Doen bij de Cameron Highlands in Maleisië: tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Dec 21, 2023 | Gepubliceerd Nov 12, 2021 | Azië, Maleisië | 16 reacties

Tijdens onze zes weekse reis door Maleisië bezochten wij veel mooie plekken, maar één van de mooiste was toch wel echt de Cameron Highlands in Maleisië. De natuur stal mijn hart, het is er namelijk zó immens mooi! Het is groener dan groen, heerlijk koel en gewoon mooier dan mooi. Deze regio zorgt voor prachtige vergezichten en de mooiste foto’s, tijd dus dat ik je meeneem naar dit geweldige gebied en een antwoord geef op de vraag: wat te doen in de Cameron Highlands? Daarnaast deel ik de beste Cameron Highlands tips! 

De Cameron Highlands in Maleisië

De Cameron Highlands zijn de hooglanden van Maleisië, waar je mooie wandelingen kunt maken en de mooiste uitzichten hebt. Het is de plek met prachtige theeplantages en een plek waar je je soms waant in Lord of the Rings. De Cameron Highlands liggen op ongeveer 150 kilometer bij Kuala Lumpur vandaan en door de hoge ligging is het hier een stuk koeler dan in de rest van Maleisië (tussen de 20 en 25 graden). Dat is dan ook gelijk de reden dat men er goed thee kon verbouwen en dat deze plek uitgroeide tot het theegebied van Maleisië. De hooglanden zijn vernoemd naar William Cameron, een Britse expeditieleider, die het gebied in 1885 ontdekte. In dit artikel deel ik de beste Cameron Highlands tips en vertel ik je wat je echt moet doen in de Cameron Highlands in Maleisië. Hier komt de mooiste Cameron Highlands bezienswaardigheden! 

Cameron Highlands bezienswaardigheden: wat te doen in de Cameron Highlands?

De Cameron Highlands was een van onze hoogtepunten van Maleisië en echt een plek die je zeker moet bezoeken tijdens je rondreis. Wat je er precies allemaal kunt en moet doen in de Cameron Higlands deel ik hieronder! Je krijgt dan eindelijk een antwoord op de vraag: wat te doen in de Cameron Highlands? En natuurlijk deel ik de mooiste Cameron Highlands bezienswaardigheden. 

1. BOH theeplantages

De BOH theeplantages zijn een hoogtepunt van je tripje aan de Cameron Highlands en behoren dan ook bij de mooiste Cameron Highlands bezienswaardigheden. BOH staat voor best of highlands en als je hier bent zie je oneindig veel prachtige, groene theeplantages. Vergaap je aan de schoonheid van het gebied en drink thee met een geweldig uitzicht. Er is namelijk een restaurantje dat als het ware over de plantages heen hangt, houdt er wel rekening mee dat je niet te enige bent die hier iets wilt drinken. Na je kopje thee (of ervoor) neem je natuurlijk even een kijkje in de theefabriek. Dit is gratis en best interessant om even te zien. Zeker iets wat je moet doen bij de Cameron Highlands in Maleisië. 

Wat te doen in de Cameron Highlands? BOH theeplantage

2. Mossy forrest 

Het Lord of the Rings gevoel krijg je in het Mossy forrest, een prachtig stuk bos dat compleet onder het mos zit. Zonde om te zien is de schade die mensen hier hebben aangebracht. Veel mensen gaan namelijk van de paden af, waardoor er steeds meer verpest wordt. Ga erheen en geniet, maar loop op de paden. Dit is zeker een van de leukste dingen om te doen bij de Cameron Highlands.

Je hebt overigens twee verschillende opties als je een bezoek brengt aan het Mossy Forrest, je kunt namelijk de nature walk doen, maar je kunt ook over houten loopbruggen een indruk krijgen van dit mooie stukje natuur. De nature walk is pittig, maar zo gaaf! Je voelt hoe zacht de bodem is en deze ervaring lijkt mij persoonlijk veel gaver. Doe dit overigens niet zonder gids, je moet soms stukken klimmen waarvan je nooit zou bedenken dat het mogelijk is. Dit is zeker een van de beste Cameron Highlands tips! 

Wat te doen in de Cameron Highlnads? Bezoek Mossy forrest

3. Mt. Brinchang

Mt. Brinchang is het hoogste punt in de omgeving. Rijd vanaf Mossy Forrest nog een stukje meer omhoog en je komt een uitkijk toren tegen. Als je deze beklimt dan heb je bij goed weer een ontzettend mooi uitzicht over de bergen in de omgeving. Zeker een aanrader dus en echt iets wat je moet doen in de Cameron Highlands in Maleisië. 

Mt. Brinchang

4. Strawberry farm 

Bij de Cameron Highlands denk je niet alleen aan thee, maar ook aan aardbeien. Hoewel de aardbeien in Nederland lekkerder zijn, moet je natuurlijk wel iets met aardbei proberen. De beste plek is op een strawberry farm, waar je super lekkere shakes kunt halen. Op veel farms kun je ook voor een bepaald bedrag je eigen aardbeien plukken, dit klinkt leuk, maar meestal betaal je veel en heb je uiteindelijk maar weinig aardbeien.

5. Vlindertuin 

Ook leuk om te bezoeken is de vlindertuin. Hier kom je een mooie verzameling aan vlinders tegen in de mooiste kleuren. De entree was 7 RM (2016) per persoon, omgerekend ongeveer €1,50. Heb je al eens vaker een vlindertuin gezien? Dan kun je het best overslaan. Ben je gewoon dol op vlinders of nog nooit in een vlindertuin geweest? Dan moet je zeker even een kijkje nemen!

Wat te doen in de Cameron Highlands? Vlinder

6. Wandelen in de omgeving 

In de omgeving van de Cameron Highlands in Maleisië zijn er heel veel wandelingen die je op eigen houtje kunt doen. Zeker leuk om te doen als je hier nog de tijd voor hebt. In je ho(s)tel of bij informatiepunten vind je vaak kaarten van deze wandelroutes. Er zijn verschillende routes en sommige zijn heel makkelijk en sommige wat lastiger. De wandelingen gaan vooral door jungle. Omdat wij al jungle gezien hadden in zowel Bako nationaal Park als Taman Negara besloten wij geen wandeling meer te doen hier. Achteraf gezien had ik wel nog graag willen wandelen in de theeplantages zelf, want dit had mij erg mooi geleken! 

Meer lezen over wandelen bij de theeplantage? Lees dan ook een dit artikel over wandelen bij de Cameron Highlands in Maleisië.

 

Overige Cameron Highlands tips

Nu je weet wat je moet doen bij de Cameron Highlands en de mooie Cameron Highlands bezienswaardigheden hebt gezien, is het tijd om mijn overige Cameron Highlands tips met je te delen! 

 

De Cameron Highlands ontdekken met of zonder een half day tour? 

Mijn antwoord is zonder twijfel met. Via TJ Nur Travel and Tours boekten wij een half day tour, waarbij wij een bezoek brachten aan alle bovenstaande punten. Overal kregen wij een uitleg, die we anders nooit gekregen hadden. Ga je zelf kun je het nature pad bij Mossy forrest eigenlijk niet doen en dat is echt een groot gemis. Ook hadden wij een hele leuke, grappige gids en kregen overal genoeg tijd! De prijs van een half day tour is ook nog eens prima; 50 ringgit, dus iets meer dan €10,- (2016).  zonder gids had ik niks geweten over het gebied waar ik naar keek en had ik zoveel mooie dingen gemist. TJ is ook echt een aanrader, de groepen zijn klein en je gaat op pad met een landrover, in plaats van de soort schoolbussen die je overal ziet rijden. Ook heb je hele goede, leuke en grappige gidsen. Is de groep te groot? Dan splitsen ze de groep en is je groep alsnog klein.

Natuurlijk kun je ook op eigen houtje veel zien, huur een auto of scooter en ga langs de mooiste punten, je mist alleen echt de uitleg! Of neem de benenwagen en doe een van de vele wandelingen in de buurt. Maar wat mij betreft is de half day tour wel echt een van de beste Cameron Highlands tips.

Lees ook: Waarom een tour stiekem best wel leuk is + alles wat je moet weten!

Tanah Rata 

Tanah Rata is de uitvalbasis voor een bezoek aan de Cameron Highlands in Maleisië. Het is een klein dorp met een hoofdstraat met winkeltjes en restaurants. Ook vind je hier veel verschillende plekken om te overnachten en vertrekken vanaf hier de bussen naar andere plekken in Maleisië. 

Overnachten in Tanah Rata is goedkoop, mits je niet in het weekend gaat. De Cameron Highlands zijn namelijk heel populair onder de locals in het weekend, zij zoeken hier dan namelijk wat verkoeling. Hotels spelen hier helaas slim op in door hun prijzen te verdriedubbelen. Heb je voor elf euro doordeweeks een privé kamer betaal je kort van te voren in het weekend 30 euro. Wij waren hier in het weekend en een fijn hotel is het Highlander hotel. Het is schoon, de bedden zijn goed en je hebt een ruime kamer. Het is een drie sterren hotel en biedt net even wat meer luxe dan het gemiddelde backpackers hostel. Je betaalt hier ook meer voor dan voor een gemiddeld hostel. Minder goed is Heavens hill, waar wij de tweede nacht sliepen. Ja, het is goedkoper, maar het bed lijkt op een steen.

Wil je een accommodatie boeken? Dat kan snel en goedkoop via deze link

Hoe bereik je de Cameron Highlands? 

De Cameron highlands zijn makelijk te bereiken vanaf verschillende plekken in het land. Het beste kun je even naar een tour bureautje gaan om de mogelijkheden vragen. Zij weten wel wanneer er bussen gaan, waar ze vertrekken en kunnen ze ook voor je boeken. Wij gaan meestal langs meerdere bureautjes, de prijzen kunnen namelijk nog wel eens verschillen. Ook een goede manier is het boeken via internet, wat heel makkelijk gaat en waarbij je gelijk de goedkoopste opties ziet. Online bus tickets boeken kan via easybook en busonlineticket. De meeste populaire routes zijn die vanaf Kuala Lumpur en Taman Negara.

Je route door Maleisië vervolgen 

Eigenlijk werkt dit precies hetzelfde als er komen. Vanaf de Cameron Highlands kun je naar Taman Negara om je route te vervolgen, maar ook Kuala Lumpur, Ipoh of Penang is een logisch vervolg. Sommige bureautjes bieden ook een bus aan naar het eiland Pangkor. Meer lezen? Lees dan over onze route van 5 weken door Maleisië, of bekijk deze handige routes voor 3 weken Maleisië. Ten slotte heb ik ook nog een handig artikel waarin ik vertel wat je zeker moet doen in Maleisië

Twijfel je nog of je moet gaan? 

Nou, na deze foto’s sowieso niet meer!

Cameron highlands
Wat te doen bij de Cameron Highlands? mossy forrest cameron
Cameron highlands
Weg
Cameron highlands Maleisië
Wat te doen bij de Cameron Highlands? mossy forrest

Zo, dit is alles wat moet weten over de Cameron Highlands in Maleisië. De Cameron Highlands zijn prachtig en ik kan je echt aanraden om dit stukje Maleisië te ontdekken. Hopelijk heb je door dit artikel de beste Cameron Highlands tips verzameld en een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen in de Cameron Highlands? En kan je beginnen met het plannen van je trip! 

Ben jij al eens in de Camerong Highlands in Maleisië geweest? Wat zijn jouw beste Cameron Higlands tips? 

Dit artikel bevat een affliate link. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow