Wat te doen in Zuid-Afrika? 25x de mooiste plekken van Zuid-Afrika!

door | Laatste update Feb 16, 2024 | Gepubliceerd Nov 22, 2023 | Afrika, Zuid-Afrika | 2 reacties

Mooiste plekken van Zuid-Afrika: bezienswaardigheden + tips!

Zuid-Afrika is een enorm groot land en er zijn dan ook enorm veel toffe bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Maar als je een reis gaat plannen, kan het best wel eens lastig zijn om te bepalen wat je nou eigenlijk moet doen in Zuid-Afrika. Je wilt natuurlijk niks missen en zoveel mogelijk mooie plekken zien. Om het makkelijk te maken maak ik daarom een lijstje met alle Zuid-Afrika bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen tijdens je reis. Ik geef hieronder een antwoord op de vraag: wat te doen in Zuid-Afrika? En ik vertel je wat de mooiste plekken van Zuid-Afrika zijn! Bij het opnoemen van deze plekken begin ik in het noorden van het land en eindig ik in het zuiden.

1. Johannesburg & Soweto

Veel reizen naar Zuid-Afrika starten of eindigen in Johannesburg. Deze stad staat absoluut niet bekend als een hele veilige plek en veel reizigers kiezen ervoor om Johannesburg dan ook zo snel mogelijk te verlaten. Wij deden dit zelf ook, gewoon omdat het niet in ons schema paste en omdat het er niet super veilig is. Toch hebben wij tijdens onze reis veel mensen ontmoet die wel 1 of 2 nachten in Johannesburg zijn verbleven en dit zeker de moeite waard vonden. Een aanrader is dan om in Johannesburg te reizen met de hop on hop off bus en op die manier alle bezienswaardigheden in de stad te bezoeken. Verder is het een aanrader om naar het Apartheid Museum te gaan. Dit leek mij zelf ook heel indrukwekkend en ik heb er goede dingen over gehoord en gelezen.

Ten slotte is het ook indrukwekkend om met een tour naar Soweto te gaan, een van de meest bekende sloppenwijken in Zuid-Afrika. Je kunt hier een tour doen om te zien hoe de mensen hier leven. Lijkt me zeker indrukwekkend, ook al voelt het ook wel gek om als rijke toerist te komen kijken hoe arm ze daar zijn.

2. De Panoramaroute

Voor ons startte onze reis door Zuid-Afrika met de Panoramaroute en dat is een fantastisch begin. Langs de panoramaroute vind je namelijk een aantal van de mooiste plekken van Zuid-Afrika. Zo vind je hier geweldige watervallen, zoals de Lone Creek Falls, de Lisbon Falls en de Berlin Falls. Maar ook geweldige uitzichten over de Blyde River Canyon. Vooral het uitzicht bij de Three Rondavels is echt adembenemend mooi en mag je niet missen. Een andere plek die ik echt fantastisch mooi vond bij de Panoramaroute is Bourke’s Luck Potholes. De natuur hier is heel bijzonder en indrukwekkend. De Panoramaroute rijden is dan ook zeker iets wat je moet doen in Zuid-Afrika.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Panoramaroute in Zuid-Afrika.

mooiste plekken van Zuid-Afrika: Panoramaroute

3. Kruger National Park

Het Kruger National Park is misschien wel de grootste reden om naar Zuid-Afrika te komen. Dit park is ongeveer net zo groot als half Nederland en is het leefgebied van de Big Five en heel veel andere gave dieren. Je kunt hier zelfstandig rondrijden, of met een ranger op zoek gaan naar wildlife. Een safari in Kruger Park is echt fantastisch en je zult hier je ogen uitkijken. Doe sowieso een paar keer een selfdrive, aangezien het een unieke ervaring is om vanuit je eigen auto zoveel dieren te zien. Kruger vonden wij fantastisch en je kunt jezelf hier dan ook met gemak meerdere dagen, of zelfs weken, vermaken. Op safari gaan blijft leuk! Ik raad je ook aan om in het park te overnachten, voor de beste ervaring.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor het Krugerpark

4. Greater Kruger

Greater Kruger zit aan het Kruger National Park vast. Het grootste verschil met Kruger is dat je in Greater Kruger alleen maar Private Game Reserves vindt. Dit betekent dat je hier alleen op safari kunt als je er ook overnacht. Op de meeste plekken zijn safari’s bij je accommodatie inbegrepen. Je mag binnen Greater Kruger niet zelf rijden, maar gaat met een tracker en ranger op pad. Zij mogen hier ook off-road rijden, waardoor je hier echt heel dichtbij de dieren kunt komen. Ik raad je aan om minimaal 2 nachten in Greater Kruger te verblijven. Hoewel dit heel duur is, is dit ook een van de gaafste dingen om te doen in Zuid-Afrika! Ik had het voor geen goud willen missen.

mooiste plekken van Zuid-Afrika: Kruger
mooiste plekken van Zuid-Afrika: Kruger

5. St. Lucia

Een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika is St. Lucia. Dit is de beste plek in het land om nijlpaarden van heel dichtbij te zien en dat is gaaf! Je kunt in St. Lucia een boottocht maken tussen de nijlpaarden en krokodillen. Je ziet er dan, met een klein beetje geluk, enorm veel van heel dichtbij. Gave foto’s gegarandeerd! Maar St. Lucia heeft meer, zo kun je ook een bezoekje brengen aan iSimangaliso Wetland Park en een dagtrip maken naar Hluhluwe-Imfolozi Park. Over die twee plekken lees je bij de volgende punten in dit lijstje met Zuid-Afrika bezienswaardigheden meer.

Wil je meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in St. Lucia.

Zuid-Afrika bezienswaardigheden: st. Lucia

6. iSimangaliso Wetland Park

iSimangaliso Wetland Park ligt vlakbij St. Lucia en is prachtig om te zien. Het park is enorm groen, heeft fantastische natuur en je kunt er 4 dieren van de big five spotten. Alleen leeuwen leven niet in dit park. iSimangaliso heeft daarnaast ook een aantal mooie stranden die de moeite waard zijn. Het leukste is om een selfdrive te maken richting Cape Vidal. Je komt dan langs de mooiste plekken, een aantal mooie stranden en komt onderweg heel veel wildilfe tegen!

Meer lezen? Lees dan mijn artikel over het iSimangaliso Wetland Park bezoeken.

doen in Zuid-Afrika: iSimangaliso Wetland Park
doen in Zuid-Afrika: iSimangaliso Wetland Park

7. Hluhluwe-Imfolozi Park

Nog zo’n mooie plek rondom St. Lucia die zeker bij de mooiste plekken van Zuid-Afrika hoort, is Hluhluwe-Imfolozi Park. Dit park is het oudste wildpark van Zuid-Afrika en is qua natuur ook heel mooi om te zien. Het bergachtige landschap zorgt voor fantastische uitzichten. Daarnaast is Hluhluwe-Imfolozi Park een van de beste plekken van Zuid-Afrika om de big five te spotten. Vooral neushoorns leven hier enorm veel.

Hluhluw-Imfolozi Park, mooiste plekken van Zuid-Afrika

8. Drakensbergen

Zuid-Afrika is meer dan alleen maar safari’s en wildlife. In Zuid-Afrika vind je namelijk ook fantastisch mooie natuur. De Drakensbergen is een prachtige bergketen in Zuid-Afrika die een vrij groot deel van het land in beslag neemt. Het is namelijk maar liefst 1000 kilometer lang. Zo hoort de Blyde River Canyon bij de Panoramaroute zelfs bij de Drakensbergen! Maar er is nog veel meer, dus daarom verdiend de Drakensbergen nog een aparte plek in het lijstje met de mooie Zuid-Afrika bezienswaardigheden. Naast de Blyde River Canyon behoort het Amphitheatre, Royal Natal National Park, Sentinel Peak, de Sani Pass en nog veel meer tot de mooiste plekken van Drakensbergen. Wij zijn hier helaas nog niet geweest, maar komen er graag eens voor terug in Zuid-Afrika!

9. Addo Elephant Park

Addo Elephant Park is een van de leukste parken in Zuid-Afrika voor een safari met eigen auto. De geschiedenis achter het park is bijzonder. Door de jacht en conflicten met boeren, waren er nog maar een paar olifanten over in de regio en werd het leefgebied voor de olifanten steeds kleiner. Om deze paar olifanten te beschermen is er uiteindelijk een park voor ze opgericht. De dieren hebben zich goed voortgeplant en inmiddels leven er honderden olifanten in het Addo Elephant Park. Naast olifanten vind je hier nog veel meer toffe dieren. Je kunt hier niet alleen de Big 5 zien, maar ook andere gave dieren zoals cheeta’s, struisvogels, elanden, zebra’s, koedoes en meer! Wij zagen in Addo echt enorm veel dieren en vonden dit een van de leukste plekken van Zuid-Afrika.

Addo, doen in Zuid-Afrika

10. De Garden Route

Een van de mooiste routes in Zuid-Afrika is de Garden Route. Deze route is 700 kilometer lang en brengt je langs een aantal van de mooiste plekken van de Zuid-Afrikaanse kust. De route loopt grofweg gezegd van Port Elizabeth tot aan Mossel Bay. Onderweg heb je fantastische uitzichten en kom je heel veel mooie bezienswaardigheden tegen. Deze plekken komen hieronder in het artikel nog apart voorbij, omdat deze een duidelijk plekje verdienen in het lijstje met de mooiste plekken van Zuid-Afrika.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste plekken bij de Garden Route.

11. Tsitsikamma National Park

Een van de mooiste nationale park van Zuid-Afrika is Tsitsikamma National Park bij de Garden Route. Dit park ligt langs de kust en is vooral bekend door de wandeling met de hangbruggen die je hier kunt doen. Deze is dan ook echt heel tof! Maar er is nog meer. Je kunt er kanoën, wandelen naar een waterval en nog meer toffe routes wandelen om zo meer te ontdekken van de mooie natuur hier. Echt een aanrader!

mooiste plekken van Zuid-Afrika: Tstitsikamma National Park

12. Nature’s Valley

Een wat minder bekende plek bij de Garden Route is Nature’s Valley. Dit is een klein dorp midden in de prachtige natuur. Bij dit slaperige dorp vind je een prachtig strand en een lagoon die de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarnaast kun je hier ook heel mooi wandelen. Prachtige uitzichten zijn dan gegarandeerd! Ten slotte is Nature’s Valley ook een bezoek waard door de route erheen, die is echt heel bijzonder en adembenemend mooi.

Mooiste plekken Zuid-Afrika: Nature's Valley

13. Keurboomstrand

Vlabij Plettenberg Bay vind je het prachtig Keurboomstrand. Dit strand is heel mooi om te zien en met een beetje geluk kun je vanaf hier ook walvissen spotten. De uitzichten vanaf de boardwalk op het strand zijn prachtig, maar het is ook zeker de moeite waard om even een wandeling op het strand zelf te maken.

Keurboomstrand, doen in Zuid-Afrika

14. Robberg Nature Reserve

Een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika is zonder twijfel het Robberg Nature Reserve. Dit ligt ook vlakbij Plettenberg Bay en is adembenemend mooi. Je kunt hier 3 wandelroutes lopen die je fantastische uitzichten bezorgen. Je ziet mooie stranden, bijzondere rotsen, bergen, blauwe zee en zeehonden. Deze wandeling is echt geweldig en wij vonden het echt een van de hoogtepunten van onze reis!

Meer lezen? Lees dan mijn artikel over hiken in het Robberg Nature Reserve.

mooiste plekken van Zuid-Afrika: Robberg Nature Reserve

15. Knysna Heads

De uitzichten bij Knysna Heads behoren tot de mooiste uitzichten bij de Garden Route in Zuid-Afrika. Vanaf hier heb je geweldige uitzichten op de zee, de rotsen, de bergen en stranden. Het is echt heel mooi! Naast deze uitzichten heeft Knysna meer te bieden. Zo kun je er onder andere een boottocht maken.

Doen in Zuid-Afrika: Knysna Heads
Doen in Zuid-Afrika: Knysna Heads

16. Wilderness

Een andere mooie plek in Zuid-Afrika is Wilderness. Deze plek ligt ook aan de Garden Route en heeft enorm veel te bieden. Zo is hier een prachtig strand om te bezoeken, maar kun je ook naar Gericke’s Point. Dit is een uitstekende rots met een mooi strand erbij, met eb kun je langs de rots over de zeebodem lopen. Zeker een aanrader om te bezoeken! Verder kun je heel mooi wandelen in het nationale park bij Wilderness en is het uitzichtpunt bij Map of Africa heel erg de moeite waard!

Map of Africa, mooiste plekken van Zuid-Afrika

17. Hermanus

Hermanus is de beste plek van Zuid-Afrika om walvissen te spotten. Je vindt hier hel veel bultruggen en zuidkapers. Je moet hiervoor wel tussen juni en november naar Hermanus reizen. Om walvissen te spotten kun je mee met een boottocht, op die manier kun je ze van heel dichtbij zien. Maar ook vanaf de kust kun je ze regelmatig spotten. Het is dan ook leuk om de Coastal Walk in Hermanus te doen. Hermanus behoort zeker bij de mooiste plekken van Zuid-Afrika.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over walvissen spotten in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika bezienswaardigheden: Hermanus
Zuid-Afrika bezienswaardigheden: Hermanus

18. Betty’s Bay

Betty’s Bay bezoeken behoort zeker tot een van de dingen die je moet doen in Zuid-Afrika. Je vindt hier mooie witte stranden met een blauwe zee en een enorme kolonie met pinguïns bij Stony Point. Dit is echt heel tof om te zien! En wat deze plek ook leuk maakt, is dat hier maar weinig toeristen komen.

pinguïns in Betty's Bay

19. Clarence Drive

De Clarence Drive is ook echt een van de mooiste routes om te rijden in Zuid-Afrika. Ik had zelf al ergens gelezen dat het mooi was, maar het overtrof al onze verwachtingen. Je kan op heel veel plekken stoppen en dat deden wij dan ook echt heel vaak. Ik bleef maar foto’s maken. De uitzichten fijn fantastisch. De kust is hier ruig, je komt mooie stranden tegen en de bergen zijn super mooi.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste roadtrips van Zuid-Afrika.

Clarence Drive, mooiste plekken van Zuid-Afrika

20. Stellenbosch

Stellenbosch is een stad in een van de meest bekende wijngebieden ter wereld. Het stadje zelf is leuk om te bezoeken, maar je komt hier vooral voor de wijnvelden in de omgeving. Doe hier zeker een wijnproeverij en genieten van de prachtige uitzichten die je hebt als je rondrijdt rondom Stellenbosch.

21. Franschhoek

Nog een leuke plek tussen de wijnvelden in Zuid-Afrika is Franschhoek. Vanaf hier kun je met de wijntram verschillende wijnhuizen bezoeken voor een proeverij. Dit is ideaal omdat je dan gelijk vervoer hebt. Ook hier is de omgeving mooi om te zien!

Doen in Zuid-Afrika: Stellenbosch

22. Kaap de goede hoop

Het Kaapse schiereiland is echt prachtig om te zien. Je vindt hier geweldige uitzichten op de ruige kust en kijkt je ogen uit. Daarnaast is deze plek bijzonder om te bezoeken, aangezien je hier het meest westelijke punt van het vaste land van Afrika vindt. Op de foto gaan bij het bordje is een van de meest populaire dingen om te doen in het park, maar wij genoten vooral van de mooie natuur hier!

Kaap de goede Hoop

23. Boulders Beach

Een van de leukste plekken van Zuid-Afrika om te bezoeken is toch wel Boulders Beach. Het is toeristisch, maar dat heeft een goede reden. Op het hagelwitte strand vind je namelijk een grote pinguïn kolonie. Echt heel tof om te zien! Wij vonden dit zelf een mooiere plek dan Betty’s Bay, de plek die ik eerder noemde in het artikel. Maar goed, houd er rekening mee dat je hier absoluut niet alleen bent. Gelukkig maken de pinguïns dat weer goed, want wat een leuke dieren zijn dat!

Boulders Beach Zuid-Afrika bezienswaardigheden

24. Chapman’s Peak Drive

In Zuid-Afrika zijn veel mooie autoroutes die je kunt rijden. Inmiddels heb ik er al meerdere genoemd en ook de Chapman’s Peak Drive mag absoluut niet missen in het lijstje met dingen om te doen in Zuid-Afrika. Deze route gaat langs de kust van de omgeving van Kaapstad. De route is slechts 15 kilometer lang, maar wel enorm indrukwekkend. Je maakt dan ook veel stops om de prachtige uitzichten te fotograferen en om lekker te genieten.

Chapman's Peak Drive, mooiste plekken van Zuid-Afrika

25. Kaapstad

De Zuid-Afrika bezienswaardigheden die ik hierboven noemde, liggen al veel in de omgeving van Kaapstad. Maar ook Kaapstad zelf hoort echt bij de mooiste plekken van Zuid-Afrika. Deze stad is echt heel leuk en mooi! Zo vind je hier geweldige natuur en kun je prachtig wandelen. Maar zijn er ook mooie gebouwen en prachtige stranden. De stad is heel afwisselend en dat maakt het zo leuk! Beklim zeker Lions Head of de Tafelberg, ga naar het geweldige strand bij Camps Bay en bezoek het mooie Kirstenbosch Botanical Gardens. Snuif vervolgens cultuur in downtown Kaapstad en bezoek het bruisende V&A Waterfront. Maak nog wat foto’s in het kleurrijke Bo-Kaap en ontdek wijken als Green Point en Sea Point. Kaapstad heeft echt genoeg te bieden in ieder geval en is echt tof!

doen in Zuid-Afrika: Kaapstad

Mooiste plekken van Zuid-Afrika op onze bucketlist

Naast de plekken die ik hierboven heb genoemd, zijn er natuurlijk nog veel meer toffe bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Wij hadden voor onze reis bijna 4 weken en hoewel dat lang klinkt, moesten wij keuzes maken. Hierdoor zijn er mooie plekken die wij niet gezien hebben. Daarom som ik hieronder nog wat plekken in Zuid-Afrika op die op onze bucketlist staan. Dit doe ik zodat dit lijstje met de mooiste plekken van Zuid-Afrika zo compleet mogelijk is!

  • Pilanesberg National Park
  • Golden Gate National Park
  • Omgeving Karoo
  • Oudtshoorn
  • Welgevonden Game Reserve
  • Meer van de Drakensbergen

En zo zijn er vast nog veel meer plekken die wij niet kennen, maar die wel de moeite waard zijn!

Zuid-Afrika is dus prachtig en heeft veel geweldige plekken om te bezoeken. Ook met een gezin is deze bestemming een aanrader en kun je deze mooie plekken bezoeken. Wil je daar meer over lezen? Lees dan dit artikel van Tivka over Zuid-Afrika met kinderen. 

Dit zijn wat mij betreft in ieder geval de mooiste plekken van Zuid-Afrika. Ik hoop dat je nu een goed beeld heb gekregen van wat je allemaal kunt doen in Zuid-Afrika en wat de mooiste Zuid-Afrika bezienswaardigheden zien. Het is een fantastisch land en hier rondreizen is een droom die uitkomt. Wij komen zeker nog eens terug om nog meer geweldige plekken te ontdekken, maar ook om een aantal plekken voor een tweede keer te bezoeken. Ben je nieuwsgierig hoe wij al deze plekken combineerden tot 1 gave roadtrip? Bekijk dan ook eens onze route voor Zuid-Afrika.

Wat vind jij de mooiste plekken van Zuid-Afrika?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows