Doen: de Chinese muur bezoeken vanuit Beijing

door | Laatste update Jun 26, 2022 | Gepubliceerd Oct 14, 2017 | Azië, China | 24 reacties

Als ik ergens het gevoel had dat ik verliefd was op de wereld was het wel toen wij de Chinese muur beklommen. Droomde ik niet? Was dit wel echt? Het voelde zo onwerkelijk, maar zo geweldig en magisch mooi. Wat een geweldige plek was dit. Of eigenlijk; wat een geweldige plek is dit. Hoe vaak komt het voor dat je ergens loopt en denkt, hier kom ik nog vaker? Hier moet ik weer heen. Ik ben verliefd op dit stukje China en vertel vandaag alles over een bezoek aan de Chinese muur vanuit Beijing.

De Chinese muur bezoeken 

De Chinese muur is een bouwwerk van ongeveer 6.000 km lang dat een heel groot deel van China door kronkelt. De muur is ongeveer 3.000 jaar oud, maar is in het begin niet als 1 muur gebouwd. Toen de Chinezen 3.000 jaar geleden de muur bouwden was dit om hun land te beschermen. Er werden losse stukken gebouwd. Pas later werd de muur één lange muur en nu, eeuwen later, is het één van de zeven wereldwonderen en razend populair onder toeristen van over de hele wereld.

En met populair, bedoel ik ook echt populair. De meeste mensen bezoeken de muur vanuit Beijing, vanaf daar kun je op relatief korte afstanden verschillende mooie secties vinden. De stukken dichtbij Beijing zijn daarom ook echt immens druk; de foto’s van een muur voor jezelf ga je daar niet vinden. Voor een rustig stukje moet je iets verder reizen en ben je vaak drie uur (enkeltje) aan het rijden.

In dit artikel vertel ik over alle opties die je hebt, om de muur te bezoeken vanaf Beijing. Zo hoop ik je te helpen met het maken van een goede keuze!

Chinese muur vanuit Beijing

Verschillende secties van de Chinese muur 

De muur bestaat uit verschillende secties die je kunt bezoeken vanaf Beijing. Zoals ik hierboven al zei zijn sommige heel druk en sommige juist heel rustig. Ik vertel hieronder welke delen er zijn en wat je er kunt verwachten.

De Chinese muur bij Badaling

Dit stuk van de Chinese muur is het populairst onder de Chinezen. De foto’s van een muur waarbij je niks anders ziet dan mensen zijn hier gemaakt, best idioot om te zien volgens mij; maar verschrikkelijk voor je ervaring. Badaling is zo populair omdat het zo ontzettend makkelijk te bereiken is en ook nog dichtbij Beijing is. Bus 877 brengt je er vanaf Deshengmen busstation voor ongeveer 12 CNY in een uurtje naar toe. Ideaal als je maar heel kort in Beijing hebt, maar geen aanrader als je een goede ervaring wilt bij de Chinese muur. Ik zou ten alle tijde aanraden om dit stuk van de Chinese muur te vermijden, ook al ben ik stiekem wel nieuwsgierig of het echt zo erg is.

De Chinese muur bij Mutianyu

Dit stuk van de Chinese muur is het populairst onder de Westerse toeristen. Er komen hierdoor alsnog redelijk wat toeristen, maar echt extreem druk is het er niet meer te noemen, vooral als je wat verder door loopt. Dit stuk van de Chinese muur is volledig gerestaureerd en maakt het ook geschikt voor families met jonge kinderen. Als wij nog eens keer de Chinese muur bezoeken willen wij hierheen, omdat wij ook graag eens een gerestaureerd stuk zouden zien. Bij dit deel van de muur vind je trouwens ook een kabelbaan en de rodelbaan, scheelt je lopen, maar maakt het wel lichtelijk een soort kermis.

Hoe je hier kan komen is erg onduidelijk, het is redelijk dichtbij Beijing maar een rechtstreekse bus schijnt er niet meer te zijn. Ik heb op Facebook gelezen dat het vrij ingewikkeld kan zijn om bij Mutianyu uit te komen, omdat veel mensen je gewoon graag een taxi aansmeren. Als je naar dit deel gaat zou ik of met je ho(s)tel gaan, of een taxi regelen voor de hele dag. Ook dat hoeft niet duur te zijn. Je kan natuurlijk ook vragen in je ho(s)tel welke bussen je moet pakken.

De Chinese muur bij Jiankou

Jiankou is een stuk muur waar nog helemaal niks is gerestaureerd. Officieel is dit deel van de muur dan ook helemaal niet toegankelijk voor publiek. Een voordeel is dat je daardoor de muur gratis kan bezoeken, een nadeel is dat de wandeling echt pittig is. Stukken van de muur schijnen af te brokkelen en soms moet je echt zoeken naar een pad waar je gewoon kan lopen. Veel mensen die naar Jiankou gaan wandelen richting Mutianyu. Het is hierbij wel echt een aanrader om met een gids op pad te gaan, voor je eigen veiligheid. De wandeling van Jiankou naar Mutianyu is ongeveer 10 kilometer lang, heel pittig dus!

Wij hebben dit stuk zelf niet bezocht, maar het makkelijkste is om met de taxi of met een tour mee te gaan, vooral omdat dit stuk lastig te bewandelen is. Wil je met het openbaar vervoer? Dat kan ook met de bus. Welke bussen je moet pakken veranderd nog al eens, dus het beste kun je dit gewoon vragen bij je ho(s)tel, zij kunnen ook in het Chinees opschrijven hoe je moet reizen, dat maakt het een stuk makkelijker.  Zo heb je de meest recente informatie.

De Chinese muur tussen Jinshaling en Simatai

Deze wandeling wilden wij eerst heel graag maken. Tussen de secties Jinshaling en Simatai kun je een wandeling maken van 7 kilometer. Sommige delen zijn gerestaureerd en sommige delen zijn nog helemaal in originele staat. Dit leek ons de perfecte afwisseling.  Je kunt per bus reizen richting zowel Jinshaling en Simatai, vraag altijd bij je hostel hoe dit precies kan. Je zult moeten overstappen en je moet er rekening mee houden dat dit lang duurt. Een ritje rechtstreeks met een taxi duurt namelijk al drie uur. Je hebt dan wel een heel stuk muur voor jezelf! Mochten wij nog een keer richting de muur gaan, zou dit naast Mutianyu ook een goede optie kunnen zijn.

Let op! De reden dat wij dit afgelopen zomer niet hebben gedaan is omdat er een stuk van de muur is afgesloten. Deze wandeling kun je dus voorlopig niet maken. Informeer altijd bij je ho(s)tel voor de meest recente informatie.

De Chinese muur bij Gubeikou

Gubei… wat? Dit was ook de gedachte toen wij hoorde dat ons hostel dit als alternatief aanraadde voor Jinshaling. Ik had er echt nog helemaal niks over gelezen of gehoord, dus ik had geen idee wat ik er kon verwachten. Het bleek echt geweldig ze zijn! Wij maakten een wandeling van ruim 7 kilometer bij Gubeikou en kwamen ongeveer vijf toeristen tegen over de hele dag. We hadden de muur compleet voor onszelf en hebben geweldige uitzichten gezien. De muur is nog niet gerestaureerd, dus je ziet echt alleen oude stukken van de muur. Een kabelbaan omhoog ga je er ook niet vinden, dus die klim komt er ook nog extra bij. De wandeling zelf is ook vrij pittig, dus houd hier rekening mee!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb hoe je hier zelf zou kunnen komen. Wij gingen met een tour vanuit ons hostel, hier betaalden wij 300 CNY per persoon voor. De busrit duurde 3 uur, maar was het helemaal waard! Onze groep bestond uit ongeveer 8 mensen, dus ook dat was goed te doen. Ons hostel was Downtown backpackers en de tours die zij bieden worden hoog aangeschreven. Wij kregen een local mee als gids, maar konden op ons eigen tempo over de muur wandelen. De Chinese muur bij Gubeikou is echt een aanrader voor reizigers die opzoek zijn naar een authentiek stuk muur, met prachtige uitzichten, die je ook nog eens helemaal voor jezelf hebt.

Meer lezen? Ik schreef ook een artikel over de Chinese muur bezoeken bij Gubeikou

Chinese muur bij Gubeikou
Chinese muur bij Gubeikou
Chinese muur bij Gubeikou

Met of zonder tour naar de Chinese muur vanuit Beijing?

Soms ben ik fan van tours, soms ook niet. Ik schreef al eens een artikel over waarom een tour soms juist heel leuk is. Als je richting de Chinese muur gaat zou ik het af laten hangen van het stuk dat je wilt bezoeken. Ga je voor een stuk wild wall? Dan zou ik sowieso een gids meenemen. Ga je voor een makkelijk stuk? Dan is dit niet nodig. Wil je geen moeilijk gedoe met bij een bepaalde sectie komen? Ook dan is een tour echt een aanrader. Wil je geen tour? Dan zou ik met een aantal mensen een taxi regelen zodat je niet hoeft over te stappen en wel zeker weet dat je bij het goede stuk van de muur uitkomt. Persoonlijk was ik heel blij dat wij met een tour gingen, het gemak vond ik namelijk wel echt heel fijn. Ben je op zoek naar een goede tour? Kijk dan eens op de site van backpackingchina, zij bieden fijne tours aan met niet zulke hele grote groepen!

De Chinese muur bezoeken zonder toeristen

Dit was een eis voor mij, ik wil de muur zien zonder toeristen. Als jij dit ook wilt raad ik je aan te kiezen voor de muur bij Gubeikou of voor de wandeling tussen Jinshaling en Simatai. Ook Jiankou is een mogelijkheid. Mutianyu zou nog kunnen, als je bereid bent wat langer te lopen. Bij het beginpunt is het namelijk wel gewoon druk en heb je de muur niet voor jezelf.

Overnachten op de Chinese muur

Wil je de muur bij zonsondergang en zonsopkomst zien? Wil je echt optimaal genieten van de Chinese muur en wil je een unieke ervaring? Dan kun je ook overnachten op de Chinese muur! Dit kun je bij verschillende organisaties doen.  Je slaapt dan in een tentje, geregeld door de organisatie (meestal) en hebt echt alle tijd om van de Chinese muur te genieten. En zeg nou zelf, wie wilt er nu niet wakker worden met uitzichten zoals dit:

Chinese muur vanuit Beijing
Chinese muur vanuit Beijing

Praktische tips voor jouw bezoek aan de Chinese muur vanuit Beijing

Ik sluit dit artikel af met wat praktische tips voor jouw bezoek aan de Chinese muur, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

  • Trek goede schoenen aan, je moet veel stijgen en dalen. Voor een korte afstand heb je veel tijd nodig, dus op slippers de Chinese muur beklimmen is niet handig.
  • Ga in de lente of herfst. Wij waren in de zomer en het was echt bloedheet, dit maakte de wandeling nog veel pittiger.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. In sommige wachttorens zitten vrouwen allemaal eten en drinken te verkopen, zij verkopen dit echter voor belachelijk hoge prijzen. Natuurlijk is dat ook logisch als je bedenkt dat zij elke dag de muur moeten beklimmen.
  • De Chinese muur bezoeken is op veel plekken niet gratis. Afhankelijk van het stuk dat je bezoekt betaal je tussen de 40 en 65 CNY. Bij tours zit entree eigenlijk altijd inbegrepen.
  • De kabelbaan kost vaak ook nog eens 40 CNY extra, voor een retour 60 CNY.
  • Ga je met het openbaar vervoer? Laat door je ho(s)tel opschrijven waar je naar toe wilt zodat iedereen je kan helpen, ook als ze geen Engels spreken.

Mijn laatste tip is echt: geniet! Het is zo’n geweldig mooie plek, neem het in je op, kijk rond en voel je even heel klein. Ik ben verliefd op dit stukje China, op dit stukje wereld en dat is niet voor niks!

Zou jij de Chinese muur bezoeken willen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow