Doen in Canyonlands National Park in Amerika: tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Feb 6, 2024 | Gepubliceerd Dec 8, 2021 | Noord-Amerika, Verenigde Staten | 2 reacties

Canyonlands National Park in Amerika is een prachtig nationaal park in de omgeving van Moab. In tegenstelling tot het nabij gelegen Arches National Park wordt Canyonlands veel minder druk bezocht. Gek eigenlijk, want Canyonlands in Amerika is prachtig. Je kunt hier fantastisch wandelen, genieten van geweldige uitzichten en mooie roadtrips maken. Maar wat te doen in Canyonlands National Park in Amerika? Ik deel mijn beste tips voor Canyonlands!

Canyonlands National Park in Amerika

Canyonlands National Park in Amerika ligt vlakbij Moab. Veel mensen bezoeken tijdens hun trip naar Moab vooral Arches National Park en slaan Canyonlands over. En dat terwijl Canyonlands in Amerika toch wel minstens net zo mooi is.

Met zijn ruim 1300 vierkante kilometer aan oppervlakte is Canyonlands het grootste nationale park van Utah. Ondanks de omvang is het ook gelijk het minst bezochte nationale park van de staat. Maar desondanks is Canyonlands in Amerika heel erg de moeite waard en moet je echt even een kijkje nemen bij dit nationale park. Er is namelijk genoeg te doen in Canyonlands National Park in Amerika en je kijkt er je ogen uit!

In het nationale park komen de Colorado River en de Green River bij elkaar. Verder heb je prachtige uitzichten op de canyon, die is gevormd door erosie en nog steeds langzaam veranderd. Op de achtergrond die je de Sal Mountains opdoemen, een prachtig gezicht. Je vindt hier verder bijzondere rotsformaties, prachtige autoroutes en gave wandeling.

De verschillende delen van Canyonlands in Amerika

Canyonlands National Park is het grootste nationale park van Utah, maar dat zul je eigenlijk niet zeggen als je het bezoekt. Dit komt omdat het park uit 4 delen bestaat en eigenlijk een deel echt door veel mensen wordt bezocht. Hieronder vertel ik je welke delen je hebt in Canyonlands en hoe je deze bereikt.

The island in the Sky

Dit deel is het Noordelijkste deel van het nationale park en wordt ook het meest bezocht. Dit deel is goed toegankelijk. Het ligt namelijk op zo’n 50 kilometer bij Moab vandaan en er loopt een verharde weg door dit stuk van het nationale park. Naast de goede bereikbaarheid vind je hier ook een aantal van de meeste bekende en populaire Canyonlands bezienswaardigheden. Dit deel van het nationale park ligt ook vrij hoog.

The Needles

The Needles is het Zuidoostelijke deel van het nationale park en staat bekend om de kleurrijke torens van zandstenen. Je kunt dit deel van Canyonlands bereiken via de US-191. Vanaf Moab is het ruim 70 mile rijden. Je kunt in dit deel prachtig wandelen.

The Maze

Dit is een afgelegen deel van het park dat je alleen met een 4×4 kunt bereiken. Het wordt alleen aangeraden als je zelfvoorzienend bent en ervaring hebt met 4×4 wegen en backpacken. Hier ga je dus echt de wildernis in. Slechts 3 procent van alle bezoekers komt hier.

De rivieren

Je vindt Green River en de Colorado River in de canyon. Je zou hier kunnen kanoën als je dit leuk vindt. Verder heb je vanaf de andere delen in het park uitzicht op de rivier.

Onze keuze

Wij bezochten Canyonlands National Park in Amerika vanuit Moab en combineerden het met een bezoek aan Arches National Park. Wij besloten daarom alleen het deel The Island in the Sky te bezoeken. Ik zou graag nog eens terug gaan om ook de Needles te bezoeken, want dit lijkt mij ook heel mooi.

In dit artikel vertel ik dus ook over het deel The Island in the Sky, aangezien wij dit deel hebben bezocht.

Doen in Canyonlands in Amerika

Canyonlands National Park tips: wat te doen in Canyonlands?

Nu je wat algemene informatie hebt kunnen verzamelen is het tijd om mijn tips voor Canyonlands te delen en een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Canyonlands National Park? Eigenlijk kun je dat verdelen in drie delen: roadtrippen over gave routes, mooie wandelingen maken en genieten van de mooiste uitzichten. Per onderdeel deel ik daarom ook mijn tips voor Canyonlands.

Roadtrippen in Canyonlands National Park

Als je Canyonlands bezoeken is het een must om een eigen auto te hebben. Er rijden hier namelijk geen shuttlebussen. Er zijn een paar mooie routes die je kunt rijden. Hieronder vertel ik erover.

1. De Scenic drive

De verharde weg in Canyonlands National Park in Amerika is de scenic drive die je kunt rijden. Deze route brengt je eigenlijk ook gelijk langs de belangrijkste Canyonlands bezienswaardigheden.

2. The White Rim Road

The White Rim Road is een 100 kilometerlange onverharde weg bij het Islands of Sky gedeelte van Canyonlands. Voor deze route heb je zo’n 2 tot 3 dagen nodig. Zonder 4×4 kun je deze route niet rijden. Je hebt ook een permit nodig en moet deze route dan ook echt van te voren plannen. Onderweg heb je fantastische uitzichten en je kunt ook een aantal gave wandelingen maken.

Meer lezen over de White Rim Road? Neem dan een kijkje op deze website. Het ziet er echt fantastisch uit!

White Rim Road, tips voor Canylands in Amerika

3. Andere 4×4 routes

Naast de White Rim Road zijn er nog meer 4×4 routes die je kunt rijden in de andere delen van Canyonlands. Zo heb je in de Needles meerdere 4×4 routes en ook in de Maze. Allemaal prachtig. Let wel op of je een permit nodig hebt voor je aan zo’n route start. Je kunt dan ook het beste eerst even kijken op deze website

De mooiste uitzichten

Langs de scenic drive vind je heel veel prachtige uitzichtpunten waar je kunt stoppen. Hieronder vertel ik over de punten die je tegenkomt en die zeker de moeite waard zijn. Stoppen bij deze punten is in ieder geval echt iets wat je moet doen in Canyonlands. 

1. Visitor Centre Lookout

Zodra je bij het Visitor Centre aankomt, word je gelijk al verrast door een prachtig uitzichtpunt. Vanaf hier heb je uitzicht op de canyon, de Shafer Trail Road (onderdeel van de White Rim Road) en de Sal Mountains op de achtergrond. Heel mooi en indrukwekkend!

Tips voor Canyonlands National Park in Amerika: mooie uitzichtpunten

2. Shafer Canyon Viewpoint + Shafer Trail Viewpoint

Net na het visitor centrum kom je twee prachtige uitzichtpunten tegen. De eerste is Shafter Canyon Viewpoint, dit uitzichtpunt lijkt heel erg op het uitzichtpunt bij het Visitor centrum, alleen kun je hier de Shafer Trail Road al wat beter zien. Bij het kleine uitzichtpunt er vlakbij (Shafer Trail Viewpoint) heb je een fantastisch uitzicht op de haarspeldbochten van de 4×4 route. Heel mooi om te zien!

Tips voor Canyonlands National Park in Amerika: mooie uitzichtpunten

3. Grand View Point Overlook

Een van de mooiste uitzichtpunten van Canyonlands National Park in Amerika is Grand Viewpoint. Vanaf hier heb je een uitzicht op Monument Basin, een diepe canyon die is ontstaan door de Colorado River. Vanaf de parkeerplaats loop je zo over een verhard pad naar het uitzichtpunt toe. Vanaf hier start ook een populaire wandeling. Daarover later meer.

Doen in Canyonlands in Amerika: de mooiste uitzichtpunten

4. Buck Canyon Overlook

Nog een prachtig uitzichtpunt waarbij je een uitzicht hebt op de canyon die is gevormd door de Colorado River. Zeker een stop waard!

Tips voor Canyonlands National Park: Buck Canyon Overlook

5. Green River Overlook

Een van de andere mooiste uitzichten van Canyonlands National Park in Amerika is Green River Overlook. Dit uitzichtpunt is een prachtig uitzicht op Soda Springs Basin, die is gevormd door de Green River.

Ik ging er van te voren trouwens vanuit dat je hier de rivier heel goed kon zien, maar dat viel mij eerlijk gezegd een klein beetje tegen. Ik moest behoorlijk inzoomen met mijn camera. Desondanks is het uitzicht heel erg mooi! 

Wat te doen in Canyonlands?
Wat te doen in Canyonlands?

Wandelen in Canyonlands National Park in Amerika

Als je een bezoek brengt aan Canyonlands National Park moet je zeker weten ook gaan wandelen, op die manier kom je namelijk echt op de mooiste plekken uit. Wandelen is dan ook zeker een van de beste tips voor Canyonlands in Amerika. Helaas waaide het bij ons zo hard, dat wij snel klaar waren met het wandelen en het snel hebben opgegeven. Daarom kom ik graag nog eens terug.

Hieronder deel ik een aantal van de mooie wandelingen die je kunt doen in Canyonlands National Park. 

1. Mesa Arch

De mooiste wandeling van Canyonlands in Amerika is toch wel de wandeling naar Mesa Arch. Deze wandeling van 0,5 miles (800 meter) is een rondje van ongeveer een half uur. Het hoogtepunt is Mesa Arch, een prachtige boog bij een fantastisch uitzichtpunt op de canyon. Een mooi moment om dit te bezoeken is tijdens de zonsopkomst, maar ook de rest van de dag is Mesa Arch de moeite waard.

De wandeling is erg makkelijk en goed toegankelijk. Het kan er wel druk worden, dus start op tijd!

Wandelen in Canyonlands National Park in Amerika
Wandelen naar Mesa Arch, tips voor Canyonlands
Wandelen naar Mesa Arch, tips voor Canyonlands
Mesa Arch

2. Grand View Point Hike

Vanaf Grand View Point Overlook start een andere gave wandeling in Canyonlands National Park. Deze wandeling van 2 mile, dus 3.2 kilometer kost je ongeveer anderhalf uur en geeft je prachtige uitzichten over de canyon van Canyonlands. Wij hebben zelf een stuk van deze wandeling gedaan en dat was zeker de moeite waard.  

Wandelen in Canyonlands National Park in Amerika

3. White Rim Overlook

White Rim Overlook is een prachtig uitzichtpunt over Monument Basin en Buck Canyon, de twee canyons die gevorm worden door de Colorado River. Je moet om hier te komen eerst een wandeling doen en daarom is het bij dit uitzichtpunt lekker rustig. De wandeling is 1.8 mile, dus zo’n 2.9 kilometer lang en je hebt hier ongeveer een uur voor nodig.

Ik zou je zelf aanraden om deze wandeling te kiezen en bij Grand View Point alleen het uitzichtpunt te bekijken en een klein stukje te lopen.

4. Upheaval Dome

De wandeling naar Upheaval Dome stond op ons lijstje en werd ons ook echt aangeraden in het Visitor Centrum. Wij waren alleen zo klaar met de keiharde wind dat we niet meer gegaan zijn. Zo jammer! Maar goed, nog een reden om terug te gaan toch?

Bij Upheaval Dome heb je een uitzicht op een krater die waarschijnlijk is gevormd door een meteoriet. Je hebt twee uitzichtpunten waar je naar toe kunt wandelen. Ga je naar beide punten? Dan is je wandeling 1.8 mile lang, dus zo’n 2.9 kilometer. Daarvoor heb je 1,5 uur nodig. Ga je alleen naar het eerste uitzichtpunt op de kratel? Dan is de wandeling 0.8 mile, dus 1.3 kilometer. Je hebt hiervoor ongeveer een uur nodig.

5. Nog meer gave wandelingen in Canyonlands National Park in Amerika

Naast de vier wandelingen hierboven, zijn er echt nog veel meer gave wandelingen die je kunt doen in Canyonlands. Zo kun je hiken naar Whale Rock, een bijzondere rotsformatie. Maar je kunt ook nog wandelen Aztec Butte. Ben je op zoek naar een meer uitdagende hike? Dan is Syncline Loop een gave hike om te doen. Het beste kun je vooraf altijd even informatie vragen bij het visitor centrum zodat ze je meer kunnen vertellen en tips kunnen geven. Je kunt ook even kijken op deze website voor meer informatie over de wandelingen die er zijn.

Overige Canyonland tips

Nu je weet wat je kunt doen in Canyonlands in Amerika deel ik nog wat andere handige Canyonland tips. Ik vertel wat de beste reistijd is, wat de kosten zijn voor een bezoek, hoe lang je nodig hebt en waar je kunt overnachten. 

De beste reistijd

Je kunt Canyonlands prima het hele jaar door bezoeken. In de zomer kan het er erg heet worden en in de winter kan er sneeuw vallen. Hierdoor is soms niet alles bereikbaar. Zelf bezochten wij Canyonlands in mei en dit was prima. Het was rustig, de temperatuur was aangenaam en alle paden waren goed begaandbaar. Het waaide alleen zo hard toen wij er waren, dat het soms toch wat oncomfortabel was om te lang uit de auto te blijven. Maar goed, dat was gewoon pech. Ik zou Canyonlands in Amerika tussen mei en oktober bezoeken. Waarbij de lente en herfst de meest rustige zijn.

Kosten voor een bezoek aan Canyonlands

Voor een bezoek aan Canyonlands betaal je 30 dollar per auto. Je mag dan 7 dagen lang het park bezoeken. Bezoek je meerdere nationale parken? Dan kun je ook voor 80 dollar een America the Beautifull pass kopen, met deze pas heb je 1 jaar lang onbeperkt toegang tot alle nationale parken van Amerika.

Hoe lang heb je nodig + overnachten bij Canyonlands in Amerika

Als je Canyonlands National Park in Amerika gaat bezoeken heb je eigenlijk genoeg aan één volledige dag, of aan een halve dag. Heb je een halve dag? Dan kun je de scenic drive rijden en alle uitzichtpunten bekijken. Je kunt dan ook hiken naar Mesa Arch. Met een volledige dag kun je hier nog wat andere wandelingen aan toe voegen.

Zelf waren wij hier ook één volledige dag en dat vonden wij genoeg. Heb je meer tijd? Dat is natuurlijk geen probleem, want er is genoeg te doen in Canyonlands National Park. Je kan dan bijvoorbeeld ook het deel bij de Needles bezoeken, of een wat langere daghike doen in het nationale park.

Wil je een 4×4 route rijden? Trek dan minstens 3 dagen uit voor een bezoek aan het park.

Overnachten kun je het beste doen in Moab. Moab ligt niet heel ver bij Canyonlands vandaan en is makkelijk te bereiken. Ook vind je hier veel accommodaties en horeca. Ideaal dus! Een overnachting in Moab boek je via deze link.

Meer zien in Amerika!

Canyonlands National Park kun je heel makkelijk combineren met andere prachtige plekken in Amerika. Zo ligt Canyonlands op steenworp afstand van Dead Horse Statepark en ook heel dichtbij het mooie Arches National Park. Verder heeft Utah nog veel meer mooie bezienswaardigheden. Daarover kun je lezen in mijn artikel: wat te doen in Utah?

Op zoek naar nog meer tips? Bekijk dan ons artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Amerika

Arches National Park in Amerika

Dit is alles wat je moet weten over een bezoek aan Canyonlands National Park in Amerika. Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips voor Canyonlands, heb je veel gave Canyonlands bezienswaardigheden kunnen vinden en heb je een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen in Canyonlands National Park? Ik kom in ieder geval graag terug met wat fijner weer, zodat we nog meer kunnen zien van dit mooie stukje Amerika!

Zou jij Canyonlands in Amerika willen bezoeken?

Dit artikel bevat een affliate link. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Voor ons een fijne manier om de website online te kunnen houden. Bedankt voor je hulp!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow