Wat te doen aan de Côte d’Azur? Tips, bezienswaardigheden & de mooiste plekken!

door | Laatste update Jun 25, 2022 | Gepubliceerd Sep 15, 2021 | Europa, Frankrijk | 18 reacties

Een blauwe zee, prachtige stranden en leuke dorpen en steden. Je hoeft hiervoor helemaal niet ver weg, want dit vind je gewoon allemaal aan de Côte d’Azur in het zuiden van Frankrijk. Maar wat te doen aan de Côte d’Azur? In dit artikel deel ik de beste tips voor de Côte d’Azur, deel ik de mooiste plekken en vertel ik je over de vele Côte d’Azur bezienswaardigheden. Want geloof mij, die zijn er genoeg!

Côte d’Azur in Frankrijk

De Côte d’Azur in Frankrijk is de zonnige zuidkust van de Franse Rivièra en loopt van Marseille tot aan de Italiaanse grens, vlakbij het plaatsje Menton. Je vindt hier prachtige kusten, mooie natuur, leuke dorpen en steden. De Côte d’Azur is een populaire vakantiebestemming onder veel mensen. Je vindt hier ook veel bekende steden waarbij het draait om zien en gezien worden en waarbij het draait om dure auto’s, enorme jachten en villa’s.

De Côte d’Azur is een veelzijdig stukje Frankrijk waar je je weken kunt vermaken. Côte d’Azur bezienswaardigheden zijn er dan ook echt genoeg! Goede uitvalbasissen voor een vakantie aan de Côte d’Azur zijn onder andere Nice, Cannes, Fréjus en Marseille.

Côte d’Azur tips: wat te doen aan de Côte d’Azur?

In de zomer van 2021 maakten wij zelf voor het eerst kennis met de Côte d’Azur in Frankrijk. Wij verbleven vijf dagen in Nice en ontdekten vanuit hier met de auto het prachtige kustgebied. Hoewel wij veel gezien hebben, hebben wij een groot deel van de Côte d’Azur nog niet kunnen zien, simpelweg omdat wij in vijf dagen keuzes moesten maken. Maar ook omdat het een vrij groot gebied is, Marseille en wat prachtige plekken rondom de stad, waren gewoon nog ruim 2 uur rijden.

In dit artikel ga ik je een compleet beeld geven van alle mooiste plekken aan de Côte d’Azur, zodat jij je vakantie goed kunt voorbereiden. Maar oké, genoeg gepraat, hier komt het antwoord op de vraag: wat te doen aan de Côte d’Azur?

1. Bezoek het mooie Nice

Laat ik beginnen met de grootste en een van de meest bekende steden aan de Côte d’Azur, namelijk Nice. Nice is een prachtige stad gelegen aan de kust en biedt geweldige uitzichten en heel veel leuke straatjes en mooie bouwwerken. Bij Nice vind je een 5 kilometer lang strand met daarnaast de beroemde Promenade des Anglais.

Slenter tussen de palmbomen op de promenade, bezoek Vieux Nice, het oude centrum met de leuke straatjes en ga op zoek naar prachtige gebouwen. Zo vind je in Nice een Orthodoxe kerk en nog veel meer bijzonders. Het mooiste is natuurlijk het uitzichtpunt vanaf Parc de la Colline du Château.

Dat uitzichtpunt is echt een van de mooiste Côte d’Azur bezienswaardigheden en echt iets wat je dus niet mag missen. Nice is daarnaast een plek met heel veel horeca, je kunt in de stad goed en betaalbaar eten.  Ook accommodaties zijn er genoeg!

Wat te doen aan de Côte d'Azur? Nice Frankrijk
Nice
Côte d'Azur tips; Nice
Doen aan de Côte d'Azur: Nice, Côte d'Azur tips
Doen aan de Côte d'Azur, Côte d'Azur tips

2. Ontdek het dorpje Eze

Op slechts een ruime 20 minuten rijden vanaf Nice vind je het historische dorpje Eze. Eze is een hooggelegen middeleeuws dorp. Het biedt prachtige uitzichten op de omgeving en de Côte d’Azur en heeft talloze knusse straatjes. Eze ligt op een klif van 425 meter hoog en bij helder weer kun je zelfs Corsica zien liggen.

Eze is een populaire plek om te bezoeken en aangezien het klein is, zal Eze snel veel te druk aanvoelen. Maar waarom staat het dan toch in het lijstje met de beste tips voor de Côte d’Azur? Omdat het ons favoriete dorp was tijdens onze vakantie! Kom vroeg en je hebt het dorp voor jezelf. Wij waren om 9:00 op de parkeerplaats en kwamen toen nog weinig mensen tegen. En op dat tijdstip behoort Eze echt bij de mooiste bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur.

Het centrum van Eze is autovrij, je kunt je auto parkeren aan de voet van het dorp, of je kunt de borden volgen naar een andere parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats kun je weer met de shuttle naar het dorp. De parkeerplaats kost €6,-, maar je krijgt er een kaartje van de botanische tuinen bij (die ook €6,- kost normaal gesproken). En aangezien je vanaf die tuin het mooie uitzicht vindt, wil je daar toch heen.

In Eze slenter je gewoon lekker door de prachtige straatjes en geniet je van de mooie uitzichten. Voor je het weet zit je ochtend er alweer op!

Côte d'Azur tips: bezoek Eze
Côte d'Azur tips: bezoek Eze
Côte d'Azur tips: bezoek Eze
Côte d'Azur tips: bezoek Eze

3. Spot dure auto’s in Monaco

Rijd nog iets verder en je komt uit bij Monaco, een dwergstaat die vooral bekend staat om de enorme jachten, de dure auto’s, het formule 1 circuit op straat en de casino’s in Monte Carlo. Monaco draait om zien en gezien worden. Het is natuurlijk wel echt een van de Côte d’Azur bezienswaardigheden die je gezien moet hebben!

Helaas zijn wij hier niet geweest, omdat wij de Côte d’Azur in coronatijd bezochten en dit dus een extra grensovergang was. Wij wilden ons niet opnieuw laten testen. Daarnaast had Monaco een mondkapjes plicht buiten, niet zo fijn met 30 graden. Wij komen hier graag een keer voor terug.

4. Verken het gezellige Menton

Een prachtig stadje vlakbij de Italiaanse grens is Menton. Menton wordt door veel minder toeristen bezocht dan de plaatsen die ik hiervoor opnoemde en is dan ook relatief rustig. Menton is heel kleurrijk, heeft een mooi strand met helder blauw water en heeft heel veel gezellige straatjes. Je kunt hier lekker verdwalen en op zoek gaan naar het moois dat deze plek te bieden heeft. Overal zie je al wat Italiaanse invloeden terugkomen en daar houd ik altijd wel van.

Menton behoort wat mij betreft echt tot de mooiste plekken aan de Côte d’Azur en is ook zeker een van de meest gezellige plekken. Menton is ook nog eens het eindpunt van de Route des Grandes Alpes, een prachtige route door de Franse Alpen, die start bij het meer van Geneve.

Côte d'Azur bezienswaardigheden: Menton
Côte d'Azur bezienswaardigheden: Menton
Côte d'Azur bezienswaardigheden: Menton

5. Bezoek Cannes

Cannes is vooral bekend van het filmfestival dat hier jaarlijks wordt gehouden, maar ook zonder het festival is Cannes een populaire plek om te bezoeken tijdens een vakantie aan de Côte d’Azur. Wij vonden Cannes eerlijk gezegd wat tegenvallen, want veel is er niet te beleven. Maar goed, ik noem hem toch, want het is niet voor niks zo’n populaire bestemming en eigenlijk moet je altijd zelf ergens geweest zijn voor je kunt oordelen.

Cannes heeft een oud centrum met bovenop een kasteel en een kerk. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op het andere stuk van Cannes. Verder kun je een kijkje nemen bij de haven en de stranden. Hier vind je veel zandstranden, wat fijn en uniek is aan de Côte d’Azur, aangezien je op de meeste plekken vooral kiezelstranden tegenkomt.

Vanuit Cannes kun je ook nog met de boot naar de Lerins eilanden, dit hebben wij zelf niet gedaan, maar het schijnt wel leuk te zijn om te doen.

Mooiste plekken aan de Côte d'Azur: Cannes
Mooiste plekken aan de Côte d'Azur: Cannes
Mooiste plekken aan de Côte d'Azur: Cannes

6. Ontdek het prachtige Saint-Paul-de-Vence

Ben je meer van de middeleeuwse en knusse dorpen? Dan ga je Saint-Paul-de-Vence zeker een van de leukste Côte d’Azûr bezienswaardigheden vinden. Saint-Paul-de-Vence is gelegen op een 180 meter hoge heuvel en is omringd door een oude stadsmuur. Vanaf de stad heb je fantastische uitzichten op de omgeving. Maar, waarom deze plek echt op dit lijstje staat, is gewoon voor het stadje zelf. De straten hier zijn namelijk echt prachtig om te zien. Je waant je hier echt even terug in de tijd. De hoofdstraat van het stadje is vrij druk, maar ga een keer een zijstraatje in en ineens heb je Saint-Paul-de-Vence voor je zelf.

Saint-Paul-de-Vence bezoeken is wat mij betreft echt iets wat je moet doen aan de Côte d’Azur en hoort echt bij de beste Côte d’Azur tips. Voor ons was het een hoogtepunt van onze vijf dagen daar.

Wat te doen aan de Côte d'Azur? Saint-Paul-de-Vence
Wat te doen aan de Côte d'Azur? Saint-Paul-de-Vence
Wat te doen aan de Côte d'Azur? Saint-Paul-de-Vence
Wat te doen aan de Côte d'Azur? Saint-Paul-de-Vence
Wat te doen aan de Côte d'Azur? Saint-Paul-de-Vence

7. Verken Antibes

Tussen Cannes en Nice in vind je nog het plaatsje Antibes. Ook dit is een leuke plaats om te bezoeken. Er is een prachtig oud centrum, maar je kunt er ook een kunstenaars route volgen. Antibes was namelijk nogal een geliefde plek onder de kunstenaars, waaronder Picasso. Verder is het een aanrader om een kijkje te nemen bij Cap d’Antibes, hier kun je prachtig wandelen en heb je mooie uitzichten op de mooie zee.

8. Maak een dagtrip naar Gorges du Verdon

Gorges du Verdon ligt niet meer echt aan de Côte d’Azur, aangezien je hiervoor toch wel een stuk het binnenland in moet. Maar een dagtrip naar deze indrukwekkende kloof is wel echt een aanrader en ook goed te doen qua afstand. Nog beter is natuurlijk om ook een nachtje in de omgeving te verblijven, maar als dit niet kan, maak dan gewoon lekker een dagtrip vanuit de Côte d’Azur.

Gorges du Verdon is een prachtige kloof met heel blauw water. Het is gewoon bizar zo blauw als het water is en de uitzichten hier zijn echt ongelooflijk mooi. Gorges du Verdon is super mooi en je gaat geen spijt krijgen van je bezoek aan deze plek.

Rijd een rondje om de kloof en geniet van de fantastische uitzichten. Vergeet ook niet om Route des Crêtes te rijden, voor een aantal van de mooiste uitzichten over Gorges du Verdon. Verder moet je ook echt stoppen in Castellan, Moustiers-Sainte-Marie en een kijkje nemen bij Lac de Sainte-Croix. Je kunt vanaf hier ook met de kano of waterfiets de kloof in varen, maar als je slechts één dag hebt, zul je keuzes moeten maken.

Meer lezen? Lees dan mijn artikel over Gorges du Verdon in Frankrijk

Gorges du Verdon Frankrijk

9. Bezoek de plekken die wij gemist hebben

Naast de 8 Côte d’Azur bezienswaardigheden die ik hierboven noem, zijn er nog veel meer dingen die je moet doen aan de Côte d’Azur. Helaas hadden wij er geen tijd meer voor, maar wij komen zeker nog eens terug. Hieronder even een lijstje met wat Côte d’Azur tips, met plekken die wij graag tijdens een volgend bezoek willen ontdekken.

  • Marseille
  • Parc National de Calanques (voor geweldige natuur!)
  • Fréjus
  • Saint-Tropez
  • De eilanden bij Hyères
  • Grasse
  • Bergmassief van Estérel
  • Ontdek een aantal van de mooiste stranden van Frankrijk

Mochten wij deze plekken hebben bezocht, voeg ik ze zeker toe aan dit artikel met de mooiste plekken aan de Côte d’Azur. Ik wilde ze voor jou in ieder geval noemen, zodat je ze kunt meenemen in je planning voor je vakantie. Ik mis vast nog wat plekken, dus als je zelf nog meer Côte d’Azur tips hebt, hoor ik het graag!

Zo, dit zijn wat mij betreft de dingen die je echt moet doen aan de Côte d’Azur. Het is een prachtige regio met veel leuke plekken om te bezoeken. Je kunt je er zo een paar weken vermaken. De afwisseling tussen mooie natuur, prachtige stranden en gezellige dorpen en steden maakt dit gebied zo leuk. Hopelijk heb je door dit artikel een beeld gekregen van de mooiste Côte d’Azur bezienswaardigheden en wat handige Côte d’Azur tips kunnen verzamelen.

Wat vind jij de mooiste plekken aan de Côte d’Azur in Frankrijk?

Dit artikel bevat een affliate link. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van onze tips! 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow