Wat te doen in Hoorn? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Jan 13, 2024 | Gepubliceerd May 27, 2023 | Europa, Nederland, Stedentrips | 0 Reacties

Een stedentrip Hoorn

Hoorn is een leuke stad in Noord-Holland. Het is de hoofdstad van de regio West-Friesland en telt een ruime 73.200 inwoners. Hoorn was een voormalige VOC stad en dat is overal nog terug te zien. Je vindt hier diverse prachtige gebouwen en monumenten uit die tijd. Een stedentrip naar Hoorn is dan ook zeker de moeite waard!

Hoorn bezienswaardigheden: wat te doen in Hoorn?

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt over Hoorn, is het tijd om je meer te vertellen over de Hoorn bezienswaardigheden en een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Hoorn?

1. Bewonder de Hoofdtoren

Laat ik dan maar gelijk beginnen met een van mijn favoriete Hoorn bezienswaardigheden; de Hoofdtoren. Dit is een van de laatste verdedigingswerken die bewaard is gebleven en het is een prachtig bouwwerk om te zien. De toren is gebouwd in 1532 en diende destijds om de toegangsweg tot de haven te controleren. In 1614 kwam het gebouw in handen van de Noordse Compagnie.

Vandaag de dag is het vooral een prachtig gebouw om te bewonderen. Het ligt aan de haven en je kunt hier hele mooie foto’s maken. Verder bevindt zich nu een restaurant in de Hoofdtoren, waar je lekker kunt lunchen of dineren. Naast de toren vind je een standbeeld van de Scheepsjongens van Bontekoe. Ook die is leuk om even te bekijken!

Bezienswaardigheden Hoorn: Hoofdtoren
Doen in Hoorn, Bezienswaardigheden Hoorn: Hoofdtoren
Hoofdtoren

2. Wandelen in het Julianapark

Het Julianapark is de perfecte plek voor een heerlijke wandeling, of om even te genieten van een stukje groen in de stad. Het leukste is om lekker langs het Markermeer te lopen en om te genieten van de uitzichten over dit meer. Als je via het park helemaal buitenom loopt, kom je uiteindelijk ook uit bij een mooie uitzichtpunt op de stad. Vanaf hier zie je de haven, het Oostereiland en de hoofdtoren van Hoorn. Een van de mooiste plekken in Hoorn!

Hoorn tips: Juliana park, iets wat je moet doen in Hoorn
Hoorn tips: Juliana park, iets wat je moet doen in Hoorn
Hoorn tips: Juliana park, iets wat je moet doen in Hoorn

3. Bekijk de Oosterpoort

De Oosterpoort is een van de leukste Hoorn bezienswaardigheden en mag je dan ook zeker niet missen tijdens je dag in Hoorn. Deze poort is de enige overgebleven stadspoort van Hoorn en staat aan de rand van het historische centrum van de stad. Het was lang de enige toegangsweg vanuit andere steden richting het oosten van Hoorn. Door middel van een stenenbrug kun je de gracht over en richting de poort lopen of fietsen. Verder kun je hier in de omgeving nog wandelen over een soort dijkje langs het water. Ook zeker de moeite waard.

Doen in Hoorn: oosterpoort

4. Pak een terrasje op de Roode Steen

Een van de gezelligste plekken van Hoorn is het plein de Roode Steen. Dit plein ligt aan het uiteinde van de winkelstraat de Grote Noord en is een plein met prachtige gebouwen en heel veel gezellige horeca. Op een zonnige dag is dit dan ook de perfecte plek om lekker op een terras te gaan zitten en te genieten van de zon en de fijne sfeer.

Naast een terrasjes pakken hier, is de Roode Steen bezoeken sowieso iets wat je moet doen in Hoorn. Je vindt hier namelijk een aantal prachtige gebouwen die je niet mag missen. Zo vind je hier de Waag van Hoorn. Een gebouw uit 1609 dat ooit het centrale punt was voor de kaasmarkten. Vandaag de dag is het een restaurant. Verder vind je hier het prachtige gebouw van het Westfries Museum en nog veel meer mooie gevels.
In het midden van het plein staat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Hij was de stichter van Batavia en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Hoorn en de VOC. Dit beeld is inmiddels best omstreden, door het gewelddadige optreden van Jan Pieterszoon Coen in Nederlands-Indië. Er wordt over gesproken om het beeld te verwijderen en te verplaatsen naar het Westfries Museum.

Hoorn bezienswaardigheden: Roode Steen
Hoorn bezienswaardigheden: Roode Steen

5. Bezoek het Westfries Museum

Als je toch bij de Roode Steen bent, kun je ook gelijk even een bezoekje brengen aan het Westfries Museum. Dit museum neemt je mee naar de gouden eeuw en de VOC. Je waant je hier even terug in de tijd en kunt de collectie bekijken die bestaat uit meer dan 30.000 objecten uit die tijd. Ik moet zeggen dat ik hier hoge verwachtingen van had, maar dat het ons stiekem wel wat tegenviel. Ik vond de informatie summier en er zat niet echt een verhaal in. Voor meer informatie over prijzen en openingstijden kun je het beste even kijken op de officiële website.

Let op! Dit museum is in verbouwing. Binnenkort opent het museum op een tijdelijke locatie. Houd hiervoor de website in de gaten.

6. Neem een kijkje op het Oostereiland & in het Museum van de Twintigse Eeuw

Een andere aanrader om te doen in Hoorn, is om even een rondje te lopen op het Oostereiland. Dit is een kunstmatig eiland dat in de 17e eeuw is aangelegd in de haven. Op het eiland vind je woningen en pakhuizen. Sinds 1830 dienden deze als gevangenis. Vandaag de dag vind je in het complex een bioscoop, een brasserie en een van de leukste musea in Hoorn. Dit is het Museum van de Twintigste Eeuw, waarin je alles ziet over de twintigste eeuw. Je vindt hier voorwerpen en huiskamers uit die tijd. Voor ons echt enorm nostalgisch, omdat wij veel herkenden uit onze eigen kindertijd. Super leuk! Meer informatie en prijzen kun je bekijken op deze website. Via Social Deal of Regio Deals kun je vaak korting krijgen op het museum.

Oostereiland

7. Op zoek naar mooie gevels in de stad

Een van de leukste dingen om te doen in Hoorn is eigenlijk gewoon lekker rondslenteren door de stad en op zoek gaan naar mooie gevels in de stad. Kijk omhoog en je ziet zoveel moois! Tijdens onze vele wandelingen in de stad zijn wij al super veel mooie gevels en gebouwen tegen gekomen. En elke keer ontdekken wij weer nieuwe mooie plekken!

Hoorn bezienswaardigheden

8. Slenteren langs de grachtjes en havens

Hoorn heeft een paar leuke plekken om lekker te wandelen langs het water. Je loopt dan langs de verschillende haventjes en langs de grachtjes in de binnenstad. Een heerlijk stukje Hoorn om gewoon lekker rond te lopen en een kijkje te nemen.

doen in hoorn
doen in hoorn
doen in hoorn

9. Bekijk de kerken van Hoorn

In Hoorn vind je meerdere kerken die de moeite waard zijn om te bekijken. Een van die kerken is de Oosterkerk, de op een na oudste kerk van de stad. Bijzonder bij deze kerk is de overhangende klok. Daarnaast is de grote kerk ook een aanrader om te bekijken. De laatste kerk die ik aan kan raden is de Koepelkerk, van buiten vind ik dit een van de mooiste kerken om te zien in Hoorn.

10. Ga shoppen

Vroeger was dit de enige reden voor ons waarom wij jaarlijks een paar keer naar Hoorn gingen. Hier kan je namelijk prima shoppen. Je vindt hier een aantal ketens, maar ook wat kleine zaakjes. De Grote Noord is de grote winkelstraat van Hoorn, maar ook in wat zijstraatjes vind je nog wat leuke winkeltjes. Onze favoriete winkel in Hoorn is de Spellenhoorn, waar wij ook veel van onze leukste reisspellen vandaan hebben!

11. Maak een rondvaart door de binnenstad

Een van de dingen die wij nog niet gedaan hebben, maar wel graag willen doen in Hoorn, is een rondvaart maken door de stad. Varen in Hoorn is namelijk prachtig. Je hebt vanaf de boot super mooie uitzichten en daar ben ik dus wel benieuwd naar. Met Social Deal vind je vaak leuke deals waarbij drinken ook zit inbegrepen. Je kunt je boottochtje maken met het bedrijf Watertaxi Hoorn.

12. Combineer een stedentrip Hoorn met de historische driehoek

Ben je uitgekeken in Hoorn? Dan is het leuk om je stedentrip Hoorn de combineren met de historische driehoek. Deze driehoek bestaat uit drie historische VOC steden, namelijk Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Vanaf Hoorn kun je met een oude stoomtram naar Medemblik. Dit is sowieso heel leuk om te doen. Eenmaal in Medemblik kun je naar Kasteel Radboud, het oude centrum, het bakkerijmuseum of naar het stoommachine museum. Daarna kun je of met de stoomtram terug naar Hoorn, of je maakt de Historische driehoek af door de boot richting Enkhuizen te pakken. Enkhuizen heeft een super leuk en gezellig centrum en je kunt er naar het Zuiderzeemuseum, een van de leukste musea in Nederland!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de historische driehoek. Of bekijk mijn artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Enkhuizen

Stedentrip Hoorn, historische driehoek
Stedentrip Hoorn, historische driehoek

13. Ontdek de omgeving

Naast de historische driehoek is er in omgeving Hoorn nog veel meer leuks om te bezoeken. Zo kun je vanaf hier snel en makkelijk richting het Dijkgatbos en het Robbenoordbos voor een wandeling. Maar nog leuker is om op zoek te gaan naar tulpenvelden, als je hier rond eind april of begin mei bent. In West-Friesland vind je namelijk super veel tulpenvelden. Er zijn genoeg leuke fietsroutes die je langs een aantal mooie velden brengen.

Overige tips Hoorn

Nu je weet wat je moet doen in Hoorn, is het tijd om de laatste Hoorn tips met je te delen. Ik zal vertellen over parkeren en bereikbaarheid, over overnachten in Hoorn en over eten en drinken in Hoorn.

Parkeren en bereikbaarheid

Je kunt Hoorn makkelijk bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Hoorn heeft namelijk 2 treinstations, waarvan station Hoorn echt in het centrum ligt. Hoorn Kersenboogerd ligt er een stuk buiten. Vanaf het station kun je zo lopend het centrum in en bereik je alle Hoorn bezienswaardigheden uit dit artikel lopend. Er gaan rechtstreekse treinen naar Hoorn vanuit onder andere Amsterdam, Alkmaar en Enkhuizen.

Wil je liever met de auto? Ook dat is prima, Hoorn is makkelijk te bereiken via de snelweg en ook parkeren is hier goed te doen. Je kunt op meerdere plekken parkeren bij de stad. De meeste plekken zijn betaald parkeren. Wij parkeren zelf vaak bij het parkeerterrein Transferium, je betaald dan €2,80 voor een hele dag. Dit parkeerterrein bevindt zich naast het station. Wil je gratis parkeren? Dan gaan wij vaak staan op het parkeerterrein van het Hof van Hoorn. Daar vind je winkels als de Praxis, Mediamarkt en diverse meubelzaken. Vanaf hier loop je in tien minuten naar het oude centrum van Hoorn.

Overnachten in Hoorn

Omdat wij op 20 minuten rijden vanaf Hoorn wonen, hebben wij hier nog nooit overnacht. Maar je kunt op meerdere plekken fijn overnachten in Hoorn. Zo kun je kiezen voor het Van der Valk hotel in Hoorn, of voor het Hotel Oostereiland, midden in het centrum van de stad. Een goed beoordeeld hotel in Hoorn is het Ysbrantsz Boutique Hotel, dat ook goed gelegen is. Wil je meer opties bekijken? Je vindt het hele aanbod aan hotels in Hoorn via deze link.

Eten en drinken in Hoorn

In Hoorn vind je echt genoeg Horeca om lekker te kunnen eten. Wij hebben ook al behoorlijk wat restaurantjes in Hoorn uitgeprobeerd en blijven nieuwe plekken proberen. Je kunt onder andere lekker tapas eten bij Tabasco of La Cubanita. Verder vind ik Gewoon Lekker ook altijd lekker in Hoorn. Heb je zin in Grieks? Dan is Zorba een aanrader. Een goed beoordeeld restaurant in Hoorn dat wij zelf nog niet geprobeerd hebben is Marque. Bij Meta, de Tuynkamer, Havn en de Hoofdtoren schijnen ook prima plekken zijn om lekker te eten.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten voor een stedentrip Hoorn. Wij vinden Hoorn altijd een leuke stad om te bezoeken. Er zijn genoeg leuke dingen om te doen in Hoorn en je kunt je hier dan ook prima een dagje of een weekend vermaken. Hopelijk heb je door dit artikel een goed beeld gekregen van deze leuke VOC stad en weet je nu wat de mooiste Hoorn bezienswaardigheden zijn en heb je wat handige Hoorn tips kunnen verzamelen.

Zou jij Hoorn willen bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hier voor een klein bedrag. Dit kost jou echt niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows