Wat te doen in de Franse Alpen? De mooiste plekken, beste tips & bezienswaardigheden

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Jan 17, 2022 | Europa, Frankrijk | 10 reacties

De Franse Alpen zijn een droom die uitkomt. Het landschap is prachtig en je kijkt er je ogen uit. Dit mooie stukje van de Alpen is één van de mooiste plekken ter wereld en er is enorm veel te doen. Bewonder de mooiste uitzichten, ga op zoek naar gave meren en slenter door de vele mooie dorpen en steden. In dit artikel deel ik de mooiste plekken van de Franse Alpen, vertel ik je over de beste Franse Alpen bezienswaardigheden en deel ik mijn beste tips voor de Franse Alpen. Ik geef eigenlijk gewoon antwoord op de vraag: wat te doen in de Franse Alpen? 

De Franse Alpen

De Franse Alpen is nogal een breed begrip en echt nog een behoorlijk groot gebied. Er is dan ook enorm veel te doen in de Franse Alpen en het is bijna onmogelijk om dit allemaal in één vakantie of reis te proppen. Wij hebben een roadtrip door de Franse Alpen gemaakt en op die manier is het ons gelukt veel te zien en een goede indruk te krijgen, maar wij hebben ook de wens om ooit terug te gaan, want we hebben nog zoveel gemist. 

De Alpen is een bergketen in de landen Oostenrijk, Zwitersland, Italië, Frankrijk, Duitsland en Slovenië. Maar liefst eenvijfde deel van de Alpen ligt in Frankrijk. De Franse Alpen liggen in de regio’s Rhône-Alpes en Provençe-Alpes-Côte-d’Azur. Maar wat zijn nou de mooiste plekken van de Franse Alpen? 

De Franse Alpen in de zomer

Ik ga zo een antwoord geven op de vraag: wat te doen in de Franse Alpen? Maar eerst is het even handig om te weten dat het hier gaat om de zomer in de Franse Alpen. In de winter kun je prachtig skieeën in de Franse Alpen en is er ook genoeg te beleven, maar wij bezochten de Alpen in de zomer en dit artikel is daar dan ook op gebasseerd. Een voordeel aan de Alpen bezoeken in de zomer? Je kunt er fantastisch wandelen met aangename temperaturen! 

De mooiste plekken Franse Alpen: tips & bezienswaardigheden 

Genoeg gepraat, hieronder deel ik de mooiste plekken van de Franse Alpen. 

1. Mont Blanc en omgeving 

De hoogste berg van de hele Alpen ligt in Frankrijk en is de Mont Blanc. Als je een reis gaat maken naar de Franse Alpen moet je dus echt even een kijkje nemen bij de hoogste berg van dit gebied. De Mont Blanc is maar liefst 4809 meter hoog en op de top ligt altijd een laag sneeuw. 

De beste uitvalbasis om de omgeving van de Mont Blanc te verkennen is Chamonix, ook wel Chamonix-Mont-Blanc genoemd. Het is een leuk en gezellig stadje en in de directe omgeving kun je heel veel doen en veel gave dingen zien. Maar wat je kun je er doen? Hieronder even een korte opsomming! 

 • Hiken naar Lac Blanc: deze hike van 6,4 kilometer brengt je naar een van de mooiste bergmeren van de Franse Alpen en misschien wel van heel Frankrijk. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op het Mont Blanc massief. 
 • Met de kabelbaan naar Aiguille du Midi: wil je echt een gaaf uitzicht over de Mont Blanc en de omgeving? Dan moet je nmet de kabelbaan omhoog naar Aiguille du Midi, hier sta je namelijk op ruim 3800 meter hoogte en heb je een geweldig uitzicht. 
 • Mer de Glace: voor een gave gletsjer, mooie uitzichten en een ijsgrot. 
 • Tramway du Mont Blanc: met een zeer langzame trein rijden door de prachtige bergen! 

Zoals je ziet, hoort dit zeker bij de beste Franse Alpen tips en de mooiste Franse Alpen bezineswaardigheden. Het is hier zo mooi! Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over Chamonix-Mont-Blanc

Wat te doen in de Franse Alpen? Chamonix Mont Blanc
Chamonix Mont Blanc
Wat te doen in de Franse Alpen? Chamonix Mont Blanc
Wat te doen in de Franse Alpen? Chamonix Mont Blanc
Wat te doen in de Franse Alpen? Chamonix Mont Blanc

2. De Route des Grandes Alpes 

De mooiste route die wij tot nu toe gereden hebben was toch wel de Route des Grandes Alpes. Deze autoroute brengt je grofweg gezegd van het meer van Geneve naar Nice aan de Côte d’Azur. Het is een prachtige route van ruim 700 kilometer dwars door de bergen. Je rijdt door veel prachtige dorpen en steden, 3 nationale parken en 16 geweldige bergpassen, waaronder de hoogste van de Franse Alpen. 

Deze route kun je rijden in de zomermaanden en je geniet hier gegarandeerd van de beste uitzichten. De route staat overal aangegeven met bruine bordjes en heet het grootste deel van de tijd de D902. Op veel plekken is de weg smal en je hebt hier veel bochten en afgronden zonder vangrail. Rijervaring in de bergen is dan ook wel handig. Verder kun je deze route prima rijden met een camper, maar niet met een caravan. 

Onderweg kun je regelmatig stoppen en geloof mij, dat wil je! Je passeert namelijk veel geweldige uitzichten en heel veel gave bergmeren, maar ook leuke dorpen en steden. Ik schreef al eens een handig artikel over de Route des Grandes Alpes

Franse Alpen tips: de Route des Grandes Alpes
Franse Alpen tips: de Route des Grandes Alpes
Franse Alpen tips: de Route des Grandes Alpes
de Route des Grandes Alpes in Frankrijk
Franse Alpen tips: de Route des Grandes Alpes

3. De mooiste dorpen en steden 

Aan dorpen en steden geen gebrek in de Franse Alpen. Dit zorgt ook gelijk voor een perfecte afwisseling tijdens je reis. Je ziet niet alleen geweldige natuur, maar ook leuke dorpen en steden. De dorpen en steden bezoeken is dan ook echt iets wat je moet doen in de Franse Alpen. Maar welke mag je echt niet missen? Hieronder even een korte opsomming:

 • Bonneval-Sur-Arc: een schattig klein dorpje met slechts een paar straten, gelegen in de bergen. Het dorpje staat in het lijstje met de mooiste Franse dorpen en dat is natuurlijk niet voor niks! 
 • Briançon: de hoogstgelegen stad in Frankrijk met een prachtig fort, kerken en leuke straatjes. En natuurlijk geweldige uitzichten op de bergen. Lees hier meer over de Briançon bezienswaardigheden
 • Chamonix: ik noemde hem al als uitvalsbasis voor de omgeving van de Mont Blanc, maar Chamonix zelf is ook echt een leuke plek om te bezoeken.
 • Sospel: verrassend leuk, met mooie gebouwen langs de rivier, prachtige en kleurrijke straatjes en een hele mooie kerk. Ook een gezellige plek om even naar het terras te gaan.
 • Barcelonnette: ook heel kleurrijk en gezellig
 • Gap: zijn wij zelf niet geweest, maar schijnt een heel leuk en gezellig stadje te zijn .
 • Grenoble: hadden wij helaas ook geen tijd voor, maar komen wij zeker voor terug.
 • Annecy: vertel ik zo meer over, want die verdiend een aparte plek in het lijstje met de mooiste plekken van de Franse Alpen!
Franse Alpen bezienswaardigheden: dorpen en steden
Franse Alpen bezienswaardigheden: dorpen en steden
Franse Alpen bezienswaardigheden: dorpen en steden
Franse Alpen bezienswaardigheden: dorpen en steden

4. Annecy & omgeving 

Aan het begin van de Franse Alpen vind je het stadje Annecy, gelegen aan het meer van Annecy. Annecy is echt heel leuk en daarom krijgt Annecy ook een apart plekje in het lijstje met de mooiste plekken van de Franse Alpen. Annecy is heel kleurrijk en heeft veel mooie bezienswaardigheden. Zo vind je een kasteel met een geweldig uitzicht over de stad, kun je wandelen langs het water en waan je je soms echt even in Venetië. Annecy is daarnaast ook heel sfeervol en gezellig! 

Naast het stadje Annecy is de omgeving ook echt prachtig en die omgeving bezoeken is ook echt iets wat je moet doen in de Franse Alpen. Hieronder weer een opsomming met wat tips: 

 • Gorges du Fier: prachtige kloof waar je mooi kunt wandelen 
 • Chateaux de Menthon-Saint-Bernard: een prachtig kasteel, zowel van binnen als van buiten. De uitzichten vanaf hier zijn ook geweldig mooi. 
 • Chateaux du Montrottier: nog een prachtig kasteel, vlakbij de kloof die ik eerder noemde 
 • Col de la Forclaz: prachtige bergpas met een geweldig uitzicht op het meer van Annecy 

Zoals je ziet is ook hier genoeg te doen. Zelf hadden wij hier eigenlijk tekort tijd gehad, want er is nog veel meer! Zo had ik nog graag een rondje gefietst om het meer, was ik graag nog gaan varen en wilde ik nog wat andere leuke dorpjes bezoeken in de omgeving. Wij komen zeker terug, want dit hoort echt bij de mooiste Franse Alpen bezienswaardigheden en de beste Franse Alpen tips. Meer lezen? Lees ook mijn artikelen of het meer van Annecy of over Annecy stad

Franse Alpen tips: Annecy in Frankrijk
Annecy in Frankrijk
Franse Alpen tips: Annecy in Frankrijk

5. Parc National de la Vanoise 

In de Franse Alpen vind je 3 prachtige nationale parken die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van de parken is Parc National de la Vanoise. In dit park vind je bergen tot wel ruim 3800 meter hoog en kun je prachtige wandelingen maken. 

Het park is een van de grootste nationale parken van Frankijk en bevindt zich aan de grens van Italië. Het nationale park loopt dan ook door in Italië en het Italiaanse stuk heet Gran Paradiso. De hoogste berg van het nationale park is de Grande Casse, een berg van 3855 meter hoog. 

Je kunt op meerdere plekken verblijven rondom het nationale park, wat handig is, is afhankelijk van je wilt doen. Wij kozen zelf voor Val d’Isère als uitvalsbasis, maar voor de mooiste wandelingen kun je beter verblijven bij Pralognan-la-Vanoise in de omgeving. Tignes, Bourg-Saint-Maurice en Modane liggen ook in, of in de omgeving van het park en zijn prima uitvalbasissen. 

Wat je kunt doen in het park vertel ik hieronder in een opsomming: 

 • Col de la Vanoise: een van de meest populaire wandelingen in het nationale park. Deze wandeling langs de voet van de Grande Casse brengt je langs Lac des Vaches, die je kunt oversteken door het stenen pad dwars over het meer. Een van de meest bekende en mooie plekken van Parc National de la Vanoise. 
 • Col de l’Iseran: de hooste bergpas en een geweldige route om te rijden door het nationale park. De uitzichten vanaf hier zijn fantastisch, vooral vanaf het hoogste punt, op zo’n 2770 meter hoogte. 
 • Lac de la Sassière: fantastisch meer tussen de bergen. Je wandelt hier in een uurtje naar toe in een soort vallei met overal bloemen en prachtige bergen. Ook veel wildlife en het meer zelf is prachtig om te zien en heel blauw. In mijn artikel lees je meer over hiken naar Lac de la Sassière
 • Bonneval-sur-Arc: noemde ik al eerder bij de mooiste dorpen, ligt in het nationale park en is dus zeker een must om te bezoeken! 

Zoals je kunt zien en lezen, is Parc National de la Vanoise zeker een van de mooiste plekken van de Franse Alpen en hoort het echt thuis in het lijstje met de mooiste Franse Alpen bezienswaardigheden en de beste Franse Alpen tips! 

Doen in de Franse Alpen : Vanoise NP
Doen in de Franse Alpen : Vanoise NP
Doen in de Franse Alpen : Vanoise NP

6. Parc National des Écrins 

We blijven even bij de nationale parken van de Franse Alpen, want de parken bezoeken is gewoon echt iets wat je moet doen in de Franse Alpen. Een van de mooiste nationale parken van de Alpen en van Frankrijk is toch wel Parc National des Écrins. Dit park is echt een paradijs voor natuurliefhebbers. Je vindt hier meerdere bergtoppen van rond de 4000 meter, waaronder de Barre des Écrins van 4102 meter, de hoogste van het park. Verder vind je in het park meerdere gletsjers en een aantal geweldige meren.

Het nationale park ligt tussen de plaatsen Briançon, Gap en Grenoble in. Dit zijn alle drie plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken en die ik eerder in dit lijstje met de mooiste plekken van de Franse Alpen ook al noemde. Wat voor jou een handige uitvalsbasis is, hangt enorm af van wat je wilt doen in het park. Wij verbleven zelf in Briançon, maar ontdekten toen wel dat de wandelingen die wij graag wilden doen, daar helemaal niet in de buurt lagen. Niet zo handig. Om dat goed uit te zoeken is deze website enorm handig, hier vind je namelijk alle wandelingen die hier zijn en hoe moeilijk deze zijn.

Wat je hier verder kunt doen, naast de steden bezoeken die ik al noemde, deel ik hieronder in een opsomming. Ik noem niet alle wandelingen, maar alleen wat populaire. Meer wandelingen kun je vinden in de link van hierboven.
 

 • Lac de la Douche: een prachtige wandeling in de omgeving van Briançon naar een prachtig meer met een hele bijzondere kleur. De wandeling gaat door het bos en stijgt de hele tijd. Pas bij het einde heb je een mooi uitzicht, dat wel de moeite waard is. Vanaf hier kun je nog verder wandelen. Meer lezen? Lees dan mijn artikel over hiken naar Lac de la Douche.
 • Lac Lauvitel: een van de mooiste meren van het nationale park en te bereiken met een vrij makkelijke wandeling. 
 • Lauzon Lake: nog een prachtig meer in het nationale park
 • Alpe d’Huez: hele bekende bergketen aan de rand van het nationale park. 
 • Gletsjers: er zijn hier meerdere gletsjers, de meest toegankelijke is Glacier Blanc. Andere mooie zijn Glacier de la Meije en Glacier de la Girose. 
Franse Alpen tips: lac de la Douche

7. Parc Naturel Régional du Queyras

Deze plek wordt wat minder bezocht in de Franse Alpen, maar verdient zeker een plekje in deze lijst met de leukste bezienswaardigheden van de Franse Alpen. Parc Naturel Régional de Queryas ligt vlakbij Briançon en is mooi om met de auto doorheen te rijden, maar het is ook leuk om er te wandelen. Je waant je af en toe echt op een andere planeet, soms lijkt het wel of je door een maanlandschap heen rijdt. Heel mooi en bijzonder dus! Hieronder weer even een opsomming met wat tips:

 • Col d’Izoard: prachtige bergpas met geweldige uitzichten op de bergen en de bijzondere natuur. 
 • Saint Veran: hoogstgelegen dorp van Frankrijk 
 • Wandelen: wij hebben hier zelf niet kunnen wandelen. Je hebt hier sowieso een grote meerdaagse hike die je kunt, verder vind ik weinig informatie. Mocht iemand nog een leuke dagwandeling weten hier, voeg ik hem heel graag toe! 

 

Queryas, een van de beste Franse Alpen tips
Queryas, een van de beste Franse Alpen tips
Queryas, een van de beste Franse Alpen tips

8. Parc National du Mercantour 

Het laatste nationale park in dit lijstje met de beste Franse Alpen tips is Parc National du Mercantour. Dit is ook gelijk het meest zuidelijke nationale park van de Alpen en zou je prima kunnen combineren met een vakantie aan de Côte d’Azur. Ondanks de ligging van het park, vind je hier nog steeds enorme bergen. De hoogste berg van het nationale park is Cime du Gélas, een berg van 3143 meter hoog. 

Je vindt dit nationale park onder Barcelonnette, maar ook Tende is een goede uitvalbasis, vanaf hier kun je namelijk het mooiste deel van het park bezoeken. Hieronder weer even een opsomming met mooie plekken: 

 • Le Lac Vert: een van de mooiste meren van Parc National du Mercantour. Je kunt hier heen wandelen. 
 • Lacs de Vens: prachtig meer in de bergen tegen de Italiaanse grens aan
 • Vallee des Merveilles: een van de valleien in het park, volgens sommige de mooiste. 
 • Bergpassen: Je vindt hier veel verschillende bergpassen die de moeite waard zijn. Dit zijn onder andere Col de la Bonette en Col de la Cayolle 
 • Barcelonnette: een prachtig en kleurrijke stadje aan de rand van het nationale park, ik noemde hem eerder bij de mooiste steden en dorpen in dit lijstje met de mooiste plekken van de Franse Alpen. 

Zelf hadden wij helaas weinig tijd in dit nationale park omdat wij rijdens onze reis door de Franse Alpen keuzes moesten maken. Wij komen graag eens terug, want het staat niet voor niks in het lijstje met de mooiste Franse Alpen bezienswaardigheden. Dit park bezoeken is ook echt iets wat je moet doen in de Franse Alpen. 

Frankrijk

Dit zijn wat mij betreft de mooiste plekken van de Franse Alpen. Nu zijn er vast nog genoeg Franse Alpen bezienswaardigheden die wij niet gezien hebben en nog niet hebben bezocht. Ik ben zo verliefd geworden op dit stukje van de wereld, dat wij sowieso nog eens terugkomen om nog meer te ontdekken. Zodra we dat gedaan hebben vul ik dit artikel met Franse Alpen tips natuurlijk aan. Ik hoop dat je voor nu in ieder geval een antwoord hebt gevonden op de vraag: wat te doen in de Franse Alpen? En kunt starten met het plannen van je eigen reis! 

Wat zou jij sowieso willen doen in de Franse Alpen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow