De Zaanse Schans bezoeken: tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Oct 14, 2023 | Gepubliceerd Mar 16, 2023 | Europa, Nederland | 2 reacties

De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is eigenlijk gewoon een dorp bestaande uit molens en groene, houten gebouwen. Het ligt aan rivier de Zaan in de gemeente Zaanstad, vlakbij Zaandam. Hoewel je hier het gevoel hebt in een eeuwenoud dorp te lopen, bestaat het pas sinds 1963. Veel van de houten huisjes en molens zijn vanuit verschillende delen van de Zaanstreek bij elkaar gebracht om zo iedereen een idee te geven hoe de dorpen er in de 18e eeuw uit zagen.

In de leuke groene huisjes zijn verschillende kleine musea en winkeltjes te vinden. Maar je kunt hier ook oude ambachten bekijken. Zo vind je er onder andere een klompenmakerij, kun je zien hoe kaas gemaakt wordt en is er een wevershuis. Ook de molens zijn te bezoeken tijdens je dagtrip naar de Zaanse Schans. De overige huizen worden gewoon bewoond.

De Zaanse Schans is vrij toegankelijk en je hoeft dus geen entree te betalen om deze plek te mogen bezoeken. Alleen voor een aantal molens en musea op het terrein moet je betalen. Met een museumjaarkaart zijn een aantal dingen gratis te bezoeken. In dit artikel ga ik je alles vertellen over de Zaanse Schans bezoeken en neem ik je mee naar deze Oer-Hollandse plek.

Zaanse Schans bezienswaardigheden: wat te doen bij de Zaanse Schans?

Hieronder ga ik je alles vertellen over de mooiste en leukste Zaanse Schans bezienswaardigheden en vertel ik je wat je echt moet doen bij de Zaanse Schans.

1. Bewonder de molens van de Zaanse Schans

Het eerste waar je aan denkt als je aan de Zaanse Schans denkt, zijn molens. Een van de dingen die je dan ook zeker moet doen bij de Zaanse Schans, is de molens bewonderen. Bij de Zaanse Schans vind je meerdere molens waarvan een aantal ook opengesteld zijn voor publiek. Als je hier naar binnen wilt moet je extra betalen, maar er gewoon langs lopen is ook al leuk. 1 molen bezoeken kost €5,50 per volwassene, voor 2 molens betaal je €9,-. Voor kinderen liggen de prijzen iets lager. Ik zal hieronder de leukste molens van de Zaanse Schans voor je opsommen.

  • Molen de Kat: Deze molen is een oude verfmolen en maalt dus de grondstoffen voor verf. Dit is een hele bijzondere molen, aangezien dit de enige overgebleven molen is in zijn soort, wereldwijd gezien. Je kunt deze molen ook beklimmen voor een prachtig uitzicht.
  • De Huisman: Dit is een specerijenmolen. Hier kun je specerijen proeven en kopen in het winkeltje.
  • De Gekroonde Poelenburg: Dit is een eeuwenoude houtzaagmolen. Niet zo gek dat deze hier staat, aangezien alle huizen op de Zaanse Schans van hout zijn. De molen is een Paltrokmolen, waarvan er ooit wel tweehonderd in de Zaanstreek stonden.
  • De Zoeker: Deze molen heeft een interessante geschiedenis, aangezien deze molen heel veel verschillende dingen heeft gemaakt. Zo was dit ooit een cacaomolen, maar ook een oliemolen en een verfmolen. Als laatste heeft de molen gedraaid als oliemolen.
  • Het Jonge Schaap: Dit is een houtzaagmolen die pas sinds 2007 te vinden is op de Zaanse Schans. Deze molen heeft een unieke vorm en is daarom zeker het bekijken waard.
  • Het Klaverblad: De enige wipmolen van de Zaanse Schans. Zeker bijzonder om even te bezoeken!
  • Mini molens en andere mooie molens op de Zaanse Schans: je zou zowat een compleet artikel kunnen schrijven over de molens op de Zaanse Schans, aangezien er heel veel zijn. Je vindt er nog wat kleine molens, die allemaal weer hun eigen functie hebben. Maar ook nog een paar grotere molens die ik hierboven nog niet heb genoemd. Wil je er meer over lezen? Hier vind je een overzicht van alle molens op de Zaanse Schans. 

Ook leuk! Als je het dijkje helemaal uitloopt kom je uit bij het Molen Museum, dit is een museum waarin je meer kunt leren over de molen van de Zaans Schans en de geschiedenis hiervan. Zeker een bezoekje waard! 

 

De Zaanse Schans bezoeken: tips voor de Zaanse Schans
De Zaanse Schans bezoeken: tips voor de Zaanse Schans
De Zaanse Schans bezoeken: tips voor de Zaanse Schans

2. Bezoek de eerste Albert Heijn van Nederland

Als je de Zaanse Schans bezoeken gaat, mag een bezoekje aan de eerste Albert Heijn van Nederland niet ontbreken. Oké, het is misschien niet helemaal de eerste Albert Heijn, maar een replica hiervan. Maar als je binnen bent waan je je echt even in het verleden. Super leuk om hier even rond te kijken en de vrijwilligers vertellen je graag meer over de winkel van vroeger.

De Zaanse Schans bezoeken: Zaanse Schans bezienswaardigheden
De Zaanse Schans bezoeken: Zaanse Schans bezienswaardigheden

3. Neem een kijkje in de klompenmakerij

Een van de leukste dingen om te doen bij de Zaanse Schans, is de klompenmakerij bezoeken. De makerij is een oud familiebedrijf waarbij geprobeerd wordt om de ambacht van het klompen maken in leven te houden. Er zit een museum in de makerij waarbij je kunt zien hoe de klompen gemaakt worden. Deze klompen kun je in de winkel kopen. Dit is dan ook de perfecte plek voor een oer-Hollands souvenir. Maar ook als je niets wilt kopen is het leuk om hier even een kijkje te nemen. De entree is gratis.

Doen bij de Zaanse Schans

4. Maak een typische toeristen foto

Je bent niet echt bij de Zaanse Schans geweest als je niet zo’n super slechte typische toeristen foto hebt gemaakt. Ga even poseren in de reuze klompen of neem plaats op het bankje voor een muur vol klompen. Remco haatte mij erom, maar toch gaf ik hem de opdracht om zo’n typische foto van mij te maken.

Doen bij de Zaanse Schans

5. Proef kaas bij de Catharina Hoeve

Denk je aan de Zaanse streek, dan denk je ook aan kaas. Bij de Zaanse Schans vind je een kaasboerderij waar je kaas kunt proeven en kopen, maar waar je ook wat kunt zien over het maken van kaas. In de winkel kun je verschillende kazen proeven in combinaties die je nooit zou bedenken. En dit helemaal gratis! Het kan behoorlijk druk worden hier en soms staan er rijen, de kaas hier staat namelijk bekend als hele goede kaas. Na het proeven kun je ook wat kaas kopen voor thuis, mocht je dit willen. Hier naar binnen lopen is zeker een van de leukste dingen om te doen bij de Zaanse Schans.

Zaanse Schans bezoeken: tips voor de Zaanse Schans

6. Bezoek het Zaans Museum

Wil je meer lezen over de Zaanse Schans en de Zaanstreek? Dan moet je een bezoekje brengen aan het Zaans Museum. Je vindt hier veel informatie over de geschiedenis van de Zaanstreek. Een streek die al sinds 1600 bekend staat om de molens en scheepswerven. Je kunt een audiotour volgen om zo meer te ontdekken.

Verder vind je in het museum ook een kunstcollectie met schilderijen van onder andere Monet. Daarnaast heb je hier ook de Verkade Experience, waarbij je kunt zien hoe de populaire Verkade koekjes en chocolade wordt gemaakt. Dit vonden wij zelf het leukste stukje bij het Zaans Museum. 

7. Lekker snoepen bij het bakkerijmuseum

Ik vind die oudhollandse bakkerijen altijd super leuk om te bezoeken en ook bij de Zaanse Schans kun je een bakkerij bezoeken. Hier kun je allemaal oud Hollands snoep kopen en vele andere lekkernijen, waaronder wafels, oliebollen en een duivekater. Een duivekater? Dit is een typisch Zaanse lekkernij. Het is een rond, zoet wit brood. Verder kun je in de bakkerij nog wat oude voorwerpen zien de vroeger bij de bakker gebruikt werden. Ook kun je hier verschillende bakspullen kopen. Zeker een leuke plek om te bezoeken en om even iets lekkers te halen!

Zaanse Schans bezienswaardigheden

8. Fotografeer de groene huisjes

Het is ook gewoon leuk om lekker rond te lopen bij de Zaanse Schans en foto’s te maken van de mooiste groene huisjes. Ze zijn super fotogeniek en leuk om te bekijken! In sommige van deze huisjes vind je leuke winkeltjes om te bezoeken, in andere huizen wonen mensen. In een van de eerste groene huisjes die je tegenkomt, bevindt zich een museum over tijd en klokken, genaamd de Museum de Zaanse tijd. Er is ook een groen huisje dat een wevershuis is, deze kun je ook tegen betaling van binnen bezoeken. Verder vind je ook nog een Kuiperij die je kunt bezoeken. Maar het leukste blijft om ze gewoon lekker van buiten te fotograferen! 

Groene huisjes
Groene huisjes
Zaanse Schans bezoeken: groene huisjes

9. Geniet van het uitzicht vanaf de uitkijktoren

Aan de rand van de Zaanse Schans vind je een uitkijktoren die je kunt beklimmen. Dit is zeker leuk om te doen bij de Zaanse Schans en behoort bij de leukste Zaanse Schans bezienswaardigheden. Vanaf hier heb je namelijk een heel mooi uitzicht over de molens van de Zaanse Schans, maar ook op de omliggende natuur. Verder kan je vanaf hier ook starten met een wandeling in de mooie natuur. Ten slotte is ook het uitzicht vanaf de grond hier heel mooi richting de molens. Echt een aanrader!

Doen bij de Zaanse Schans
Doen bij de Zaanse Schans
Doen bij de Zaanse Schans

10. Bewonder de Zaanse Schans vanaf het water

Iets wat je ook zeker moet doen bij de Zaanse Schans, is deze plek vanaf het water bewonderen. Vanaf hier ziet het er allemaal net weer anders uit en heb je prachtige uitzichten. Je kunt dit doen door de zaanferry te nemen. Dit is een ferry die op verschillende plekken stopt tussen Amsterdam en Wormerveer. Een andere optie is om met een Windmillhopper mee te gaan. Je vaart dan in een sloep langs de verschillende molens. Er kunnen maximaal 12 mensen in de open sloep. Ook kun je nog kiezen voor de Koeienboot, een privétocht van 45 minuten door het achterland van de Schaanse Schans. De laatste optie is om met de Voetveer Zaandijk te gaan. Dit is een veerpont voor de oversteek tussen de Zaanse Schans en het dorp Zaandijk. Dit was ons plan, maar helaas ging de Voetveer die dag niet.

11. Bekijk het uitzicht vanaf de Julianabrug

Iets anders leuks is om het uitzicht vanaf de Julianabrug te bekijken. Deze brug verbind Zaandijk en de Zaanse Schans met elkaar en moet je oversteken om van het dorp naar de molens te gaan. Onderweg heb je dan een prachtig uitzicht op de rivier en de Zaanse Schans.

Uitzicht op de Zaanse Schans

12. Ga fietsen of wandelen bij de Zaanse Schans

Je kunt de Zaanse Schans ontdekken door lekker te wandelen, of door lekker te fietsen. Er zijn hier verschillende routes die je kunt volgen. Op deze manier kun je ook gelijk een stukje van de omgeving ontdekken. Het is daarbij leuk om ook even een kijkje te nemen in het dorp Zaandijk, waar je ook een aantal fotogenieke plekjes vindt. Op deze website van de Zaanse Schans vind je meer informatie over fiets- en wandelroutes.

Zaanse Schans bezoeken: praktische tips voor de Zaanse Schans

Nu je weet wat je moet doen bij de Zaanse Schans, zal ik nog wat laatste handige tips met je delen.

Hoe duur is de Zaanse Schans bezoeken?

De Zaanse Schans bezoeken is in principe gratis. Alleen voor de molens, een aantal huisjes, voor het Molen Museum en voor het Zaans Museum betaal je entree. Je kunt een ticket kopen voor alleen het Zaans Museum voor €14,50. Je kunt ook kiezen voor een Zaanse Card, dan heb je ook toegang tot de Verkade Experience, 2 molens naar keuze en andere musea op de Zaanse Schans. Deze kaart kost €29,50. Met een Museumjaarkaart is zo goed als alles gratis toegankelijk, op de molens na. 

Dan komt nu misschien de vraag, is het nodig om alles van binnen te bezoeken? Dit ligt natuurlijk heel erg aan je interesse. Wij hebben dit de eerste keer niet gedaan en de tweede keer wel. Beide dagen waren super leuk en ik vind alles van binnen bezoeken geen €29,50 waard. Maar heb je een museumkaart, dan is het zeker leuk om alle musea van binnen te kijken. Helaas zijn de molen hier niet bij inbegrepen. 

De openingstijden

Aangezien de Zaanse Schans vrij toegankelijk is, zijn er geen specifieke openingstijden voor het gebied. De meeste musea en attracties zijn dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00. Dit kan natuurlijk altijd anders zijn, dus voor de meest recente openingstijden check je het beste even deze website.

Hoe bereik je de Zaanse Schans?

Je kunt de Zaanse Schans op diverse manieren bereiken. Hieronder ga ik de manieren allemaal met je delen, zodat jij weet hoe jij de Zaanse Schans bezoeken kunt.

Met de auto: Een van de makkelijkste manieren om de Zaanse Schans te bezoeken, is om met de auto te gaan. Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats van het Zaans Museum. Dit kost €10,- voor een hele dag (maar ook voor slechts een uurtje). Je krijgt €3,- korting als je de Zaanse Card aanschaft. Je kunt ook parkeren bij het treinstation Zaandijk-Zaanse Schans. Parkeren hier is gratis en in slechts 15 minuten loop je dan richting de Zaanse Schans.

Met de trein: Reis je met het openbaar vervoer? Dan kun je prima met de trein reizen naar de Zaanse Schans. Je reist dan richting het station Zaandijk-Zaanse Schans. Vanaf hier is het 15 minuten lopen naar de Zaanse Schans. Je hoeft alleen maar rechtdoor te lopen, dus verdwalen is niet mogelijk. Er rijden geen bussen op dit stuk.

Met de bus: Vanaf Zaandam kun je met bus 69 naar de Zaanse Schans reizen. Dit is echter wel een tijdrovende manier van reizen.

Wanneer kun je de Zaanse Schans het beste bezoeken?

Zoals je op onze foto’s kunt zien, was het tijdens ons bezoek behoorlijk druk. Wij besloten namelijk dat het slim was op de Zaanse Schans op een enorm zonnige paasdag te bezoeken. De halve wereld had hetzelfde plan, dus waren wij hier op een van de drukste dagen in jaren tijd. Niet ideaal dus. Probeer dan ook feestdagen te vermijden en kies eens een rustige dag uit in de winter. Of probeer een doordeweekse dag. Dan heb je de grootste kans op foto’s zonder al te veel mensen en een wat rustigere ervaring. Bij ons tweede bezoek op een gewone zaterdag was het alsnog druk, maar minder bizar druk dan tijdens het Paasweekend. 

Eten en drinken bij de Zaanse Schans

Je vindt een restaurant op de Zaanse Schans en je kunt ook iets lekkers halen bij een kraampje of bij de bakkerij. Verder kun je voor eten en drinken ook terecht in het dorp Zaandijk, dat ligt op loopafstand van de Zaanse Schans af. Er is dus genoeg keuze voor iets te eten of te drinken tijdens je dagtrip naar de Zaanse Schans. Zelf aten wij bij Proeflokaal de Kruis, dit is heel basic, maar ook goed betaalbaar. Een van de betere plekken in de toch wel enorm toeristische omgeving. 

Zaanse Schans bezienswaardigheden + tips

Dit is alles wat je moet weten als je de Zaanse Schans bezoeken wilt. Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van de mooiste Zaanse Schans bezienswaardigheden, de handigste Zaanse Schans tips verzameld en weet je nu een beetje wat je kunt doen bij de Zaanse Schans. Wij vonden het in ieder geval een leuk dagje uit in eigen land en komen zeker nog eens terug!

Wil jij de Zaanse Schans bezoeken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows