9x doen in de Catlins, Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Apr 3, 2020 | Gepubliceerd Apr 3, 2020 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 12 reacties

De Catlins in Nieuw-Zeeland is een prachtig gebied waar maar weinig mensen naar toe reizen. En dat is zonde, want het is hier prachtig! Je komt hier meerdere geweldige watervallen tegen, kunt wildlife spotten en de prachtige kust bewonderen. Je komt hier echt even tot rust en hebt veel plekken helemaal voor jezelf. Heerlijk toch?
In dit artikel vertel ik je alles over de Catlins in Nieuw-Zeeland. Ik geef een antwoord op de vraag: wat te doen in de Catlins? En ik deel de beste tips voor de Catlins en de mooiste Catlins bezienswaardigheden! 

De Catlins in Nieuw-Zeeland 

De Catlins in Nieuw-Zeeland is het gebied tussen Dunedin en Invercargill. Wij bezochten dit gebied toen wij van Dunedin richting Milford Sound reden. Hier trokken wij twee dagen voor uit en dit was voor ons echt perfect. Helaas regende het op dag 2 enorm veel en hebben wij toen wel wat mooie Catlins bezienswaardigheden over moeten slaan. Maar goed, dat heb je helaas wel eens in Nieuw-Zeeland.

Van te voren vonden wij het moeilijk om te ontdekken wat je nu echt moest doen in de Catlins in Nieuw-Zeeland. Op internet lees je er weinig over en ook in Nieuw-Zeeland zelf hoorden wij weinig mensen over dit gebied. Wij keken daarom vooral naar de aanraders die in de Campermate App stonden en op die manier kwamen wij alsnog de mooiste Catlins bezienswaardigheden tegen. Verder kregen wij op onze camping halverwege ook nog wat leuke en handige tips. Hieronder deel ik die leuke en handige tips en vertel ik wat je moet doen in de Catlins in Nieuw-Zeeland.

1. Nugget Point 

Als je vanuit Dunedin vertrekt is Nugget Point een van de eerste bezienswaardigheden in de Catlins die de moeite waard is om te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats loop je in enkele minuten richting de vuurtoren. Vanaf hier heb je echt een geweldig uitzicht op de steile kliffen, mooie stranden en de rotsen. Het uitzicht op de ‘nuggets’ in het water is prachtig en ook zoveel mooier dan ik had verwacht.

Wij zijn hier even gaan zitten en genieten van de zon en van het geweldige uitzicht. Zo’n uitzicht als dit verveelt ook niet en wat mij betreft is dit het hoogtepunt van de Catlins en dus zeker een van de beste tips voor de Catlins in Nieuw-Zeeland.

Catlins in Nieuw-Zeeland, Catlins bezienswaardigheden, Catlins tips: Nugget Point
Catlins in Nieuw-Zeeland, Catlins bezienswaardigheden, Catlins tips: Nugget Point
Catlins in Nieuw-Zeeland, Catlins bezienswaardigheden, Catlins tips: Nugget Point
Catlins in Nieuw-Zeeland, Catlins bezienswaardigheden, Catlins tips: Nugget Point

2. Cannibal Bay en Surat Bay

Ben je op zoek naar een plek waar je zeehonden en zeeleeuwen kunt spotten? Maak dan een stop bij Cannibal Bay of Surat Bay. Op deze stranden kom je heel veel van deze dieren tegen. Altijd leuk en gaaf om te zien!

Bezoek vanaf Nugget Point eerst Cannibal Bay. Mocht je daar geen zeeleeuwen zien kan je doorrijden naar Surat Bay. Heb je gelijk al zeeleeuwen gezien? Dan zou ik Surat Bay overslaan en lekker verder rijden, want er zijn nog heel veel Catlins bezienswaardigheden die op je staan te wachten!

3. Purakaunui Falls

Een van de mooiste bezienswaardigheden in de Catlins in Nieuw-Zeeland is toch wel de Purakaunui Falls. Deze watervallen liggen op een paar minuten lopen van de parkeerplaats en de waterval is een van de meest gefotografeerde watervallen van Nieuw-Zeeland. En hoewel dat zo is, is het er enorm rustig. De waterval is wel enorm fotogeniek en echt heel erg mooi om te zien. Wat ons betreft is het ook echt de mooiste waterval van Nieuw-Zeeland en daarom ook echt een van de beste Catlins tips.

Purakaunui falls, Catlins Nieuw-Zeeland

4. Florence Hill Lookout 

Florence Hill Lookout is een uitzichtpunt langs de weg waar je zeker even een kijkje moet nemen. Je hebt vanaf hier namelijk een uitzicht op het mooie Tautuku Bay. Dit uitzicht is heerlijk fotogeniek door het blauwe water, de bomen en het mooie gouden strand. Je kunt vanaf hier naar beneden lopen, maar je kunt deze plek ook gewoon gebruiken om lekker de benen te strekken en even een leuke foto te maken.

Catlins bezienswaardigheden, Catlins tips, Catlins Nieuw-Zeeland

5. Cathedral Cave 

De volgende leuke stop bij de Catlins in Nieuw-Zeeland is de Cathedral Cave. Hier kun je een hike maken door het bos en langs het strand. Na deze wandeling van ongeveer een half uur kom je uit bij de Cathedral Caves. Dit zijn enorme grotten die indrukwekkend zijn om te zien. Als het water laag genoeg staat kun je van de ene, naar de andere grot lopen. Gaaf toch?

Je kunt Cathedral Cave niet de hele dag bezoeken en ook niet het hele jaar door. Als het eb is kun je dit mooie stukje natuur bewonderen tussen eind oktober en eind mei. Voor openingstijden kun je het beste even kijken op de website. De entree tot de grotten bedraagt 5 NZD.

6. McLean Falls

Een van de andere watervallen die je echt niet mag missen tijdens je roadtrip door de Catlins in Nieuw-Zeeland is toch wel de Mclean Falls. Deze waterval bereik je door een wandeling van ongeveer een kwartier vanaf de parkeerplaats. De waterval zelf is echt prachtig en ook heel fotogeniek. Het was er heel rustig toen wij er waren en dat maakte deze plek natuurlijk extra mooi.

Catlins in Nieuw-Zeeland, Catlins tips, Catlins bezienswaardigheden

7. Porpoise Bay 

Wij wilden Porpoise Bay bezoeken tijdens onze tweede dag in de Catlins, helaas regende het toen zo hard dat we zo snel mogelijk door wilden rijden. Het is helaas geen minuut droog geweest. Porpoise Bay is een lang gerekt strand waar je een grote kans hebt om dolfijnen te spotten. Als het mooi weer is kun je ook zwemmen in de zee en heb je dus een kans om gewoon gratis te zwemmen met dolfijnen! Zo gaaf.

Zelf zwommen wij in Kaikoura met dolfijnen, dus konden wij die ervaring alsnog van onze bucketlist afstrepen. Maar ook hier kan je dus een poging doen. Als dit lukt, bespaart het je in ieder geval veel geld.

8. Curio Bay 

Vlakbij Porpoise Bay vind je het bijzondere Curio Bay. Ook dit bezochten wij uiteindelijk niet zelf door de enorme regen. Deze plek is zo bijzonder omdat er op de bodem fossielen van een bos van een miljoen jaar oud liggen. Heel gaaf om te zien en daarom is dit zeker een van de gaafste Catlins bezienswaardigheden en gaafste Catlins tips.

Dat is overigens ook niet het enige wat deze plek zo bijzonder maakt. Je hebt hier namelijk ook een goede kans om de bijzondere geeloogpinguïn te spotten. Vooral rond zonsondergang laten deze dieren zichzelf zien. Wij zagen deze leuke dieren zelf bij een strand bij Dunedin. 

Pinguin Catlins Nieuw-Zeeland

9. Slope Point 

De laatste plek die wij wilden bezoeken was Slope Point. Slope Point is het meest zuidelijke puntje van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en dat wilden wij heel graag eens in het echt bekijken. Vanaf de parkeerplaats loop je een half uur tussen de schapen richting de zee, waar je ook het bord ziet staan dat je op het meest zuidelijke stukje van Nieuw-Zeeland bent. Je ziet het water hier tegen de rotsen aan slaan en het voelt even alsof je bij het einde van de wereld bent. In de regen is deze plek alleen niet zo heel interessant, dus wij slaan dit over. Heb je wel mooi weer? Dan is Slope Point bezoeken zeker iets wat je moet doen in de Catlins in Nieuw-Zeeland.

De Catlins bezienswaardigheden in beeld 

De Catlins bezienswaardigheden liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar en je hoeft dus nooit heel ver te rijden. Hieronder heb ik een kaartje gedeeld met alle bovenstaande Catlins tips in beeld gebracht, zodat je precies weet hoe je roadtrip door de Catlins eruit ziet.

Overige tips voor de Catlins 

Nu je een antwoord hebt op de vraag: wat te doen in de Catlins in Nieuw-Zeeland? Is het tijd om de laatste praktische Catlins tips met je te delen. Ik vertel je waar wij gingen overnachten en wat de beste reistijd is. Daarna vertel ik je nog iets over de plekken die je voor en na je roadtrip door de Catlins kunt gaan bezoeken.

Overnachten in de Catlins 

Tijdens onze roadtrip in Nieuw-Zeeland reisden wij met de auto en de tent. Dat betekent dat wij op campings overnachtten. In de Catlins sliepen wij op de camping Whistling Frog Restaurant, Accommodation & RV Park at McLean Falls. Dit was een prima camping met prima faciliteiten. De locatie is ook heel goed, aangezien het praktisch naast de parkeerplaats voor de McLean Falls ligt en omdat het ook heel dichtbij de Cathedral Caves ligt. Het is de ideale plek om je roadtrip door de Catlins in Nieuw-Zeeland te onderbreken. Ik zou hier de volgende keer zo weer overnachten!

De beste reistijd 

De beste reistijd voor de Catlins is de periode tussen eind oktober en eind mei. In december, januari en februari heb je de grootste kans op droog en goed weer. Wij waren er eind november en hadden één dag perfect weer en de andere dag helaas echt vreselijk slecht weer. Je bent in Nieuw-Zeeland en daar is het weer echt niet te voorspellen en kan het enorm snel omslaan. Je weet het dus maar nooit!

Wat te bezoeken voor of na je roadtrip door de Catlins? 

Wij bezochten de Catlins terwijl wij onderweg waren van Dunedin naar Te Anau, de uitvalbasis voor Milford Sound. Dit is ideaal! Je zou ook na je roadtrip door de Catlins nog zuidelijker kunnen gaan. Je kunt dan de boot pakken richting Stewart Island, waar je een grote kans hebt om Kiwi’s te spotten. Wij hadden hier helaas geen tijd voor, maar anders deden wij dit zeker!

Lees ook: Milford Sound Cruise: de mooiste boottocht van Nieuw-Zeeland

Dunedin
Milford Sound
Ik hoop dat je door dit artikel een goed beeld hebt gekregen van de Catlins in Nieuw-Zeeland. Dit mooie en rustige gebied is echt de moeite waard tijdens je roadtrip. Hopelijk heb je een antwoord op de vraag: wat te doen in de Catlins? En heb je ook voldoende Catlins tips verzameld en ontdekt wat de mooiste Catlins bezienswaardigheden zijn. Ik vond dit gebied in ieder geval een fijne verrassing en zou zo weer terug gaan!

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest!

Bezocht jij de Catlins in Nieuw-Zeeland al eens? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow