Doen in Kuching: 5 dingen die je niet mag missen in omgeving Kuching

door | Laatste update Jan 30, 2024 | Gepubliceerd Sep 19, 2022 | Azië, Borneo, Lijstjes, Maleisië | 6 reacties

Kuching is een fijne stad op Maleisisch Borneo en een goede uitvalsbasis om meer van Sarawak te ontdekken. Vanaf hier sta je zo in de jungle of tussen de orang-oetans. Maar wat moet je doen in Kuching? In dit artikel deel ik handige tips voor omgeving Kuching met je, zodat jij weet wat de mooiste Kuching bezienswaardigheden zijn.

Kuching op Borneo

Kuching is de hoofdstad van de deelstaat Sarawak op Maleisisch Borneo. Het is de perfecte uitvalsbasis om meer te ontdekken van Sarawak. Kuching ligt namelijk dichtbij de prachtige natuur, maar ook bij de culturele bezienswaardigheden, zoals de longhouses van Sarawak. De stad telt ruim 325.000 inwoners en is een gezellige plek. Je vindt hier veel winkeltjes en goede restaurantjes waar je lekker kunt eten. Ook zijn er genoeg accommodaties om te verblijven. Kuching betekent kat, dat zul je ook terugzien in het stadje. Je vindt hier namelijk genoeg beelden van katten.

Wat te doen in Kuching: tips voor omgeving Kuching 

Nu je een klein beetje achtergrondinformatie hebt over Kuching in Maleisië, is het tijd om je te vertellen wat je moet doen in Kuching. Ik vertel hierbij vooral wat je moet doen in omgeving Kuching, aangezien je hier vooral voor komt!

 

1. Bezoek Bako nationaal park

De eerste plek in de omgeving van Kuching die je zeker niet mag missen, is Bako Nationaal Park. Het is het kleinste nationale park van Sarawak, maar ook gelijk een van de mooiste. Het ligt slechts 37 kilometer bij Kuching vandaan en is super makkelijk te bereiken met de bus en boot.

Bako Nationaal Park is een pel vol met jungle, prachtige stranden, unieke rotsformaties en wildlife. Het is en van de beste plekken op neusapen te spotten, super gaaf! Daarnaast is Bako ook de plek waar je op zo’n klein oppervlakte wel zeven verschillende ecosystemen tegenkomt. Het ene moment sta je dus op een verlaten strand, daarna loop je door mangrovebos en weer even later zie je de mooiste kliffen en prachtige jungle. Het is hier echt enorm divers. Dat maakt het ook dat Bako Nationaal Park bezoeken zeker iets is wat je moet doen in Kuching en omgeving.

Hoe kom je er?

Je pakt de public bus (nr. 1) richting Bako nationaal park, dit kost je ongeveer 3,50 RM (nog geen euro) en duurt een uur. Je wordt afgezet bij een centrum, waar je je registreert, entree betaalt  en vanaf daar ga je verder met de boot. Hier moet je voor tien uur zijn, aangezien je anders kans hebt dat het water te laag staat en je niet meer met de boot kunt. Terug moet je voor drie uur ’s middags de boot pakken.

Waar moet je slapen?

slapen doe je in Kuching als je een dagtrip maakt, maar het is beter om te overnachten in Bako Nationaal Park zelf, dan heb je alle tijd en veel meer kans om wildlife te spotten. Wij sliepen in lodge 5 terrace type en het was echt prima! Je moet dit wel van te voren boeken, vooral in het hoogseizoen is het snel vol. Je boekt dit via deze link.

Wat is de beste reistijd?

Tussen maart en oktober, hierna heb je iets meer kans op regen en een wilde zee.

Hoeveel kost het?

De entree van het park is 40 RM, dit is iets minder dan €10,-. De boot kost ook 40 RM. De boot is een retour en als je overnacht betaal je ook maar één keer entree. Voor een vier persoonskamer in Bako betaal je 100 RM, ongeveer €22,-

Meer info over dit geweldige park vind je in mijn artikel over Bako Nationaal Park. 

Maleisisch borneo
bako np kuching omgeving
Doen in kuching Maleisisch borneo bako np
Bako np Kuching omgeving Maleisisch Borneo

2. Spot Orang-Oetans bij Semmengoh, echt iets wat je moet doen in Kuching! 

Een ander hoogtepunt in omgeving Kuching is het bezoeken van wildlife centrum Semmengoh, hier leven semi wilde Orang-oetans in een groot stuk jungle. Het is de bedoeling dat de Orang-oetans ooit weer helemaal in het wild gaan leven. De Orang-oetans lopen / zwieren vrij rond en er is eten in de jungle te vinden. Als je het park bezoekt, doe je dit tijdens voedertijd, maar omdat het gewoon wilde dieren zijn is het niet gegarandeerd dat je ze ziet. Houd hier altijd rekening mee!

Het is overigens echt ontzettend gaaf om de Orang-oetans te zien! Wat een mooie dieren en wat indrukwekkend om die van zo dichtbij te zien. Er zijn maar weinig plekken waar je ze nog kan zien, aangezien ze met uitsterven bedreigd worden. Dit maakt het wel extra bijzonder om Orang-oetans te spotten.

Hoe kom je er?

Vanaf Kuching pak je de eerste bus rond zeven uur, deze bus gaat vanaf het centrale busstation (vlakbij de moskee). Het is bus nr. 6 en je moet echt op tijd zijn, want het schijnt dat de bus ook weg rijdt zodra het vol is. Een busticket kostte minder dan een euro enkele reis. Als je in de middag gaat moet je een bus rond twee uur pakken.

Wat is de beste reistijd?

Als je Orang-oetans wilt zien kun je beter het fruitseizoen vermijden, dan hebben ze namelijk genoeg eten in de jungle. Dit fruitseizoen loopt ongeveer van november t/m februari / maart.
Je bezoekt het park tijdens de voedertijd, dit is in de ochtend tussen 9 en 10, in de middag is dit tussen 15 en 15:30. In de ochtend heb je de meeste kans om Orang-oetans te spotten.

Hoeveel kost het?

Bij de ingang van het park betaal je 10 RM, dit is iets meer dan €2,-. Dit bedrag wordt gebruikt voor onderhoud. Je ticket is de hele dag geldig, zie je bij de eerste voedertijd geen Orang-oetans? In de middag kan je dus zo weer heen!

kuching Semmengoh

3. Varen in Wetlands nationaal park

Na een bezoek aan de orang-oetans en Bako Nationaal Park, verlaten veel mensen Kuching weer om verder te reizen. Dit is echter heel erg zonde, omdat je dan het geweldige Wetlands Nationaal Park mist. Dit is de beste plek om wildlife te spotten in Sarawak. Je moet hiervoor met een tour mee, aangezien dit park vooral uit water bestaat en je dus met een boot mee moet. Je kunt kiezen voor een boottocht in de ochtend, of voor het einde van de middag. Kies je voor het laatste, dan ben je tijdens zonsondergang op de boot, wat echt iets extra’s geeft! Ook heb je dan meer kans op het spotten van krokodillen. Naast krokodillen kun je nog veel meer dieren spotten in Wetlands Nationaal Park. Zo vind je hier dolfijnen, neusapen, veel soorten vogels, vuurvliegjes en meer. Wij hebben hier zelf de Irrawaddy dolfijnen, een krokodil, heel veel neusapen en vuurvliegjes gezien. Het was zo ontzettend gaaf om van zo dichtbij wilde dieren te spotten. Zeker een must dus als je veel wildlife wilt zien.

Natuurlijk is het wildlife; wij zagen alles wat je kon zien en hadden onze portie geluk dus mee. Wildlife laat zich alleen zien wanneer zij dat zelf willen, dus je hebt kans dat je niks ziet. De omgeving is ook heel mooi, dus op zich is het ook dan heel leuk!

Hoe kom je er?

Je kan dit vanaf Kuching doen met een tour, dan word je gewoon opgehaald bij je accommodatie, lekker makkelijk dus ;)

Wat is de beste reistijd?

Als je een paar dagen in Kuching hebt kun je het beste kijken welke dag je het mooiste weer hebt, bij regen laten de dieren zich namelijk veel minder goed zien.

Hoeveel kost het?

Dit verschilt super veel per tourbureau, wij betaalden uiteindelijk 180 RM per persoon, dit was inclusief eten en is in euro’s ongeveer €39,-.

krokodil wetlands kuching
dolfijn wetlands

4. Een longhouse bezoeken

Borneo draait heel erg om natuur en wildlife spotten, maar in Sarawak zijn de longhouses echt een cultureel hoogtepunt. Wil je dus ook graag zien hoe de lokale mensen (zowel vroeger, als sommige nu nog) leven, dan moet je een bezoek brengen aan een longhouse. In Cultural village kun je een kijkje nemen in de verschillende nagemaakte longhouses, maar dit vonden wij geen succes. Later bezochten wij het Annah Raïs longhouse, alsnog vrij toeristisch, maar wel een echt longhouse. Wij kregen hier een rondleiding en het was best interessant om te horen hoe de mensen hier leven en wat er veranderd is. Ik had het me compleet anders voorgesteld en vond het zeker de moeite waard. Heb je veel tijd en een wat ruimer budget? Dan kun je met wat meer moeite ook nog authentiekere longhouses bezoeken. Helaas hebben wij hier zelf geen ervaring mee.

Hoe kom je er?

Ook dit kun je doen met een tour vanuit Kuching, je wordt dan gewoon opgehaald bij je accommodatie. Verder kun je hier ook heen met eigen vervoer, echter mis je dan een gids, waardoor het helemaal niet zo interessant is. De route erheen is trouwens prachtig!

Hoeveel kost het?

Wij betaalden 100 RM voor een tour, dit was de goedkoopste die wij konden vinden. Als je zelf heen gaat betaal je volgens mij entree, maar dit kan ik niet met zekerheid zeggen.

longhouse omgeving kuching, doen in Kuching
Kuching longhouse

5. Bezoek de fairy & wind caves

Het laatste op het lijstje is een plek die wij helaas niet zelf hebben bezocht. Wij hebben dit niet gedaan omdat wij geen eigen vervoer hadden en dan deze plek gewoon heel lastig te bereiken is. Je kan er dan alleen heen met een tour of je moet heel ver lopen vanaf de bus. De wind cave is heel donker en de fairy cave schijnt echt sprookjesachtig mooi te zijn. Mocht ik ooit nog terug komen wil ik hier sowieso wel heen, van iedereen heb ik namelijk gehoord dat het er prachtig is en dat je dit eigenlijk echt moet doen in Kuching en omgeving.

Hoe kom je er?

Je komt er met een tour of met je eigen auto. Er gaat ook een bus naar Bau, een plaatsje vlakbij de grotten, maar vanaf hier moet je nog een taxi nemen of heel ver lopen.

Hoeveel kost het?

Een tour kan variëren tussen 60 RM tot aan 200 RM. Meestal is een tour naar de fairy cave een onderdeel van een langere tour en vragen ze gewoon te veel voor wat je krijgt. De fairy cave is gratis om te bezoeken, van de wind cave weet ik dit niet.

Overige tips voor Kuching 

Nu je weet wat je moet doen in Kuching, is het tijd om mijn overige tips voor Kuching in Maleisië met je te delen. Ik vertel over de beste reistijd, hoe je Kuching kunt bereiken, over overnachten in Kuching en hoe je Kuching kunt opnemen in je route door Maleisië.

De beste reistijd voor Kuching

Hierboven heb je voor een aantal plekken ook al de beste reistijd kunnen lezen, maar in dit stukje vertel ik je wat de beste reistijd in het algemeen is voor Kuching. De beste reistijd voor Maleisisch Borneo is tussen maart en oktober. In de andere maanden is het hier regenseizoen en is het een stuk natter. Natuurlijk kun je geluk hebben en kan het regenseizoen meevallen, maar de kans is groter op een nat pak. Zelf bezochten wij Maleisië in juli en augustus en dit was een ideale periode. De temperaturen waren prima en we hebben nauwelijks regen gehad. Natuurlijk ben je op Borneo veel in de jungle en is die jungle niet voor niets zo groen, kans op regen is er altijd. De beste periode is in ieder geval rondom onze zomermaanden.

Hoe bereik je Kuching?

Kuching is vanaf diverse plekken in Maleisië makkelijk te bereiken met het vliegtuig. Zo kun je vanaf Kuala Lumpur en Khota Baru (Perhentians) naar Kuching vliegen. Verder kun je ook vanaf andere plekken op Maleisisch Borneo naar Kuching vliegen. Het vliegtuig vermijden is helaas wat lastig. De afstanden op Borneo zijn enorm en er zijn geen goede busverbinding tussen de verschillende plekken die je kunt bezoeken. Met het schiereiland is er ook geen andere verbinding dan het vliegtuig.

Overnachten in Kuching 

Wij maakten deze prachtige reis naar Maleisisch Borneo in 2016. Wij reisden doen met een heel klein budget rond en kozen dan ook voor de goedkoopste kamer die wij konden vinden. Dit was een tweepersoons kwamer zonder eigen badkamer met heel weinig facilitieten. Alles was schoon en de eigenaar super vriendelijk. Ik heb destijds enorm genoten van ons verblijf in het hostel Backpacker’s Stay. De accommodatie kostte ons destijds slechts €11,- per nacht, wat natuurlijk super goedkoop is. Je boekt deze accommodatie via Agoda.

Vandaag de dag heb ik andere eisen aan een accommodatie. Zo wil ik altijd een accommodatie met een eigen badkamer en moet de beoordeling ook minimaal een 8 zijn. Ik zou nu dus andere keuzes maken en om je een handje te helpen, heb ik op booking.com wat diverse accommodaties bekeken. Hieronder volgt een lijstje met hotels die mij aanspreken.

Als je op de links klinkt kun je de hotels bekijken en ze ook direct boeken!

Je reis door Maleisië vervolgen

Wil je na je bezoek aan Kuching meer ontdekken van het mooie Maleisië? Dat kan natuurlijk en kan ik iedereen ook echt aanraden! Je kunt ervoor kiezen om richting Sabah te gaan en zo meer te zien van Maleisisch Borneo. Zelf hebben wij dit destijds niet gedaan, maar dat vind ik achteraf heel jammer. Dit deel van Borneo moet namelijk echt fantastisch zijn om te bezoeken. Een andere optie is om naar Kuala Lumpur te vliegen en vanaf hier meer te ontdekken van het schiereiland van Maleisië. Wij kozen er zelf voor om richting Khota Baru te vliegen en om vanaf hier de boot richting de tropische Perhentian eilanden te nemen, een enorme aanrader! Ben je benieuwd naar onze route, maar daarin ook het prachtige Kuching en omgeving? Bekijk dan eens onze route Maleisië.

 

Doen in Kuching, doorreizen naar Perhentian
Dit zijn de 5 dingen die je zeker niet mag missen en echt moet doen in Kuching en omgeving. Omgeving Kuching is prachtig en wij hebben hier een goede indruk gekregen van Maleisisch Borneo. Ik kom zeker nog eens terug! Hopelijk heb je door dit artikel voldoende tips voor Kuching kunnen verzamelen!

Wat waren voor jou de hoogtepunten van omgeving Kuching?

 

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistrips! 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows