagtrip dan ook echt een must als je op vakantie bent in Hurghada.

Dit is alles wat je moet weten over de dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada. Wij hebben veel gezien en echt een leuke dag gehad. Wil je nog meer lezen over Luxor? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik antwoord geef op de vraag: wat te doen in Luxor? Of lees eens over deze andere leuke dagtrips vanuit Hurghada.

Zou jij een dagtrip naar Luxor willen maken?  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows