Doen op Bali: zelf sieraden maken in Ubud

door | Laatste update May 8, 2020 | Gepubliceerd May 8, 2020 | Azië, Indonesië | 16 reacties

Ubud is het culturele hart van Bali en er is enorm veel te doen. Je vindt er prachtige natuur in de omgeving, mooie tempels en nog heel veel andere dingen. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat Ubud echt een zilverstadje is? Je kunt hier op veel verschillende plekken zilveren sieraden kopen voor een leuke prijs. En weet je wat nog leuker is? Je kunt deze sieraden ook zelf maken. Leuk om te doen en je hebt gelijk een unieke souvenir! Vandaag vertel ik alles over sieraden maken in Ubud.

Silver Class Ubud: sieraden maken in Ubud 

Toen wij opzochten wat er nou eigenlijk te doen was in Ubud ontdekten wij dat de lijst eindeloos is. Een van de meest bijzondere dingen die ik tegenkwam was het maken van je eigen zilveren sieraad in Ubud. Dat wilden wij zelf natuurlijk ook proberen! 

Ubud op Bali is dus echt een zilverstadje. Op heel veel plekken in de stad vind je dan ook wel een zilversmid met een winkeltje die prachtige creaties verkopen. Maar nog leuker is natuurlijk als je het maken van een zilveren sieraad zelf eens kunt proberen. Je kiest een eigen ontwerp en gaat met hulp aan de slag. Aan het einde heb je echt een prachtig resultaat! 

In dit artikel vertel ik je alles over het sieraden maken in Ubud. Waar kun je dit doen? Hoe werkt het en hoe is het resultaat? Benieuwd? Lees dan snel verder! 

Waar kun je sieraden maken in Ubud?

Er zijn verschillende bedrijven waar je sieraden kunt maken in Ubud. De twee meest populaire en bekende plekken zijn Chez Monique en Studio Perak. De prijs ligt bij beide plekken rond de 500 IDR, dus zo’n €30,-. Het grootste verschil is dat je bij Chez Monique 7 gram zilver mag gebruiken voor dat bedrag en bij Studio Perak 5. Gebruik je meer? Dan komt er een meerprijs. 

Wij kozen daarom voor Chez Monique. Van te voren moet je even laten weten dat je wilt deelnemen aan de silversmith class en dan ben je daarna welkom om 9:30, 11:00 of 13:30. 

Hoe werkt het maken van sieraden in Ubud bij Chez Monique? 

Van te voren had ik echt geen idee wat ik kon verwachten van het sieraden maken in Ubud en onze silverclass in Ubud. Zouden we met veel zijn? Was het moeilijk? Of toch best makkelijk? Hoe zou het resultaat zijn? Wat zijn de opties? En hoe maak je überhaupt een sieraad? Hieronder vertel ik precies hoe onze workshop eruit zag. 

Kies een ontwerp

Je begint met het maken van een eigen ontwerp. Het is slim om van te voren alvast wat ideeën op te doen. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je niet nog heel lang bezig met nadenken over wat je precies wilt. Je kunt een ring maken, maar ook een mooie armband of bijvoorbeeld een hanger voor aan een ketting. Je kunt dit helemaal zelf kiezen. 

Zelf kozen Remco en ik ervoor om een ring te maken. Via Pinterest had ik al wat ideeën op gedaan, dus uiteindelijk vond ik het kiezen van een ontwerp niet zo moeilijk. Weet je nog niet wat je wilt maken? Bij Chez Monique liggen heel veel boeken met ideeën die je zou kunnen maken. 

Heb je je ontwerp gekozen? Dan moet je deze tekenen. 

Zagen, zagen en nog eens zagen

Als je je ontwerp eenmaal klaar hebt krijg je de materialen en het zilver. Wij waren de enige twee bij de silverclass en dat betekent dat wij best veel hulp konden krijgen. Dit was heel fijn, want het was echt lastiger dan ik had bedacht. 

Ik had een ontwerp uitgekozen waarbij ik het zilver moest zagen. Ik kreeg hiervoor een figuurzaag en aangezien ik een enorme kluns ben brak die bij mij nogal vaak en heb ik heel veel tijd nodig gehad om te zagen in zilver. Zilver is sterk materiaal en ik ben gewoon vrij onhandig (mijn gezicht op de foto zegt ook genoeg, haha). 

Het ontwerp van Remco was gelukkig iets makkelijker, dus hij moet knippen met een soort tang in het zilver. 

Silverclass Ubud: sieraden maken in Ubud
Silverclass Ubud: sieraden maken in Ubud

Alles aan elkaar solderen

Na het zagen en knippen komt het moment dat je het sieraad in elkaar gaat zetten. Dit doe je door te solderen. Dit mag je zelf doen, onder begeleiding van een van de medewerkers. 

Ik bleek zelf weinig talentvol te zijn, dus mijn gezaagde creaties waren helaas niet zoals ik had gehoopt. Gelukkig kan een zilversmid heel veel en heeft hij mijn ring behoorlijk gered. Dit deed hij eerst, voor ik ook mocht gaan solderen. Dat solderen was leuk om te doen en ook helemaal niet zo enorm ingewikkeld. 

Silverclass Ubud: sieraden maken in Ubud
Silverclass Ubud: sieraden maken in Ubud

Vijlen en graveren

Nadat de ring helemaal in elkaar gezet was, moest ik nog gaan vijlen. Ik moest de vormen wat ronder maken en ook de ring zelf wilde ik wat ronder krijgen. Dit doe je door gewoon te vijlen, totdat de vorm precies is zoals je zelf wilt.

Je kunt er ook nog voor kiezen om de ring te graveren. Zelf maakte ik een pijl, dus ik wilde strepen op een deel van de ring. Dit maak je door vormpjes in de ring te slaan. Dit kan je ook doen met bijvoorbeeld letters en cijfers, zo kan je een naam of datum in de ring graveren. Ook dit is iets wat je helemaal zelf kan en mag doen, maar je wordt er goed bij geholpen. 

Polijsten 

Als de ring of je andere sieraad helemaal is zoals je wilt, is het tijd om de ring te polijsten. Dit doe je eerst via een soort machine en vervolgens met een doekje. Dit kost nog best veel tijd, maar je ziet je sieraad ondertussen steeds mooier worden.

Remco wilde een zwart randje in zijn ring. Hij moest voor het polijsten eerst nog een laagje verf op die plek doen. Daarna kon hij ook gaan polijsten.

Als je ring genoeg gepolijst is wordt de ring gewogen zodat je weet hoeveel je moet betalen. Mijn ring was niet zwaarder dan de 10 gram die toen mocht (inmiddels is dat 7), die van Remco wel. Hij moest iets bij betalen, maar dat vonden wij niet erg.

Het resultaat van de Silver Class in Ubud

Nu je weet hoe een Silver Class in Ubud eruit ziet, is het tijd om te kijken naar het resultaat. Wij zijn zelf heel blij met het resultaat. De ring is heel persoonlijk en uniek. Je ziet echt wel wat kleine schoonheidsfoutjes die je misschien bij een ring uit de winkel niet hebt, maar wat mij betreft maakt dat hem nog mooier. Elke keer als ik de ring zie denk ik terug aan onze wereldreis en aan onze geweldige tijd in Bali. Dit is dan ook echt met stipt op een mijn favoriete souvenir ooit. 

En de kwaliteit? Die is echt wel goed. Remco’s ring was na één dag echt heel lelijk geworden, dus wij zijn daarmee terug gegaan. Ze hebben hem toen opnieuw gepolijst en maakten hier ook geen probleem van. 

Wel even een tip: draag je ring niet tijdens het snorkelen. Remco had hem altijd om en nu ligt ie dus op de bodem van de zee in de Filipijnen. Dat blijft natuurlijk eeuwig zonde! 

Silver Class sieraden maken in Ubud
Silver Class sieraden maken in Ubud
Silver Class sieraden maken in Ubud

Wat vond ik van deze Silver class in Ubud?

Ik vond het echt leuk om een keer mijn eigen sieraad te kunnen maken. Het was leuk om te doen en het resultaat is ook heel leuk. Ik ben echt blij met mijn ring. Ik vond het wel moeilijker dan gedacht, maar uiteindelijk kan je ook enorm veel zelf. Ik heb eigenlijk alles zelf gedaan, op een paar kleine dingen na. Je wordt stapt voor stap geholpen en het personeel vertelt je precies wat je op welk moment moet doen. Ze kunnen je ook advies geven over je ontwerp. 

Ik heb wel ontdekt dat het maken van sieraden een vak apart is. Kies dan ook geen ontwerp met veel te veel kleine details, dat is gewoon heel moeilijk en dat kun je jezelf beter besparen. 

Wil je ook je eigen sieraden maken in Ubud? Bekijk dan even de website van Chez Monique en meld je aan. Ik kan het je in ieder geval heel erg aanraden. Het is weer eens iets anders tijdens je reis en echt leuk om te doen! 

Wil je weten wat er naast deze leuke silverclass in Ubud nog meer te doen is op deze leuke plek? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik antwoord geef op de vraag: wat te doen in Ubud en omgeving? 

Zou jij een Silver Class in Ubud willen volgen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow