Enkhuizen

Enkhuizen is een VOC stad gelegen in West-Friesland, een regio in Noord-Holland. Het ligt op nog geen uur rijden bij Amsterdam vandaan en heeft veel prachtige bezienswaardigheden om te bezoeken. Er is een treinstation en hierdoor is de stad ook nog eens makkelijk te bereiken. Enkhuizen telt een ruime 18.800 inwoners, waarvan ik er zelf jaren lang 1 van ben geweest. In dit artikel vind je dan ook tips voor Enkhuizen, geschreven door een local.

Enkhuizen bezienswaardigheden: wat te doen in Enkhuizen?

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt over Enkhuizen, is het tijd om de mooiste bezienswaardigheden in Enkhuizen met je te delen.

1. Bezoek het Zuiderzeemuseum

Een van de leukste dingen om te doen in Enkhuizen is het Zuiderzeemuseum bezoeken. Dit museum is ontstaan nadat de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Er werd een plek gezocht om te laten zien hoe het leven bij de Zuiderzee is geweest. Huizen, winkels, een school en zelfs een kerk werden verplaatst naar het Zuiderzeemuseum en vandaag de dag is het een dorp waar je echt terug in de tijd gaat. Je kunt in de huisjes van vroeger kijken en het leven aan de Zuiderzee ervaren.

Er zijn in het Zuiderzeemuseum ook altijd mensen die een ambacht laten zien en er zijn veel leuke activiteiten. Zo kun je les krijgen in een school zoals het vroeger ging, je kunt je verkleden in traditionele klederdracht en oudhollandse spellen spelen. Het Zuiderzeemuseum is echt heel leuk voor zowel kinderen als volwassene. Hoewel ik er vaak ben geweest, blijft ik er graag komen! Het buitenmuseum is geopend tussen 1 april en 1 november. In de wintermaanden zijn er wel soms speciale lichtjesavonden of evenementen. Er is ook een binnen museum, deze is het hele jaar geopend. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik daar nooit kom. Tijd om weer eens een kijkje te nemen dus!

Op zoek naar meer informatie? Bekijk dan de website van het Zuiderzeemuseum. Hier vind je ook de openingstijden en toegangsprijzen.

Doen in Enkhuizen: Zuiderzeemuseum
Doen in Enkhuizen: Zuiderzeemuseum
Doen in Enkhuizen: Zuiderzeemuseum

2. Neem een kijkje bij de Drommedaris

Mijn favoriete stukje Enkhuizen vind je bij de Drommedaris en omgeving. De Drommedaris is een oude stadspoort gebouwd in 1540. Destijds vormde het onderdeel van de middeleeuwse stadsmuur. De toren heeft daarna heel veel verschillende bestemmingen gehad. Zo is het een tijdje een gevangenis geweest, maar ook een opslagplaats en een postkantoor. Vandaag de dag is de Drommedaris een centrum voor cultuur. Er is een filmhuis en een klein theater. Op open monumentendag kun je de Drom ook beklimmen en heb je een prachtig uitzicht.

Niet alleen de Drommedaris vind ik prachtig, maar de gebouwen eromheen maken dit mijn favoriete plek in Enkhuizen. Vanaf de Drom heb je namelijk een heel mooi uitzicht op de huisjes van de Zuiderspui op het water. Echt heel fotogeniek!

Bezienswaardigheden in Enkhuizen tips
Bezienswaardigheden in Enkhuizen tips
Bezienswaardigheden in Enkhuizen tips

3. Ga een rondje om in het Snouck van Loosenpark

Vlakbij het station vind je een leuk park voor een kort rondje om, namelijk het Snouck van Loosenpark. Hier vind je vooral woonhuizen, maar het is ook een fijne plek om even een stukje te wandelen. Ik kom er in ieder geval erg graag!

4. Wandelen over de Vesting

Wil je nog meer wandelen in Enkhuizen? Dan is het leuk om een stuk te lopen over de Vestingwal. Tijdens je wandeling heb je uitzichten op wat grachtjes en kom je ook de Oude Gouwsboom en de Boerenboom tegen. Zeker de moeite waard!

 5. Bewonder de Koepoort

En als je toch gaat wandelen over de Vesting, dan is de Koepoort bezoeken ook zeker iets wat je moet doen in Enkhuizen. De Koepoort kom je waarschijnlijk al tegen als je de stad in rijdt met de auto, maar moet je zeker even van dichtbij bekijken. De Koepoort was vroeger de toegangspoort om vanuit het Westen Enkhuizen te bereiken. Het was ook de poort waar het belastinggeld werd geïnd als handelaren met goederen naar Enkhuizen kwamen. Op de Koepoort kun je ook de Maagd van Enkhuizen zien.

Koepoort, doen in Enkhuizen tips

6. Op zoek naar de mooiste kerken

In het centrum van Enkhuizen vind je een aantal verschillende kerken die zeker horen bij de mooiste bezienswaardigheden in Enkhuizen. Mijn favoriete kerk om te zien is de Zuiderkerk in Enkhuizen. Deze is kenmerkend door de groene koepel op de toren. Verder vind ik het mini straatje om de kerk heen ook altijd erg schattig en fotogeniek. Naast de Zuiderkerk is ook de Westerkerk de moeite waard om even te bekijken. En tijdens je wandeling over de Westerstraat tussen deze 2 kerken in, kom je ook nog langs de Sint-Franciscus Xaveriuskerk.

bezienswaardigheden in Enkhuizen

7. Relax in het Wilhelminaplantsoen

Een goede plek om even lekker te relaxen na het bezoeken van al die mooie bezienswaardigheden in Enkhuizen, is het Wilhelminaplantsoen. Dit is een prachtig mooi groen park met een fontein, veel groen, bankjes, grasvelden en meer! Ook vind je hier een hertenkamp en kinderboerderij die je zou kunnen bezoeken.

Wilhelminaplantsoen

8. Varen over de grachten

In Enkhuizen vind je veel grachten en in de grachten varen is dan ook echt iets wat je moet doen in Enkhuizen. Je kunt ervoor kiezen om met je eigen boot een stukje te varen door de binnenstad, maar je kunt ook een boot huren, of mee met een georganiseerde rondvaart. Bij de laatste optie leer je ook gelijk weer meer over de geschiedenis van de stad. Meer informatie over deze activiteit vind je op deze website.

Enkhuizen tips: varen door de grachten
Enkhuizen tips: varen door de grachten

9. Wandel de ‘rare straatnamenroute’

Wist je dat Enkhuizen vol zit met rare straatnamen? Er zijn dan ook al meerdere straten genomineerd voor de raarste straatnamen wedstrijd in Nederland en er zijn ook al straten die hebben gewonnen. Zo vind je hier ‘Tussen hel en vage vuur’, ‘Hoerejacht’, ‘drie groene eikels’ en de ‘Vette knol’. En zo zijn er nog veel meer! Via de ANWB is er een wandelroute uitgezet langs al deze rare straatnamen, zodat je ze allemaal kunt ontdekken. Ondertussen kom je ook gelijk langs een aantal mooie bezienswaardigheden in Enkhuizen! Je vindt de wandelroute via deze link.

 10. Bekijk het Stadhuis

Een andere mooie plek om te bekijken in Enkhuizen is het Stadhuis. Het Stadhuis vind je in de Breedstraat en is een gebouw uit het jaar 1688. Het is ontworpen door dezelfde architect als het Paleis op de Dam in Amsterdam. Het gebouw is helaas bijna nooit geopend voor bezoek. Je kunt er alleen heen als je er gaat trouwen, of als het open monumentendag is.

11. Bezoek de Stadsgevangenis

Vlakbij het Stadhuis vind je de oude Stadsgevangenis. Dit gebouw staat super scheef en is bijzonder om te bezoeken. In de zomermaanden is de gevangenis regelmatig geopend voor bezoek en kun je binnen een kijkje nemen in de oude cellen. Zeker de moeite waard en een van de leukste bezienswaardigheden in Enkhuizen.

Stadsgevangenis, doen in Enkhuizen

12. Bewonder de verschillende havens van Enkhuizen

Enkhuizen was ooit in de VOC een belangrijke stad, dit heeft natuurlijk te maken met de handige ligging aan het water. Het is dan ook geen verrassing dat je in Enkhuizen meerdere havens kunt bekijken. Bezoek zeker de Compagnie Haven, de Oude Haven en de Oosterhaven.

13. Verdwaal!

Nog iets wat je zeker moet doen in Enkhuizen is gewoon lekker verdwalen. Zoals je ziet zijn er genoeg bezienswaardigheden in Enkhuizen, maar de mooiste straatjes, grachten en gevels kom je tegen door gewoon lekker rond te dwalen. Mooie plekjes vind je dan genoeg!

bezienswaardigheden in Enkhuizen tips

14. Een dagje naar Sprookjeswonderland

Reis je met kinderen naar Enkhuizen? Dan is een dagje Sprookjeswonderland echt een must. Dit park heeft verschillende attracties, speeltuinen en heel veel sprookjes die vertelt worden. Je vindt er een kabouterbos, maar ook een theater met het sprookje Violinde. Maar ook de wolf en de 7 kleine geitjes, of sprookjes over de Bremer stadsmuzikanten worden hier vertelt. Ik ben hier als kind honderden keren geweest en het was altijd genieten. Zo leuk!

15. De Historische Driehoek

Enkhuizen is een super leuke dag voor een stedentrip, maar ook de omgeving is de moeite waard. Zo kun je vanaf Enkhuizen de historische driehoek afleggen, waarbij je naast Enkhuizen ook Medemblik en Hoorn bezoekt. Je gaat dan eerst met de boot naar Medemblik. Hier kun je Kasteel Radboud bezoeken en lekker rondslenteren. Daarna kun je met de stoomtram naar Hoorn. In Hoorn kun je ook weer veel mooie plekken ontdekken. Daarna reis je met de gewone trein terug naar Enkhuizen en dan zit je leuke dag erop!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Historisch Driehoek. Of bekijk wat je moet doen in Hoorn.

Historische Driehoek
Historische Driehoek
Historische Driehoek

16. Bezoek VOC schip de Halve Maen

Dit is iets wat je pas sinds afgelopen jaar kunt doen in Enkhuizen, maar hierdoor niet minder leuk is. Sinds 2023 ligt namelijk VOC schip de Halve Maen in Enkhuizen. Deze boot is opgensteld voor publiek en kun je dus bezoeken. Op die manier kun je eens een VOC schip van binnen bewonderen! Zeker een leuke toevoeging aan Enkhuizen.

Doen in Enkhuizen tips: Halve Maen

Praktische tips Enkhuizen

Nu je weet wat je moet doen in Enkhuizen en wat de mooiste Enkhuizen bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn praktische tips voor Enkuizen te delen. Ik vertel je hoe je er komt, waar je lekker kunt eten en ik vertel waar je kunt overnachten.

Hoe kom je in Enkhuizen?

Je kunt Enkhuizen makkelijk bereiken met de trein, aangezien je in Enkhuizen een station vindt midden in het centrum. Vanaf Amsterdam gaat er een directe trein naar Enkhuizen toe, dus dat is ideaal. Verder kun je Enkhuizen ook met de auto bezoeken. Houdt er rekening mee dat je in de binnenstad alleen kunt parkeren met een vergunning of op plekken met een blauwe zone. Alleen bij het station vind je een parkeerplaats waar je 24 uur lang gratis kunt parkeren. Deze parkpeerplaats is groot, maar kan wel vrij vol zijn in de zomer. Toch vinden wij er altijd wel een plekje.

Eten en drinken in Enkhuizen

Er is best veel horeca in Enkhuizen waar je lekker iets kunt eten en drinken. De leukste plek om iets te drinken vind ik Herberg de Compagnie of Brouwerij de Werf. Hier kun je veel speciaalbiertjes proberen en de sfeer is op beide plekken echt super fijn. Dit is dan ook een leuke plek om een avond of middag door te brengen.

Als je op zoek bent naar een fijn terras is het Ankertje leuk. Vanaf dit terras heb je mooi uitzicht op de Drommedaris, een van de mooiste bezienswaardigheden in Enkhuizen.

Voor eten ga ik graag naar Dubbel en Dwars of naar de Port van Cleve. Over Lava en het Stationscafé heb ik goede dingen gehoord, maar daar ben ik nog nooit geweest. Wil je lekkere pizza? Dan moet je naar Da Renato, daar eet je echt een van de lekkerste pizza’s ooit! Reserveren is een must.

Voor een super lekker ijsje moet je naar Vivaldi gaan. Deze heeft ook meerdere prijzen gewonnen. Maar ook de IJskoninginnen heeft echt lekker ijs.

Overnachten in Enkhuizen

Ik vind het niet moeilijk om tips voor Enkhuizen met je te delen, ik heb er immers 25 jaar gewoond en woon er ook nu nog heel dichtbij. Dit is wel gelijk de reden dat ik tips delen voor overnachten in Enkhuizen wel lastig vindt. Ik fiets er namelijk zo naar toe! Er is in ieder geval wel genoeg keuze. Zo vind je er een camping in het centrum en een wat groter vakantiepark bij het IJsselmeer, op steenworp afstand van het centrum. Daarnaast zijn er veel hotels, maar ook wat B&B’s. Qua hotels en B&B’s kun je je opties bekijken via deze link.

Enkhuizen
Enkhuizen

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Enkhuizen in Noord-Holland. Ik vind het echt een hele leuke stad en kan het iedereen aanraden om eens een kijkje te nemen. Hopelijk heb je door dit artikel genoeg tips voor Enkhuizen kunnen verzamelen en weet je nu wat je moet doen in Enkhuizen.

Wat vind jij de mooiste bezienswaardigheden in Enkhuizen?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows