Een 3 daagse minicruise naar Newcastle; dit is wat je kan verwachten!

by | Feb 10, 2019 | Engeland, Europa | 6 comments

We hadden het er al best lang over om een minicruise naar Newcastle te doen. We zagen vaak goedkope deals voorbij komen en het klinkt als een geweldig weekendje weg, toch? Na lang twijfelen besloten wij het gewoon maar te doen en zo boekten wij een 3 daagse minicruise naar Newcastle met DFDS Seaways. Zonder enige verwachtingen stapten wij in september aan bord van het schip King Seaways en gingen wij naar Engeland! Vandaag vertel ik je alles over onze minicruise naar Newcastle.

Naar IJmuiden, het startpunt van de minicruise naar Newcastle

De minicruise naar Newcastle start in IJmuiden. Gelukkig is IJmuiden redelijk makkelijk te bereiken en het vertrekpunt zelf is ook makkelijk te vinden. Op de heenweg lieten wij ons afzetten bij de boot, op de terugweg gingen wij met het openbaar vervoer. Elke dag rijd er 1 keer een bus naar de boot toe en 1 keer een bus van de boot naar het treinstation van Amsterdam Sloterdijk. Heel handig! Er schijnt ook een pendelbus te zijn van IJmuiden naar Amsterdam en andersom, deze kun je boeken bij DFDS zelf.

De boot vanaf IJmuiden vertrekt om 17:30. Vanaf 13:00 kun je al inchecken en vanaf 14:00 kun je de boot op. De laatste inchecktijd is 16:30, dus je moet minimaal een uur voor vertrek bij de haven in IJmuiden zijn. Zelf waren wij er al rond 15:00. Op zich niet nodig, maar aan de andere kant, wij konden gelijk de boot op en zo begon onze minivakantie lekker vroeg!

Aan boord op King Seaways 

Nadat we best lang in de rij moesten staan voor een paspoortcontrole mochten we gelijk de boot op. Omdat wij met een driedaagse cruise gingen verbleven wij twee nachten in een hutje op de boot. We mochten beide keren in hetzelfde hutje overnachten. Ga je vier dagen en blijf je ook een nacht in Newcastle? Dan kan het zijn dat je op de terugweg een andere hut hebt.

Onze kamer was klein, maar prima voor twee nachten. We hadden twee eenpersoonsbedden en nog twee extra bedden die je zou kunnen uitklappen. Handig als je met kinderen reist! De badkamer is ook klein, maar van alles voorzien wat je nodig hebt. Wij hadden geen raam in onze kamer, maar er zijn wel kamers die dit hebben. Deze kamers zijn vaak wel duurder.

Je krijgt trouwens een pasje voor je kamer, dit pasje kan je niet bij je telefoon bewaren, want dan werkt ie dus niet meer. Wij hebben hierdoor een nieuwe moeten halen. Ze doen er niet moeilijk over, maar het staat toch wat stom.

Slaapkamer in de boot tijdens de minicruise naar Newcastle
Nadat wij onze spullen op onze kamer hadden gezet, gingen wij op ontdekking op de boot. Het schip is enorm. Soms ga je met een minicruise naar Newcastle met een ander, kleiner schip mee, namelijk de Princess Seaways. Sommige faciliteiten die op de boot zijn waar wij mee reisden, heb je niet op de kleinere boot Princess Seaways.

Zo heeft de King Seaways een wildlife dek, waar op veel momenten van de dag iemand staat om wildlife te spotten. Super leuk! wij hebben hier dan ook een behoorlijk groot deel van de dag doorgebracht. Helaas waren wij elke keer net aan het eten of iets anders aan het doen als er een dolfijn of walvis gespot werd.

Verder heb je meerdere restaurants, een koffiebar, een soort van club / bar, een winkel en een bioscoop. Ook heb je een dek helemaal boven, waar je wat kunt drinken, of gewoon kunt genieten van de uitzichten op zee.

Om 17:30 is het dan eindelijk zo ver. We varen weg uit IJmuiden. Wij gaan natuurlijk op het dek staan om even een kijkje te nemen. We zien de haven van IJmuiden langzaam verdwijnen en uiteindelijk zien we overal om ons heen zee. Daarna is ook het moment dat wij verkassen naar het wildlife dek, waar wij het grootste deel van de cruise doorbrengen. Niks is leuker dan het spotten van wildlife!

Op de boot heb je trouwens geen internet en geen bereik. Je kan internet kopen, maar dit is behoorlijk duur. Het is dus gelijk een weekendje weg waarbij je er echt even uit bent! Fijn.

Op de boot tijdens onze minicruise naar Newcastle
Op de boot tijdens onze minicruise naar Newcastle
Op de boot tijdens onze minicruise naar Newcastle
Op de boot tijdens onze minicruise naar Newcastle
Wegvaren uit IJmuiden

Dineren aan boord 

Als je een minicruise naar Newcastle boekt is eten niet standaard inbegrepen. Je moet dit extra bijboeken. Dit kan je ter plekke op de boot doen, of van te voren. Van te voren is het goedkoper, dus ik kan je zeker aanraden om het gewoon alvast te regelen. Als je het boekt, moet je gelijk een tijd kiezen om te eten. Je hebt verschillende restaurants, zo kan je gewoon a la carte eten, of naar een buffetrestaurant gaan. Wij aten beide avonden in het buffet restaurant. Dit kost €21,95 per persoon, de korting is hier al af. Zonder korting betaal je €29,95. Dit is exclusief drinken. Een glas fris kost €4,-.

Je hebt een best uitgebreide keuze bij het buffet, toch waren wij geen fan van het eten. Het is het gewoon allemaal net niet. Veel eten is niet echt warm, vlees was vaak wat taai en het was allemaal vrij smakeloos. Het buffet was in de twee avonden dat wij er aten niet helemaal hetzelfde, er waren wat verschillende dingen. Dat vond ik zelf wel fijn, ook al was ik ook de tweede avond geen fan van het eten.

Dineren tijdens de minicruise naar Newcastle

Een prachtige zonsondergang 

Na het diner ging de zon onder, een mooi moment om je warm aan te kleden en op het dek te gaan staan. Vanaf het wildlife dek hadden wij een geweldig uitzicht op een prachtige zonsondergang! Na de zonsondergang doen wij nog een spelletje. Op de boot is verder nog genoeg te doen ook trouwens. Je kan meedoen met de bingo of gewoon lekker een drankje doen bij de bar. Voor de dansliefhebbers was er zelfs een dansvloer beschikbaar.

zonsondergang tijdens de minicruise naar Newcastle

Slapen op de boot 

Na een leuke avond besluiten wij op tijd te gaan slapen. Morgenochtend moeten we namelijk alweer op tijd bij het ontbijt zitten. Het slapen gaat echter heel moeilijk. In onze kamer kraakt er iets ontzettend en door dat geluid wat je non stop hoort doe ik bijna geen oog dicht.

De tweede nacht is gelukkig beter. Omdat ik zo ontzettend moe ben, val ik snel in slaap en slaap ik die nacht dus wel goed door. Gelukkig maar!

Van zeeziekte hadden wij geen last. De golven merk je eigenlijk bijna niet op de boot. Mocht je toch last krijgen van zeeziekte, dan kan je gratis bij de receptie een pilletje tegen zeeziekte halen, heel fijn en netjes!

Ontbijten

Ontbijten doen wij in het buffetrestaurant waar wij de avond hiervoor ook gegeten hadden. Ook dit hadden wij van te voren al geboekt, waardoor het ons €9,99 per persoon kostte in plaats van €15,-. Het ontbijt buffet is redelijk uitgebreid. Je kan er typische Engelse maaltijden krijgen, maar ook lekker brood. Ze hadden geen croissants etc. maar wel harde bolletjes en brood om te roosteren. Het beleg vond ik zelf wat tegenvallen, de kaas was heel vies en er was verder eigenlijk alleen maar jam of vlees.

Veel fruit en yoghurt was er ook niet. Dus na wat broodjes met vieze kaas had ik het er wel weer gezien. Drinken is bij het ontbijt wel inbegrepen. Je kan kiezen uit koffie of thee en krijgt dan een kan op je tafel. Verder kan je sap pakken uit een automaat.

New Castle 

Na een lange tocht op de boot komen wij rond 9:00 in de ochtend aan in de haven van Newcastle. Natuurlijk nemen wij weer even een kijkje op het dek en zo zien wij Newcastle langzaam dichterbij komen. Als we van de boot afgaan moeten wij door een paspoort controle heen. Daarna kunnen we mee met de bus, richting het centrum. Deze bus zit gewoon inbegrepen bij de prijs voor de minicruise naar Newcastle. Heel handig! Ook als je vanaf het centrum weer terug gaat naar de boot ga je met deze bus. De bus vertrekt dan op twee tijden en je bent dan ook weer ruim op tijd terug bij de boot.

Newcastle zelf is een leuke stad. Het is niet groot, maar er zijn echt genoeg mooie gebouwen en leuke plekjes om te bezoeken. In de ochtend bekijken we de stad en in de middag gaan we shoppen, want dat kan je in Newcastle super goed! Er zijn veel grote, bekende winkelketens, maar ook andere leuke winkels. Ook zijn er wat leuke zaakjes waar je iets kunt eten of drinken. Wij hadden helaas veel regen, maar het heeft onze tijd in Newcastle niet verpest. Van te voren had ik geen beeld bij de stad. Op google zie je namelijk alleen maar foto’s van de bruggen en eerlijke gezegd, die vind ik totaal niet boeiend. De rest van de stad is echter wel boeiend! Er zijn genoeg leuke kerkjes, straatjes en andere mooie gebouwen.

Binnenkort zal ik eens wat meer over Newcastle zelf schrijven, maar dat het een leuke stad is, is zeker waar! Ook als je niet van shoppen houd, kan je je hier makkelijk een dag vermaken. De tijd die je met de minicruise in Newcastle zelf hebt, is trouwens ook voldoende. Natuurlijk kan je ook nog een dagje in de stad overnachten, maar wij vonden het niet erg dat we rond 4 uur alweer richting de boot moesten.

Newcastle Engeland
Newcastle Engeland
Newcastle Engeland
Newcastle Engeland

En weer terug naar IJmuiden

Aan het einde van de middag is het helaas alweer tijd om terug te gaan richting IJmuiden. De zee is nu wat wilder, maar eigenlijk hebben wij daar weinig last van. We eten nog een keer in het buffetrestaurant, slapen dit keer wel goed en ontbijten nog een laatste keer op de boot. Daarna is het tijd om van boord te gaan. Dit gaat allemaal erg snel en soepel en voor we het weten staan we weer buiten, te wachten op de bus terug. Wij denken terug op een super fijn weekendje weg!

Extra dingen die je moet weten voor je minicruise naar Newcastle 

Nu je weet wat je kan verwachten tijdens je minicruise naar Newcastle, zijn er nog wat kleine dingen die wel handig zijn om van te voren te weten. Hieronder volgt een korte opsomming:

  • Tussen Nederland en Engeland is 1 uur tijdverschil. Op de boot wordt zowel op de heen- als op de terugweg gebruik gemaakt van de Nederlandse tijd. De vertrektijden op je tickets zijn de lokale tijden op de bestemmingen.
  • Nederland en Engeland hebben niet dezelfde valuta. Je kan met euro’s betalen op de boot, maar ook met ponden. Alle prijzen op de boot worden in euro’s weergegeven.
  • Engeland behoort niet bij de schengenlanden, dus je id kaart vergeten is niet zo’n heel slim idee. Er is controle voor je de boot opgaat en controle als je boot afgaat.
  • Voor onze hele trip waren wij inclusief 2 keer dineren en 2 keer ontbijten 237,- kwijt. Dit komt dus neer op €118,50 per persoon. Je kan vaak je boottrip al boeken voor 50 tot 100 euro per persoon. Alleen eten komt er nog bij en is wel vrij prijzig.
  • Dit soort korte tipjes naar Engeland zijn verslavend! Een andere leuke trip is de cruise van Rotterdam naar Hull voor een leuke stedentrip Hull

Is de 3 daagse minicruise naar Newcastle een aanrader of niet?

Hoewel wij het eten niet echt lekker vonden, vond ik het tripje wel echt een aanrader. Het is heel kort, maar ik had echt even een vakantiegevoel. Je bent er echt even tussenuit, hebt tijd voor elkaar en ziet een leuke, nieuwe stad. Newcastle is echt wel de moeite waard en op de boot zelf is genoeg vermaak. Er is geen internet, dus je hebt eindelijk echt even rust. Wanneer heb je dat nou nog? Ook vonden wij het wildlife spotten erg leuk, ook al hadden wij geen geluk en zagen wij alleen zee, haha.

Dus ja, ik kan het je zeker aanraden om een keer een minicruise naar Newcastle te doen. Vind je een paar uur Newcastle te kort? Dan kan je ook een 4 daagse cruise doen. Dan verblijf je een nacht in de stad zelf en heb je bijna twee dagen de tijd om Newcastle te ontdekken en wat te shoppen. Wil je nog meer ontdekken van de UK dan alleen Newcastle? Je kan de boot naar Newcastle ook gebruiken als vervoer en vanaf Newcastle gaan rondreizen door Engeland, Ierland en / of Schotland. Zo kan je vanaf Newcastle met gemak richting leuke plekken als Hull, Leeds en Beverley reizen. Benieuwd naar deze plekken? Bekijk dan ook eens dit artikel met reistips voor Beverley.

Wil je ook een paar dagen weg en lijkt een minicruise je iets? Je kan de cruise hier boeken. Je kan ook aanbiedingen in de gaten houden. Bij actie van de dag zie ik hem regelmatig voor een leuke prijs voorbij komen!

Lijkt een minicruise naar Newcastle jou ook leuk?  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow