Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland bezoeken

door | Laatste update Dec 17, 2022 | Gepubliceerd Dec 14, 2022 | Europa, IJsland | 4 reacties

Dynjandi, ook wel bekend als Fjallfoss, is de grootste waterval van de Westfjorden in IJsland. Deze indrukwekkende waterval is geweldig om te zien en je kunt er heel mooi wandelen. Onderweg kom je nog meer geweldige watervallen tegen. De Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland werd onze favoriete waterval van heel IJsland en in dit artikel vertel ik er alles over!

Dynjandi waterval in IJsland (Fjallfoss)

De Dynjandi waterval in IJsland ligt dus in de Westfjorden, een relatief onbekend stukje IJsland. Dit plekje wordt dan ook vaak overgeslagen door de toeristen, terwijl wij het echt het mooiste stukje IJsland vinden. Dynjandi is de grootste waterval van het gebied en wordt dan wel net iets drukker bezocht als de andere delen van de Westfjorden.

Dynjandi is aan de bovenkant 30 meter breed en aan de onderkant maar liefst 60 meter breed. De waterval is 100 meter hoog. Voor je Dynjandi zelf bereikt, kom je nog 6 andere watervallen tegen. Super gaaf!

Een waterval met verdiepingen

Als je het hebt over de Dynjandi waterval, heb je het eigenlijk alleen over de grote waterval helemaal bovenaan. Na die waterval van 100 meter hoog, stroomt het water nog verder naar beneden, het fjord in. Onderweg kom je dan ook nog 6 andere watervallen tegen, elk met hun eigen naam. Deze verschillende verdiepingen van de waterval maken deze plek echt heel indrukwekkend en zo gaaf om te zien! De watervallen die je onderweg tegenkomt zijn Hæstahjallafoss, Strompgljúfrafoss, Göngumannafoss, Hrísvaðsfoss-Kvíslarfoss,  Hundafoss en Bæjarfoss.

Dynjandi waterval in IJsland bezoeken

Hoe bereik je de Dynjandi waterval?

Je bereikt de Dynjandi waterval het beste met eigen vervoer. Vanuit Reykjavik gezien volg je eerst de ringweg 1 en daarna volg je Road 60. Road 60 richting Dynjandi is op een aantal plekken onverhard. Ze zijn wel bezig met het asfalteren hiervan (2022). Reis je in de zomer? Dan red je deze wegen prima met een simpele auto. Wij reden hier zelf namelijk met een Toyota Yaris zonder problemen! Reis je buiten deze zomermaanden om en wil je de Dynjandi waterval bezoeken? Huur dan een 4×4. Vanaf Reykjavik is het zo’n 5 uur rijden. Combineer je de Westfjorden met een bezoek aan Snaefellsnes? Vanaf daar is het zo’n 4 uur rijden.

Combineer je de Dynjandi waterval met een gave roadtrip door de Westfjorden? Dan heb je kans dat je de waterval bezoekt vanaf Ísafjörður. Vanaf hier bereik je de waterval in ongeveer 45 minuten over Road 60 die inmiddels helemaal verhard is. Alleen het laatste stukje bij de waterval zelf is nog onverhard.

Reis je door IJsland zonder eigen vervoer? Dan is de Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland wat lastiger te bezoeken. Er gaan namelijk alleen een aantal bustours vanuit Ísafjörður die kant op.

Rijden naar de Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland
Rijden naar de Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland
Rijden naar de Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland

De beste reistijd voor Dynjandi in IJsland

De beste tijd om de Dynjandi waterval te bezoeken zijn de zomermaanden. De wegen zijn dan het best begaanbaar, maar ook het wandelpad zelf is dan goed te doen. In de wintermaanden ligt er sneeuw en is het pad niet zo goed begaanbaar. Ook de weg erheen is lastig. Ik zou dus zeggen dat je de waterval het beste bezoekt tussen juni en september. Mei en oktober kunnen op zich ook nog, maar het weer is dan al een stuk onvoorspelbaarder en de kans op wegafsluitingen is dan alweer een heel stuk groter.  

Wandelen bij de Dynjandi waterval

Nu je wat algemene informatie hebt kunnen lezen over Dynjandi in IJsland, is het tijd om je meer te vertellen over de wandeling naar Dynjandi toe. Vanaf de weg kun je de waterval al zien, tenminste, als je vanuit de richting van Ísafjörður komt. Bij de parkeerplaats kun je gratis je auto kwijt en vind je een toilet. Verder vind je een bord met wat informatie over de wandeling er naar toe. We lezen dat ze bezig zijn om het pad richting Dynjandi toegankelijker te maken. Wij gingen in 2022 naar Dynjandi, dus je hebt kans dat als jij een jaar of 2 later gaat, dat het pad alweer heel anders is. Het pad richting Dynjandi zelf is slechts 200 meter lang, maar je moet wel een stuk omhoog lopen.

Vanaf de parkeerplaats hebben we gelijk al uitzicht op de eerste waterval, namelijk Bæjarfoss. Op de achtergrond zie je ook al de andere watervallen naar beneden stromen, een indrukwekkend gezicht. 

Eerst uitzicht op de mooiste waterval van de Westfjorden

Hier beginnen wij een het pad naar boven. Het eerste stuk is een boardwalk en voor iedereen makkelijk toegankelijk. Via de boardwalk lopen wij door richting de tweede waterval, Hundafoss. En als we dit pad verder volgen, komen wij al snel uit bij waterval nummer 3, Hrísvaðsfoss-Kvíslarfoss. Bij deze waterval heb je ook een goed uitkijkplatform waardoor je er echt goed voor kunt komen. De waterval zelf is klein, maar het water is helder en met Dynjandi op de achtergrond is het uitzicht spectaculair.

Dynjandi waterval in IJsland bezoeken
Dynjandi waterval in IJsland bezoeken

Vervolgens lopen wij een heel klein stukje verder, richting de vierde waterval alweer. Dan kom je uit bij Göngumannafoss. Nog een klein stukje verder kom je uit bij een van de mooiste uitzichten van de wandeling, het lijkt hier wel een sprookje, zo met het groen op de rotsen en het uitzicht op de watervallen. 

Dynjandi in IJsland bezoeken
Dynjandi in IJsland bezoeken
Dynjandi in IJsland bezoeken

Nu komt het eerste stukje van de wandeling waarbij je kunt merken waarbij je echt wat meer moet klimmen. Je moet nu namelijk over rotsen omhoog. De treden zijn ongelijk en je wilt hier je handen wel als steun gebruiken. Na dit stukje kom je wel gelijk uit bij waterval nummer vijf, een van de mooiste van de wandeling. Bij Strompgljúfrafoss zet ik dan ook mijn statief neer voor een aantal foto’s. Wauw, wat is dit prachtig zeg.

Fjallfoss, Dynjandi westfjorden

Na Strompgljúfrafoss loop je nog verder omhoog. Vergeet vanaf hier ook niet af en toe om te draaien, aangezien het uitzicht op het fjord echt geweldig mooi is. Tenminste, als je goed weer treft. Je komt hier nog laatste waterval tegen voor je het eindpunt bereikt, dat is Hæstahjallafoss.

Eenmaal boven sta je recht voor Dynjandi. En wauw, wat is dat indrukwekkend zeg. Het water stroomt hier via de rotsen naar beneden en je voelt je hier zo klein. Je bent hier echt even een met de natuur en kijkt je ogen uit. Ik heb hier best een tijdje gestaan en gewoon genoten van het uitzicht op de waterval. Het was de klim meer dan waard en hoewel je hier natuurlijk vooral komt voor de waterval zelf, was het uitzicht de andere kant op ook echt geweldig mooi en de klim waard.

Na wat foto’s van de waterval is het tijd om de weg terug naar beneden te beginnen. Nu ben ik een stuk sneller, aangezien ik niet steeds stop voor een foto. Maar genieten is het nog steeds, want deze natuur verveelt nooit!

Dynjandi waterval in IJsland westfjorden
Mooi uitzicht over de westfjorden
Dynjandi waterval in IJsland westfjorden

Laatste tips voor Dynjandi in IJsland

Nu je de belangrijkste dingen weet voor een bezoek aan Dynjandi in IJsland, is het tijd om mijn laatste tips voor je op te sommen:

  • Verwacht niet dat je hier de enige bent. Het is rustig in de Westfjorden, maar Dynjandi is hier wel het drukst. Toch is het niks in vergelijking met de watervallen in het zuiden van IJsland.
  • Combineer je bezoek aan Dynjandi met een gave roadtrip in de Westfjorden. Er is zoveel moois te zien! Wij volgden zelf de route: Holmavik – Ísafjörður – Flókalundur. Een aanrader!
  • Neem de tijd voor een bezoek aan de Dynjandi waterval. Trek er minstens 1,5 tot 2 uur voor uit.
  • De Dynjandi waterval kun je ook prima met kinderen bezoeken.
  • Ga na je bezoek aan Dynjandi in IJsland, op zoek naar nog veel meer gave watervallen in IJsland. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan mijn artikel over de mooiste watervallen van IJsland

  Dit is alles wat je moet weten over Dynjandi in IJsland. De waterval in de Westfjorden is echt prachtig en wat ons betreft de mooiste waterval die je gaat zien tijdens je reis in IJsland.

  Zou jij de Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland willen bezoeken?

  Linda

  Linda

  Schrijver

  Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

  Reis je met me mee?

  Volg ons op

  Follows