De ideale e-reader voor op reis; hier moet je op letten!

door | Laatste update Feb 11, 2024 | Gepubliceerd Mar 19, 2022 | Reisgadgets, Reviews | 10 reacties

Op reis kan ik het ene na het andere boek uitlezen. Vooral na een lange dag rijden of tijdens een dagje hangen aan het zwembad vind ik het heerlijk om even weg te dromen in een boek. Een nadeel vond ik altijd dat boeken zo zwaar zijn. Daarom ging ik op zoek naar de perfecte e-reader voor op reis. In dit artikel vertel ik waar je op moet letten en wat volgens mij de ideale e-reader op reis is!

E-reader op reis

Ooit nam ik altijd een boek mee op reis en probeerde ik die om te ruilen tijdens het reizen. Maar vaker nog nam ik gewoon maar niks mee, omdat het veel te zwaar is en veel ruimte in je tas in beslag neemt. Het resultaat was dat ik altijd op m’n telefoon zat, in plaats van ontspannend een boek las en even niet online was.

Ik heb een tijdje geprobeerd om te lezen op een tablet, maar dat scherm is fel en leest toch ook niet zo heel fijn. Dus afgelopen jaar besloot ik er toch maar voor te gaan en een e-reader voor op reis te kopen. Ik was ervan overtuigd dat ik het niks zou vinden, want er gaat toch niks boven een echt boek?

Dat klopte dus echt helemaal niet. Ik vind een e-reader zoveel fijner, dat ik sindsdien alleen nog maar op mijn e-reader lees. Ook thuis vind ik een e-reader ideaal en op reis neemt het zo handig mee.

Maar goed, er zijn dus echt heel veel soorten e-readers met allemaal verschillende functies en in verschillende prijsklasses. In dit artikel vertel ik waar je op moet letten als je een e-reader voor op reis wilt kopen en aan het einde vertel ik waar mijn keuze op is gevallen en hoe het bevalt.

Waar let je op bij het kopen van een e-reader op reis?

Ik ga hieronder vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een e-reader. Vooral gericht voor tijdens het reizen, maar ook handig als je thuis graag wilt lezen met een e-reader.

Waterdicht of niet?

Het is handig om te bedenken of je wilt dat je e-reader waterdicht is of niet. Dit ligt er natuurlijk heel erg aan waar je je e-reader voornamelijk gaat gebruiken. Lees je veel binnen in je hotelkamer, in de trein, bus of op de bank? Dan is het helemaal niet nodig om meer geld uit te geven aan een waterdichte e-reader. Lees je echter veel op het strand of bij het zwembad? Of gooi jij letterlijk altijd je drinken om over je spullen heen? Dan is het het echt waard om voor een waterdichte e-reader te gaan.

Voorbeelden van e-readers die waterdicht zijn, zijn:

  • Kobo Sage
  • Kobo Forma
  • Kobo Libra
  • Kindle Paperwhite
  • Kindle Oasis

 Genoeg keuze dus aan waterdichte e-readers voor op reis! 

Schermgrootte van een e-reader

De schermgrootte van een e-reader is nooit echt groot. Gelukkig ook maar, want het is juist zo fijn dat een e-reader zo lekker compact is. De schermen van een e-reader zijn vaak 6, 7 of 8 inch groot. Je hebt soms wat uitschieters die wat groter zijn, maar dat vind ik zelf heel onhandig.

6 inch kun je vergelijken met de telefoons van tegenwoordig, dus op die manier kun je goed bedenken wat jij een fijn formaat vindt en dit meenemen bij je keuze voor een e-reader op reis.

Schermverlichting

Er zijn e-readers met en zonder schermverlichting. Zonder schermverlichting betekent eigenlijk dat je in het donker niet kunt lezen. Niet heel handig als je dat van plan bent.

Verder kun je bij verschillende e-readers heel veel verschillende dingen instellen. Bij de goedkoopste e-readers kun je qua instellingen vaak weinig, betaal je iets meer, kun je het licht helemaal instellen hoe jij het fijn vindt. Dan kan je bijvoorbeeld de warmte van het licht instellen, de helderheid en nog veel meer.

Wel of geen knopjes om je e-reader te bedienen

Sommige e-reader hebben knopjes waarmee je naar een volgende bladzijde kunt gaan of waarmee je je instellingen kunt regelen, andere hebben dit niet. Bij de e-readers zonder knopjes moet je met je vinger over het beeld swipen om naar een volgende bladzijde te gaan. Bij e-reader met knopjes kun je swipen, of de knoppen gebruiken. Het is handig om in een winkel even uit te testen was je hierbij fijn vindt.

Een voordeel aan de knopjes vind ik persoonlijk dat je ook wat meer ruimte hebt om de e-reader vast te houden, zonder dat je gelijk het scherm aanraakt.

Welk merk?

Als je op zoek gaat naar een e-reader zul je een aantal verschillende merken tegenkomen. De grootste merken die je tegenkomt zijn Kobo en Kindle. Ik kan je dan ook aanraden om hier tussen te kiezen, aangezien dit gewoon merken zijn met goede e-readers voor een prima prijs.

Het grootste verschil is dat je Kindle koopt via Amazon en je e-reader hier ook mee verbonden is. Een Kobo e-reader kun je op veel plekken kopen en je kunt deze ook koppelen aan je bol.com account. Als je dan een boek koopt op bol.com, zie je deze direct op je e-reader.

Een kobo e-reader is als Nederlander het makkelijkst. Je kunt dan namelijk ook een kobo plus abonnement nemen en onbeperkt lezen, op een Kindle kan je dit niet en moet je alles via Amazone regelen. Zelf hebben wij dan ook snel de keuze gemaakt om voor Kobo te gaan. Een goed merk en het werkt gewoon goed in Nederland en op reis.

Goede kobo e-readers voor op reis

Oké, nu je een beetje weet waar je op kunt letten bij het kopen van een e-reader op reis, zal ik een paar kobo e-readers met je delen die goed zijn voor op reis. Ik zal ook steeds de specificaties delen en een linkje waar je de e-reader kunt kopen.

Kobo Libra

De Kobo Libra is compact en veelzijdig. Je kunt er veel mee instellen en hij is in zowel wit als zwart te bestellen.

Grootte: 7 inch
Geheugen: 32 GB
Waterdicht: ja
Schermverlichting: ja
Gewicht: 215 gram
Knopjes: heeft 2 knopjes om de e-reader mee te bedienen, je kunt ook het touch screen gebruiken
Prijs: €189,99
Waar kopen: via deze link 

Kobo Nia

De Kobo Nia is perfect voor degene die een prima e-reader willen aanschaffen voor een iets lager budget. Het is namelijk de goedkoopste e-reader van Kobo. Verder is hij compact en heel handzaam. Ideaal dus op reis! De Kobo Nia is beschikbaar in zwart. Deze e-reader is nog heel nieuw en pas sinds december 2021 uit.

Grootte: 6 inch
Geheugen: 8 GB
Waterdicht: nee
Schermverlichting: ja, alleen intensiteit is in te stellen
Gewicht: 172 gram
Knopjes: nee, is alleen te bedienen met touch screen
Prijs: €99,99
Waar kopen: via deze link 

Kobo Clara HD

De Kobo Clara zit precies tussen de vorige 2 e-readers in en is dus een mooie middenweg. Het is wederom een compacte e-reader en ideaal voor op reis! De Kobo Clara is beschikbaar in zwart.

Grootte: 6 inch
Geheugen: 8 GB
Waterdicht: nee
Schermverlichting: ja
Gewicht: 166 gram
Knopjes: nee, is alleen te bedienen met touch screen
Prijs: €139,99
Waar kopen: via deze link

Andere e-readers van Kobo

De e-readers hierboven raad ik je aan als e-reader op reis, maar er zijn nog meer kobo e-readers. Deze zijn echter nog een stuk duurder en geavanceerder, wat voor een gemiddelde gebruiker helemaal niet nodig is.

Het belangrijkste verschil

Het belangrijkste verschil tussen de e-readers hierboven is dat de Kobo Libra waterdicht is en knopjes heeft en de andere 2 niet. Verder kun je bij de Kobo Nia minder instellen qua licht dan bij de andere 2 e-readers die ik opnoemde. Daarnaast heeft de Libra 32 GB geheugen en hebben de andere 8 GB. Met 8 GB kun je al 6000 boeken op je e-reader zetten, dus dat is echt meer dan genoeg!

Over de batterij heb ik het nog niet gehad in dit artikel, maar die gaat bij alle 3 vrij lang mee.

Welke e-reader voor op reis heb ik zelf gekozen?

Ik heb zelf een Kobo Libra gekocht in het wit. Het was de duurste van de 3 hierboven, maar ook de enige met knopjes en de enige die waterdicht is. Ik ben naar een winkel gegaan en heb ze allemaal vast gehad. Ik vond de Kobo Libra gewoon echt het fijnste vasthouden en vind de knopjes erop dus echt fantastisch.

Verder wilde ik mijn e-reader gaan gebruiken bij het zwembad en op het strand en wilde ik daarom echt een waterdichte e-reader. Ik ben ook de sukkel die mijn drinken over mijn e-reader heen gooit en deze kan er tegen.

Een ander bijkomend voordeel vond ik de kleur, ik vind een witte e-reader echt heel mooi en deze goedkopere varianten waren niet beschikbaar in het wit. Verder is de batterij top, ik heb hem nog maar een paar keer moeten opladen!

Ik ben enorm blij met de keuze voor mijn Kobo Libra en kan iedereen deze e-reader voor op reis aanraden. Dit betekent niet dat de andere niet goed zijn, want dat ligt dus aan je wensen, eisen en budget. Alle e-readers die ik noemde zijn een prima keuze.

E-reader voor op reis
E-reader voor op reis

Een hoesje bij je e-reader voor op reis?

Een e-reader is niet goedkoop en als je hem veel meeneemt is het slim om hem goed te beschermen. Thuis haal ik het hoesje eraf en gebruik ik hem niet, want ik vind het zonder hoesje fijner lezen en fijner vasthouden. Maar zodra ik hem ergens mee naartoe neem, doe ik het hoesje eromheen als bescherming.

De hoesjes voor de Kobo e-readers kun je van het merk zelf kopen, of je kunt voor een goedkopere variant gaan. Zelf deed ik het laatste en de kwaliteit hiervan is gewoon goed. Als je het hoesje sluit gaat je e-reader automatisch in slaapstand. Hij gaat weer aan als je hem open doet. Handig!

Een hoesje voor een Kobo Nia koop je via deze link. Een hoesje voor een Kobo Clara HD kun je voordelig bestellen via deze link. En een hoesje voor je Kobo Libra koop je via deze link

Hoe kom je aan boeken voor je e-reader op reis?

Oké, leuk, je hebt nu een e-reader voor op reis gekocht, maar hoe kom je nu aan boeken. Dat kan op verschillende manieren die ik hieronder opsom:

  • Kobo Plus abonnement
  • Ebooks kopen via bijvoorbeeld bol.com
  • Ebooks lenen bij de bibliotheek

Verder zijn er boeken waar geen auteursrecht meer opzit, deze kun je gratis downloaden. Downloaden kan ook vaak, maar dit is natuurlijk harstikke illegaal met een goede reden. De beste manier is wat mij betreft dan ook de bibliotheek of een Kobo plus abonnement voor €10,- per maand (je kunt het delen en op meerdere e-readers lezen met 1 abonnement).

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten voor je een e-reader voor op reis gaat kopen. Ik ben heel blij met mijn e-reader voor op reis en gebruik hem veel onderweg, maar ook thuis. Ik wou dat ik hem veel eerder al gekocht had!

Heb jij ook al een e-reader voor op reis?

Dit artikel bevat affliate links. Als jij iets koopt via deze links ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Jij betaalt niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden! 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow