Wat te doen in Noord-Holland? Dit zijn de mooiste plekken van Noord-Holland!

door | Laatste update May 27, 2024 | Gepubliceerd May 10, 2021 | Europa, Lijstjes, Nederland | 20 reacties

De mooiste plekken van Noord-Holland

Noord-Holland is een prachtige en diverse provincie. Veel mensen bezoeken hier de steden zoals Amsterdam, Alkmaar en Haarlem of gaan naar de zee richting Zandvoort en Petten. Maar Noord-Holland heeft heel veel leuke plekken om te bezoeken. Zowel toeristische plekken, als minder toeristische plekken waar je evengoed een kijkje moet nemen. Zelf woon ik al mijn hele leven in Noord-Holland en heb ik hier inmiddels ook redelijk wat gave plekken mogen ontdekken. Vandaar ook dit artikel waarin ik je vertel wat je moet doen in Noord-Holland en wat de mooiste plekken van Noord-Holland zijn.

Uitjes in Noord-Holland: wat te doen in Noord-Holland?

In dit artikel vertel ik je dus over de plekken die je moet bezoeken in de provincie Noord-Holland. Op de meeste van deze plekken zijn wij zelf ook geweest. Mocht dit niet zo zijn, staat dit erbij en is het voor ons nog een bucketlist item die we hopelijk dit jaar nog kunnen bezoeken.

Maar goed, genoeg gepraat, tijd om je een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Noord-Holland?

1. Bezoek Enkhuizen

Een van de leukste dingen om te doen in Noord-Holland zijn de leuke dorpen en steden bezoeken. Zelf ben ik geboren in Enkhuizen en heb ik daar mijn hele leven gewoond. Ik ben dan ook een beetje bevooroordeeld als het om Enkhuizen gaat, maar wat een fatastische plek is dat.

Enkhuizen is een historisch vestingstadje dat vooral in de Gouden Eeuw heel welvarend was. Vandaag de dag is dit terug te zien bij de historische gebouwen in de stad. Wandel langs de Dromedaris en de Zuiderkerk, neem een kijkje bij het IJsselmeer, vaar door de grachten en maak een wandeling langs de muur en over de vesting. Vergeet ook niet de havens te bezoeken en gewoon lekker rond te slenteren.

In Enkhuizen vind je trouwens ook nog het Zuiderzeemuseum, een openlucht museum waarin je jaren terug in de tijd gaat. Je leert over het leven van vroeger door diverse oude oude huizen en winkels te bezoeken. Je loopt de hele tijd in een oud en knus dorp, prachtig! Leuk voor zowel jong als oud. Verder kun je met kinderen nog een dagje naar Sprookjeswonderland.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Enkhuizen.

Wat te doen in Noord-Holland? Enkhuizen bezoeken
Wat te doen in Noord-Holland? Leukste uitjes in Noord-Holland: Enkhuizen
Wat te doen in Noord-Holland? Leukste uitjes in Noord-Holland: Enkhuizen

2. Op ontdekking in Hoorn

Een leuke stad niet zover bij Enkhuizen vandaan is Hoorn. Hoorn is een wat grotere stad en zeker ook heel mooi om te bezoeken. Dwaal rond bij de prachtige haven, wandel langs de grachten en bezoek de leuke straten van het historische centrum. Hoorn is prachtig om te zien!

Naast mooie gebouwen vind je in Hoorn ook nog een aantal leuke musea. Zo kun je hier naar het museum van de 20e eeuw en dat is in ieder geval echt een aanrader!

Meer lezen over deze leuke stad? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Hoorn!

Hoorn

3. Medemblik

Medemblik is het oudste stadje van West-Friesland en kent dan ook veel historie. Medemblik is dan ook zeker leuk om te bezoeken en hoort echt wel bij de leukste uitjes in Noord-Holland. Wandel langs de haven en het oude centrum. Maar neem ook zeker even een kijkje bij kasteel Radboud. Een mooi kasteel om te zien met daarin nog een museum dat je kunt bezoeken.

Het bakkerijmuseum in Medemblik is ook echt een aanrader om te bezoeken, vooral als je kinderen hebt!

Kasteel Radboud in Medemblik, doen in Noord-Holland

4. Combineer deze steden met de historische driehoek.

Wil je al deze plekken van hierboven zien op een leuke manier? Overweeg dan de historische driehoek. Vanaf Enkhuizen pak je de boot naar Medemblik en vanaf Medemblik kun je met de oude stoomtram richting Hoorn. Vanaf Hoorn ga je dan weer met de gewone trein naar Enkhuizen toe.

Onderweg kun je natuurlijk de steden verkennen, een musea bezoeken of andere leuke dingen doen. Meer lezen over de historische driehoek? Lees dan dit artikel: de historische driehoek, een leuke dag weg in Nederland! Hierin vind je mijn tips en kun je lezen hoe je dag eruit ziet als je dit gaat doen.

5. Verken waddeneiland Texel

Een van de meest populaire en bekende waddeneilanden van Nederland hoort bij Noord-Holland. En als je dan ook vraagt: wat moet ik echt doen in Noord-Holland? Zou ik ook zeker zeggen: bezoek Texel! Texel is een prachtig eiland en heel divers. Je kunt hier heerlijk wandelen door de bossen en duinen, prachtige fietstochten maken, leuke dorpen bezoeken en nog veel meer.

Bezoek de zeehonden bij Ecomare, bewonder de bekende vuurtoren bij het strand, wandel in het nationale park op Texel en waan je echt even op een andere plek. Altijd als ik op Texel ben geweest, heb ik echt het gevoel gehad dat ik echt even op vakantie ben geweest. Heerlijk!

Ook leuk: fietstocht op Texel

Texel, leukste uitjes in Noord-Holland
Texel, leukste uitjes in Noord-Holland

6. Wandelen bij Callantsoog

De kust van Noord-Holland is voor veel mensen de reden om Noord-Holland te bezoeken. Je vindt hier namelijk mooie stranden en leuke duingebieden voor een wandeling. Een van die plekken die leuk is om te bezoeken is Callantsoog. Callantsoog is een populaire plek voor een vakantie aan zee. Maar wist je dat je hier ook prachtig kunt wandelen? Zo combineerden wij een korte strandwandeling met een super leuke wandeling rondom het Zwanenwater. Het zwanenwater bestaat uit 2 van de grootste duinmeren van West-Europa, gaaf! De wandeling is slechts 5 kilometer, maar wel heel mooi.

Meer lezen? Lees dan mijn artikel over wandelen in Callantsoog.

Doen in Noord-Holland: wandelen in Callantsoog

7. Het palendorp bij Petten

Ik kom heel graag bij de kust en heb dan ook al veel kustplaatsen mogen ontdekken in Noord-Holland. Maar Petten hoort daar tot nu toe nog steeds niet bij. Toch behoort Petten wel tot een van de leukste uitjes in Noord-Holland als ik andere moet geloven. Je hebt hier het palendorp petten waar ik erg graag eens zou willen fotograferen. Verder heb je in Petten ook de Wall of Shame, waar allemaal kunstwerken zijn gemaakt met plastic afval van het strand en uit de zee.

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Petten.

8. Edam, Monnickendam en Volendam

Edam, Monnickendam en Volendam zijn drie prachtige plekken om te bezoeken. Volendam is natuurlijk een bekend dorp door de visserij, de mooie huisjes en de klederdracht. Je kunt hier een mooie wandeling maken door het dorp en dat kan ik je zeker aanraden.

Volendam kun je heel goed combineren met een bezoek aan Edam en Monnickendam. Deze dorpen zijn wat minder toeristisch, maar daardoor zeker niet minder mooi. Je kunt hier prima met de auto naar toe, of je maakt gewoon een fietstocht tussen alle dorpen.

Nieuwsgierig? Lees dan ook eens wat je moet doen in Monnickendam.

Uitjes in Noord-Holland: Volendam

9. Verken schiereiland Marken

We blijven even in die hoek van Noord-Holland, we reizen namelijk door naar Marken. Marken is een voormalig eiland, dat nu een schiereiland is. Je kunt Marken bereiken met de auto over de brug, of met de boot vanuit Volendam.

Als je Marken bezoekt is het zeker leuk om een rondwandeling te maken over het eiland. Hoewel het eiland klein is, kun je hier gewoon een wandeling maken van 6 kilometer. Je loopt dan door het dorp en langs het IJsselmeer. Neem ook zeker even een kijkje bij het paard van Marken voor een mooie foto.

10. Wandelen in Schoorl, één van de mooiste plekken van Noord-Holland

Een van mijn favoriete plekken in Noord-Holland is Schoorl. Schoorl is een fantastisch duingebied waar je hele mooie wandelingen kunt maken. Bij de Schoorlse duinen vind je de hoogste duin van heel Nederland. Je hebt hier meerdere wandelroutes die je kunt lopen. De routes brengen je over de duinen, door het bos en langs de heide. Een aantal routes gaan ook richting zee. De wandelingen zijn divers en dat maakt Schoorl ook zo leuk.

Wat mij betreft is wandelen in Schoorl iets wat je echt moet doen in Noord-Holland en een van de leukste uitjes in Noord-Holland. Wij komen hier best vaak omdat we echt verliefd zijn op de natuur hier. Vooral de duinheidewandeling en de noordzeeroute zijn prachtig. Meer lezen over Schoorl? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in Schoorl.

Schoorl
Schoorl
Schoorl
Schoorl
Schoorl

11. Slenter door de straten van Alkmaar

Alkmaar is de stad waar ik gestudeerd heb en waar ik toen ook wel een beetje verliefd op ben geworden. Alkmaar kent een prachtig historisch centrum en is gewoon heel gezellig. Je hebt hier veel leuke horeca en leuke plekken om te zitten. Het gebied rondom het waagplein is ook erg mooi om te zien, maar als je gewoon lekker gaat slenteren door de straten van Alkmaar kom je vanzelf veel meer mooie plekken tegen!

12. Hang de toerist uit bij de Zaanse Schans

Hollandser dan de Zaanse Schans kan bijna niet. Klompen, molens en typische Hollandse architectuur, dat is wat je bij de Zaanse Schans vindt. Niet voor niks dat deze plek ook populair is onder buitenlandse toeristen. Maar goed, als Nederlander die op ontdekking gaat in Noord-Holland, moe je ook echt even naar de Zaanse Schans. Je vindt hier ook een aantal musea, maar kan ook gewoon lekker wandelen en zo genieten van de molens en houten gebouwen.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Zaanse Schans bezoeken.

13. De tulpenvelden van Noord-Holland

In april en begin mei zijn de tulpenvelden van Noord-Holland prachtig om te zien. Je hoeft niet naar Lisse in Zuid-Holland voor prachtige tulpen. De tulpenvelden bezoeken is ook echt iets wat je moet doen in Noord-Holland. Zijpe is hiervoor een van de beste plekken. Hier wordt ook vaak een wandeldag georganiseerd. Ook in Juliana dorp en rondom Schoorl en Schagen vind je veel prachtige tulpenvelden. Hier kun je heel mooi fietsen en prachtige routes rijden. Verder vind je rondom Callantsoog prachtige velden. In de omgeving van Hoorn en Zwaag kun je ook veel prachtige velden bewonderen en fotograferen.

tulpen in Noord-Holland, leukste uitjes van Noord-Holland

14. Wandelen of fietsen in het Noordhollands Duinreservaat

Een van de mooiste plekken van Noord-Holland is het Noordhollands Duinreservaat. Je kunt hier prachtige wandelingen en fietstochten maken. Ik ben er zelf al meerdere keren geweest om te fietsen, maar ook voor een prachtige wandeling. Je vindt dit gebied in de omgeving van Castricum en Egmond. De wandelingen en fietsroutes gaan door de bossen, duinen en langs het strand. Er is hier veel afwisseling en je kunt ook wat wildlife tegenkomen. Gaaf!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in het Noordhollands Duinreservaat

Ns wandeling, leuke uitjes in Noord-Holland

15. Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

We blijven even bij de duinen, maar dan nog een klein stukje zuidelijker. Een ander prachtig natuurgebied in Noord-Holland is Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier kun je prachtig wandelen door de duinen, stukjes bos, duinmeren en langs het strand. Wij zijn hier zelf al meerdere keren wezen wandelen. Zo deden wij een keer de 16 kilometer lange NS-wandeling in dit gebied. Die was prachtig en afwisselend en hoort zeker bij de leukste uitjes in Noord-Holland.

Naast die wandeling komen wij sowieso graag in dit gebied. Ik schreef dan ook al eens een uitgebreid artikel over wandelen in de Kennemerduinen. De Kennemerduinen is een onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Doen in Noord-Holland: kennemerland

16. Bezoek Haarlem

Na al die natuurprachtig in Noord-Holland is het wel weer tijd om even een mooie stad te bezoeken. En gelukkig zit je in Noord-Holland dan ook wel goed, want mooie steden zijn hier genoeg. Een van die prachtige steden is Haarlem. Haarlem ligt overigens heel dichtbij de Kennemerduinen uit tip 15 en die 2 kun je dan ook goed met elkaar combineren.

Haarlem heeft een prachtig en heel gezellig centrum. Ik ben hier meerdere keren geweest, maar alle keren helaas zonder camera. Maar ik kan mij herinneren dat ik erg genoten heb van mijn bezoek aan Haarlem. Doe er bijvoorbeeld een leuke stadswandeling Haarlem, waarbij je langs de mooiste bezienswaardigheden en wat leuke adresjes loopt! Dan kun je daarna lekker shoppen of iets anders leuks doen in deze fijne stad!

17. Spot wildlife bij de Amsterdamse waterleidingduinen

Wildlife spotten is een van de leukste dingen om te doen op reis en gelukkig kan dat ook gewoon in Nederland! In Noord-Holland kun je heel veel wildlife spotten tijdens een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit gebied vlakbij Zandvoort is namelijk het leefgebied van enorm veel herten. Het is dan ook eigenlijk onmogelijk om hier een wandeling te doen zonder herten te zien.

Naast herten leven hier ook nog vossen. Om deze te spotten heb je iets meet geluk nodig, maar het is zeker iets dat regelmatig gebeurt. Wandelen in dit gebied is trouwens sowieso leuk. Je kunt namelijk wandelen door de bossen en de duinen en omdat het een struingebied is mag je op veel plekken het pad verlaten.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn uitgebreide artikel met tips voor de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Amsterdamse waterleidingduinen
Amsterdamse waterleidingduinen
Amsterdamse waterleidingduinen

18. Op ontdekking in Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en een van de mooiste steden van het land. Niet heel gek dus dat Amsterdam voorkomt in het lijstje met tips voor dingen die je moet doen in Noord-Holland. Ik kom regelmatig in Amsterdam. Gewoon om te shoppen, maar ook om de toerist uit te hangen. Bezoek de 9 straatjes, wandel langs de grachten, ga op zoek naar de mooiste gebouwen en verborgen hofjes en maak gewoon eens een leuke stedentrip in eigen land! Ik kom sowieso nog eens terug, want er is genoeg te doen.

Amsterdam heeft veel mooie bezienswaardigheden, maar ook veel gave musea om te bezoeken. Zo moet je toch echt een keer naar het Rijksmuseum, of een kijkje nemen bij het Anne Frank huis.

Amsterdam is in ieder geval een van de leukste uitjes in Noord-Holland!

19. Het Muiderslot

Een mooi kasteel in Noord-Holland is het Muiderslot. Dit ligt redelijk dichtbij Amsterdam, bij het plaatsje Muiden. Het Muiderslot is een mooi kasteel om te bezoeken en daarnaast kun je het perfect combineren met Fort Pampus, een oud forteiland dat hier op slechts een kort vaartochtje vandaan ligt. Meer lezen? Lees dan mijn artikel over het Muiderslot bezoeken.

20. Bekijk het Bloesempark in het Amsterdamse Bos

Een seizoensgebonden activiteit in Noord-Holland is een bezoek brengen aan het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Dit Bloesempark ligt vlakbij Amstelveen en staat bekend om te prachtige bloesembomen die je hier kunt bewonderen. Dit is dan ook een van de beste plekken om heel veel roze bloesems bij elkaar te bewonderen. Kom wel vroeg, want het is druk en populair. De bloesem bloeit meestal in maart of april. De bloesem bloeit 2 weken.

bloesem

21. Wandelen in het Dijkgatbos & Robbenoordbos 

Vlakbij Wieringermeer vind je nog een mooie gebied om te wandelen in Noord-Holland, namelijk het Dijkgatbos en het Robbenoordbos. Wij een wandeling in deze bossen combineer je bossen met een wandeling langs het IJsselmeer, door de polder en door moeraslandschappen. Zeker de moeite waard! Daarnaast is het hier lekker rustig, wat ook wel fijn is. Meer lezen? Lees dan eens mijn artikel over wandelen in het Dijkgatbos & Robbenoordbos.

Robbenoordbos, doen in Noord-Holland

Dit zijn wat mij betreft de leukste uitjes in Noord-Holland en de mooiste plekken van Noord-Holland om te bezoeken. Hopelijk heb je door dit artikel een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen in Noord-Holland? Wij gaan natuurlijk nog verder op ontdekking in onze eigen provincie, dus dan vul ik dit artikel zeker aan!

Wat moeten wij zeker nog doen in Noord-Holland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow