Wat te doen op Santorini? Bezienswaardigheden + tips

door | Laatste update Feb 16, 2024 | Gepubliceerd Jul 7, 2023 | Europa, Griekenland | 0 Reacties

Santorini is een van de meest iconische eilanden van Griekenland. Ontdek hier de prachtige witte straatjes, de kerken met blauwe koepels, de magische uitzichten over de caldera en bekijk de mooiste zonsondergangen. Hier zie je het Griekenland van de ansichtkaarten en zodra je hier bent, begrijp je waarom dit een van de populairste Griekse eilanden is. Maar wat te doen op Santorini? In dit artikel deel ik de beste Santorini tips en de mooiste Santorini bezienswaardigheden met je!

Santorini in Griekenland

Santorini is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Griekenland. En dat is niet voor niets, want zo ongeveer alle foto’s die je tegenkomt als je leest over Griekenland zijn hier gemaakt. Denk aan de plaatjes met witte kerken met blauwe koepels bij een adembenemend mooi uitzicht. Denk aan de plaatjes van witte gebouwen bedekt met roze bloemen. Santorini is de plek om dat te zien!

Santorini is een vulkanisch eiland en dat maakt dit eiland ook zo uniek. Verder telt het eiland een ruime 13.000 inwoners en is het 73 km2 groot. Het eiland is makkelijk te verkennen met de auto, scooter, bus of quad en heeft voor iedereen wel iets te bieden. Daarover hieronder meer!

Santorini bezienswaardigheden: wat te doen op Santorini?

Hieronder zal ik je vertellen over de mooiste Santorini bezienswaardigheden en je een antwoord geven op de vraag: wat te doen op Santorini?

1. Bezoek hoofdstad Fira

Laat ik maar beginnen met de hoofdstad van Santorini, het stadje Fira. Fira is een van de mooiste plekken om te bezoeken op Santorini en is rijk aan talloze kronkelende witte straatjes met gezellige horeca, winkeltjes en andere leuke dingen. Verder vind je hier mooie kerkjes en zijn vooral de uitzichten in Fira fantastisch. Het is een must om hier tijdens zonsondergang langs de caldera te wandelen. De uitzichten die je dan hebt over de stad en de omgeving zijn adembenemend en een van de mooiste uitzichten die je ooit zult hebben.

Wat te doen op Santorini? Fira bezoeken
Wat te doen op Santorini? Fira bezoeken
Wat te doen op Santorini? Fira bezoeken
Wat te doen op Santorini? Fira bezoeken
Wat te doen op Santorini? Fira bezoeken

2. Slenter door de straten van Oia

De meest populaire plek om te bezoeken op Santorini is Oia. Dit is de plek waar al die bekende foto’s met de blauwe koepels zijn gemaakt. Je camera maakt hier overuren, het is hier namelijk echt prachtig. Zorg dat je hier vroeg in de ochtend bent, zodat je foto’s kunt maken met weinig mensen erop. Hoe dichterbij de bekende zonsdondergang komt, hoe drukker het wordt.

Rondom het plein bij de Church of Panagia Akathistos Hymn, vind je de meeste zijstraten die je naar de bekende en mooiste fotopunten brengen. Verder is de hoofdstraat gezellig om doorheen te wandelen en om hier lekker winkeltjes te kijken. Vergeet ook zeker niet naar het oude kasteel te gaan voor een van de meest iconische uitzichten van Griekenland. Verder is het leuk om richting de windmolens te lopen. Genoeg te doen dus! Oia bezoeken is dan ook zeker iets wat je moet doen op Santorini.

Oia, Santorini bezienswaardigheden
Oia, Santorini bezienswaardigheden
Oia, Santorini bezienswaardigheden
Oia, Santorini bezienswaardigheden
Oia, Santorini bezienswaardigheden
Santorini tips: Oia

3. Bekijk Amoudi Bay

Ben je in Oia? Dan is het de moeite waard om de 300 treden naar beneden te wandelen richting het vissersdorp Amoudi Bay. Het is hier gezellig met diverse restaurantjes waar je vers gevangen vis kunt eten. Daarnaast is het hier heel kleurrijk en is Amoudi Bay heel fotogeniek. Zeker een aanrader en een van de leukste bezienswaardigheden op Santorini!

4. Wandel van Fira naar Oia

Het hoogtepunt van onze reis naar Santorini vonden wij de wandeling van Fira naar Oia. Deze hike is namelijk echt adembenemend mooi. De wandeling start in Fira en via een wandelpad langs de caldera loop je richting Oia. Je komt onder andere langs Firostefani en Imerovigli en hebt geweldige uitzichten op de dorpen en de caldera. Zo mooi! De wandeling is 10 kilometer lang en heel goed te doen. Start vroeg, of juist wat later, om de ergste warmte te vermijden. Schaduw is hier namelijk niet. Maar echt, wat een uitzichten onderweg. Deze wandeling is dan ook echt iets wat je moet doen op Santorini! Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over hiken van Fira naar Oia.

Doen op Santorini: van Fira naar Oia wandelen
Doen op Santorini: van Fira naar Oia wandelen

5. Ontdek de mooiste dorpen van Santorini

Fira en Oia zijn de meest populaire en meest toeristische plekken van het eiland, maar Santorini is meer dan Oia en telt nog veel meer leuke dorpen. Hieronder zal ik kort vertellen over de leukste dorpen op Santorini. Wil je nog uitgebreider hierover lezen? Bekijk dan ook mijn artikel over de mooiste dorpen van Santorini.

Imerovigli

Een van de leukste dorpen om te bezoeken op Santorini is Imerovigli. Verwacht hier blauwe koepels op witte kerken en geweldige uitzichten op de caldera. Als je de wandeling doet van Fira naar Oia loop je hier doorheen, maar het is sowieso enorm de moeite waard om te bezoeken, ook als je besluit de wandeling niet te doen.

Doen op Santorini Griekenland: Imerovigli

Firostefani

Op steenworp afstand van Fira ligt Firostefani. Je loopt er in 15 minuten heen. Je kunt hier de bekende Three Bells of Fira bekijken. Helaas is het hier omheen een grote bouwval, dus vonden wij dit wat tegenvallen.

Pyrgos

Een van de leukste dorpen om te bezoeken is het dorp Pyrgos. Dit dorp ligt niet aan de caldera, maar heeft super leuke straatjes, een oud kasteel en prachtige kerken om te bekijken. Het is hier heel fotogeniek.

Santorini bezienswaardigheden: Pyrgos

Megalochori

Het volgende dorp op Santorini die je echt moet bezoeken is Megalochori. Dit dorp is wederom heel fotogeniek. Je hebt hier een prachtige poort, mooie kerken en een gezellig plein met leuke horeca. Echt een plek die je niet mag missen op Santorini!

Emporeion

Ons favoriete dorp (naast Oia en Fira) was Emporeion. Dit dorp is namelijk heel anders dan de andere dorpen en heeft echt een eigen karakter. De straten hier zijn prachtig, de kerken geweldig mooi en je kan hier heerlijk verdwalen en steeds nieuwe plekjes ontdekken. Emporeion bezoeken is iets wat je zeker moet doen op Santorini en behoort echt tot de mooiste Santorini bezienswaardigheden!

Doen op Santorini tips
Doen op Santorini tips

6. Relax op de mooiste stranden van Santorini

Santorini is een vulkanisch eiland, dit betekent dat je hier geen witte zandstranden zult tegenkomen, maar wel hele unieke stranden. Het zand is vaak zwart, maar het water enorm blauw en de kliffen indrukwekkend. Dit zorgt voor prachtige en unieke vergezichten. De stranden op Santorini zijn dan ook enorm de moeite waard om te bezoeken. Hieronder zal ik er een aantal opnoemen, zodat je weet welke je niet mag missen.

Red Beach

Ik begin met Red Beach, het mooiste strand van Santorini en een van de meest bijzondere stranden die ik ooit hebt gezien. Het strand is omringd door indrukwekkende rode kliffen en het water is prachtig blauw. Het uitzicht op dit strand is geweldig, maar de klim naar beneden is ook de moeite waard.

Let op! Je kunt gratis parkeren bij Red Beach. Eerder kom je een betaalde parkeerplaats tegen, hier gaan veel mensen staan. Naast dat je dan veel verder moet lopen, is dit dus ook niet nodig omdat je ergens dichterbij gratis kunt parkeren!

Red Beach

Perissa Beach

Een ander prachtig zwart zandstrand is Perissa Beach. Het water is prachtig blauw en de omgeving is ook heel mooi om te zien. Perissa is daarnaast ook gezellig. Je vindt hier namelijk een boulevard met allemaal restaurants waar je lekker iets kunt eten of drinken.

Kamari Beach

Nog een mooi zwart strand op Santorini is Kamari Beach. Kamari Beach is lekker ruim en omgeven met leuke horeca.

Vlychada Beach

Een van onze andere favoriete stranden op Santorini is Vlychada Beach. Dit is een zwart strand met bijzondere kliffen. Houdt er rekening mee dat dit officieel een naaktstrand is. In het begin ligt iedereen met zwemkleding aan, maar verderop niet meer.

Vlychada Beach Santorini tips

Naast deze vier stranden zijn er nog meer stranden op Santorini, waarvan een aantal ook alleen per boot te bereiken zijn. Maar de vier hierboven zijn in ieder geval de vier stranden die zeker behoren tot de mooiste Santorini bezienswaardigheden. Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste stranden van Santorini.

7. Wandel naar Skaros Rock

Bij het dorp Imerovigli vind je het bijzondere Skaros Rock. Dit is een rotsformatie vanaf waar je een uniek uitzicht hebt over de prachtige omgeving. De wandeling vanaf Imerovigli naar het kerkje met geweldig uitzicht op Skaros Rock duurt slechts 15 minuten. Wil je helemaal door wandelen richting Skaros Rock? Tel hier dan nog 30 minuten bij op. De uitzichten zijn het waard!

Skaros Rock

8. Bekijk de archeologische bezienswaardigheden op Santorini

Santorini kent ook twee belangrijke archeologische bezienswaardigheden. Een daarvan is de stad Akrotiri. Deze oude stad is super goed bewaard gebleven en enorm groot. Akrotiri is overdekt en je kunt er tegen betaling een rondje omheen lopen. Er is ook een pad tussendoor, maar door personeelstekort was deze bij ons bezoek gesloten, heel jammer. De entree is hoog en je betaalt dan ook €12,- per persoon. Wij vonden dit het niet waard en veel te duur voor wat je zag.

De andere archeologische plek op Santorini is Ancient Thera. Dit ligt wel in de buitenlucht en bevindt zich op de top van een berg. Je bekijkt hier restanten van een kerk, tempels, een theater en nog wat andere dingen. De entree hiervoor bedraagt €6,-.

Wil je beide archeologische bezienswaardigheden op Santorini bezoeken? Dan kun je een combiticket kopen voor €15,-. Deze is drie dagen geldig en hiermee kun je dus wat geld besparen.

9. Geniet van de geweldige zonsondergangen op Santorini

Santorini staat bekend om de prachtige zonsondergangen. Een van de dingen die je dan ook zeker moet doen op Santorini, is de zonsondergang bekijken. Wij deden dit gewoon elke avond op verschillende plekken. Want er zijn zoveel plekken de moeite waard om te zien rondom zonsondergang! Hieronder zal ik onze favoriete plekken opnoemen.

Het kasteel van Oia

Oké, het is hier enorm druk en mensen klappen hier serieus als de zon onder is, maar het uitzicht is gewoonweg fantastisch. Dit is de meest iconische zonsondergang van Griekenland, dus die moet je gewoon gezien hebben. Hier heb je het uitzicht op de zee, de windmolens en de vele witte huizen van Oia.

Ergens rondom de blauwe koepels van Oia

De tweede zonsondergang in Oia brachten wij door rondom de blauwe koepels. Helaas was het vrij bewolkt en dan zie je hier niet super veel van de zonsondergang. Maar het gaf wel mooie plaatjes!

Langs de caldera bij Fira

De zonsondergang is hier zo mooi, dat wij hier 2 keer zijn geweest. Het uitzicht is geweldig en de lucht kleurt prachtig als je een beetje geluk hebt. Dit is wat mij betreft de beste plek voor een zonsondergang op Santorini. Wandel lekker een stuk omhoog voor de mooiste plekken.

Skaros Rock

Deze hebben wij zelf niet kunnen bezoeken tijdens zonsondergang, maar schijnt ook echt prachtig te zijn!

Doen op Santorini tips: zonsondergang
Doen op Santorini tips: zonsondergang
Doen op Santorini tips: zonsondergang
Doen op Santorini tips: zonsondergang

10. Bezoek de wijnvelden van Santorini

Bij een vulkanisch eiland denk je misschien niet zo snel aan wijnvelden, maar Santorini heeft er genoeg. Je kunt op diverse plekken een wijnproeverij doen en zo ontdekken welke wijnen het eiland te bieden heeft. Omdat wij geen wijnliefhebbers zijn, hebben wij dit zelf niet gedaan.

11. Maak een boottocht

Dit stond hoog op ons lijstje, maar er was meer te doen op Santorini dan wij hadden bedacht, dus er was helemaal geen tijd meer voor een boottochtje. Jammer, want vanaf de boot heb je geweldige uitzichten op Santorini en met zo’n boottocht bezoek je diverse mooie Santorini bezienswaardigheden. Je vaart naar de vulkaan van Santorini, waar je de klim omhoog kunt maken. Verder bezoek je nog het nabij gelegen eiland Thirasia en een warmwaterbron. Een super leuke dagtrip!

Santorini tips: handige tips voor je reis naar Santorini

Nu je weet wat je allemaal moet doen op Santorini en wat de mooiste Santorini bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn laatste tips voor Santorini met je te delen. Ik zal hieronder vooral praktische Santorini tips met je delen. Zo vertel ik hoe je het eiland kunt bereiken, wat de beste reistijd is, het het zit met vervoer op het eiland, over overnachten op Santorini en over eten en drinken.

Hoe bereik je Santorini?

Je kunt Santorini op verschillende manieren bereiken. Zo gaan er in de zomermaanden directe vluchten vanaf Amsterdam naar Santorini toe. Je betaalt hiervoor ongeveer €300,- voor een retour. Je vliegt dan met Transavia. Buiten de zomermaanden om kun je naar Santorini toe vliegen met een overstap op Athene.

Je kunt Santorini ook bereiken met de boot vanaf een ander eiland of vanaf Athene. Er varen meerdere veerboten op een dag van en naar Santorini. Je kunt Santorini onder andere bereiken vanaf Paros, Naxos, Kreta, Mykonos en nog veel meer! Je kunt dit het beste bekijken via Directferries of Ferryscanner.

Ben je benieuwd hoe wij Santorini combineerden met andere eilanden in de Cycladen? Lees dan ook eens ons artikel met onze route voor eilandhoppen in de Cycladen. Of lees ons artikel met heel veel tips over eilandhoppen in Griekenland, zodat je weet hoe je zo’n toffe reis kunt regelen!

De beste reistijd

Santorini is enorm toeristisch en als je hier niet wilt struikelen over de mensen, moet je de zomermaanden vermijden. Juni, juli, augustus en september kan ik niemand aanraden voor een bezoek aan Santorini. De drukte zal je ervaring op het eiland echt verpesten.

De beste maanden voor een bezoek zijn april, mei en oktober. Dan zijn de meeste restaurants en hotels wel geopend op Santorini, het is nog lekker rustig en de temperaturen zijn vrij aangenaam. De wintermaanden zullen het meest rustig zijn, maar er is dan ook heel veel gesloten. Zelf bezochten wij Santorini eind april en dat was fantastisch.

Vervoer op Santorini

Om jezelf te verplaatsen naar de verschillende Santorini bezienswaardigheden, heb je diverse opties. Je kunt gebruik maken van de bus. Dit is veruit de goedkoopste optie, maar ook het meest tijdrovend. Het bus systeem op Santorini is goed, maar alle bussen gaan via Fira. Als je gebruik maakt van de bus, kun je hier dan ook het beste overnachten. Een busticket kost je slechts €1,60 per keer en je kunt betalen in de bus zelf. Bijna alle belangrijke bezienswaardigheden op Santorini zijn te bereiken met de bus. Een overzicht met tijden en routes vind je op deze website.

Je kunt er verder ook nog voor kiezen om een auto, quad of scooter te huren. Wij kozen voor een auto, omdat je dan airco hebt en omdat dit ook gewoon het meest veilig is. Huur een kleine auto, want de straten zijn smal. Je kunt dit ter plekke doen, of gewoon vooraf. Wij huurden zelf onze auto via SunnyCars, zodat we een volledige verzekering hadden. Iets huren kost tussen de €30 en €60,- per dag. Wij huurden voor ons hele verblijf, zo hadden wij ook gelijk vervoer vanaf het vliegveld naar onze accommodatie en vanaf onze accommodatie naar de haven. Taxi’s hierheen zijn namelijk ook nog wel vrij schaars en prijzig.

Overnachten op Santorini

Overnachten op Santorini is duur. Vooral in de zomermaanden is €200 per nacht geen uitzondering. Houd hier dus rekening mee. Een goedkopere plek om te overnachten op Santorini is Kamari, dit ligt dan ook wel wat verder weg van alles. Maar, je vindt hier wel alles wat je nodig hebt; restaurants, hotels, gezelligheid en een fijn strand. De leukste plekken om te overnachten zijn echter Fira en Oia, maar hier betaal je ook voor. Vooral als je zo’n mooi zwembad wilt met uitzicht. Dan ben je al snel €1000 per nacht lichter. Zelf bezochten wij Santorini eind april en sliepen wij in Fira. Wij kozen voor Alizea Villas and Suites, een prachtige accommodatie met een mooi zwembad, vriendelijke mensen en een heerlijk ontbijt. Wij betaalden hier ongeveer €100,- per nacht voor. Een koopje dus voor zo’n accommodatie in Fira! Je boekt deze accommodatie via deze link.

Wil je nog verder kijken? Bekijk dan de opties in Kamari, Fira en Oia. Boek vroeg, dan heb je meer keuze en een grotere kans om iets goedkoops te vinden.

Eten en drinken

Santorini is een toeristisch eiland en staat bekend om de hoge prijzen. Toch kan je hier prima eten voor niet al te hoge bedragen. In vergelijking met Nederland zijn veel plekken alsnog vrij betaalbaar. Let dan wel op waar je gaat zitten. Check van te voren de reviews en bekijk de menukaarten. Staan er geen prijzen bij? Ga er dan niet zitten. De lekkerste pizza op Santorini aten wij in Fira bij Convivium, dit was echt fantastisch. Verder kun je goedkoop en lekker gyros eten bij Yogi. In Oia aten wij voor €13,- mousaka, door gewoon de hoofstraat te verlaten en wat meer achteraf te gaan zitten. Even ter vergelijking; op de hoofdstraat betaalde je €21,- voor een mousaka.

Wil je weten hoe duur Santorini verder is? Bekijk dan ook eens ons artikel waarin ik ons budget Santorini deel.

Doen op Santorini, Santorini tips, Santorini bezienswaardigheden: oil

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Santorini. Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag wat je moet doen in Santorini en heb je een goed beeld gekregen van de mooiste Santorini bezienswaardigheden. En ik hoop natuurlijk dat je iets hebt gehad aan onze praktische Santorini tips!

Wat vind jij de mooiste Santorini bezienswaardigheden en de beste tips voor Santorini?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows